InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Arges - Comercial

Opozitie formulata de DGFP la Hotararea asociatilor privind dizolvarea voluntara

(Sentinta comerciala nr. 155/CC din data de 16.12.2009 pronuntata de Tribunalul Arges - Comercial)

Domeniu Cereri | Dosare Tribunalul Arges - Comercial | Jurisprudenta Tribunalul Arges - Comercial

Opozitie formulata de DGFP la Hotararea asociatilor
privind dizolvarea voluntara

Opozitia reclamantei Directia Generala a Finantelor Publice Arges impotriva hotararii de dizolvare pe considerentul ca societatea are datorii catre bugetul de stat este neintemeiata, cata vreme legea stipuleaza caile de realizare a creantelor tuturor creditorilor, incepand cu bilantul de lichidare intocmit de lichidator, care are obligatia sa asigure plata creditorilor si continuand cu atragerea raspunderii organelor de conducere ale societatii, in masura in care aceasta insasi ar fi in imposibilitate de stingere a creantelor datorate.
     (Sentinta Comerciala Nr. 155/CC pronuntata in Sedinta Camerei de Consiliu de la 16 decembrie 2009)

     Prin adresa inregistrata  sub nr.1235/18.08.2009, Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Arges a inregistrat pe rolul acestei instante opozitia formulata de Directia Generala a Finantelor Publice Arges impotriva dizolvarii S.C. M. D. S.R.L., cu sediul in Pitesti, jud.Arges.
     Prin cererea de opozitie, reclamanta-creditoare arata ca solicita ca instanta sa desfiinteze Hotararea adunarii generale a asociatilor S.C. M. D. S.R.L. din data de  02.07.2009, prin care acestia au hotarat dizolvarea societatii comerciale.
     Motivandu-si cererea, reclamanta a sustinut ca in mod eronat s-a dispus dizolvarea societatii, cu aplicarea dispozitiilor art.227 alin.1 lit.d) din Legea 31/1990 republicata, deoarece parata inregistreaza creante la bugetul consolidat al statului, in suma de 3.558 lei, creante care astfel nu mai pot fi recuperate.
     Reclamanta a mai sustinut ca potrivit prevederilor art.142 alin.5 din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, executarea silita se poate intinde asupra veniturilor si bunurilor proprietate a debitorului, iar  dispozitiile art.237 ind.1 din Legea 31/1990 au in vedere tocmai atragerea raspunderii organelor de conducere si obligarea acestora la acoperirea obligatiilor neachitate, mai ales a obligatiilor bugetare.
     In dovedirea cererii, al carei temei de drept nu a fost aratat, reclamanta a depus in copie la dosar  fisa sintetica totala a paratei (filele 7-22) si inscrisuri de la registrul comertului (filele 23-25).
     Legal citata, parata, prin lichidatorul judiciar numit, s-a aparat aratand ca creanta invocata de reclamanta a fost achitata, sens in care a depus la dosar certificatul de atestare fiscala nr.268250 din 09.12.2009.
     Instanta, analizand cererea reclamantei-creditoare, constata si retine urmatoarele:
     In fapt, prin Hotararea adoptata la data de adunarea generala a asociatilor S.C. M. D.  S.R.L. s-a decis dizolvarea societatii in vederea lichidarii ei avand in vedere imposibilitatea de a mai desfasura o activitate sustinuta.
     Impotriva acestei hotarari a formulat opozitie creditoarea-reclamanta Directia Generala a Finantelor Publice Arges, fata de care parata datora suma de  3.558 lei lei cu titlu de obligatii catre bugetul de stat, astfel cum rezulta din fisa sintetica aflata la dosar.
     In drept, conform dispozitiilor art.227 alin.1 lit.d) din Legea 31/1990 R, societatea comerciala se dizolva si prin hotararea adunarii generale, asociatii avand dreptul sa decida si inceperea procesului de disparitie al societatii comerciale, asa cum au avut posibilitatea sa decida si constituirea ei, precum si modificarile pe care le sufera in timpul existentei sale.
In cazul dizolvarii voluntare, care reprezinta tot un caz de modificare a actului constitutiv, asociatii sunt liberi sa decida motivele pentru care  hotarasc sa inceteze activitatea societatii, iar textul de lege mentionat nu conditioneaza adoptarea hotararii lor de dizolvare voluntara de inexistenta datoriilor societatii catre creditori.
Tot astfel, potrivit dispozitiilor art.61 din Legea 31/1990, republicata, "creditorii sociali si orice alte persoane prejudiciate prin hotararile asociatilor privitoare la modificarea actului constitutiv pot formula o cerere de opozitie prin care sa solicite instantei judecatoresti sa oblige, dupa caz, societatea sau asociatii la repararea prejudiciului cauzat, prevederile art.57 fiind aplicabile."
     Deci, pentru a fi admisibila opozitia formulata de unul dintre creditorii societatii, acesta trebuie sa faca dovada ca respectiva hotarare  ii produce un prejudiciu, in actuala redactare a art.61 alin.1, obiectul cererii de opozitie fiind obligarea societatii sau, dupa caz, a asociatilor la repararea prejudiciului cauzat,  iar nu  desfiintarea hotararii, asa cum pretinde reclamanta.
     Pe de alta parte, in procedura de lichidare a societatii, urmare dizolvarii ei voluntare, lichidatorii, potrivit Legii nr.31/1990, republicata, au obligatia de a realiza inventarierea bunurilor societatii si stabilirea exacta a activului si pasivului, in vederea stingerii tuturor obligatiilor sociale.
In speta, instanta apreciaza ca hotararea actionarilor societatii parate de dizolvare voluntara a avut ca motiv imposibilitatea realizarii  obiectului de activitate stabilit prin actul constitutiv si nu a urmarit prejudicierea vreunui creditor.
Actionarilor societatii nu le poate fi interzisa adoptarea hotararii de dizolvare pentru motivul existentei unei creante, de vreme ce legiuitorul insusi nu a stabilit o astfel de conditie, iar reclamanta nu poate pretinde ca creanta sa ar ramane neindestulata cata vreme legea stipuleaza caile de realizare a creantelor tuturor creditorilor, incepand cu bilantul de lichidare intocmit de lichidator, care are obligatia sa asigure plata creditorilor si continuand cu atragerea raspunderii organelor de conducere ale societatii, in masura in care aceasta insasi ar fi in imposibilitate de stingere a creantelor datorate.
Opozitia reclamantei Directia Generala a Finantelor Publice Arges impotriva acestei hotarari pe considerentul ca societatea are datorii catre bugetul de stat este, asadar, neintemeiata, cu atat mai mult cu cat parata a depus la dosar certificatul de atestare fiscala care atesta faptul ca creanta pretinsa a fost stinsa la aceasta data.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007