InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Vaslui

Nerespectarea procedurilor privind prelevarea probelor biologice de sange

(Sentinta penala nr. 97 din data de 08.01.2009 pronuntata de Judecatoria Vaslui)

Domeniu Probe, dovezi | Dosare Judecatoria Vaslui | Jurisprudenta Judecatoria Vaslui

- nerespectarea procedurilor privind prelevarea probelor biologice de sange-

SENTINTA PENALA NR. 302/2008
Pe rolul acestei instante a fost inregistrat rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Vaslui  prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului SC  sub aspectul comiterii infractiunii de conducere a unui autovehicul  pe drumurile publice avand in sange  o imbibatie alcoolica peste limita legala, infractiune prevazuta si sanctionata de art.87 alin.1 din O.U.G.  nr. 195/2002 republicata.
Prin actul de sesizare al instantei s-a retinut in sarcina inculpatului  SC sa in dupa amiaza zilei de 22.02.2007, dupa ce a consumat bauturi alcoolice la domiciliu a urcat la  volanul autoturismului pe care l-a condus pe DN 15 D , fiind  oprit in trafic pentru control de lucratorii de politie din cadrul Politiei Rutiere.
Raportat rezultatului testarii , a fost condus la Centrul de Asistenta Medico-Sociala Bacesti , unde i-au fost prelevate  probe biologice de sange in vederea stabilirii alcoolemiei.
 Potrivit concluziilor buletinului de analiza toxicologica alcoolemie nr. 297-298 din 26.02.2007 rezulta ca la prima proba de sange  recoltata la  ora  16,00 inculpatul avea o alcoolemie de 1,50 g ‰ iar la a doua proba de sange recoltata avea  alcoolemia de 1,35 g ‰.
In sedinta publica din data de 15.02.2008 in conditiile art. 324 raportat la art 70-73 Cod procedura penala  instanta a procedat la audierea inculpatului  SC, declaratia acestuia fiind  atasata la  dosarul cauzei conform art. 326 indice 1 Cod procedura penala ( fila 15).
Inculpatul Spuma Costica a declarat ca a consumat bauturi  alcoolice la locuinta sa dupa care s-a hotarat  sa se deplaseze cu autoturismul la moara.
Potrivit sustinerilor sale a condus pe distanta de circa 1 km , dupa care la intoarcere a fost oprit in trafic de lucratori de politie  din cadrul Serviciului Politiei Rutiere care l-au testat cu aparatul alcooltest Printer , iar ulterior a fost condus la Centrul  de Asistenta Medico-Sociala Bacesti,  unde i-au  fost recoltate probe biologice de sange.
In aparare inculpatul a solicitat proba cu acte in circumstantiere  si emiterea  unei adrese la unitatea sanitara unde i-au fost recoltate probe biologice de sange  pentru a comunica daca este autorizata  pentru  prelevarea de probe biologice de sange.
In sedinta publica din 25.01.20089 instanta deliberand in conditiile art.67 Cod procedura penala  a dispus audierea , din oficiu , a martorei  O L , medic la Centrul de Asistenta Medico-Sociala Bacesti , considerand aceasta proba pertinenta , concludenta si utila  solutionarii cauzei ( fila 16).
In sedinta publica din 15.02.2007 instanta a procedat la audierea  martorei di lucrari O L declaratia acesteia fiind consemnata si atasata la dosarul cauzei conform art. 326 indice 1 Cod procedura penala ( fila  32).
Analizand actele si lucrarile dosarului prin prisma probatoriilor administrate instanta retine urmatoarele :
In dupa amiaza zilei de 22.02.2007 , inculpatul SC a consumat la locuinta sa,  potrivit propriei declaratii ˝ litru bere  alcoolizata si 50 ml. coniac.
Intrucat avea de rezolvat o problema la moara , s-a hotarat sa se deplaseze  cu autoturismul proprietate.
A condus autoturismul pe distanta de 1 km  iar la intoarcere a fost oprit pentru control  pe DJ 248 pe raza comunei Bacesti- de catre lucratorii de politie de la Serviciul Politiei Rutiere.
Acestia , au procedat la testarea inculpatului  cu aparatul alcooltest Printer care a indicat  o concentratie de 0,72 mg/l alcool pur  in aerul expirat.
Raportat acestei valori , inculpatul SC a fost condus la  Centrul de Asistenta Medico- Sociala  Bacesti pentru a-i fi prelevate probe biologice  de sange in vederea  stabilirii alcoolemiei.
La acest centru , i-au fost prelevate de catre  o asistenta, doua probe la interval  de o ora , fiind folosita o seringa de unica folosinta , iar dezinfectarea s-a facut cu ser fiziologic.
Probele de sange  recoltate  au fost transferate intr-un flacon - fiola  de ampicilina ( aceasta situatie de fapt a fost  relevata de martora O L  in declaratia data in cursul cercetarii judecatoresti ).
In cazul depistarii in trafic a unor persoane aflate sub influenta bauturilor  alcoolice , organul de urmarire penala  este dator sa respecte metodologia  de stabilire a alcoolemiei atat cea prevazuta  de O.U.G. nr. 195/2002 republicata cat si cea mentionata in Normele procedurale  privind efectuarea expertizelor , constatarilor si a altor lucrari medico-legale.
 Potrivit dispozitiilor art.2  din Ordinul nr. 376/10.04.2006 - anexa 1 in care sunt  prevazute normele  metodologice privind prelevarea probelor biologice de sange , prelevarea sangelui necesar determinarii  alcoolemiei ori a probelor biologice in vederea stabilirii intoxicatiei etilice  se efectueaza in unitati sanitare desemnat  in acest scop de  Autoritatea de Sanatate Publica.
Procedurile de prelevare sunt prevazute in art.6,10 , 11 din Ordinul nr. 376/2006.
Astfel in dispozitiile legale , mai sus-indicate , se stabileste in mod imperativ ca prelevarea  sangelui se face cu seringa de unica folosinta , pana la  inlocuirea acestei metode  cu truse standard  de prelevare special destinata acestui scop, a carui componenta  este prevazuta in anexa  nr.5
- tegumentele se dezinfecteaza cu substante antiseptice care nu contin alcool, eter, benzen sau alte substante volatile, fiind permise numai clorura de benzalconiu sau solutia apoasa de clorura de mercur
- sangele prelevat se transfera intr-un flacon curat, tip penicilina, sau in alt recipient cu volumul de minimum 10 ml si se sigileaza, utilizandu-se dupa posibilitati anticoagulant
Unitatile sanitare desemnate pentru evaluarea prelevarilor de probe
biologice  de sange sunt dotate cu truse standard  de prelevare a probelor biologice de sange care contin vacutainere , manusi , dezinfectant non-alcoolic , recipiente sterile, documentatie care se intocmeste  cu ocazia recoltarii.
Ca recoltarea probelor biologice de sange se face in unitatile de asistenta medicala  ambulatorie de specialitate , autorizate in  acest sens sau in institutie medico-legala si in prezenta unui reprezentant  al politiei rutiere este reglementata  si in O.U.G. nr. 195/2002 , republicata, art. 88.
Autoritatea de Sanatate Publica Vaslui prin adresa nr. 1405/22.02.2008 a comunicat  lista unitatilor sanitare desemnate sa efectueze prelevari de probe  biologice de sange   in vederea stabilirii intoxicatiei etilice iar Centrul de  Asistenta Medico-Sociala Bacesti nu figureaza  printre ele ( fila 36).
Martora Ostapov Lidia - medic la acest centru , a declarat ca aceasta unitate nu este dotata cu trusa standard de prelevare de probe biologice de sange , special destinata acestui scop.
Esential pentru existenta infractiunii prevazute  de art. 87 alin.1 din O.U.G. nr. 195/2002 republicate, este valoarea alcoolemiei.
Art. 87 alin.1 din O.U.G. nr. 195/2002 sanctioneaza conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul  de catre o persoana care are in sange o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange.
Avand in vedere situatia de fapt retinuta ca recoltarea probelor biologice de sange s-a  facut in conditii  improprii  intr-o unitate  sanitara care nu era autorizata sa efectueze prelevari de probe biologice de sange  si nu era dotata  cu trusa   standard  de prelevare special  destinata acestui scop  asa cum prevad  Normele metodologice  privind prelevarea probelor biologice  in vederea stabilirii intoxicatiei etilice  publicate in Monitorul  Oficial nr. 363/10.04.2006 , instanta apreciaza  ca neexistand probe certe care sa permita lamurirea cauzei sub aspectul existentei  elementului material al infractiunii prevazute de art.87 alin.1 din O.U.G. nr. 195/2002 va dispune achitarea inculpatului SC  in baza art. 11 pct.2  lit.a Cod procedura penala  raportat la art. 10 alin.1 lit.d Cod procedura penala .
Vazand si dispozitiile art. 192 alin.3 Cod procedura penala ;
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Probe, dovezi

Cerere de asigurare dovezi respinsa. Lipsa cerin?ei legale ca dovada sa fie in primejdie sa dispara - Decizie nr. 945 din data de 02.12.2015
Revocarea suspendarii sub supraveghere. Cunoasterea de catre condamnat a masurilor de supraveghere impuse. - Decizie nr. 166 din data de 13.07.2009
Achitare - dubiu care profita inculpatului. - Decizie nr. 101 din data de 22.03.2010
Plangere contra solutiei procurorului. Solutie netemeinica a instantei de fond de admitere a plangerii. Lipsa probelor. - Decizie nr. 261 din data de 16.11.2009
Recurs. Incalcarea dreptului la aparare. Motive contradictorii. Nepronuntarea instantei asupra unei cereri. - Decizie nr. 67/R din data de 27.01.2009
Simulatie. Regim probator - Decizie nr. 485/R din data de 01.11.2006
Lipsa calitatii procesuale active a Parchetului, in actiunile care au ca obiect anularea unui act juridic. - Decizie nr. 3/R din data de 04.01.2006
Masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea. Termen rezonabil. Lipsa de diligenta a organelor de urmarire penala in efectuarea actelor procesuale. - Sentinta penala nr. 71/R din data de 05.08.2005
Proces verbal de contraventie - Decizie nr. 306/R din data de 20.04.2012
Proba contractului de imprumut. Inscris recognitiv. Dobanda legala. - Sentinta civila nr. 798/R din data de 30.10.2007
Sarcina probei. Potrivit art. 1169 Cod civil sarcina probei revine celui ce face o afirmatie in fata instantei. Rasturnarea sarcinii probei. - Decizie nr. 459 din data de 05.11.2010
Grupa de Munca. Mijloc de proba - Decizie nr. 316 din data de 01.03.2010
Divort cu copii. Motive de divort. Evaluarea probelor. - Decizie nr. 781 din data de 13.10.2004
Comorientii. Incidenta art. 21 din D. 31/1954. Probe. Rolul expertizelor medico – legale. Principiul liberei aprecieri a probelor invocat netemeinic. - Decizie nr. 419/A din data de 18.03.2004
Revenire asupra declaratiei de renuntare data de inculpat la urmarirea penala. Consecinte. - Decizie nr. 131 din data de 13.04.2004
Cheltuieli judiciare. Lipsa actelor doveditoare. Consecinte. - Decizie nr. 100 din data de 18.03.2004
Evacuare - Sentinta civila nr. 2265/2012 din data de 02.07.2014
Obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1800 din data de 05.07.2010
Art. 87 alin. 1 din O.U.G. 195/2002 R - Sentinta penala nr. 366 din data de 03.12.2009
ACHITARE. MIJLOACE DE PROBA ADMINISTRATE ILEGAL. - Decizie nr. 119 din data de 18.02.2010