InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Pascani

Potriv. disp.art.106 alin. (2) coroborat cu art.164 alin. (2) din NCC,punerea sub interdictie reprezinta o masura de ocrotire a majorului care nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale,din cauza alienatiei sau debilit. mintale.

(Sentinta civila nr. 2909 din data de 28.10.2013 pronuntata de Judecatoria Pascani)

Domeniu Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia) | Dosare Judecatoria Pascani | Jurisprudenta Judecatoria Pascani

Instanta            Prin cererea adresata Judecatoriei Pascani si inregistrata sub nr .../866/2013 reclamanta x  a solicitat  sa se dispuna punerea sub interdictie a paratului x  si numirea sa ca tutore al acestuia.
  In motivarea cererii a aratat reclamanta ca este mama paratului, acesta fiind sigurul sau copil. Mai arata reclamanta x , este nascut cu deficiente psihice, in prezent fiind diagnosticat cu schizofrenie nediferentiata, autism infantil, cu grav deficit integrativ, deficienta mintala medie, fiind dependent total fizic si psihic.
Datorita afectiunilor de care sufera, a fost incadrat in grad de handicap grav, fiind stabilit aracterul permanent al bolii.
Fiul sau constituie un pericol, atat pentru propria persoana, cat si pentru cei din jurul sau.
Este violent, are grave tulburari de comportament, nefiind in  masura sa-si poarte singur de grija si nici sa-si poata administra bunurile.
Avand in vedere afectiunile de care sufera, astfel cum reiese din actele medicale atasate cererii , se impune ca instanta sa admita actiunea, avand in vedere ca dansa fiind mama lui este  cea mai indicata persoana pentru a se ingriji de persoana lui si pentru a veghea asupra sa in toate punctele de vedere.
         In drept, art. 167 si urm. NCCiv.
  In dovedirea cererii reclamanta a solicitat administrarea probei cu inscrisuri,    
        Instanta a solicitat Parchetului de pe langa Judecatoria Pascani sa efectueze cercetarile administrative necesare si expertizarea psihiatrica a paratului, cu privire la capacitatea acesteia de a se ingriji de interesele sale si de a-si administra bunurile, conform dispozitiilor art. 937 cod proc civ . Ca urmare, a fost efectuata expertiza medico-legala psihiatrica a paratului.
De asemenea, instanta a solicitat Autoritatii Tutelare din cadrul Consiliului Local al unitatii administrativ - teritoriale unde domiciliaza paratul efectuarea unei anchete psihosociale din care sa reiese comportamentul social al reclamantei si persoanei propuse in calitate de curator special al paratului.
    La data de 21.10.2013, instanta a procedat la audierea paratului in fata instantei  , conform art. 939 cod proc civ , declaratia acesteia fiind consemnata intr-un proces - verbal atasat la dosar, la fila 57.
 
    Analizand actele si lucrarile dosarului in ceea ce priveste cererea de punere sub interdictie a paratului, instanta apreciaza aceasta cerere ca fiind intemeiata pentru urmatoarele considerente:
 
        Interdictia judecatoreasca este una dintre institutiile de ocrotire a persoanelor fizice care, din cauza starii de alienatie sau debilitate mintala, sunt lipsite de discernamantul cerut in mod normal pentru ca o persoana sa se bucure de o deplina capacitate de exercitiu.
 
Potrivit art. 164 alin. 1 din noul Cod civil "persoana care nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale , din cauza alienatiei sau debilitatii mintale, va fi pusa sub interdictie judecatoreasca". Din continutul normei juridice, enuntate anterior, rezulta ca, pentru a putea fi pronuntara punerea sub interdictie, este necesara indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: persoana pusa sub interdictie sa fie lipsita de discernamant; lipsa de discernamant sa o puna in imposibilitatea de a se ingriji singura de interesele sale, ceea ce determina instituirea tutelei interzisului; lipsa discernamantului sa se datoreze alienatiei sau debilitatii mintale cu precizarea ca starea de alienatie sau debilitate mintala presupune o boala a mintii cu caracter permanent, de durata, iar nu cu caracter temporar.

Analizand particularitatile cauzei dedusa judecatii prin prisma conditiilor legale, enumerate mai sus, instanta constata ca sunt indeplinite cele trei cerinte impuse de legiuitor pentru ca o persoana sa poata fi pusa sub interdictie. Astfel, din actele medicale existente la dosar si din concluziile raportului de expertiza medico-legala psihiatrica reiese ca paratul Asafte Ionel  a fost diagnosticata cu Autism.Deficienta mintala moderata, ceea ce ii afecteaza discernamantul, persoana respectiva neavand capacitatea psihica de a se autoingriji, de a se autoconduce, de a decide asupra drepturilor si obligatiilor propriei persoane si de a actiona cu libera vointa in interes propriu, motiv pentru care s-a recomandat punerea sub interdictie a acesteia.

      Avand in vedere ca sunt indeplinite conditiile prevazute de prevederile legale care reglementeaza institutia punerii sub interdictie, coroborat cu imprejurarea ca paratului ii lipseste posibilitatea psihica de autoingrijire si autocontrol, neavand capacitatea psihica de a intelege continutul si consecintele actelor sale, fapt ce echivaleaza cu lipsa discernamantului si implicit cu lipsa capacitatii de exercitiu, instanta, in baza art. 164 noul Cod civil coroborat cu art. 939 cod proc civ , va admite actiunea formulata de catre reclamanta si va dispune punerea sub interdictie a paratului x .
 
        Conform art. 170 noul Cod civil "prin hotararea de punere sub interdictie, instanta de tutela numeste, de indata, un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdictie". Din cuprinsul textului normativ rezulta ca mijlocul juridic de rezolvare a problemelor pe care le ridica constatarea ca o persoana este lipsita de discernamant si declararea ei ca lipsita de capacitate de exercitiu este reprezentarea interzisului prin tutore.

       Tutorele exercita drepturile si indeplineste obligatiile prevazute de dispozitiile legale aplicabile in materie. Astfel, tutorele are obligatia de a asigura ingrijirea celui pus sub interdictie spre a-i grabi vindecarea si a-i imbunatati conditiile de viata, in acest scop intrebuintand veniturile si, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdictie judecatoreasca (conform art. 174 din noul Cod civil), de a administra cu buna credinta bunurile persoanei ocrotite, tutorele actionand in calitate de administrator insarcinat cu administrarea a bunurilor (conform art. 171 cu referire la 142 alin. 2 din noul Cod civil) si de a-l reprezenta in toate actele juridice (conform art. 171 cu referire la 143 din noul Cod civil).
 
      Din continutul prevederilor legale incidente in materia punerii sub interdictie si tutelei rezulta conditiile ce trebuie indeplinite cumulativ pentru a se putea institui tutela in ipoteza vizata de textul normativ, si anume: persoana reprezentata este pusa sub interdictie; reprezentantul este o persoana fizica cu capacitate deplina de exercitiu, preferabil o ruda sau un afin sau un prieten al familiei persoanei ocrotite, in stare sa indeplineasca aceasta sarcina, tinand cont, dupa caz, de relatiile personale, de apropierea domiciliilor, de conditiile materiale si morale pe care le prezinta cel chemat la tutela (art. 170 raportat art. 118 din noul Cod civil); acordul celui desemnat.

     In speta, conditiile impuse de legiuitor sunt indeplinite, avand in vedere ca paratul urmeaza a fi pusa sub interdictie datorita alienatiei mintale astfel ca se afla in imposibilitatea de a se autoingriji, de a-si administra bunurile si de a-si apara interesele in mod corespunzator datorita afectiunilor de care sufera, imprejurari percepute direct de instanta cu ocazia audierii persoanei respective, confirmate prin actele medicale depuse la dosar si care ii afecteaza discernamantul. In ceea ce priveste acordul reclamantei in sensul numirii sale in calitate de tutore, acesta a fost exprimat prin cererea de chemare in judecata. Totodata, instanta constata ca din ancheta psihosociala intocmita in cauza si din modul in care se ocupa de ingrijirea paratului, perceput direct de instanta, reiese ca reclamanta, in calitate de mama a paratului,  prezinta garantiile materiale si morale pentru ocrotirea intereselor paratului, satisfacerea nevoilor de ordin material, emotional si afectiv ale acesteia, precum si asigurarea unui mediu familial si social stabil.
 
    Fata de considerentele expuse, in temeiul art. 170 din noul Cod civil si art. 941 Cod procedura civila, instanta va desemna in calitate de tutore al paratului x   pe reclamanta x  , urmand ca intre persoana reprezentata si tutore sa se aplice regulile de la mandat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia)

Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Reincredintare minor - stabilire program vizita - Sentinta civila nr. 147 din data de 19.11.2011
Stabilire domiciliu minor - pensie intretinere - Sentinta civila nr. 141 din data de 19.01.2011
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1111 din data de 10.11.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 635 din data de 25.08.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 634 din data de 25.08.2010
Pensie intretinere major - Sentinta civila nr. 490 din data de 03.06.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 223 din data de 15.04.2010
Divort - Sentinta civila nr. 160 din data de 11.03.2010
Pensie intretinere - stabilire pensie - Sentinta civila nr. 176 din data de 24.03.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 26 din data de 14.01.2010
pensie intretinere - Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009
Majorare pensie - Sentinta civila nr. 313 din data de 17.06.2009
Recunoastere hotarare de divort pronuntata intr-un stat tert fata de cetatenia ambilor soti. Art. 166 din Legea nr. 105/1992 - Decizie nr. 77/R din data de 30.01.2014
Divort. Exercitarea drepturilor parintesti asupra minorilor dupa divort. - Decizie nr. 276/R din data de 12.03.2014
Legea nr. 272/2004. Delegarea exercitarii drepturilor si obligatiilor parintesti. - Decizie nr. 30/R din data de 14.06.2006
Stabilirea paternitatii. Valoarea probatorie a expertizelor medico-legale de stabilire a legaturii de filiatie. - Decizie nr. 24/R din data de 21.04.2006
Dreptul familiei. Pastrarea numelui avut in timpul casatoriei. Intelesul notiunii de „motive temeinice” pentru care instanta poate admite cererea. - Decizie nr. 50/R din data de 06.05.2005
Dreptul familiei. Ocrotirea minorului prin masura plasamentului in regim de urgenta. Necesitatea cenzurarii masurii si dupa luarea acesteia prin aplicarea principiului interesului superior al copilului - Decizie nr. 39-R din data de 25.03.2005
Drept civil. Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort atunci cand unul din parinti locuieste in alta tara. - Decizie nr. 494 din data de 16.12.2014