InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

viol

(Sentinta penala nr. 1703 din data de 22.09.2008 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Viol | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

JUDECATORIA BACAU
SENTINTA PENALA  Nr. 1703 din  22 Septembrie 2008 Cod:218

  Infractiuni de viol si talharie, violare de domiciliu, lipsire de libertate in mod ilegal, fapte prevazute de art. art. 197 al. 1, al. 2 lit. a Cp, art. 211 al. 1, al. 2 lit. b, al. 2 ind. 1 lit. a,c Cp , art.192 al. 2 Cp, art. 189 al 2 Cp, , totul cu aplicarea art. 33 lit. a Cp.
     
     Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau nr. … din 20.11.2007 inregistrat pe rolul Judecatoriei Bacau sub nr. … s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a inculpatilor MB, AG si AC pentru savarsirea infractiunilor de violare de domiciliu, lipsire de libertate in mod ilegal, viol si talharie, fapte prevazute de art. 192 al. 2 Cp, art. 189 al 2 Cp, art. 197 al. 1, al. 2 lit. a Cp, art. 211 al. 1, al. 2 lit. b, al. 2 ind. 1 lit. a,c Cp, totul cu aplicarea art. 33 lit. a Cp.
     In fapt, prin actul de sesizare s-a retinut ca in noaptea de 08/09.08.2007, in baza unei intelegeri prealabile, au patruns fara drept in locuinta partii vatamate CA, cu care, fara voia ei, cei trei inculpati au intretinut raport sexual, dupa consumarea acestuia imobilizand-o pe partea vatamata de patul in care se afla, prin legare cu o sfoara, iar prin amenintari si acte de violenta, i-au sustras acesteia suma de 2400 lei, pe care aceasta o avea intr-un portmoneu, prejudiciu nerecuperat.
     In cursul cercetarii judecatoresti, in conformitate cu dispozitiile art. 323 Cpp si art. 69-74 Cp a fost audiat inculpatul AG care nu a recunoscut  savarsirea faptelor, precizand ca la faza de urmarire penala a recunoscut savarsirea faptelor intrucat a fost lovit de seful de post al Politiei …. si ca la data savarsirii faptelor se afla la numitul OV in comuna …
     In conformitate cu dispozitiile art. 70 Cpp inculpatii AC si MB au refuzat sa dea declaratie in cauza.
     Potrivit art. 326 Cpp a fost audiata partea vatamata care a declarat ca se constituie parte civila in procesul penal cu suma de 2400 lei.
     Instanta a procedat la audierea martorilor MM (fl. 100), MI (fl. 104), IE (fl. 105), MV (fl. 106), BV (fl. 107), GI) (fl. 124), GL (fl. 125), MM (fl. 126), CI (fl. 127), CA (fl. 128), PC (fl. 175), PI (fl. 176), DA (fl. 212), CV (fl. 240), SC (fl. 292), VC (fl. 293) si FV (fl. 316), declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosar.
     Analizand intregul material probator administrat in cursul urmaririi penale si cercetarii judecatoresti, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
     La data de …, cei trei inculpati s-au intalnit la un bar Dupa ce au consumat impreuna bauturi alcoolice, inculpatul AG le-a propus celorlalti doi inculpati sa mearga impreuna la o batrana din satul .. despre care stia ca are bani.
     Au ajuns in locuinta partii vatamate, numita CA, victima in varsta …. de ani, in jurul orei 23.00, au intrat in curtea si apoi intr-unul din corpurile casei prevazut cu o camera si au vazut-o pe batrana dormind. Pentru ca  era intuneric si nu reuseau sa vada in jur, inculpatul AG a aprins un bat de chibrit, dupa care i-a pus batranei peste fata o patura cu care aceasta era invelita. Batrana s-a speriat si a inceput sa tipe si pentru a o potoli inculpatul AG s-a urcat peste aceasta, punandu-i mana la gura, intretinand un raport sexual normal cu victima, dupa ce in prealabil se dezbracase de pantaloni si de lenjeria intima. Dupa incheierea actului sexual, inculpatul AG le-a spus celor doi inculpati sa intretina si ei raport sexual cu batrana, lucru care s-a si petrecut, toti trei inculpatii violand-o pe partea vatamata..
     Dupa epuizarea violului, intrucat batrana se zbatea, inculpatii AC si MB au legat-o pe aceasta cu o sfoara, pe care primul inculpat o avea asupra sa. In timp ce inculpatul MB o tinea de maini pe batrana pentru ca aceasta sa nu scape, inculpatul AC a legat-o de maini, in pozitia deasupra capului, apoi de picioare, sfoara fiind legata si de o soba aflata in incapere, la final imobilizand-o prin legare de patul in care se afla. Dupa legarea victimei, unul dintre inculpati a luat un cutit pe care il gasise pe soba aflata in incapere si l-a infipt in tablia patului de care era legata partea vatamata.
     In timp ce inculpatii MB si AC o legau, inculpatul AG a amenintat-o cu moartea pe partea vatamata, lovind-o in acelasi timp cu pumnii si cu palmele in cap si peste fata, obligand-o sa spuna unde tine banii.
     La un moment dat, inculpatul AG a gasit intr-un dulap aflat deasupra sobei un manunchi de chei, le-a spus celorlalti doi despre acest fapt si inculpatul AG, insotit de ceilalti doi inculpati s-a deplasat spre celalalt corp de casa. Aici, inculpatul a aprins mai multe becuri si toti trei au inceput sa rascoleasca bunurile aflate in incapere. Inculpatul AG a gasit un portmoneu intr-un sifonier, in care se afla suma de 2400 lei. Inculpatii au luat banii si au parasit imobilul, fara a se mai interesa de starea partii vatamate.
     In timp ce inculpatii cautau bunuri care puteau fi sustrase, in celalalt corp al imobilului, partea vatamata a reusit sa se elibereze, taind sfoara de la maini cu cutitul care era infipt in tablia patului, pe care il apucase anterior cu gura si il trasese din tablia patului. Dupa ce si-a rupt sforile de la maini si picioare, partea vatamata a fugit din curte la vecina ei, martora MM pe care a rugat-o sa mearga cu ea in locuinta, fara a-i spune motivul pentru care o cheama. In momentul in care partea vatamata a parasit in fuga imobilul, cei trei inculpati se aflau in celalalt corp de casa cautand bunuri care puteau fi sustrase.
     Partea vatamata a revenit in imobil cu martora MM, insa inculpatii fugisera si aici a constatat ca-i lipseste suma de 2400 lei. Martora a ramas cu partea vatamata de la ora 3 noaptea, pana la ora 7 dimineata, dupa care au anuntat mai multi vecini despre cele intamplate, audiati ca martori in prezenta cauza precum si pe dascalul de la biserica din satul .. martorul BV, acesta din urma anuntand organele de politie si insotind partea vatamata  pana in momentul in care aceasta a fost internata in Spitalul Judetean de Urgenta .
     Dupa ce au parasit imobilul, inculpatii s-au deplasat la stana la care este cioban inculpatul AC, unde i-au povestit martorului AM cele intamplate. Banii au fost impartiti intre cei trei inculpati, fiind utilizati de catre acestia pentru a-si cumpara alimente si imbracaminte.
     La data de … batrana  a fost prezentata Serviciului de Medicina Legala, care a constatat ca aceasta prezinta tasare de vertebre, traumatism toraco-abdominal si ca se afla in soc traumatic, pentru leziunile suferite necesitand un numar de 30-35 de zile de ingrijiri medicale. Avand in vedere leziunea vertebrala suferita, dar si varsta victimei nu s-a putut efectua o examinare ginecologica.
     Cu ocazia audierii lor, inculpatii au avut initial o atitudine sincera, recunoscand si regretand savarsirea faptei, atat in fata organelor de politie, cat si in fata procurorului, ulterior revenind si declarand ca nu sunt ei autorii faptei.
     La data de 13.09.2007 s-a intocmit un proces-verbal de conducere in teren si de reconstituire, in prezenta martorilor asistenti, cei trei inculpati indicand modalitatea de savarsire a faptei.
     Apararea inculpatilor ca au fost obligati de organele de politie sa recunoasca faptele nu poate fi retinuta intrucat avocatii din oficiu XXau aratat ca inculpatii au recunoscut de bunavoie savarsirea faptelor, nu s-au exercitat presiuni asupra lor, inculpatii descriind in amanunt faptele (fl. 212, 240).
     Aceeasi situatie de fapt este confirmata si de martorul BV (fl. 107) care a aratat ca a semnat declaratiile inculpatilor in calitate de martor, inculpatii recunoscand savarsirea faptelor, nefiind fortati de organele de politie (fl. 107).
     Acelasi martor a participat si la reconstituire, inculpatii din proprie initiativa indicand modul de comitere a faptelor.
     Inculpatul AG a mai recunoscut savarsirea faptelor si in cadrul primului interviu declarat in luna septebrie 2007 in fata consilierului de probatiune MA motivand savarsirea faptelor de stare de ebrietate in care se afla (referatul de evaluare fl. 139)
     In acelasi timp, nici alibiul inculpatului AG ca la data savarsirii faptelor s-ar fi aflat la stana lui FI nu este confirmat, intrucat acesta a declarat ca l-a angajat pe inculpat la data de ...
     In conditiile in care declaratiile inculpatilor au fost date in deplina cunostinta de cauza, din proprie initiativa si nu la presiunea organelor de ancheta, aspect confirmat si de avocatii din oficiu ai inculpatilor, pot servi la aflarea adevarului, fiind coroborate cu fapte si imprejurari ce rezulta din ansamblul probelor existente in cauza (declaratia martorului AM, caruia inculpatii i-au povestit faptele), constituind astfel indicii temeinice care sa nasca presupunerea rezonabila ca inculpatii au savarsit faptele.
     Simplele retractari ale declaratiilor anterioare de catre inculpati nu justifica, prin ele insele, concluzia ca acele prime declaratii nu exprima adevarul.
     Imprejurarea ca modificarile in continutul declaratiilor au intervenit in faza cercetarii judecatoresti si ca in aceasta faza se statueaza asupra vinovatiei sau nevinovatiei inculpatilor nu confera, aprioric, un mai mare credit revenirii in raport cu primele declaratii.
     Situatia de fapt retinuta de instanta se probeaza cu: plangerea si declaratiile partii vatamate (fl. 4,91-100 d.u.p.), procese verbale de cercetare la fata locului (fl. 5-12 d.u.p.), insotite de planse fotografice (fl. 13-19 d.u.p.), raport de expertiza medico-legal nr. S/1977/10.08.2007 (fl. 102 d.u.p.), proces verbal de conducere in teren si reconstituire, insotit de planse fotografice (fl. 104-106, 111-117 d.u.p.), acte de stare civila, sentinta civila privind inregistrarea tardiva a nasterii inculpatului AG (fl. 74-78 d.u.p.), declaratiile martorilor MM (fl. 79 d.u.p.), AM (fl. 80-81 d.u.p.), BV (fl. 82 d.u.p.), CA (fl. 83-85 d.u.p.), CI (fl. 86 d.u.p.), MV (fl. 87-88 d.u.p.), MM (fl. 89-90 d.u.p.), IE (fl. 107-108 d.u.p.), MI (fl. 109-110 d.u.p.)., toate coroborate cu declaratiile inculpatilor MB (fl. 33-37, 39-44 d.u.p.), AC (fl. 49-52,54-60 d.u.p.), AG (fl. 66-69, 71-73 d.u.p.).
     Sub aspectul laturii subiective, vinovatia exista sub forma intentiei directe, inculpatii au prevazut rezultatele faptelor, urmarind producerea lor.
      In drept, faptele inculpatilor intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de violare de domiciliu, lipsire de libertate in mod ilegal, viol si talharie, prevazute de art. 192 al. 2 Cp, art. 189 al. 2 Cp, art. 197 al. 1, al. 2 lit. a Cp, art. 211 al. 1, al. 2 lit. b, al. 2 ind. 1 lit. a, c Cp, totul cu aplicarea art. 33 lit. a Cp.
     In temeiul art 345 Cpp, avand in vedere ca faptele exista, constituie infractiuni si au fost savarsite de catre inculpati, urmeaza sa dispuna condamnarea acestora.
     La individualizarea pedepselor ce se vor aplica inculpatilor, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 72 Cp si anume: gradul de pericol social al faptelor, imprejurarile concrete in care au fost comise faptele, urmarile produse sau care s-ar fi putut produce (prejudiciu in valoare de 2400 lei; 30-35 zile de ingrijiri medicale).
     Instanta va avea in vedere circumstantele personale ale inculpatilor care nu sunt cunoscuti cu antecedente penale si care au avut o atitudine oscilanta pe parcursul procesului penal.
     La aplicarea pedepsei rezultante, instanta va da eficienta regimului sanctionator propriu concursului de infractiuni prevazut de art. 33 lit. b Cp.
     Pentru savarsirea infractiunii de viol prevazuta de art. 197 al. 1, al. 2 Cp va interzice inculpatilor drepturile prevazute de art. 64 lit. a  teza a II-a si b Cp pe o durata de 2 ani dupa executarea pedepsei principale.
     In baza art. 71 al. 2 Cp va interzice inculpatilor drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza  a II-a si b Cp pe durata executarii pedepsei principale.
     In baza art. 350 Cpp va mentine starea de arest preventiv a inculpatilor.
     In baza art. 88 Cp va deduce din durata pedepsei aplicate inculpatilor AC si MB durata retinerii din ……, pentru inculpatul AG durata retinerii din ….. si pentru toti inculpatii durata arestarii preventive de la …. la zi.
     Sub aspectul laturii civile, constatand indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale, in baza art. 14 Cpp si art. 346 Cpp, art. 998  si urmatoarele C.civ. va obliga in solidar inculpatii sa plateasca partii civile CA suma de 2400 lei cu titlu de daune materiale.
     Vazand si dispozitiile art. 189 si art. 191 al. 1,3 Cpp…..
     

??

??

??

??




1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viol

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017