InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Pretentii

(Sentinta civila nr. 1038 din data de 09.02.2011 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Contracte | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

Obiect: pretentii 

Asupra cauzei comerciale de fata, retine urmatoarele:
Prin cererea de chemare in judecata formulata de reclamanta SC N. SRL in contradictoriu cu  parata SC C.S. COM SRL, inregistrata la data de …., sub nr. de dosar …., s-a solicitat instantei sa dispuna obligarea paratei la plata sumei de …. lei reprezentand contravaloarea serviciilor de curatenie pentru perioada …. si cheltuieli de judecata.
Cererea a fost legal timbrata cu suma de 388,03 lei taxa de timbru si 3 lei timbru judiciar.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat faptul ca intre parti s-au desfasurat raporturi contractuale, fiind incheiat contractul de prestari servicii nr. …. pentru o perioada determinata  - . …-  conform art. 9.1 din contract. Pentru a evita neintelegerile cu parata i-a notificat acesteia incetarea contractului incepand cu …. si a emis factura fiscala seria …. la data de …. in valoare de …. lei.
Desi a fost notificat, pus in intarziere si invitat la conciliere parata nu s-a indeplinit obligatia corelativa de plata a serviciilor prestate.
In dovedirea cererii, reclamanta a solicitat proba cu inscrisuri si testimoniala cu doi martori si pe care instanta le-a incuviintat in temeiul art. 167 C. pr. civ. Reclamanta a depus la dosar urmatoarele inscrisuri in copie: contractul de prestari servicii (fl. 6-11 ds.), factura fiscala (fl. 13 ds.), notificarea rezilierii contractului (fl.  14 ds.), informatii ONRC (fl. 19,20 ds.), sentinta civila nr. …. pronuntata in dosarul nr. ….. avand ca obiect somatie de plata (fl. 21-23 ds.), procese verbale (fl. 17-18 ds.), actul constitutiv al societatii reclamante (fl. 69-71 ds.).
Legal citata, parata a depus intampinare prin care a invocat exceptia necompetentei teritoriale pe care instanta a respins-o la termenul din …., iar pe fondul cauzei respingerea actiunii intrucat plata este nedatorata. Arata parata ca au fost constatate deficiente in prestarea serviciului de curatenie in parcarea centrului comercial, in spatiul comun(scari rulante, grinda din partea stanga a scarilor rulante), precum si in toalete in zilele de ….. si s-au plantat si intretinut necorespunzator un numar de 60 de pomi decorativi. Pentru constatarea deficientelor au fost incheiate procesele verbale atasate in copie la dosarul cauzei si semnate de catre angajati ai acesteia.
In dovedirea cererii, paratii  au solicitat proba cu inscrisuri si testimoniala cu trei martori pe care instanta le-a incuviintat in temeiul art. 167 C. pr. civ., limitand numarul martorilor propusi la doi. Paratul a depus la dosar urmatoarele inscrisuri in copie: procesele verbale de constatare(fl. 30-38 ds.), adresa emisa catre reclamanta (fl.39 ds.),  fotografii (fl. 79-86 ds.).
Intampinarea a fost intemeiata in drept pe dispozitiile art. 115 C.pr.civ.

Analizand actele si lucrarile depuse la dosar, prin prisma probelor administrate in cauza, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
In fapt intre SC N. SRL in calitate de prestator de servicii si SC CS COM SRL in calitate de beneficiar s-au desfasurat raporturi comerciale fiind incheiat contractul de prestari servicii nr. …. pentru o perioada determinata  - ….. -  conform art. 9.1 din contract. Din obiectul contractului instanta retine ca acesta consta in prestarea de catre reclamanta in beneficiul paratei a unor servicii de curatenie in spatiul situat in ….: spatii interioare, spatii exterioare, debarasare zona food; spatii verzi – gratuit (descris in anexa 1 la contract).
Prin sentinta civila nr. ….. pronuntata de Judecatoria Bacau in dosarul nr. ….. avand ca obiect somatie de plata s-a admis in parte cererea creditoarei SC N SRL si a fost obligata debitoarea SC CS COM SRL la plata sumei de 3586 lei debit rezultat din  nr. …. in valoare de 11536,47 lei recunoscuta partial de debitoare. Procedura parcursa de creditoare pe calea somatiei de plata poate inlocui solutionarea litigiului prin conciliere directa, in temeiul dispozitiilor art. 7201 C.pr. civ. cu parata, avand in vedere ca pretentiile creditoarei au fost aduse la cunostinta debitoarei.
Raporturile dintre partile din dosarul de fata sunt reglementate de contractul incheiat intre parti. Textul articolului 969 alin 1 C.cv statueaza principiul fortei obligatorii a actului juridic (pacta sunt servanda), fiind fundamentat pe ideea ca actul juridic incheiat potrivit legii se impune celor care l-au facut intocmai cum se impune legea. Actul juridic este obligatoriu iar nu facultativ in privinta executarii obligatiilor la care da nastere.
Printre obligatiile asumate de catre parata este si sa plateasca integral si la termenul prevazut tariful datorat prestatorului de servicii drept contravaloare a serviciului prestat, in limita a 15 zile de la data primirii facturii potrivit clauzei prevazuta la art. 5.4 din contractul  semnat si stampilat de partile din prezenta cauza. Termenul prevazut pentru desfasurarea raporturilor contractuale a fost prevazut in contract la art. 9.1 pentru o durata de 52 de zile, urmand ca, inainte cu 5 zile de expirarea termenului pentru care a fost incheiat contractul, sa fie notificata intentia partii care nu doreste continuarea contractului.

Din probele administrate instanta retine urmatoarele:

Proba cu inscrisuri:
au fost incheiate de parata un numar de 11 procese verbale de constatare in perioada cuprinsa intre …., respectiv in data de …. si doua procese verbale la data de ….
Din cuprinsul  proceselor verbale de constatare incheiate instanta retine ca acestea au fost incheiate cu privire la serviciile de curatenie si modalitatea de prestare a acestora. Constatarea deficientelor se refera la : curatenie defectuoasa si neefectuata in parcarea centrului comercial, in fata cafenelei B. la etajul centrului comercial CP, la toaletele din subsolul centrului, in fata intrarii pentru clienti, la benzile rulante urcare si coborare etaj si parcarea centrului comercial, in fata magazinului M. din centrul comercial, praf nesters pe butonul de panica de la toaletele de la etaj, grinda laterala scari evacuare parter,  plantarea si intretinerea necorespunzatoare a unui numar de 60 pomi decorativi pe spatiul verde al centrului comercial.
La data de ….. este penalizata reclamanta cu suma de 4800 RON pentru plantarea si intretinerea necorespunzatoare a unui nr. de 60 pomi decorativi, iar suma mentionata se va deduce din totalul de plata aferent lunii mai …., or din cuprinsul contractului asumat de parti nu exista o clauza care sa prevada obligatia reclamantei in calitate de prestatoare de servicii sa planteze si sa intretina pomi decorativi, iar acest aspect nu a fost probat.
Procesele verbale de constatare a deficientelor nu au fost comunicate catre partea culpabila, parata nefacand dovada comunicarii acestora catre reclamanta. Prin intampinare parata recunoaste faptul ca este irelevanta data la care au fost comunicate procesele –verbale, data fiind …., intrucat nu exista o clauza contractuala privind obligatia paratei de a-i comunica intr-un anumit termen respectivele procese. Instanta nu poate acorda relevanta acestei aparari motivat de faptul ca obligatiile contractuale se interpreteaza unele prin altele, iar obligatia de plata a serviciilor incumba paratei. Ori fata de faptul ca aceasta s-a decis sa nu mai achite prestatiile efectuate reclamantei, plata care trebuia efectuata intr-un anumit termen de la data emiterii facturii, obligatia de notifica neregulile constatate in efectuarea prestatiilor reclamantei devine necesara si obligatorie.
De asemenea instanta  nu poate acorda relevanta apararii paratei potrivit careia „nu erau necesare precizari privind operatiunile concrete neefectuate sau prost efectuate” in procesele verbale de constatate a acestora, intrucat in anexele 1 si 2 ale contractului incheiat sunt specificate in concret operatiunile de curatenie pe care reclamanta se obliga sa le presteze, ori pentru a stabili in mod concret acele operatiuni neindeplinite, instanta considera ca ar fi fost necesara mentionarea lor in cuprinsul proceselor verbale de constatare si nu mentionarea generica: „curatenie defectuoasa si curatenie neefectuata”.

fotografii in copie – filele 79-86 – un numar de 16 fotografii din care nu rezulta data si ora la care au fost efectuate, motiv pentru care acestea nu pot fi avute in vedere la stabilirea situatiei de fapt prezentata de parata.

Proba cu martori:
§ din declaratia martorilor propusi de reclamanta instanta retine ca aceasta si-a indeplinit sarcinile asumate in calitatea de prestatoare prin contractul  incheiat. A fost alocat initial un nr. de 30 de oameni pentru curatenie redus ulterior la 6-7 oameni care lucrau in schimburi 8 ore/zi.
Aspectele referitoare la persoanele ce au lucrat in vederea efectuarii curateniei precum si  prestarea in schimburi a acestora la un program de 8 ore /zi nu au fost contestate de parata.
§ din declaratia martorului propus de parata se retine faptul ca au existat deficiente cu privire la serviciul de curatenie prestat de reclamanta, granitul spatiului comercial era mai tot timpul murdar, masina de curatat era defecta, spatiul verde nu era ingrijit.
Din cuprinsul intampinarii instanta retine ca la incheierea proceselor verbale de constatare au participat in calitate de martori, angajati ai societatii parate, ori martora declara ca la incheierea acestora au participat martori, angajati ai societatii reclamante. De asemenea nu poate retine nici afirmatia martorei potrivit careia procesele verbale ulterioare angajarii ei in cadrul societatii parate au fost comunicate prin e-mail si prin posta, coroborand cu ansamblul probelor administrate in cauza, nu rezulta ca procesele verbale au fost comunicate in modul aratat de martora. Drept urmare nu va avea in vedere la aprecierea probatoriului declaratia acesteia.

Dispozitiile art. 6 din CEDO reglementeaza dreptul la un proces echitabil, stabilind in materie civila ca orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale de catre o instanta care va hotari asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil. Temeinicia pretentiilor reclamantei se analizeaza de instanta pe baza probelor administrate, ea constituind un instrument de cunoastere prin intermediul caruia organul judiciar afla adevarul.
 Din probele administrate reiese faptul ca reclamanta si-a indeplinit obligatia de prestare a serviciului de curatenie asa cum si-a asumat prin contract, coroborata si cu dispozitiile art. …. potrivit caruia in situatia in care pe parcursul unei luni calendaristice vor exista mai mult de trei cazuri sesizate, beneficiarul va avea dreptul la libera sa apreciere sa rezilieze unilateral si fara alte formalitati judiciare prezentul contract. Or procesele verbale de constatare a deficientelor sunt in numar de 11, si avand in vedere neregulile inserate in cuprinsul lor, se poate deduce logic, ca partea culpabila putea fi sanctionata cu rezilierea contractului sau cel mult notificata pe parcursul derularii contractului in vederea rezilierii.
Sanctiunea aplicata de parata prin procesul verbal de …. este peste cuprinsul termenului contractual avut in vedere de parti pentru desfasurarea acestuia - respectiv …., cu atat mai mult cu cat notificarea de reziliere a fost facuta de reclamanta inainte de expirarea termenului prevazut in contract pentru denuntarea acestuia.
Din interpretarea logica a dispozitiilor contractuale prevazute de art…. si art. …. rezulta ca eventualele deficiente constatate in urma verificarilor efectuate vor fi reclamate de catre beneficiar prestatorului conform art. …, respectiv pe durata orarului de functionare si prestare a serviciilor. Ori prezenta permanenta a unui imputernicit al prestatorului, asa cum a fost stabilita prin contract, semnifica faptul ca notificarea trebuia facuta in cursul derularii contractului, aspect nepetrecut in cauza de fata. Comunicarea catre reclamanta a deficientelor s-a facut dupa ce contractul a fost denuntat de catre reclamanta, adica la data de …., comunicare agreata de ambele parti ca fiind efectuata.

In conformitate cu dispozitiile art. 1361 C.cv principala obligatie a paratului, in calitate de beneficiar a serviciilor furnizate de reclamanta, este aceea de plata a serviciilor de curatenie prestate in termen de maxim 25 de zile de la momentul emiterii facturii fiscale (art… contract).
Fata de aceste prevederi coroborate cu dispozitiile articolului 969 C.Cv. care stipuleaza faptul ca toate conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante, instanta constata faptul ca parata nu si-a indeplinit corespunzator obligatia asumata prin contract, prin acordul sau de vointa.
Pentru aceste considerente, instanta apreciaza ca actiunea reclamantei este intemeiata si o va admite asa cum a fost formulata, obligand parata sa plateasca  acesteia suma de …. lei reprezentand debit ramas neachitat din factura fiscala …. emisa in baza contractului nr. ….

Fiind in culpa procesuala in temeiul art. 274 C.pr.civ. instanta va admite cererea reclamantei privind obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de desfasurarea procesului in cuantum de 1392 lei reprezentand taxa de timbru, timbru judiciar si onorariu avocatial.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017