InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Pascani

imposibilitatea invocarii de aparari de fond impotriva titlului de creanta fiscala

(Sentinta civila nr. 2637 din data de 12.11.2010 pronuntata de Judecatoria Pascani)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Pascani | Jurisprudenta Judecatoria Pascani

Prin sentinta civila nr.2637 a Judecatoriei Pascani   data in dosarul 3248/866/2010 s-au dispus urmatoarele: "Respinge ca nefondata contestatia la executare formulata de catre contestatorul S.C. A S.RL., cu in contradictoriu cu intimatul A F P".
Pentru a se dispune astfel, s-au retinut urmatoarele:
Prin cererea inregistrata la data de 02.08.2010 sub nr.3248/866/2010 pe rolul Judecatoriei Pascani, S.C. A S.RL. a formulat contestatie la executare impotriva executarii silite incepute in dosarul de executare nr. A/78/22/35/1/2010/3437 al A.F.P.
In motivarea contestatiei se arata ca prin somatia nr. 22/35/1/2010/3437 i s-a pus in vedere contestatorului ca, in baza titlului executoriu nr. 6153/ 08.07.2010, are obligatia fiscala de plata a sumei totale de 619.528 lei. Contestatorul arata ca nu a avut cunostinta de datoria acestei sume, si, pe cale de consecinta nu se putea trece la executarea silita intrucat nu i s-a dat posibilitatea de a achita de buna-voie debitul. De asemenea, actele de executare silita - titlul executoriu si somatia aferenta - sunt nule intrucat nu contin datele prevazute de art.43 alin.2 Cod procedura fiscala, ori atata timp cit nu se cunoaste perioada pentru care au fost stabilite obligatiile fiscale, sumele pretinse nu pot fi verificate din punct de vedere al exigibilitatii, parte din acestea putind a fi prescrise. Fata de aceste considerente solicita anularea somatiei nr. 22/35/1/2010/3437 si a titlului executoriu nr.6153 / 08.07.2010, iar in subsidiar lamurirea titlului executoriu atacat.
Alaturat cererii de chemare in judecata, contestatorul a depus copie dupa titlul executoriu contestat (f.5), copie dupa somatia contestata (f.6).
Intimatul a formulat intampinare prin care solicita respingerea contestatiei la executare pentru urmatoarele considerente: titlul executoriu si somatia contestate au fost emise in baza deciziei de impunere nr. 824/ 26.05.2010, comunicata debitorului-contestator la data de 10.06.2010 sub semnatura de primire. Decizia de impunere a fost emisa la randu-i in urma inspectiei fiscale efectuata la sediul debitorului-contestator. Titlul de creanta fiscala este reprezentat de decizia de impunere care capata caracter executoriu de la lege la data expirarii termenului de contestatie (30 de zile de la data comunicarii), iar atita timp cit decizia de impunere nu a fost contestata pe cale speciala prevazuta de Codul de procedura fiscala, nu mai poate fi atacat prin contestatie la executare. In privinta viciilor de forma ale actelor de executare invocate de catre contestator, acestea sunt neintemeiate intrucat conform art. 43 din OG 92/2003 si ordinului Ministrului Finantelor Publice nr. 1364/2007 acestea sunt aferente actului administrativ fiscal - titlul de creanta fiscala - si nu actului administrativ de instiintare a executarii silite - somatia si titlul executoriu -. Decizia de impunere a fost comunicata debitorului, iar aceasta contine toate elementele prevazute de art. 43 Cod procedura fiscala, astfel incat nu pot fi primite aspectele de nelegalitate invocate de contestator.
Alaturat intampinarii a fost depusa decizia care a stat la baza emiterii actelor de executare contestate (f.20-26) precum si dovada comunicarii acesteia catre contestator (f.27).
La termenul din data de 03.09.2010 contestatorul a precizat oral in fata instantei ca intelege sa conteste si decizia de impunere care a stat la baza titlului executoriu si a somatiei ce fac deja obiectul contestatiei la executare.
La termenul din data de 01.10.2010 contestatorul a invocat exceptia de neconstitutionalitate a Ordinului MFP, art.1(f.42-43), exceptie respinsa de catre instanta ca inadmisibila in temeiul art.29 alin.4 si 5 din Lg.47/1992.
In sustinerea contestatiei la executare, contestatorul a solicitat administrarea probei cu inscrisuri, insa, desi i s-au acordat doua termene de judecata pentru administrarea acestei probe, contestatorul nu s-a mai prezentat in instanta si nu si-a mai exercitat dreptul recunoscut.
Analizind probatoriul administrat in cauza, prin prisma dispozitiilor legale aplicabile, instanta retine urmatoarele:
  Prin somatia nr. 22/35/1/2010/3437 i s-a pus in vedere contestatorului ca, in baza titlului executoriu nr. 6153/ 08.07.2010, are obligatia fiscala de plata a sumei totale de 619.528 lei. Titlul executoriu si somatia contestate au fost emise in baza deciziei de impunere nr. 824/ 26.05.2010, comunicata contestatorului la data de 10.06.2010 (f.27).
Impotriva deciziei de impunere debitorul avea posibilitatea de a formula contestatie la organul fiscal emitent in termen de 30 de zile de la data comunicarii, sub sanctiunea decaderii, aceasta posibilitate fiind indicata expres la pagina 7 a deciziei de impunere (f.26 dosar).
Contestatorul cu toate ca nu a urmat aceasta procedura pusa la dispozitia sa de lege, respectiv nu a formulat contestatie la organul fiscal emitent, a solicitat direct instantei a analiza legalitatea si temeinicia titlului de creanta fiscala - decizia de impunere .
Conform Deciziei nr. XIV din 05.02.2007 data in Recurs in interesul legii de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, publicata in Monitorul Oficial nr.733/30.10.2007,"posibilitatea contestarii titlului executoriu fiscal pe calea contestatiei la executare subzista numai in masura in care actul ce constituie titlu de creanta fiscala nu poate fi atacat pe calea contenciosului administrativ-fiscal."
Conform art.110 alin.3 Cod procedura fiscala :" titlul de creanta este actul prin care se stabileste si se individualizeaza creanta fiscala, intocmit de organele competente sau de persoanele indreptatite, potrivit", deci, in speta titlul de creanta fiscala este decizia de impunere nr. 824 / 26.05.2010.
Potrivit art. 141 alin.2 Cod procedura fiscala :" titlul de creanta devine titlu executoriu la data la care creanta fiscala este scadenta prin expirarea termenului de plata prevazut de lege sau stabilit de organul competent ori in alt mod prevazut de lege", iar raportat la capitolul termen de plata prevazut in decizia de impunere la pagina 7 si la data comunicarii deciziei de impunere catre debitor (10.06.2010), rezulta ca termenul de plata in speta este 05.07.2010 ("pina la data de 5 ale lunii urmatoare cind data primirii este cuprinsa in intervalul 01-15 din luna"), data de 05.07.2010 reprezentind in acelasi timp momentul in care titlul de creanta - decizia de impunere - a devenit titlu executoriu.
Coroborand cele doua texte de lege citate mai sus cu prevederile Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie data in recurs in interesul legii, rezulta ca atata timp cat decizia de impunere nu a fost contestata in termenul de 30 de zile indicat in aceasta la organul fiscal competent, si in caz de respingere a contestatiei respective, la instanta de judecata de contencios administrativ, in fata instantei investite cu contestatie la executare nu mai pot fi invocate aspecte de fond ale acestui titlu de creanta fiscala.
Pe cale de consecinta limitele posibilitatii de analiza a instantei de executare sunt doar cele ce tin de respectarea conditiilor de forma ale actelor de executare emise in baza titlului de creanta.
Fata de considerentele de mai sus, instanta urmeaza a constata ca titlul executoriu nr. 6153/08.07.2010 si somatia nr. 22/35/1/2010/3437 indeplinesc conditiile de forma prevazute de lege.
Astfel, conform art. 141 alin.4 Cod procedura fiscala, titlul executoriu va cuprinde :" pe langa elementele prevazute la art. 43 alin. (2), urmatoarele: codul de identificare fiscala, domiciliul fiscal al acestuia, precum si orice alte date de identificare; cuantumul si natura sumelor datorate si neachitate, temeiul legal al puterii executorii a titlului". Titlul executoriu nr. 6153 cuprinde elementele cerute pe langa cele vizate de art. 43 alin. 2 Cod procedura fiscala (partea dreapta sus), iar mentiunile din art. 43 alin.2 Cod procedura fiscala sunt intrunite in cadrul deciziei de impunere comunicata debitorului care face parte integranta practic din titlul executoriu.
Mai mult, conform art. 46 din Codul de procedura fiscala, actul administrativ fiscal ce constituie titlu executoriu in baza art. 141 alin.3 Cod pr.fisc. este nul doar pentru :" lipsa unuia dintre elementele actului administrativ fiscal, referitoare la numele, prenumele si calitatea persoanei imputernicite a organului fiscal, numele si prenumele ori denumirea contribuabilului, a obiectului actului administrativ sau a semnaturii persoanei imputernicite a organului fiscal, cu exceptia prevazuta la art. 43 alin. (3)", iar in speta inscrisul denumit titlu executoriu cuprinde aceste elemente obligatorii vizate de art. 46. Fata de prevederea expresa a elementelor obligatorii sub sanctiunea nulitatii, rezulta ca lipsa oricaror alte mentiuni ar atrage nulitatea relativa care nu poate fi admisa decat in conditiile in care debitorul ar dovedi o vatamare ce nu poate fi inlaturata in alt mod decat prin anulare (art.105 alin.2 cod procedura civila).
Raportat la continutul titlului executoriu inaintat debitorului contestator instanta constata ca acesta este identic cu prevederile deciziei de impunere ce sta la baza initierii formelor de executare silite contestate, astfel incat nu exista indicii nici din acest punct de vedere asupra nelegalitatii si netemeiniciei intocmirii titlului executoriu nr. 6153/08.07.2010.
Pentru valabilitatea somatiei, codul de procedura fiscala prevede expres mentiunile ce trebuiesc inserate :" numarul dosarului de executare; suma pentru care se incepe executarea silita; termenul in care cel somat urmeaza sa plateasca suma prevazuta in titlul executoriu, precum si indicarea consecintelor nerespectarii acesteia", toate acestea regasindu-se in somatia contestata.
Pentru toate considerentele de mai sus, instanta urmeaza a constata ca prezenta contestatie la executare formulata de SC A SRL este nefondata, si pe cale de consecinta o va respinge.
Vazind si prevederile art. 274 Cod procedura civila, instanta constata ca intimatul nu a solicitat cheltuieli de judecata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013