InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Oradea

RECURS COMERCIAL. REORGANIZARE JUDICIARA SI FALIMENT. AUTORIZAREA COMITETULUI CREDITORILOR SA INTRODUCA ACTIUNEA PREVAZUTA DE ART.138 ALIN.1 DIN LEGEA 85/2006. INCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI. -art. 138 alin.1 si 3 din Legea 85/2006.

(Decizie nr. 471 din data de 11.12.2008 pronuntata de Curtea de Apel Oradea)

Domeniu Restructurare, Reorganizare | Dosare Curtea de Apel Oradea | Jurisprudenta Curtea de Apel Oradea

SECTIA COMERCIALA, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL.

Materie : RECURS COMERCIAL. REORGANIZARE JUDICIARA SI FALIMENT. AUTORIZAREA COMITETULUI CREDITORILOR SA INTRODUCA ACTIUNEA PREVAZUTA DE ART.138 ALIN.1 DIN LEGEA 85/2006. INCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI.
- art. 138 alin.1 si 3 din Legea 85/2006.

Simpla indicare a existentei unor elemente de antrenare a raspunderii nu este suficienta pentru ca instanta sa admita o cerere de autorizare formulata de comitetul creditorilor.
In speta, nu poate fi retinuta imprejurarea ca lichidatorul ar fi omis sa indice in raportul sau, cu privire la cauzele insolventei, persoanele vinovate de starea de insolventa a debitoarei ci acesta a formulat plangere penala impotriva fostului administrator pentru nedepunerea actelor contabile.
In conditiile in care, derulata procedura pe parcursul a 3 ani, fostul administrator nu a fost gasit si nu s-au stabilit alte indicii care sa conduca la dovedirea unei legaturi de cauzalitate intre faptele prevazute de art.138 din Legea insolventei, retinerea judecatorului sindic potrivit careia continuarea procedurii ar fi lipsita de orice finalitate, este intemeiata.

Prin sentinta nr.442/F din 8 mai 2008, Tribunalul Bihor - judecatorul sindic a respins cererea de autorizare formulata de creditorul D. G. F. P.  B.
In temeiul art.131 din Legea privind procedura insolventei, a dispus inchiderea procedurii insolventei debitorului S.C. "A. D., A., O. " S.R.L.,  si radierea acestuia din registrul comertului.
A descarcat pe lichidatorul judiciar R. IPURL de orice indatoriri si responsabilitati, in temeiul art.136 din Legea privind procedura insolventei si a incuviintat onorariul lichidatorului in suma de 8.925 lei ce urmeaza a fi achitat din fondul de lichidare constituit in temeiul art.4 alin.4 din Legea nr. 85/2006.
In temeiul art.135 din Legea privind procedura insolventei, a   dispus notificarea sentintei debitorului, creditorului si O. R. C. de pe langa Tribunalul Bihor  pentru efectuarea mentiunii de radiere, precum si  publicarea in Buletinul procedurilor de insolventa.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, judecatorul sindic a retinut ca la data de 24.01.2008, lichidatorul judiciar R. IPURL,  desemnat  sa  administreze   procedura insolventei debitorului SC A. D.,  A., O.  SRL a solicitat  sa  se  dispuna inchiderea procedurii, ca urmare a lipsei bunurilor in averea debitorului si neavansarii de catre creditori a sumelor necesare pentru acoperirea cheltuielilor de lichidare.
             A constatat ca procedura concursuala a fost deschisa prin Sentinta nr.592 din data de 10.XI.. 2005, ca lichidatorul a intocmit si comunicat notificarile in conditiile art. 61 din Legea nr. 85/2006 si ca propunerea de inchidere a fost notificata creditorilor, iar la data de 17.04.2008, creditorul D. G. F. P. B. a formulat o cerere de autorizare pentru formularea unei cereri de antrenare a raspunderii administratorului societatii intrucat apreciaza ca ar exista elemente in acest sens.
Judecatorul sindic a retinut ca, desi in cererea de autorizare s-a aratat ca exista elemente de antrenare, in fapt nu s-a indicat la care imprejurari se face referire.
  Judecatorul sindic a mai constatat ca in cursul derularii procedurii pe parcursul a trei ani nu s-a putut intra in posesia documentelor contabile, iar in urma plangerii penale formulate de lichidatorul judiciar in acest sens, in temeiul art. 147 din Legea nr. 85/2006, s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de fostul administrator. Prin Rezolutia din data de 17.01.2008 a Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor s-a retinut ca fostul administrator nu a putut fi gasit si ca acesta nu se afla in tara.
Ori, in absenta documentelor contabile si a oricaror alte indicii utile care sa  conduca la dovedirea legaturii de cauzalitate intre faptele prevazute de art. 138 din lege, lichidatorul judiciar a considerat ca  formularea unei astfel de cereri precum si continuarea procedurii nu ar avea alt efect decat antrenarea de noi cheltuieli.
Aceasta concluzie se impune, astfel ca judecatorul sindic a respins cererea de autorizare formulata de creditor in temeiul art. 138 alin. 3 din Legea 85/2006 apreciind ca nu ne aflam in ipoteza prevazuta de textul invocat, respectiv ca lichidatorul a omis sa se pronunte ori a omis sa formuleze o astfel de cerere.
In temeiul art. 131 din legea privind procedura insolventei a dispus inchiderea procedurii insolventei si radierea debitorului.
Impotriva acestei sentinte, in termen legal, scutit de plata taxei de timbru, a formulat recurs, recurenta D. G. F. P. B. , solicitand admiterea recursului, casarea sentintei cu trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeasi instanta.
In dezvoltarea motivelor de recurs, intemeiat pe prevederile art.304 pct.9 Cod procedura civila, recurenta critica sentinta pentru motive de nelegalitate, constand in gresita aplicare a prevederilor art.138 alin.3 din Legea nr.85/2006, privind procedura insolventei.
Astfel, arata recurenta, instanta a respins cererea de autorizare pe care a formulat-o la 17.04.2008 si prin care a solicitat autorizarea pentru formularea unei cererii de raspundere a administratorului societatii, intrucat a considerat ca exista elemente in acest sens.
Instanta a respins aceasta cerere, apreciind ca, in absenta documentelor contabile si a oricaror altor indicii utile, care sa duca la dovedirea legaturii de cauzalitate intre faptule prevazute la art.138 din Legea insolventei, formularea unei astfel de cereri, precum si continuarea procedurii nu ar avea o alta finalitate, decat antrenarea de noi cheltuieli.
In conditiile in care, cu adresa nr.9823/20.12.2005, A. F. P. S. a confirmat ca administratorul societatii debitoare nu si-a indeplinit obligatiile legale, respectiv nu a depus la organul fiscal deconturile de TVA, declaratiile si bilanturile contabile, iar recurenta prin declaratia de creanta a mentionat intentia de a solicita antrenarea raspunderii intemeiata pe art.138 din Legea insolventei, este nejustificata solutia de inchidere a procedurii falimentului in temeiul art.131 din Legea nr.85/2006.
Intimatii nu au formulat intampinare.
Analizand recursul declarat, prin prisma motivelor de recurs mai sus aratate, tinand seama de prevederile art.304/1 Cod procedura civila, a fost apreciat ca nefondat, astfel ca a fost respins.
Critica recurentei, referitoare la nelegalitate sentintei, ca urmare a gresitei aplicari si interpretari a dispozitiilor art.138 alin.3 din Legea nr.85/2006, este nefondata, deoarece simpla indicare a existentei unor elemente de antrenare a raspunderii nu sunt suficiente pentru ca instanta sa admita o cerere de autorizare formulata de un creditor.
In cauza, nu poate fi retinuta imprejurarea ca, lichidatorul ar fi omis sa indice in raportul sau, cu privire la cauzele insolventei, persoanele vinovate de starea de insolventa a debitoarei, ori, desi a indicat persoanele a omis sa formuleze actiunea prevazuta la alin.1 al art.138, asa cum cer prevederile acestui articol, ci dimpotriva lichidatorul a formulat plangere penala impotriva fostului administrator pentru nedepunerea actelor contabile.
Prin rezolutia din 17 ianuarie 2008 a Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, s-a dispus neinceperea urmariri penale fata de fostul administrator I. A. V., motivat cu aceea ca, refuzul acestuia de a preda lichidatorului documentele contabile nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art.147 din Legea nr.85/2007.
In conditiile in care, derulata procedura pe parcursul a 3 ani, fostul administrator nu a fost gasit si in conditiile in care nu s-au stabilit alte indicii care sa conduca la dovedirea unei legaturi de cauzalitate intre faptele prevazute de art.138 din Legea insolventei, retinerea judecatorului sindic, potrivit careia continuarea procedurii ar fi lipsita de orice finalitate, este intemeiata, astfel ca recursul a fost respins ca nefondat. (Decizia nr.471/C/11.12.2008 a Curtii de Apel Oradea - Sectia comerciala si de contencios administrativ si fiscal).
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Restructurare, Reorganizare

Restructurare, reorganizare - Sentinta comerciala nr. 51/CC din data de 29.03.2010
Conflict de munca Reorganizarea activitatii societatii angajatoare in intelesul prevederilor art. 65 alin. 1 din Legea nr. 53/2003 nu presupune cu necesitate existenta unei situatii economice precare - Decizie nr. 1996 din data de 30.03.2009
Restructurare, reorganizare - Sentinta comerciala nr. 51/CC din data de 29.03.2010
Desfacerea contractului de munca in timpul mandatului si in termen de doi ani de la incetarea mandatului reprezentantilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale - Hotarare nr. 1366/CA/2010 din data de 09.12.2010
Reorganizare judiciara si faliment. Inlocuirea lichidatorului. - Sentinta comerciala nr. 549/F din data de 19.10.2005
Reorganizare judiciarasi faliment. Revizuirea hotararii pronuntate de deschidere a procedurii insolventei ca urmare a anularii pe cale administrativa a titlului constatator al creantei creditorului declansator a procedurii Inexistenta cazurilor de re... - Hotarare nr. 1373 din data de 26.08.2009
Reducerea unor posturi ca urmare a restructurarii in cadrul unei unitati bugetare. Consecinta nepromovarii examenului pentru ocuparea posturilor nerestructurate - Sentinta civila nr. 2307 din data de 11.05.2012
Militar incadrat conform Legii nr. 80/1995. Trecere in rezerva prin reorganizarea institutiei militare. Lipsa dreptului vatamat - Decizie nr. 5338 din data de 06.12.2012
Procedura insolventei. Plan de reorganizare confirmat. Modificarea planului. Consecinte - Decizie nr. 1615 din data de 20.09.2011
Functionar public. Mutare definitiva in cadrul altui compartiment. - Decizie nr. 537 din data de 24.02.2007
CONTENCIOS ADMINISTRATIV. FUNCTIONARI PUBLICI. REDISTRIBUIRE IN ALT COMPARTIMENT, JUSTIFICATA PRIN REORGAMIZAREA INSTITUTIEI. NECESITATEA DOVEDIRII CONDITIILOR IMPUSE DE ART. 84 IND. 3 (ACTUAL ART.100) DIN LEGEA NR. 188/1999, REPUBLICATA. - Decizie nr. 74/R-C din data de 25.01.2008
INCHIDEREA PROCEDURII REORGANIZARII JUDICIARE SI A FALIMENTULUI. EFECTE. RADIEREA. - Decizie nr. 122/R-C din data de 18.02.2005
Nelegalitatea deciziei de concediere emisa in baza disp. art. 65 din Codul muncii in cazul in care societatea face angajari imediat dupa reorganizare, indiferent pe ce post. - Decizie nr. 563 din data de 11.09.2008
Atributiile AGA in modificarea Statutului societatii sau infiintarea/desfiintarea unor sedii secundare. Rolul instantei in aprecierea strategiei de reorganizare al societatii. - Decizie nr. 614/CM/ din data de 26.10.2009
124 - Decizie nr. 124 din data de 23.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Actiune introdusa de debitoare, prin administrator special, in cadrul procedurii de insolventa, impotriva uneia din creditoare, prin care solicita deblocarea accesului la bunurile sale, retinute in spatiile creditoarei. Compet - Decizie nr. 123 din data de 23.04.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI. Apel. Actiune in anularea certificatului de inmatriculare al societatii parate, intemeiata pe schimbarea destinatiei imobilului in care isi desfasoara activitatea, fara acordul vecinilor, deranjul fonic produs de activitate si pe - Decizie nr. 116 din data de 21.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Contestatie la tabelul preliminar. Obligatia judecatorului-sindic de a determina cuantumul creantei contestate, neputand lasa in sarcina administratorului judiciar determinarea cuantumului, cata vreme acesta si-a spus parerea - Decizie nr. 112 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Procedura insolventei. Inscriere provizorie a creantei. Necesitatea administrarii de probe. Momentul in care trebuie incuviintata administrarea de probe, de catre judecatorul sindic. - Decizie nr. 111 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Procedura insolventei. Cerere de sesizare din oficiu a judecatorului sindic privind inlocuirea administratorului judiciar. Posibilitatea creditorilor de a obtine schimbarea administratorului judiciar doar in conditiile prevazu - Decizie nr. 108 din data de 09.04.2015