InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tulcea

penal. OUG 195 din 2002

(Sentinta penala nr. 108 din data de 01.02.2011 pronuntata de Judecatoria Tulcea)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Tulcea | Jurisprudenta Judecatoria Tulcea



SENTINTA PENALA NR.108
Sedinta publica din 01 februarie 2012 INSTANTA

      Prin rechizitoriul nr. __ din data de 05.10.2011 al Parchetului de pe langa Judecatoria Tulcea, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului ___, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 87 alin.1 de conducere  pe drumurile publice a unui autovehicul, avand o imbibatie alcoolica in sange peste limita  legala.
      In fapt s-a retinut ca in data de 11.01.2011, in jurul orelor 23:00, lucratori din cadrul Politiei municipiului Tulcea, aflati in exercitarea atributiilor de serviciu, au procedat la oprirea regulamentara a unui autoturism marca Dacia 1310 break cu nr. de inmatriculare ___ ce se deplasa pe D.J. 229. Conducatorul auto a fost identificat in persoana numitului ___, care, avand in vedere ca emana vapori de alcool, a fost testat cu aparatul etilotest, constandu-se ca avea o concentratie de 1,19 mg alcool pur in aerul expirat. Inculpatul, a fost condus la Spitalul Judetean Tulcea unde i-au fost recoltate probe biologice, in vederea stabilirii alcoolemiei. Urmare a analizelor toxicologice efectuate, a rezultat ca inculpatul avea o alcoolemie de 1,80 g ‰, in urma recoltarii primei probe  si de 1,90 g ‰, in urma recoltarii celei de-a doua probe.
      Pe rolul instantei s-a format dosarul nr. ___ din 11.01.2011
      In sedinta publica din data de 25.01.2012, inculpatul, prezent in instanta, a aratat ca intelege sa se prevaleze de dispozitiile art. 3201 Cod procedura penala. In acest sens acesta a precizat ca solicita ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala pe care le cunoaste si le insuseste, ca recunoaste in totalitate faptele retinute in actul de sesizare al instantei, nesolicitand administrarea altor probe.
      Analizand actele si lucrarile dosarului, in raport de probele administrate in cauza, instanta retine urmatoarele:
      In data de 11.01.2011, potrivit declaratiilor inculpatului a rezultat ca in jurul orelor 22:00, a consumat o anumita cantitate de vin, dupa care a urcat la volanul autoturismului marca Dacia 1310 break cu nr. de inmatriculare ___ pe care l-a condus pe D.J. 229 din judetul Tulcea. In jurul orelor 23:00, acesta a fost oprit regulamentar de  un echipaj din cadrul Politiei municipiului Tulcea, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu. Avand in vedere faptul ca inculpatul emana vapori de alcool, a fost testat cu aparatul etilotest, constatandu-se ca avea o concentratie de 1,19 mg alcool pur in aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Spitalul Judetean Tulcea unde i-au fost recoltate probe biologice, in vederea stabilirii alcoolemiei. Urmare a analizelor toxicologice efectuate, a rezultat ca inculpatul avea o alcoolemie de 1,80 g ‰, in urma recoltarii primei probe  si de 1,90 g ‰, in urma recoltarii celei de-a doua probe. la Serviciul de Ambulanta Tulcea unde i-au fost recoltate probe biologice, in vederea stabilirii alcoolemiei.
      Inculpatul a recunoscut cele constatate de organele de urmarire penala si a precizat si cantitatea de alcool consumata anterior conducerii autoturismului si intrarii in coliziune cu celalalt autoturism.
      Situatia de fapt astfel retinuta, rezulta din coroborarea probelor administrate in cursul urmaririi penale, respectiv: proces-verbal de constatare, declaratie inculpat, declaratie de martor, buletin de analiza toxicologica-alcoolemie nr. 6-7/C, rezultatul testarii cu aparatul etilotest.
      Prin urmare, fapta inculpatului ___, care in data de 11.01.2011 a condus un autovehicul pe drumurile publice avand o concentratie alcoolica in sange peste limita legala, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute si pedepsite de art. 87 alin.1 din OUG nr.195/2002 urmand sa atraga raspunderea penala a acestuia.
      Sub aspectul laturii obiective, se retine ca fapta inculpatului s-a realizat prin elementul material al infractiunii prev. de art. 87 alin.1 din OUG 195/2002 care consta in conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, de catre o persoana avand o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange, urmarea imediata a faptei constand in starea de pericol in siguranta traficului. Legatura de cauzalitate, ca element al continutului infractiunii rezulta din insasi savarsirea faptei imbibatia alcoolica fiind probata prin mijloace stiintifice.
      Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a savarsit infractiunea cu intentie directa, in acceptiunea art. 19 pct. 1 lit a Cod penal, avand reprezentarea faptei sale si a pericolului social, urmarind producerea rezultatului.
      Pe cale de consecinta, apreciind ca in cauza sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 345 alin. 2 Cod proc.pen., in sensul ca fapta exista, constituie infractiune si a fost savarsita de inculpat cu forma de vinovatie prevazuta de lege, instanta va dispune aplicarea unei pedepse, tinand cont de criteriile generale de individualizare ale pedepsei prevazute de art. 72 Cod penal.
      La individualizarea pedepsei, instanta va lua in considerare si circumstantele atenuante judiciare prevazute de dispozitiile art. 74 alin.1 lit.a C.pen., deoarece inculpatul se afla la primul contact cu legea penala si a recunoscut sincer savarsirea faptei, avand o atitudine cooperanta pe parcursul intregului proces penal. Intr-o astfel de situatie, este obligatorie aplicarea unei pedepse sub minimul special prevazut de lege, potrivit art. 76 alin.1 lit.d C.pen., sens in care instanta apreciaza ca aplicarea unei pedepse 4 luni inchisoare este apta sa corespunda atat scopului educativ, cat si celui preventiv al pedepsei.
       Fata de cele expuse mai sus, instanta urmeaza ca, in baza art. 87 alin.1 din OUG nr.195/2002,  sa-l condamne pe inculpatul ___, la o pedeapsa de 4 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange.
      In temeiul art. 71 Cod penal, avand in vedere si prevederile art. 3 din Protocolul 1 CEDO, instanta va interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal .
      Pentru a dispune in acest sens, instanta a avut in vedere Decizia I.C.C.J. nr. 74/2007 prin care s-a statuat ca dispozitiile art.71 cod penal, referitoare la pedepsele accesorii, se interpreteaza in sensul ca, interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza I cod penal, nu se va face in mod automat  prin efectul legii, ci se va supune aprecierii instantei, in functie de criteriile stabilite in art.71 alin.3 cod penal.
      Instanta retine ca, natura infractiunii comise precum si atitudinea inculpatului  fata de norma de incriminare, conduce la concluzia existentei unei nedemnitati ce impune interzicerea exercitarii drepturilor de natura electorala, prevazute de art.64 lit.a teza II si lit.b Cod penal, deoarece exercitarea acestor drepturi are in vedere o responsabilitate de ordin civic, responsabilitate pe care inculpatul, prin savarsirea infractiunii, a dovedit ca nu o are.
        Raportat la particularitatile dezvoltarii psiho-sociale a inculpatului si imprejurarile cauzei, instanta apreciaza ca scopul educativ, preventiv si represiv ale pedepsei poate fi atins si fara executarea efectiva a pedepsei privative de libertate, astfel ca urmeaza sa suspende conditionat executarea acesteia, constatand ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 81 Cod penal.
        In baza art. 81 Cod penal va suspenda conditionat executarea pedepsei pe o perioada de 2 ani si 4 luni, termen de incercare stabilit in conditiile art. 82 Cod penal.
      Pe fondul prevederilor art. 359 Cod procedura penala,  va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal, in sensul ca, daca in cursul termenului de incercare, va savarsi din nou o infractiune, se va revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei, urmand ca acesta sa execute in intregime pedeapsa, ce nu se va contopi cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.
      In baza art. 71 alin. 5 Cod penal, suspenda executarea pedepselor accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
     In baza art.191 alin.1 Cod procedura penala, va obliga inculpatul la plata sumei de 200 lei cheltuieli judiciare avansate de stat din care 50 lei onorariul avocatului din oficiu in faza de judecata, diminuat potrivit Protocolului si 150 lei, cheltuieli judiciare din faza de urmarire penala.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007