InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Neamt

Schimbarea incadrarii juridice din infractiunea de omor calificat, vatamare corporala grava si rele tratamente aplicate minorului in infractiunea de omor deosebit de grav. Victima minora. Examinarea materialului probator administrat in cauza.

(Sentinta penala nr. 243/P din data de 22.12.2009 pronuntata de Tribunalul Neamt)

Domeniu Probe, dovezi | Dosare Tribunalul Neamt | Jurisprudenta Tribunalul Neamt

Schimbarea incadrarii juridice din infractiunea de omor calificat, vatamare corporala grava si rele tratamente aplicate minorului in infractiunea de omor deosebit de grav. Victima minora. Examinarea materialului probator administrat in cauza.


Domeniu asociat: Probe


Sentinta penala nr.243/P/2009


Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita Nasaud, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatei, arestata preventiv, pentru savarsirea infractiunilor concurente de omor calificat, prevazuta de art.174 alin. 1 raportat la art.175 alin. 1 lit. d Cod penal, vatamare corporala grava, prevazuta de art.182 alin. 2 Cod penal si rele tratamente aplicate minorului, prevazuta de art.306 Cod penal, toate cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal.
Prin incheierea nr.227 din 04.02.2009, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, s-a admis cererea formulata de petitionara si s-a dispus stramutarea judecarii cauzei la Tribunalul Neamt.
Cauza a fost inregistrata la aceasta instanta la data de 04.03.2009,
Analizand probele administrate in cursul urmaririi penale si al cercetarii judecatoresti,  rezulta urmatoarea situatie de fapt :
Inculpata pana la data arestarii preventive, locuia intr-un apartament proprietate personala – cu doua camere, situat in municipiul Bistrita, fiind divortata de sot, de mai multi ani.
Neavand posibilitati materiale pentru a-si intretine familia, inculpata in cursul anului 2000, a obtinut atestatul de asistent maternal profesionist, iar in cursul anului 2001, l-a primit in plasament pe minorul Panti Iulian, care avea pe atunci doar cateva luni si de care s-a ingrijit in mod corespunzator, pana la data de 21.08.2008, cand a fost arestata preventiv, iar copilul a fost preluat de un alt asistent maternal.
La data de 28.02.2007, prin dispozitia privind stabilirea plasamentului in regim de urgenta pentru copilul -, emisa de Consiliul Judetean Bistrita Nasaud – Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului, s-a stabilit plasamentul minorului la asistentul maternal, intrucat mama minorului –, se afla in executarea unei pedepse privative de libertate.
Masura de plasament in regim de urgenta s-a impus, intrucat asistenta maternala profesionista –, a renuntat din motive personale, la statutul de asistent maternal, dupa ce l-a crescut timp de 2 ani pe minorul -, respectiv de la varsta de 1 an si pana la varsta de 3 ani. Minorul a fost preluat de inculpata la data de 01.03.2007 si avea o stare de sanatate buna, nu avea probleme de comunicare, era vioi si jucaus.
Prin sentinta civila nr., pronuntata de Tribunalul Bistrita Nasaud, s-a dispus inlocuirea plasamentului in regim de urgenta a minorului, cu masura plasamentului la asistentul maternal profesionist.
La inceput inculpata s-a comportat la fel cu ambii minori luati in plasament, insa dupa un timp si-a schimbat radical comportamentul fata de minorul -.
Din declaratia martorei, rezulta ca in cursul lunii martie 2007, inculpata s-a prezentat la cabinetul acestui doctor de familie, impreuna cu minorul -, pentru a-l inscrie pe listele de pacienti si a avea un doctor de familie. Doctorul l-a consultat pe copil si a constatat ca era sanatos. In luna aprilie 2007, inculpata s-a prezentat din nou la cabinetul doctorului, cu minorul, care avea rosu in gat, ocazie cu care doctorul l-a consultat si i-a dat o reteta pentru medicamente.
In luna august 2007, inculpata l-a dus din nou pe minor la doctor, pentru ca avea un panaritiu la un deget de la mana dreapta, iar in urma consultatiei, s-a constatat ca minorul era sanatos, nu avea bube pe corp, iar panaritiul era nesemnificativ si s-a vindecat prin ungerea degetului cu o crema.
Tot atunci, doctorul i-a facut minorului un vaccin pentru difterie si tetanos, iar acest figura cu toate vaccinurile obligatorii efectuate, conform programului national de vaccinare.
Inculpata l-a prezentat pentru ultima oara pe -, la doctorul de familie, la data de 12 mai 2008, ocazie cu care i s-a recomandat inculpatei sa-i faca analizele minorului, iar dupa 4 zile au revenit cu analizele la doctor si i-a fost recomandat copilului tratament pentru anemie. Nici atunci minorul nu prezenta nici un fel de leziuni pe corp, analizele erau bune, cu exceptia anemiei si nu s-a semnalat prezenta stafilococului aureus sau a vreunei alte infectii in corp.
Inculpata a inceput sa-l loveasca pe minor cate putin din luna aprilie 2008, aspect confirmat de martora, care l-a cautat intr-o zi din luna aprilie 2008 pe minor la gradinita si negasindu-l, a intrebat-o pe educatoarea, ce s-a intamplat de copilul nu a fost adus la gradinita, iar aceasta i-a spus ca - nu mai fusese adus de o saptamana la gradinita, ca l-a vazut schiopatand la un picior si era vanat. Auzind ca minorul prezenta urme de lovituri, fosta asistenta maternala a minorului –, a anuntat telefonic Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului Bistrita Nasaud, iar salariatul care a primit telefonul, i-a comunicat ca a luat in evidenta sesizarea, dar ulterior a aflat ca nicio persoana de la institutia respectiva nu s-a interesat de soarta copilului.
Din partea institutiei judetene de ocrotire a copiilor, a fost desemnata ca asistent social, numita, care nu s-a deplasat niciodata la domiciliul inculpatei, pentru a verifica conditiile in care era crescut si ingrijit minorul -, punand aceasta situatie, pe seama volumului imens de munca pe care-l avea.
Din declaratiile martorei rezulta ca la domiciliul inculpatei, s-a prezentat o data, asistenta sociala, atunci cand s-a efectuat transferul minorului de la  asistenta maternala la inculpata, pentru ca trebuia facut raportul de transfer, iar in luna ianuarie 2008, a efectuat o vizita la domiciliul inculpatei, asistenta sociala Bulz Mihaela, care a comunicat ca ambii minori sunt bine ingrijiti si nu s-au constatat nereguli.
a aratat ca asistentii maternali trebuiau sa faca rapoarte despre modul in care se ocupau de copii, din trei in trei luni, iar inculpata isi indeplinea aceasta obligatie.
Asistenta sociala a declarat ca il vedea pe minorul -, atunci cand inculpata il aducea la sediul Directiei pentru Protectia Copilului, impreuna cu minorul, iar ultima oara l-a vazut pe copilul, in luna ianuarie 2008, cand a constatat ca minorul se prezenta bine, era vesel si energic.
La sfarsitul lunii mai 2008, pe corpul minorului -, au inceput sa apara niste bubite, motiv pentru care inculpata s-a prezentat cu copilul la un medic dermatolog din oras, care i-a prescris o crema, cu care-l ungea mereu pe corp, fara ca ulterior sa-l prezinte pe Lucian unui medic specialist.
Insa, din luna iunie 2008, inculpata a inceput sa fie agresiva cu minorul -, pe fondul consumului zilnic de bauturi alcoolice (bere) si al nemultumirilor si certurilor pe care  le declansa fata de fiica sa –, din cauza ca aceasta avea relatii cu un tanar de etnie rroma, - fiind de asemenea de etnie rroma, motiv pentru care fata era nevoita sa plece de nenumarate ori de la domiciliu si sa doarma pe la prietenele sale, mai multe zile la rand.
Din cauza fricii pe care a capatat-o fata de inculpata, minorul -, a inceput sa urineze in pantaloni si sa fie foarte retras, aspect care o enerva foarte tare pe inculpata, care-l lovea pe copil de mai multe ori pe zi, si-l ducea in baie, unde il tinea ore in sir, copilului fiindu-i frica sa mai iasa din baie.
Din declaratia martorului, rezulta ca inculpata il lovea pe -, mai ales cand el era plecat afara si a auzit de mai multe ori, din baie, urletele disperate de durere ale copilului, pe care l-a vazut in cateva randuri cu vanatai pe corp, dandu-si seama ca baiatul era batut, iar odata a vazut cand inculpata l-a lovit cu o lingura de lemn, groasa si lunga.
Martorul a mai declarat ca - ramanea inchis in baie cate o zi intreaga si, chiar daca usa de la baie nu era incuiata, acestuia ii era frica sa se apropie de usa, tremurand tot timpul dupa ce iesea din baie.
Inculpata nu-l lasa pe minorul - sa manance singur, pentru a nu face mizerie si-l hranea ea, plina de nervi si nerabdare, si, neavand suficienta rabdare pentru a-l hrani pana la capat, copilul nu se satura aproape niciodata.
De asemenea, inculpata tipa tot timpul la si niciodata nu i s-a adresat frumos si bland si din aceasta cauza, copilul nu mergea de buna voie la inculpata si nu se manifesta normal fata de aceasta, tremurand cand o vedea. Inculpata prefera ca Lucian sa ramana in baie, pentru a nu se scapa pe el in casa, iar atunci cand vreun membru din familie voia sa mearga la baie, inculpata il scotea pe Lucian din baie, dupa care-l baga din nou.
Copilul statea in picioare in baie pe un covor mai gros.
Martorul a aratat ca, inculpata il spala in baie pe si dupa ce il spala il lasa acolo, chiar daca era amiaza zilei, chemandu-l in camera abia la ora 22,00.
De multe ori, copii inculpatei i-au luat apararea lui, spunandu-i mamei lor, sa-l lase in pace si sa nu-l mai bata.
Din cauza batailor pe care le primea de la inculpata, suferinta lui era foarte mare, atat din cauza bubelor pe care le avea pe corp, cat si a leziunilor care se suprapuneau peste bube si peste alte leziuni de pe suprafata corpului.
Cu toate ca minorul se afla in mare suferinta, din cauza leziunilor pe care le avea pe corp, inculpata nu l-a prezentat pe la doctor si nu si-a manifestat vreodata ingrijorarea ca minorul s-ar simti rau, sau ca l-ar durea ceva.
Martorul a declarat ca, a vazut la un moment dat ca nu putea merge bine pentru ca il durea tare piciorul stang si atunci cand nu mai putea de durere se aseza pe covor si se vaieta ca il doare. Cu toate acestea, inculpata nu l-a luat in seama pe copil si nu l-a dus la doctor.
Toate ranile cauzate prin lovirea repetata a victimei de catre inculpata, s-au acutizat in timp, devenind grave si provocand dureri insuportabile, copilul supunand atunci  cand era intrebat cine l-a lovit, ca „tanti rea l-a batut”.
Cu o luna si jumatate inainte de decesul minorului, fiica inculpatei a plecat cu ambii copii, la prietena sa, cu scopul de a merge la politie si a reclama comportarea nefireasca a mamei sale, fata de minorul -, insa a venit fratele acesteia –, care i-a spus sa mearga acasa, ca organele de politie au ajuns deja acolo, lucru total neadevarat, dar spusele acestuia au determinat-o pe sora sa sa-i dea copii si sa-i duca acasa.
Din declaratia martorei, rezulta ca in ziua respectiva -, prezenta o leziune profunda la picior si avea bubite si urme de violenta la gura si la arcada ochiului. Dorinta martorei, a fost sa anunte politia pentru ca minorul -, sa nu mai fie chinuit in casa familiei sale si sa fie dispuse masurile necesare de protectie pentru ca minorul sa fie inapoiat organelor sociale abilitate.
Martora a aratat ca a intervenit de mai multe ori, pe langa mama sa, ca sa nu-l mai bata pe minor, insa aceasta se enerva si o dadea afara din casa si asta pentru ca nu avea nici un fel de afectiune pentru copil si nu-l suporta fiindca era de etnie rroma. Chiar - i-a spus in cateva randuri fetei ca „este rea, ca nu-l vrea si nu tine la el”, iar atunci cand l-a intrebat cine i-a cauzat leziunile, i-a spus ca i le-a facut.
Cu toate acestea, in luna august 2008, in loc ca inculpata sa se opreasca din agresarea minorului si sa se deplaseze cu minorul la unitatile sanitare din oras, a continuat sa fie si mai violenta in comportare.
Astfel, l-a lovit pe copil cu lingura de lemn pe care o folosea la mancare si l-a trantit cu capul de chiuveta, cauzandu-i leziunile grave din zona capului.
Comportament violent al inculpatei a fost precizat si de fostul sot al acesteia –, care a relatat in declaratia sa , ca motivele care au determinat divortul dintre ei, au fost consumul repetat si excesiv de bauturi alcoolice de catre inculpata si comportarea violenta a acesteia fata de el si fata de copii lor.
Cand se afla sub influenta bauturilor alcoolice, inculpata isi lovea de multe ori copiii, cu palmele si cu capul de pereti si de dulapuri, iar din aceasta cauza, copii prezentau leziuni, care-i impiedicau sa  iasa afara din casa, cateva zile la rand.
Cu o saptamana inainte de decesul victimei, vazand ca minorul - avea bube pe corp, o leziune foarte grava la picior si sesizand ca baiatului ii cadea parul, i-a spus mamei sale, sa mearga cu copilul la doctor, insa aceasta i-a raspuns ca nu are de ce sa mearga la doctor, intrucat copilul nu are nimic.
Lovirea minorului cu / si de corpuri dure, a fost urmata de taierea unor portiuni de tegumente de piele sau bucati de pe anumite organe, care erau infectate si necrozate si de arderea cu tigara a unor astfel de zone.
Cu trei zile inainte de deces, a observat ca o parte din urechea stanga a lui Lucian era taiata si avea o scoarta de sange inchegat deasupra, iar de durere copilul plangea, insa nici de aceasta data, inculpata nu l-a bagat in seama si nu l-a dus la doctor.
Datorita indiferentei totale si a neglijentei pe care inculpata a manifestat-o fata de minorul aflat in neputinta de a se apara si a agresarii fizice pana in ultima clipa de viata, victima a ajuns intr-o stare terminala septica, cu leziuni traumatice tegumentare suprainfectate si cu leziuni meningo – cerebrale posttraumatice.
Pe acest fond de agonie, in seara zilei de 20.08.2008, inculpata a incercat sa-l hraneasca pe copil, dar acesta nu mai putea deschide gura pentru a manca si atunci i-a fortat deschiderea gurii cu o lingurita, indesandu-i mancarea pe gat.
Incercarea repetata de a-l hrani fortat pe copil, i-au cauzat acestuia o multitudine de leziuni grave, prioro – nazale si gingivo – dentare, produse prin actiunea muchiei lingurii folosite de inculpata la introducerea mancarii in gura.
Acest aspect a fost confirmat de, care era de fata cand inculpata il hranea pe - si a declarat ca inculpata i-a indesat acestuia mancarea pe gat, cu o lingura obisnuita, dupa care copilul s-a culcat, iar dimineata a fost gasit mort.
A doua zi dimineata, sesizand decesul minorului, inculpata a sunat pe o colega, care a venit la domiciliul ei, iar aceasta a sunat la Serviciul de Ambulanta Judetean Bistrita Nasaud, care a trimis o salvare, cu care copilul a fost transportat la spital.
Inainte de a sosi salvarea, inculpata a cosmetizat victima, in sensul ca i-a sters ranile cu spirt medicinal, iar ranile deschis au absorbit alcoolul, care a intrat in sange si au produs victimei alcoolemia gasita la autopsia cadavrului. Acesta este singura explicatie plauzibila privind alcoolemia cadavrului de 1,00 gr. o/oo, intrucat din probe nu rezulta ca inculpata i-ar fi dat sa bea copilului, care oricum nu ar fi putut inghiti, o cantitate atat de mare de alcool, in starea grava in care se afla.
Conform raportului de constatare medico – legala nr. intocmit de Serviciul de Medicina Legala Bistrita Nasaud, decesul minorului -, a fost violent si a datat din ziua de 20.08.2008, fiind cauzat de asfixie mecanica produsa prin obstructia cailor respiratorii superioare cu bol alimentar, in conditiile unui act fortat de hetero – alimentare, acest act desfasurandu-se in contextul unei stari terminale septice a victimei, datorate unor leziuni traumatice tegumentare suprainfectate si a unor leziuni meningo – cerebrale posttraumatice. Aceste din urma leziuni au fost produse, de un traumatism cranio – cerebral acut, cu contuzie cerebrala, hemoragie meningee si hematom subdural cu efect compresiv, care s-au putut produce prin lovire activa cu / si de corp dur, lovirea producandu-se cu 3-7 zile, inainte de deces.
Traumatism cranian ar fi putut conduce el insusi la deces in urmatoarele ore/zile, prin efectele cerebrale subsecvente, respectiv edem si compresiune cerebrala.
Pe suprafata cadavrului si intern, s-au constatat multiple leziuni cu vechimi diferite, datand intre o zi in cazul echimozelor si excoriatiilor si aproximativ 2-3 luni, in cazul cicatricelor unor plagi si a unor excoriatii, care s-au putut produce prin lovire cu corp dur, corp taietor – intepator (foarfece, cutit), zgariere cu unghiile si arsura termica (tigara). Unele dintre leziuni s-au suprainfectat (flegmon parectal si necroza rectala cu inducerea unei stari septice), din cauza unei plagi neglijate in timp.
Plaga de la nivelul pavilionului urechii stangi, reprezenta un prejudiciu estetic major, incadrabil in notiunea de slutire.
Poliformismul lezional  si caracterul repetitiv al leziunilor atestate prin vechimea diferita, reprezinta elementele tabloului unui sindrom Silverman.
La aspectele comisive care au constat in lovirea victimei cu / de corp dur, taiere, ardere termica, hetero – alimentare fortata, s-a adaugat evidenta neglijare emotionala si fizica a copilului din partea inculpatei, care nu l-a prezentat la doctor, pentru ingrijire medicala adecvata, odata cu aparitia fenomenelor de suprainfectie si nici ulterior, in ciuda inrautatirii starii de sanatate, inrautatire evidentiata prin leziunile de o gravitate extrema de la nivelul ano – rectal cu flegmon parectal si necroza ampulei rectale, precum si leziunile cutanate de la nivelul regiunii dorso – lombo – fesiene si cele de la nivelul plantar consecinta sepsisului. Aceasta din urma afectiune, survine in cazul unor pacienti imunodeprimati, printre factorii etiologici regasindu-se in corpul victimei la examenul bacteriologic efectuat, stafilococul aureus si bacterii gram pozitive.
Si aceste leziuni puteau determina decesul victimei, care ar fi survenit oricum in absenta unui tratament adecvat de resortul terapiei intensive, in decurs de cateva ore/zile.
Fata de contextul lezionar descris, minorul era cel putin obnubilat, in momentul in care inculpata l-a hranit fortat, iar starea de inconstienta pe care o prezenta, era contraindicata actului alimentarii orale, din cauza riscului de aspiratie.
Ansamblul leziunilor prezentate de victima, ar fi putut necesita in cazul supravietuirii acesteia, un numar diferit de zile ingrijiri medicale pentru vindecare, respectiv de 1-2 zile in cazul excoriatiilor, 8-9 zile in cazul plagilor, cu exceptia celei de la nivelul pavilionului urechii stangi, care reprezinta un prejudiciu estetic major si 35-40 zile in cazul leziunilor meningo – cerebrale, acestea incadrandu-se in categoria celor care pun in primejdie viata victimei.  Unele dintre leziunile tegumentare au fost produse de stafilococul aureus si de bacterii gram pozitive, insa majoritatea leziunilor au fost provocate de arsuri cu tigara, taiere si lovire, care s-au suprainfectat si au reprezentat o poarta de intrare pentru bacterii patogene, ceea ce a condus la instalarea starii de septicemie si la o evolutie cu final fatal.
Avand in vedere ca inculpata i-a produs victimei -, traumatismul cranio – cerebral acut cu contuzie cerebrala, hemoragie meningee si hematom subdural cu efect compresiv, apt de a produce moartea in urmatoarele ore /zile, prin lovire activa cu si de corp dur, cu doar 3-7 zile inainte de survenirea decesului prin asfixie mecanica, datorata obstructiei cailor respiratorii cu bol alimentar, in conditiile unui act fortat de hetero – alimentare si pe fondul unei stari terminale septice cauzate de leziunile traumatice tegumentare suprainfectate, se constata ca actele de agresiune savarsite in timp de inculpata asupra minorului, constituie actiuni de cruzime care caracterizeaza latura obiectiva a infractiunii de omor deosebit de grav, intre acestea si decesul victimei existand raport de cauzalitate, fiind evidenta intentia inculpatei de a ucide minorul prin acte repetate de cruzime, constand in lovirea corpului cu palmele, picioarele, lingura de lemn, prin lovirea capului de corpuri dure, prin taierea unor zone anatomice de pe corpul copilului cu foarfeca, prin inteparea scrotului si penisului, prin zgarierea corpului cu unghiile si prin arderea anumitor tesuturi tegumentare cu tigara, toate aceste acte fiind apte de a produce o moarte lenta si chinuitoare.
Prin urmare, decesul victimei s-a produs datorita actelor materiale repetate de cruzime aplicate de catre inculpata minorului, cu intentie directa, in ultimele trei luni de viata si cu precadere in luna august 2008, doar cu putin inainte de data decesului.
In aceste conditii, in cauza subzista infractiunea de omor deosebit de grav, prevazuta de art. 174 alin. 1, art. 176 alin. 1 lit. a Cod penal, ca infractiune rezultanta si nu concursul intre infractiunea de omor calificat, vatamare corporala grava si rele tratamente aplicate minorului.
Actele de rele tratamente aplicate de inculpata minorului -, in varsta de 4 ani si 7 luni, care au condus la producerea unor leziuni grave, ce au pus in primejdia viata victimei si care ar fi condus prin ele insele la deces, in urmatoarele ore / zile, reprezinta acte de cruzime in sensul dispozitiilor art. 176 lit. a Cod penal.
In consecinta, cele trei infractiuni concurente pentru care inculpata a fost trimisa in judecata, se absorb in continutul infractiunii de omor deosebit de grav, aspect care impune schimbarea incadrarii juridice, in temeiul art.334 Cod procedura penala, din infractiunile de omor calificat, vatamare corporala grava si rele tratamente aplicate minorului, in infractiunea de omor deosebit de grav, prevazuta de art. 174 alin. 1, art. 176 alin. 1 lit. a Cod penal.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Probe, dovezi

Cerere de asigurare dovezi respinsa. Lipsa cerin?ei legale ca dovada sa fie in primejdie sa dispara - Decizie nr. 945 din data de 02.12.2015
Revocarea suspendarii sub supraveghere. Cunoasterea de catre condamnat a masurilor de supraveghere impuse. - Decizie nr. 166 din data de 13.07.2009
Achitare - dubiu care profita inculpatului. - Decizie nr. 101 din data de 22.03.2010
Plangere contra solutiei procurorului. Solutie netemeinica a instantei de fond de admitere a plangerii. Lipsa probelor. - Decizie nr. 261 din data de 16.11.2009
Recurs. Incalcarea dreptului la aparare. Motive contradictorii. Nepronuntarea instantei asupra unei cereri. - Decizie nr. 67/R din data de 27.01.2009
Simulatie. Regim probator - Decizie nr. 485/R din data de 01.11.2006
Lipsa calitatii procesuale active a Parchetului, in actiunile care au ca obiect anularea unui act juridic. - Decizie nr. 3/R din data de 04.01.2006
Masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea. Termen rezonabil. Lipsa de diligenta a organelor de urmarire penala in efectuarea actelor procesuale. - Sentinta penala nr. 71/R din data de 05.08.2005
Proces verbal de contraventie - Decizie nr. 306/R din data de 20.04.2012
Proba contractului de imprumut. Inscris recognitiv. Dobanda legala. - Sentinta civila nr. 798/R din data de 30.10.2007
Sarcina probei. Potrivit art. 1169 Cod civil sarcina probei revine celui ce face o afirmatie in fata instantei. Rasturnarea sarcinii probei. - Decizie nr. 459 din data de 05.11.2010
Grupa de Munca. Mijloc de proba - Decizie nr. 316 din data de 01.03.2010
Divort cu copii. Motive de divort. Evaluarea probelor. - Decizie nr. 781 din data de 13.10.2004
Comorientii. Incidenta art. 21 din D. 31/1954. Probe. Rolul expertizelor medico – legale. Principiul liberei aprecieri a probelor invocat netemeinic. - Decizie nr. 419/A din data de 18.03.2004
Revenire asupra declaratiei de renuntare data de inculpat la urmarirea penala. Consecinte. - Decizie nr. 131 din data de 13.04.2004
Cheltuieli judiciare. Lipsa actelor doveditoare. Consecinte. - Decizie nr. 100 din data de 18.03.2004
Evacuare - Sentinta civila nr. 2265/2012 din data de 02.07.2014
Obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1800 din data de 05.07.2010
Art. 87 alin. 1 din O.U.G. 195/2002 R - Sentinta penala nr. 366 din data de 03.12.2009
ACHITARE. MIJLOACE DE PROBA ADMINISTRATE ILEGAL. - Decizie nr. 119 din data de 18.02.2010