InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tulcea

Hotarare

(Sentinta civila nr. 3401 din data de 02.11.2011 pronuntata de Judecatoria Tulcea)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Tulcea | Jurisprudenta Judecatoria Tulcea


 Dosar nr.5357/327/2011 SENTINTA CIVILA NR.3401
Sedinta publica de la  02 noiembrie  2011

     INSTANTA Deliberand asupra prezentei cauze civile, in conformitate cu prevederile art.256 alin.1 Cod proc.civ., constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de ..., sub nr...., reclamantii ... au chemat in judecata pe paratii ..., pentru constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr.... si repunerea partilor in situatia anterioara, constatarea nulitatii absolute a procurii de administrare autentificata sub nr.... si obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea cererii, reclamantii au aratat in esenta ca actul de vanzare-cumparare incheiat intre ..., s-a facut in scop speculativ, fiind bazat pe o cauza falsa, ilicita si imorala; de asemenea s-a invederat faptul ca  prin contractul de vanzare-cumparare nr. ... s-a efectuat vanzarea lucrului altuia, dat fiind ca titlul antecesorului a fost anulat prin hotarari judecatoresti irevocabile.
Paratii, legal citati nu au formulat intampinare, nu au solicitat administrarea de probe in aparare si nu s-au prezentat la dezbateri.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Prin contractul de vanzare-cuparare autentificat sub  nr..., ... si ..., cota indiviza de 10/16 din imobilul situat in .... Se face mentiunea ca imobilul a fost dobandit, cu titlu de cumparare de la .., in baza contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr...., care la randul lui, l-a dobandit prin certificatul de mostenitor nr.... cu titlu de mostenire legala de la defunctul sau frate Andrei Gheorghe, care a dobandit o parte din cota succesorala de la sotia acestuia Andrei Cristina, potrivit certificatului de mostenitor nr.... 
Prin Decizia civila nr... pronuntata de ... in dosar nr... s-a anulat in intregime certificatul de mostenitor nr.....
Prin Sentinta civila nr... pronuntata de Judecatoria ...in dosar nr... ramasa irevocabila prin Decizia civila .. a Tribunalului ... - s-a dispus anularea certificatului de mostenitor nr..., s-a constatat nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr..... si s-a constatat ca singurii mostenitori ai defunctei ... sunt reclamantii .., ....
Urmare acestor operatiuni judiciare, toate actele care au fundamentat vanzarea prin contractul autentificat sub  nr..., au fost anulate.
     In opinia instantei, in privinta contractului de vanzare-cumparare autentificat sub  nr..., este incident atat principiul de drept civil "nemo dat quod non habet" cat si principiul "resoluto jure dantis, resolvitur jus accipientis" potrivit caruia desfiintarea dreptului transmitatorului (prin anulare contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr.... precum si a celor doua certificate de mostenitor) duce la desfiintarea dreptului dobanditorului.
     Caracterul translativ de proprietate al contractului de vanzare-cumparare determina aplicarea in aceasta materie a unui principiu consacrat, potrivit caruia, vanzatorul trebuie sa fie proprietarul bunului ce se instraineaza, intrucat "nemo plus juris ad allium transferre potest quam ipse habet" sau altfel spus "nemo dat quod non habet".
     Nulitatea absoluta a vanzarii lucrului altuia are ca punct de plecare imprejurarea ca partile au incheiat contractul in cunostinta de cauza, stiind ca lucrul vandut este proprietatea altei persoane.
     In acest caz, contractul incheiat ascunzand intentia de a aduce altuia o paguba, este un act juridic intentional, fondat pe o cauza ilicita, ambele avand ca numitor comun reaua-credinta a partilor.
     Fata de cele aratate, se apreciaza ca, contractul de vanzare-cumparare autentificat sub  nr.... incheiat de vanzatori in frauda adevaratilor proprietari, cu complicitatea cumparatorului, care a cumparat, pe riscul sau, un bun al altuia, este lovit de nulitate absoluta conform art.948 Cod civ.
     Partile contractante ale contractului de vanzare-cumparare autentificat sub  nr....  se cunosteau intre ele, urmarind vanzarea speculativa a imobilului, acestea fiind rude(....).
     Mai mult decat atat, antecesorul acestora, respectiv .. este tatal partilor contractante, ....
     Reaua-credinta a partilor contractante deriva si din faptul ca partile contractante, in virtutea relatiilor de familie, aveau cunostinta (din litigiile anterioare despre care s-a facut vorbire) despre faptul ca sotii ...au testat reciproc, in privinta bunurilor pe care le detineau. Intrucat ... a predecedat sotiei, aceasta a beneficiat de intreg patrimoniul succesoral, iar la decesul acesteia ... nu avea calitatea de mostenitor legal.
     Fiind desfiintat contractul de vanzare cumparare  autentificat sub nr..., se impune si desfiintarea contractului  de vanzare-cuparare autentificat sub  nr.... in virtutea principiului anularii actului subsecvent ca urmare a anularii actului initial, in sensul ca intrucat transmitatorul nu putea transmite un drept, deoarece titlul sau s-a desfiintat prin anularea actului, nici subdobanditorul acestuia nu puteau dobandi mai mult.
     Privitor la solicitarea reclamantilor de repunere in situatia anterioara, aceasta urmeaza a fi respinsa ca neintemeiata, pentru urmatoarele considerente:
     Principiul restitutio in integrum este regula de drept, potrivit careia tot ce s-a executat in baza unui act anulat trebuie restituit, astfel incat partile raportului juridic trebuie sa ajunga in situatia in care acel act nu s-ar fi incheiat; prin urmare, acest principiu apare ca un mijloc de asigurare a eficientei practice a principului retroactivitatii.
     Insa, nu trebuie omis faptul ca atat principiul repunerii in situatia anterioara cat si principiul retroactivitatii, privesc efectele nulitatii actului juridic inter partes si nu fata de terti.
     Or, fata de contractul de  de vanzare-cuparare autentificat sub  nr...., incheiat intre .., pe de o parte si ..,  reclamantii au calitatea de terti.
Privitor la ultimul capat de cerere - tinand cont de faptul ca, in privinta contractului de vanzare-cuparare autentificat sub  nr.... s-a apreciat ca se impune constatarea nulitatii absolute a acestuia, avand in vedere efectele ce deriva din aceasta sanctiune juridica, instanta va dispune si  constatarea nulitatii absolute a procurii generale de administrare imobil, autentificata sub nr...., in virtutea principiului resoluto iure dantis, resolvitur ius accipientis.
     In privinta cheltuielilor judiciare, se va da eficienta dispozitiilor art.274 Cod proc.civ.
   
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007