InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Valenii de Munte

Anulare proces verbal de contraventie

(Sentinta civila nr. 538 din data de 09.04.2014 pronuntata de Judecatoria Valenii de Munte)

Domeniu Plangeri prealabile | Dosare Judecatoria Valenii de Munte | Jurisprudenta Judecatoria Valenii de Munte

Prin plangerea contraventionala inregistrata pe rolul acestei instante, la data de (...), sub nr. (....), petentul (...) a solicitat, in contradictoriu cu intimatul (...), anularea procesului verbal de contraventie seria (...), nr. (...), incheiat la data de (...)
In motivarea plangerii, petentul a aratat, in esenta ca, in data de (...)  a  fost sanctionat abuziv pentru faptul ca nu a purtat centura de siguranta, fapt total eronat, solicitand audierea martorului (...) care se afla pe bancheta din dreapta a autoturismului. Precizeaza petentul ca a mentionat si in procesul verbal contestat, la rubrica obiectiuni ca  purta centura de siguranta .
In drept, petentul si-a intemeiat plangerea pe prevederile art. 31 din O.G. nr. 2/2001.
In sustinerea plangerii, petentul a depus procesul verbal de contraventie, copie CI.
Intimatul, la data de (...), a depus intampinare prin care a aratat ca, procesul-verbal de contraventie a fost legal si temeinic intocmit, iar sanctiunea este proportionala cu gravitatatea faptei.
In sustinerea intampinarii, intimatul a depus inscrisuri.
In cauza s-au administrat proba cu inscrisuri si proba testimoniala cu 1 martor.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta constata urmatoarele:
Prin procesul verbal de contraventie seria (...) , nr. (...), incheiat la data de (...) petentul a fost sanctionat contraventional cu amenda in cuantum de (...) lei, intrucat in ziua de (...), orele (...), in localitatea (...), acesta a circulat pe bulevardul (...) cu auto (...) cu nr. de inmatriculare (...), fara sa poarte centura de siguranta.
Astfel, s-a retinut in sarcina petentului comiterea contraventiei prevazute de art. 108 alin. 1 pc. 3 din OUG 195/2002 si sanctionate de art. 99 alin. 2 din acelasi act normativ.
Conform dispozitiilor art. 34 alin. 1 din OG nr. 2/2001, procesul verbal de contraventie este supus controlului de legalitate si temeinicie al instantei.
Cu privire la controlul de legalitate, instanta constata ca in cauza nu este incident niciunul dintre motivele de nulitate absoluta, prevazute in mod expres de art. 17 din OG nr. 2/2001, procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor continand mentiunile privitoare la numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, descrierea faptei savarsite, data comiterii acesteia si semnatura agentului constatator.
Pe cale de consecinta, instanta constata ca procesul verbal in discutie a fost intocmit in mod legal.
Sub aspectul temeiniciei, instanta retine ca, desi O.G. nr.2/2001 nu cuprinde dispozitii exprese cu privire la forta probanta a actului de constatare a contraventiei, din economia textului art. 34 rezulta ca procesul verbal contraventional face dovada deplina a situatiei de fapt si a incadrarii in drept pana la proba contrara.
Forta probanta a rapoartelor sau a proceselor-verbale este lasata la latitudinea fiecarui sistem de drept, putandu-se reglementa importanta fiecarui mijloc de proba, insa instanta are obligatia de a respecta caracterul echitabil al procedurii in ansamblu atunci cand apreciaza probatoriul.
Dreptul unei persoane de a fi prezumata nevinovata si de a solicita acuzarii sa dovedeasca faptele ce i se imputa nu este absolut, din moment ce prezumtiile bazate pe fapte sau legi opereaza in toate sistemele de drept si nu sunt interzise, in masura in care instanta respecta limite rezonabile, avand in vedere importanta scopului urmarit, dar si respectarea dreptului la aparare.
Persoana sanctionata are dreptul la un proces echitabil (art. 31-36 din O.G. nr. 2/2001) in cadrul caruia sa utilizeze orice mijloc de proba si sa invoce orice argumente pentru dovedirea imprejurarii ca situatia de fapt din procesul verbal nu corespunde modului de desfasurare al evenimentelor, iar sarcina instantei de judecata este de a respecta limita proportionalitatii intre scopul urmarit de autoritatile statului de a nu ramane nesanctionate actiunile antisociale prin impunerea unor conditii imposibil de indeplinit si respectarea dreptului la aparare al persoanei sanctionate contraventional. 
Avand in vedere aceste principii, instanta constata ca petentul, prin proba testimoniala administrata in cauza a reusit sa faca dovada  unei situatii de fapt contrare celei percepute personal de agentul constatator, astfel ca procesul-verbal contestat nu este temeinic.
In acest sens, din declaratia martorului (...) , care se afla in masina condusa de petent pe locul din dreapta soferului, rezulta ca la data si ora consemnate in procesul verbal contestat, petentul a purtat centura de siguranta. Martorul a mai aratat ca petentul a purtat centura de siguranta in toata perioada in care a circulat cu el in acea zi.
Avand in vedere aceste considerente, in temeiul art. 34 din OG. nr. 2/2001, instanta va admite plangerea si va dispune anularea procesului verbal de constatare a contraventiei seria (...) nr. (...), exonerand petentul de sanctiunea amenzii aplicata prin acesta.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plangeri prealabile

plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale Competenta prim procurorului adjunct in solutionarea plangerii - Decizie nr. 141 din data de 19.04.2010
Plangere contra solutiei procurorului. Casare cu trimitere pentru nerespectarea dispozitiilor art.278/1 al.8 lit.b. Nemotivare. - Decizie nr. 298 din data de 18.12.2009
- Sentinta penala nr. 78 din data de 28.05.2008
abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art.246 C.pen. ?i favorizarea infractorului prev. de art.264 C.pen - Sentinta penala nr. 1 din data de 21.03.2012
Plangerea petentului vizeaza un act al procurorului, efectuat in cursul urmaririi penale, care nu poate fi atacat decat in fata procurorului ierarhic superior, nu si in fata instantei de judecata. Legea nu permite atacarea in fata instantei de judecata, d - Hotarare nr. 558/R din data de 07.06.2013
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/F din data de 16.03.2011
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/R din data de 16.03.2011
PLANGERE ORDONANTA PROCUROR, ADMITERE - Sentinta penala nr. Sedinta Camerei de Consiliu din data de 16.05.2013
Plangere contraventionala - Decizie nr. 188/R din data de 15.02.2013
Respins recurs plangere contaventionala OPC. - Decizie nr. 253/R din data de 18.02.2010
Recurs, infractiune urmaribila la plangerea prealabila a partii vatamate. - Decizie nr. 127 din data de 05.04.2012
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 332/S din data de 30.11.2011
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 337/S din data de 07.12.2011
Plangere prealabila, momentul in care incepe sa curga termenul prevazut de art. 284 alin. 1 Cod Procedura Penala. Cu opinie separata. - Sentinta penala nr. 577/R din data de 16.12.2011
Recurs plangere rezolutie procuror. Respins - Sentinta penala nr. 3 din data de 29.10.2009
Recurs plangere rezolutie procuror – respins - Sentinta penala nr. 1 din data de 29.10.2009
Plangere impotriva deciziei C.N.S.C. Inaplicabilitatea dispozitiilor O.U.G. nr.34/2006. Desfiintarea deciziei atacate si trimiterea contestatiei spre solutionare instantei competente. - Decizie nr. 2160 din data de 27.07.2011
Anularea din oficiu a procedurii de atribuire de catre C.N.S.C.Conditii. - Decizie nr. 1 din data de 05.01.2010