InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tulcea

Pretentii

(Sentinta civila nr. 2571 din data de 13.10.2008 pronuntata de Judecatoria Tulcea)

Domeniu Plati | Dosare Judecatoria Tulcea | Jurisprudenta Judecatoria Tulcea

SENTINTA CIVILA NR.2571
Sedinta publica de la 13 octombrie 2008

      
      Prin cererea introdusa pe rolul instantei la data de _ si inregistrata sub nr. _., reclamanta _.. a solicitat obligarea paratei _.. la plata sumei de 5234, 50 lei din care suma de 2508, 15 lei reprezentand contravaloare facturi neachitate si suma de 2726, 35 lei reprezentand contravaloare penalitati de intarziere, cu cheltuieli de judecata.
      In motivarea cererii reclamanta a aratat ca la data de _.., a incheiat cu parata contractul de prestari servicii de transport persoane nr. 439, in baza carora au facturat toate cursele efectuate, parata inregistrand restanta in cuantum de 2508, 15 lei.
      Reclamanta a mai aratat ca a calculat penalitatile de intarziere pretinse in baza art. 4 din Cap. IV din contract, respectiv 0, 15 % zi de intarziere, dar numai pana la data de 29.02.2008.
      In drept, reclamanta a invocat dispozitiile art. 22 art. 969 si urmatoarele din Codul civil, art. 112 si urmatoarele din Codul procedura civila.
      Cererea a fost legal timbrata.
      In dovedirea actiunii, reclamanta a solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri in cadrul careia a depus la dosarul cauzei, in copie: Contractul de prestari servicii de transport persoane nr. _.. (f. 3), situatia achitarii facturilor de la _.. (f. 4), factura fiscala seria _. nr_. (f. 5), factura fiscala seria _ nr. _. (f. 5), factura fiscala seria _ nr. _ (f. 6), factura fiscala seria _ nr. _. (f. 7), factura fiscala seria _. nr. _ (f. 7), extras de cont nr. _..din __. (f. 8), extras de cont nr. _ din _. (f. 9), extras de cont nr. _. din _. (f. 10), extras de cont nr. _. din _. (f. 11), extras de cont nr. _. din _. (f. 12), extras de cont nr. _. din _.. (f. 13).   
      La data de __, in termen legal parata a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea actiunii formulate de reclamanta ca neintemeiata.
      In motivare  a aratat ca la data de 18.09.2006 intre parti a intervenit contractul de transport persoane nr. _.. pe ruta _.. in valoare de 629, 74 lei, servicii efectuate si achitate integral de catre parata prin factura fiscala nr. _.. si chitanta nr. __.
      In privinta penalitatilor, parata a aratat ca nu le recunoaste, intrucat acestea nu sunt conforme contractului nr. _., iar in contract nu este indicata perioada pentru care isi produce efectele,  ____. achitand contravaloare contractului in suma de 629, 74 lei.
      Parata a mai precizat ca potrivit Legii 469/2002 totalul penalitatilor nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, iar in contractul nr. ___..o astfel de clauza nu este prevazuta.
      Referitor la facturile emise de catre reclamanta, parata  a mai aratat ca acestea nu sunt confirmate de catre ei, nu se prevede in ce perioada s-a efectuat transportul, cate rute s-au efectuat fiind greu de crezut ca pe aceeasi ruta s-au parcurs mai mult de 1540 km iar in alta zi 210 km. Ipoteza  de a efectua 1540 km este greu de sustinut, efectuand doar 4 transporturi dus intors (cate 2 pe zi) cu oameni pe ruta ____.., ____. fiind la circa 50 de km departare de _____. Mai mult semnaturile existente pe facturi sunt diferite desi la numele delegatului apare acceasi persoana ____..
      In drept, a invocat dispozitiile art. 115-119 Cod de procedura civila.
      La data de ___.., in sedinta publica, reclamanta a depus un inscris intutulat Raspuns la intampinare prin care a precizat ca isi restrange pretentiile la suma de 5016, 30 lei datorita faptului ca penalitatile de intarziere nu pot fi mai mari de suma de 2508, 15 lei.
      Reclamanta a mai aratat ca cele 3 facturi poarta semnatura reprezentantului legal al paratei la rubrica semnatura de primire si pana la data actionarii in judecata nu a formulat obiectiuni si nu le-a refuzat explicit la plata conform uzantelor.
      Cu privire la numarul km parcursi, reclamanta a aratat faptul ca foile de parcurs contin pe verso totalul km parcursi zilnic, confirmati si aprobati prin semnatura de beneficiar.
      Reclamanta a  mai aratat ca penalitatile de intarziere sunt prevazute in contract si nu se poate negocia cu privire la plata lor.  
      S-au depus la dosarul cauzei in copie: proces verbal de conciliere (f. 24),  situatia achitarii facturilor de la __. (f. 25), factura fiscala seria_. nr. _. (f. 26), factura fiscala seria _ nr. _ (f. 26), factura fiscala seria _ nr. _. (f. 27), foi de parcurs (f. 28-61), ), extras de cont nr. _ din _. (f. 62), extras de cont nr. .. din _ (f. 63), extras de cont nr. .. din _ (f. 64), extras de cont nr. _.din _ (f. 65), extras de cont nr. _ din _. (f. 66), extras de cont nr. _din _ (f. 67).   
      Prin Incheierea din data de _. instanta, deliberand in conditiile art. 167 Cod procedura civila a incuviintat proba cu inscrisurile aflate la dosarul cauzei considerand-o legala, verosimila, pertinenta si concludenta solutionarii cauzei.
      Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
      In fapt, intre parti s-au derulat relatii comerciale, reclamanta in calitate de prestator, efectuand servicii de transport auto pentru  parata in calitate de beneficiar. In baza acestor relatii comerciale s-au emis si facturile fiscale  seria _ nr. _ (f. 5), seria _. nr. _. (f. 5), seria _. nr. _. (f. 6), seria _. nr. _. (f. 7), seria _. nr. ____.. (f. 7).
      La data de _. intre parti s-a incheiat contractul nr. _. de prestari servicii de transport persoane.
      In drept, art. 969 Cod civil reglementeaza cu caracter general principiul fortei obligatorii a conventiilor legal facute, astfel ca actul juridic legal incheiat se impune autorilor sai intocmai ca legea, fundamentat pe necesitatea asigurarii stabilitatii si sigurantei raporturilor juridice generate de actele juridice civile.
      Prin urmare partile unui contract sunt tinute sa-si execute cu buna credinta obligatiile ce iau nastere in patrimoniul lor, in baza manifestarii de vointa liber exprimata la incheierea acestuia.
      Instanta apreciaza ca, contractul nr. _. de prestari servicii de transport persoane nu isi poate produce efectele decat pentru viitor prin urmare facturile fiscale seria _ nr. _. (f. 5), seria _.. nr. _. (f. 5), seria _ nr. _. (f. 6) emise anterior nu intra in sfera de incidenta a acestui contract.
      Instanta retine ca, contractul nr. __.. are un numar de 4 articole, primul precizand obiectul si anume asigurarea de catre reclamanta in calitate de prestator a serviciului de transport persoane cu autocar pe ruta Tulcea - Trestenic, al doilea faptul ca motorina si eventuale reparatii sunt se vor suporta de catre prestator, iar al treilea faptul ca contravaloare serviciilor de transport persoane este in suma de 629, 74 lei, al patrulea faptul ca achitarea serviciilor se va face in termen de  zile de primirea facturii prin ordin sau numerar, nerespectarea acestui termen duce la plata de penalitati de 0, 15/zi din suma datorata.
      Intrucat contractul nu are o durata determinata, neexistand nici o clauza in acest sens, instanta apreciaza ca acest contract este unul cu executie imediata si a avut ca obiect un singur transport de persoane pe un pret determinat de 629, 74 lei.
      Pentru a ajunge la aceasta concluzie instanta a avut in vedere faptul ca facturile emise de catre reclamanta dupa data de __.. sunt fiecare in valoare diferita (1290 lei si 1800 lei) prin urmare nu se poate sustine ca o cursa ___ are o valoare fixa de 629, 74 lei urmand a se aplica acest contract pe o durata nederminata.
      De asemenea, potrivit art. 984 Cod civil conventia nu cuprinde decat lucrurile asupra carora se pare ca partile si-au propus a contracta, oricat de generali ar fi termenii cu care s-a incheiat, prin urmare in lipsa unui termen in care contractul urmeaza a-si produce efectele, instanta apreciaza ca acesta guverneaza relatiile contractuale dintre parti cu privire la o singura cursa ____ pe un pret fix, determinat de 629, 74 lei.
      Astfel, in cauza, instanta retine ca, desi intre parti nu s-a intocmit un contract, ca si instrumentum probationis pentru relatiile comerciale invocate in prezentul litigiu, negotium iuris a luat nastere prin aceea ca oferta si acceptarea acesteia sunt concordante, prin acceptarea la plata de catre parata a facturilor mentionate.
      In temeiul dispozitiilor art. 46 Cod comercial, factura reprezinta un inscris sub semnatura privata ce face dovada existentei actului juridic si executarii operatiunii ce constituie obiectul ei impotriva destinatarului, in cauza, acceptarea facturilor fiind expresa, prin semnarea acestora de catre societatea parata, imprejurare ce echivaleaza cu o manifestare de vointa neindoielnica ce atesta vointa paratei de a accepta facturile mentionate.
      Mai mult facturile fiscale seria _. nr. __.. (f. 5), seria __ nr. __ (f. 5) au fost achitate integral de catre debitoare prin O.P_. din data de __.. astfel cum rezulta din extrasul de cont nr. _.. din ___.. (f. 8), restul facturilor fiind doar partial achitate.
      Astfel, din factura fiscala seria _.. nr. __.. (f. 6) a fost achitata prin O.P. nr. __. suma de 1000 lei, prin O.P. nr. __. suma de 1500 lei, prin O.P. nr. ___ suma de 500 lei, prin O.P. nr. ___. suma de 700 lei astfel cum rezulta din extrasul de cont nr. __.. (f. 9), extrasul de cont nr. __.. (f. 10), extrasul de cont nr. __.. (f. 11), extrasul de cont nr. _.. (f. 12).
      Din factura fiscala, seria __ nr. _____ (f. 7) a fost achitatata suma de 1500 lei astfel cum rezulta din  extrasul de cont nr. ..din _. (f. 13).
      Mai mult, parata avand cuvantul pe fond, a recunoscut in instanta debitul solicitat de reclamanta insa in cuantum de 1900 lei.
      Cu privire la sustinerea paratei conform careia semnaturile existente pe facturi sunt diferite desi la numele delegatului apare aceeasi persoana __, instanta apreciaza ca semnatura la facturile fiscale seria _.. nr. __.. (f. 7), seria ___.. nr. _.. (f. 7) este identica, la numele delegatului fiind trecuta _. iar la factura seria _ nr. _. (f. 6) semnatura este diferita ca si numele delegatului care a efectuat-o respectiv ___.
      Instanta nu va retine sustinerea paratei cu privire la numarul km parcursi, intrucat foile de parcurs aflate la dosarul cauzei contin pe verso totalul km parcursi zilnic, confirmati si aprobati prin semnatura de parata - beneficiar. Mai mult, parata nu a probat conform art. 1169 Cod civil sustinerile sale pe acest aspect.
      Instanta retine caracterul cert al creantei, in conformitate cu dispozitiile art. 379 alin. 3 Cod procedura civila, existenta acesteia rezultand din facturile mentionate, precum si caracterul lichid, astfel cum este stabilit de art. 379 alin. 4 Cod procedura civila, catimea creantei fiind determinata si rezultand din inscrisuri insusite de parti, respectiv facturile fiscale enumerate mai sus.
      Fata de cele de mai sus, instanta urmeaza a retine ca, s-a facut dovada existentei in patrimoniul reclamantei a unei creante certe, lichide si exigibile in cuantum de 2508, 15 lei, care este constatata prin facturile fiscale seria __. nr. ___. (f. 6), seria _. nr. _. (f. 7), seria ___. nr. __. (f. 7) insusite de parata.
      Pe cale de consecinta, instanta va admite cererea pe acest capat de cerere si va obliga parata la plata sumei de 2508, 15 lei, reprezentand contravaloare facturi neachitate.
      Referitor la cel de-al doilea capat de cerere, astfel cum a fost el precizat, privind obligarea societatii parate la plata penalitatilor de intarziere in cuantum de 2508, 15 lei, instanta retine ca este neintemeiat si urmeaza a-l respinge ca atare.
      Astfel, temeiul legal invocat de catre reclamanta este art. 4 din Cap. IV din contract, in baza caruia a calculat penalitati de 0, 15 % pe fiecare zi de intarziere, ori asa cum s-a aratat mai sus contractul nr. __. nu este aplicabil raporturilor comerciale derulate ulterior.
     Totodata va retine ca, in cauza, s-a facut si dovada indeplinirii de catre reclamanta a procedurii concilierii directe, reglementata de dispozitiile art. 7201 Cod procedura civila.
      In baza art. 274 Cod procedura civila si avand in vedere solutia de admitere in parte a actiunii astfel cum a fost precizata instanta va obliga parata la plata catre reclamanta a cheltuielilor de judecata in cuantum de 443, 62 lei reprezentand taxa de timbru (192, 12 lei) si timbru judiciar (1, 5 lei), onorariu avocat (250 lei).
       
      
         
         
      

- 1 -
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plati

Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
PLATA IN ACORD GLOBAL. SOLICITARE ELIBERARE ADEVERINTA. INADMISIBILITATE. - Sentinta civila nr. 1679/LM/2009 din data de 14.05.2009
2. Plati compensatorii. Conditii de acordare raportat la prevederile Contractului Colectiv de Munca din ramura miniera. - Sentinta civila nr. speta 10 din data de 14.01.2008
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
Achitare factura neonorata - Sentinta civila nr. 521 din data de 09.06.2010
Pretentii - Sentinta civila nr. 356 din data de 12.05.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 50 din data de 15.04.2009
Daca intre data savarsirii unei infractiuni pentru care a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani si 3 luni inchisoare( savarsita la 17.02.2006) si data savarsirii celei de-a doua infractiuni (18.08.2009), a intervenit o hotarare definitiva de condamnare la - Decizie nr. 511/R din data de 28.05.2013
Legea nr. 544/2001. Comunicarea informatiilor de interes public ce au facut obiectul unui eveniment public, neconsemnate in vreun registru al unitatii administrativ teritoriale. - Decizie nr. 2426/R din data de 10.05.2013
Actiunea formulata de un beneficiar al prevederilor Legii nr. 290/2003, plata transelor prevazute de HG nr. 1120/2006 la termen, obligarea ANRP la respectarea prevederilor legale. Admisibilitatea actiunii in conditiile Legii nr. 290/2003, inaplicabilitat - Decizie nr. 1653/R din data de 02.04.2013
Contestarea deciziei de impunere emisa de CASJ B. Decizia de impunere trebuie sa fie emisa in conditiile Legii nr. 95/2006 si a Ordinului nr. 617/2007, cu respectarea stricta a conditiilor legale pentru emiterea si comunicarea acesteia contribuabililor - Decizie nr. 808/R din data de 19.02.2013
Datorie vamala stabilita ca urmare a efectuarii unui control ulterior . Obligare la majorari , dobanzi , penalitati . - Decizie nr. 122/R din data de 27.04.2007
Conform art. 89 din O.G. 92/2003” dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in 5 ani”. - Decizie nr. 264/R din data de 27.10.2006
Plata indemnizatiei de concediu pentru cresterea copilului precum si a decontarii cheltuielilor de transport in temeiul legii 303/2005 . Admisibilitate - Decizie nr. 4 din data de 04.01.2006
Dreptul de a solicita plata taxelor vamale termen de prescriptie - Decizie nr. 18/R din data de 31.01.2006
Vanzare spatii comerciale sau de prestari servicii in baza Legii nr. 550/2002 – natura juridica a litigiilor – nerespectare termen de actionare in judecata – consecinte. - Decizie nr. 8/R din data de 17.01.2006
Bilet la ordin. Transmiterea prin gir. Conditii. Admisibilitatea invocarii exceptiilor procesuale in cadrul actiunilor cambiale. - Decizie nr. 132/Ap din data de 26.07.2005
DREPTURI SALARIALE - Sentinta civila nr. 723/CA din data de 30.06.2009
Dreptul de acordare a compensa?iilor pentru lipsa de folosinta a terenurilor forestiere situate in zone de conservare totala din cadrul Retelei Natura 2000. - Decizie nr. 422 din data de 14.03.2016
Compensa?ii aferente anului 2014. Inciden?a Orientarilor UE 2014/C204/01 privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020. - Decizie nr. 322 din data de 26.02.2016