InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Fond funciar

(Sentinta civila nr. 384 din data de 20.01.2010 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

     
     
     Prin cererea inregistrata reclamantul P D V  a solicitat in contradictoriu cu paratele COMISIA LOCALA PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA TERENURILOR si COMISIA JUDETEANA PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA TERENURILOR  constatarea nulitatii hotararii Comisiei judetene Bacau pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor prin care s-a invalidat documentatia care sta la baza solicitarii reclamantului de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului in suprafata de 3,5 ha situat in comuna   T obligarea Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Traian la punerea in posesie a reclamantului, in calitate de mostenitor al defunctului P N  asupra terenului de 3,5 ha(2,5 ha padure si 1,5 ha teren arabil) situat in comuna T , reconstituirea dreptului de proprietate in favoarea reclamantului in calitate de mostenitor al defunctului P    N , asupra terenului in suprafata de 3,5 ha(2,5 ha padure si 1,5 ha teren arabil) situat in comuna Traian.
Desi la termenul de judecata din 22.04.2009 reclamantul a mentionat ca obiectul actiunii este „obligatie de a face”, prin inscrisurile ulterioare depuse la dosar si-a mentinut cererea astfel cum a fost formulata initial, inclusiv prin avocat ales(fila 65). 
Cererea este scutita de plata taxei de timbru si a timbrului judiciar.
In motivarea cererii reclamantul arata ca este unicul descendent(fiu) al defunctului P  L decedat in 1988, care la randul sau l-a mostenit pe bunicul reclamantului, P N , decedat in 1958. Bunicul reclamatului, P N, in baza testamentului din 22.08.1913, arata in continuare reclamantul, a devenit proprietarul suprafetei de 5 ha teren arabil si padure. Datorita miscarilor sociale si politice din perioada de dinaintea colectivizarii, bunicul reclamantului a fost nevoit sa se inregistreze in registrul agricol al acelor ani doar cu suprafata de 1,5 ha teren pentru care, in baza Legii nr. 18/1991 i s-a reconstituit dreptul de proprietate prin eliberarea titlului de catre Comisia Judeteana Bacau. Pentru suprafata de 3,5 ha teren reprezentand diferenta pana la cele 5 ha, desi a facut cerere in baza Legii nr. 18/1991, modificata si completata, pana in prezent nu i s-a recunoscut dreptul de proprietate. In cursul lunii februarie 2009 reclamantul precizeaza ca a primit adresa nr. 314/26.01.2009 de la Consiliul local Traian prin care i se aduce la cunostinta ca a fost invalidata de Comisia judeteana documentatia trimisa de Comisia locala pe motiv ca din actele depuse de reclamant nu rezulta ca ar fi indreptatit sa i se reconstituie dreptul de proprietate si asupra celor 3,5 ha teren, nefacand dovada continuitatii proprietatii terenului solicitat din 1909 pana la colectivizare. Reclamantul arata ca ultimul act care face dovada continuitatii proprietatii terenului este testamentul din 1913.       
In drept reclamantul a invocat dispozitiile art. 11 din Legea nr. 18/1991, modificata.
     In dovedirea cererii reclamantul au depus la dosar in copie inscrisurile de la filele 4-5 si 66-67 si a solicitat administrarea probei cu martori. Au fost audiati sub prestare de juramant martorii S I si G V .
     Paratele nu au formulat intampinare in cauza. La solicitarea instantei Comisia Locala Pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor  a depus la dosar documentatia care a stat la baza cererii de reconstituire a dreptului de proprietate.
     In cauza s-a administrat proba cu inscrisuri si proba cu martori.
     Pe fondul cauzei, din probele administrate in cauza  instanta retine ca la data de 01.08.1991 s-a emis de Comisia locala Traian adeverinta nr. 1570/1991 care atesta ca reclamantul, in calitate de mostenitor al defunctului P N , are dreptul sa primeasca in proprietate prin reconstituire suprafata totala de 5 ha teren pe raza comunei Traian.  Prin titlul de proprietate i s-a reconstituit reclamantului dreptul de proprietate asupra terenului in suprafata de 1,54 ha teren arabil extravilan pe raza comunei Traian, judetul Bacau, deci cu mai putin de 3,5 ha fata de adeverinta emisa in 1991.   
     La data de 30.11.2005 reclamantul a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului forestier in suprafata de 2 ha pe raza comunei Traian, in temeiul Legii nr. 247/2005. Prin referatul nr. 721/08.03.2007(fila 21 dos.) Comisia locala Traian a propus validarea cererii reclamantului si inscrierea in anexa nr. 37, pozitia nr. 1, a reclamantului in calitate de mostenitor al defunctului P N , cu o suprafata de 1,40 ha teren forestier. Amplasamentul initial(pe raza satului Hertioana, comuna Traian, in punctul „Corboaia”) este in prezent ocupat, astfel cum a stabilit Comisia locala Traian prin procesul verbal de identificare nr. 719/08.03.2007(fila 20 dos.), insa a fost identificat si propus un alt amplasament, respectiv in punctul „Coasta Morii” – codul UP 4, UA 32, acceptat de reclamant. Documentatia de validare a fost returnata de Comisia judeteana la Comisia locala motivand ca reclamantul nu face dovada continuitatii proprietatii terenului solicitat in perioada cuprinsa intre anii 1913-1958.
     Instanta retine ca desi Comisia judeteana a returnat documentatia fara a da o solutie asupra propunerii de validare formulata de Comisia locala, potrivit art. 21 din Constitutia Romaniei, revizuita in 2003, orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor si a intereselor sale legitime fara nici o ingradire. De asemenea, potrivit art. 21 alin. 4 din legea fundamentala, jurisdictiile speciale administrative sunt facultative, astfel ca dreptul reclamantului de a se adresa instantei nu poate fi limitat, chiar daca procedura in fata Comisiei Judetene nu s-a finalizat; aceasta si in lumina dispozitiilor art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului(care potrivit art. 20 din Constitutie are aplicare directa in dreptul intern), ratificata de Romania prin Legea nr. 30/1994, text care prevede ca „orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa.”
       In temeiul art. 8 din Legea nr. 18/1991 „stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor care se gasesc in patrimoniul cooperativelor agricole de productie se face in conditiile prezentei legi, prin reconstituirea dreptului de proprietate sau constituirea acestui drept.
     De prevederile legii beneficiaza membrii cooperatori care au adus pamant in cooperativa agricola de productie sau carora li s-a preluat in orice mod teren de catre aceasta, precum si, in conditiile legii civile, mostenitorii acestora, membrii cooperatori care nu au adus pamant in cooperativa si alte persoane anume stabilite.
  Stabilirea dreptului de proprietate se face, la cerere, prin eliberarea unui titlu de proprietate in limita unei suprafete minime de 0,5 ha pentru fiecare persoana indreptatita, potrivit prezentei legi, si de maximum 10 ha de familie, in echivalent arabil, iar potrivit art. 11 alin. 1 din aceeasi lege suprafata adusa in cooperativa agricola de productie este cea care rezulta din: actele de proprietate, cartea funciara, cadastru, cererile de inscriere in cooperativa, registrul agricol de la data intrarii in cooperativa, evidentele cooperativei sau, in lipsa acestora, din orice alte probe, inclusiv declaratii de martori.
     In temeiul art. 6 alin. 1 din Legea nr. 1/2000, modificata, la stabilirea, prin reconstituire, a dreptului de proprietate pentru terenurile agricole si forestiere, in conformitate cu prevederile prezentei legi, comisiile comunale, orasenesti, municipale si comisiile judetene, constituite potrivit legii, vor verifica in mod riguros existenta actelor doveditoare prevazute la art. 9 alin. (5) din Legea nr. 18/1991, republicata, precum si pertinenta, verosimilitatea, autenticitatea si concludenta acestor acte, tinandu-se seama si de dispozitiile art. 11 alin. (1) si (2) din aceeasi lege.
     Analizand testamentul din 22 august 1913(filele 24-28) rezulta ca autorul reclamantului, I A P (strabunicul) a testat in favoarea fiilor sai, printre care si N I. P caruia impreuna cu George I. P le-a lasat „in indiviziune si in portiuni egale surina de pamant de la „Ciutea”, loc arabil, fanat, vie si padure in intindere de zece hectare doua arii si patruzeci de centiarii, megiesita la apus cu proprietatea d-nei EL, la rasarit cu pamanturile clacasesti, la sud cu urmasii Ii S, iar la nord cu I G, afara de partea despre apus unde padurea se megieseste cu C B .” Acest inscris autentic se coroboreaza cu declaratiile martorilor audiati in cauza care au aratat ca bunicul reclamantului, P N, avea pe raza satului Hertioana, comuna Traian, o suprafata de teren de 5 hectare, teren arabil, ses si padure care se intindea „din zare in zare”. Trebuie mentionat ca insasi Comisia locala Traian a recunoscut reclamantului inca din 1991 dreptul de proprietate al autorului sau asupra suprafetei de 5 ha teren pe raza comunei Traian, prin emiterea adeverintei nr. 1570/1991(fila 5 dos.).
Potrivit art. 6 alin. 14 din Legea nr. 1/2000 orice proba dovedind dreptul de proprietate al fostilor proprietari poate fi inlaturata numai printr-o proba de aceeasi forta produsa de catre detinatorul actual al terenului sau de catre terti, tagaduind dreptul de proprietate. Prin urmare, intrucat reclamantul a dovedit dreptul de proprietate asupra terenului in litigiu, parata Comisia judeteana este cea care trebuie sa produca dovada contrara ca persoana titulara a dreptului de proprietate conform actului primar, ulterior, pana la momentul deposedarii din perioada colectivizarii, a instrainat o parte din teren. Cum aceasta proba nu a fost produsa, simpla sustinere a paratei privind lipsa de continuitate a proprietatii este nefondata si nu poate fi retinuta.
     Prin adresa nr. 5482/03.11.2009(fila 118) parata Comisia locala Traian arata ca exista teren arabil in rezerva sa, iar cu privire la terenul forestier a fost deja identificat un amplasament inca din 2007(prin procesul verbal de identificare nr. 719/08.03.2007(fila 20 dos.).
     In consecinta, in temeiul dispozitiilor legale enuntate si pentru considerentele care au fost expuse, va admite cererea in parte si va dispune reconstituirea dreptului de proprietate pe numele reclamantului P D V in calitate de mostenitor al defunctului P N asupra terenului in suprafata totala de 3,5 ha( 2 ha padure si 1,5 ha teren arabil extravilan) situat in comuna Traian, judetul Bacau, va obliga parata Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Traian sa puna in posesie pe reclamantul P D V in calitate de mostenitor al defunctului P N cu terenul in suprafata totala de 3,5 ha( 2 ha padure si 1,5 ha teren arabil extravilan) situat in comuna Traian, judetul Bacau, iar parata Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Bacau va fi obligata sa emita titlu de proprietate pe numele reclamantului P D V  in calitate de mostenitor al defunctului P N  asupra terenului anterior individualizat.
     Intrucat in cauza reclamantul nu a dovedit ca parata Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Bacau a emis o hotarare asupra cererii sale de reconstituire, va respinge cererea de constatare nulitate absoluta a hotararii acestei Comisii, ca nefondata.

??

??

??

??




1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017