InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu Jiu

plangere contraventionala

(Sentinta civila nr. 12769 din data de 18.10.2012 pronuntata de Judecatoria Targu Jiu)

Domeniu Plangeri prealabile | Dosare Judecatoria Targu Jiu | Jurisprudenta Judecatoria Targu Jiu

Dosar nr. _..
R O M A N I A
Cod operator 2445
JUDECATORIA TARGU JIU, JUDETUL GORJ
SECTIA CIVILA
Sentinta civila nr. 12769
Sedinta publica de la 18 Octombrie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE: R.Z.N.
Grefier:  E.B.

Pe rol fiind judecarea plangerii contraventionale, formulata de reclamanta SC I.SRL contradictoriu cu paratii A. A. C. si A. G..
La apelul nominal facut in sedinta publica, au lipsit partile.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, s-a constatat depusa la dosar prin Serviciul Registratura al instantei de catre reclamanta, cerere prin care solicita incuviintarea probei cu inscrisuri, cerere insotita de inscrisuri, s-a incuviintat partilor proba cu inscrisuri in baza art. 167-172 C.p.c., proba fiind concludenta, pertinenta si utila cauzei.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, constatandu-se cauza in stare de judecata s-a retinut spre solutionare.
     

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Tg Jiu sub nr___., reclamanta SC I. SRL a chemat in judecata pe paratii A.A.C. si A.G., solicitand instantei ca, prin sentinta ce se va pronunta, sa se dispuna obligarea paratilor in solidar, la plata urmatoarelor sume de bani cu actualizarea in raport de rata inflatiei de la data cand hotararea devine executorie pana la data platii efective, dupa cum urmeaza: 176,18 lei reprezentand contravaloare marfa livrata conform facturilor anexate la prezenta cerere, 570,82 lei reprezentand penalitati de intarziere, precum si cheltuieli de judecata in cuantum de 70,76 lei conform documentelor justificative.
In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca in baza raporturilor comerciale  si-a indeplinit obligatia de a livra marfuri la locul, la termen si in conditii de calitate catre A.A.C., conform facturilor fiscale anexate la prezenta cerere, principala obligatie a paratei fiind de a achita pretul in termen de 30 de zile de la data facturii, iar neplata acestuia in termenul expres stipulat atragand dupa sine penalitati de intarziere de 1% pentru fiecare zi de intarziere in primele 30 de zile si de 3% incepand cu a 31 zi de intarziere.
Reclamanta a precizat ca penalitatile au fost stabilite sa fie necalculate nelimitat chiar daca cuantumul lor depaseste valoarea marfii pentru care se datoreaza plata.
In drept reclamanta si-a intemeiat cererea pe disp. art. 3 Cod Civil raportat la art. 720 C.p.c. si art. 46 C comercial coroborat cu art. 1516 C civil si art. 2280 Cod Civil.
In dovedirea cererii, reclamanta a inteles sa se foloseasca de proba cu inscrisuri.
S-au atasat cererii de chemare in judecata, in copie: facturi fiscale, contractul de vanzare - cumparare nr. _../06.02.2012, conciliere directa titular, procesul verbal de nerealizarea concilierii directe, sentintele civile nr. __../2011 a Judecatoriei Iasi, nr. _../2012 a Judecatoriei Constanta, nr. _../2011 a Judecatoriei Galati, nr. __/2011 a Judecatoriei Hunedoara si nr. __/2011 a Judecatoriei Braila, precum si  calculul penalitatii de intarziere.
In cauza, paratii, legal citati, nu au formulat intampinare si nici nu s-au prezentat in fata instantei de judecata.
Instanta a incuviintat si administrat pentru parti proba cu inscrisurile de la dosarul cauzei.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine:
La data de 06.02.2012 intre reclamanta S.C. I. S.R.L., in calitate de vanzator, si parata A.A.C., in calitate de cumparator, s-a incheiat contractul de vanzare-cumparare nr. _.. avand ca obiect vanzarea de produse din gama de produse comercializate  de reclamanta, urmand ca parata sa achite contravaloarea acestora, conform conditiilor specificate in contract.
La data de 23.02.2012, reclamanta a livrat produse paratei, in valoare totala de 176,16 lei, astfel cum reiese din factura seria INF nr. _ si din atitudinea paratei cumparatoare, care nu contesta suma mentionata in cuprinsul acesteia ori neexecutarea obligatiei de livrare a reclamantei
Potrivit clauzei contractuale inserata la pct. 5.2 si 7.4 din contractul nr. 2644/18.08.2011 si a mentiunii de pe factura nr. __../23.02.2012 parata trebuia sa achite contravaloarea produselor la data de 24.03.2012, in caz contrar, la suma datorata adaugandu-se, pentru primele 30 de zile de intarziere, penalitati de 1% /zi, incepand cu a 31 a zi de intarziere, parata urmand sa plateasca penalitati in cuantum de 3% /zi.
In aceeasi conventie, la art. 10.3 se prevede ca, in cazul in care cumparatorul nu isi indeplineste obligatia de plata, vanzatorul este in drept sa urmareasca pe fidejusor in scopul executarii sale, pentru intreaga creanta. In prezentul contract, obligatiile de plata ale paratei cumparatoare au fost garantate de paratul A.G., in calitate de fidejusor.
Intrucat la data scadentei facturii nr. __./23.02.2012- parata cumparatoare nu a achitat suma la plata careia s-a obligat prin contract, reclamanta a introdus cererea de chemare in judecata prin care a solicitat obligarea cumparatoarei si a fidejusorul, in solidar, la plata debitului principal si a penalitatilor de intarziere.
In atari conditii, instanta va face aplicarea, cu precadere, a art. 1270 alin(1) C.civ.potrivit caruia  "contractul legal incheiatn are  putere de lege intre partile contractante" si a art. 1516 alin(1) C.civ. potrivit caruia "creditorul are dreptul la indeplinirea exacta si la timp a obligatiei"
Asadar, in ceea ce priveste suma 176,18 lei, reprezentand contravaloarea facturii nr. 161609/23.02.2012, instanta apreciaza ca cererea reclamantei este intemeiata si, in vederea executarii in natura a obligatiilor contractuale, ii va obliga pe parati la plata acesteia.
In ceea ce priveste penalitatile solicitate de reclamanta, ca urmare a neachitarii facturii la data scadenta, astfel cum s-a convenit in conventia partilor, instanta urmeaza a analiza atat temeinicia cat si intinderea acestora.
In acest sens, instanta retine ca partile au prevazut in contract o clauza penala potrivit careia in caz de neexecutare a obligatiei de plata, la data scadenta convenita, cumparatorul se obliga sa plateasca vanzatorului pentru primele 30 de zile de la data scadentei acesteia, penalitati de 1% pe zi de intarziere, iar incepand cu a 31 a zi, penalitati de 3% pe zi de intarziere.
Clauza penala este definita ca fiind acea conventie accesorie prin care partile determina anticipat echivalentul prejudiciului suferit de creditor ca urmare a neexecutarii, executarii cu intarziere sau necorespunzatoare a obligatiei de catre debitorul sau.
Din interpretarea art. 1539 C.civ. rezulta ca in caz de neexecutare la timp a obligatiilor, creditorul poate cere atat executarea obligatiei principale cat si penalitati.
In acelasi timp, art. 1541 alin(1) lit. b C.civ. prevede ca instanta poate reduce cuantumul penalitatilor atunci cand acestea sunt vadit excesive fata de prejudiciul ce putea fi prevazut de parti la incheierea contactului. Totodata, potrivit alin(2) din art. 1541 C.civ., atunci cand instanta dispune reducerea penalitatii, aceasta trebuie sa ramana superiora obligatiei principale.
Asadar, creditorul avand dreptul la dezdaunari in cazul neexecutarii la timp a obligatiilor de plata, instanta apreciaza ca o penalitate de 250 lei, care oricum depaseste cuantumul debitului principal, este de natura sa repare prejudiciul suferit de reclamanta creditoare, motiv pentru care va reduce clauza penala de la 570,28 lei la 250 lei.
Fata de cele ce preced, constatand neindeplinita obligatia de plata a paratei debitoare si valid contractul de fidejusiune incheiat intre creditoarea reclamanta si paratul fidejusor, precum si dreptul reclamantei de a primi o penalitate pentru neexecutarea la timp a obligatiei de plata, instanta va admite in parte cererea de chemare in judecata formulata de de reclamanta SC. I.SR.L. si ii va obliga pe paratii A.A.C. si A.G. in solidar, la plata sumei de 426,18 lei, din care suma de 176,18 lei reprezentand contravaloarea facturii INF nr. __, si suma de 250 lei, reprezentand penalitati de intarziere.
Totodata, constatand ca paratii au cazut in pretentii, fiind in culpa procesuala, potrivit art. 274 C.proc.civ., ii va obliga pe acestia, in solidar, sa plateasca reclamantei suma de 70,76 lei, cheltuieli judiciare, reprezentand taxa de timbru si timbru judiciar.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite in parte cererea de chemare in judecata formulata de reclamanta SC. I. SR.L., cu sediul in ____ judetul Prahova in contradictoriu cu paratii A.A.C. si A.G., ambii cu domiciliul in __ judetul Gorj.
Obliga, in solidar, paratii sa plateasca reclamantei suma de 426,18, din care suma de 176,18 reprezentand contravaloarea facturii INF nr. _. si facturii INF nr. __, si suma de 250 lei, reprezentand penalitati de intarziere.
Obliga, in solidar, paratii sa plateasca reclamantei suma de 70,76 lei, cheltuieli judiciare, reprezentand taxa de timbru si timbru judiciar.
Irevocabila.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 18.10.2012. PRESEDINTE, GREFIER,
        ,,,,,,,,,,,,,,,,                                                                                                                               .,,,,,,,,,,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plangeri prealabile

plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale Competenta prim procurorului adjunct in solutionarea plangerii - Decizie nr. 141 din data de 19.04.2010
Plangere contra solutiei procurorului. Casare cu trimitere pentru nerespectarea dispozitiilor art.278/1 al.8 lit.b. Nemotivare. - Decizie nr. 298 din data de 18.12.2009
- Sentinta penala nr. 78 din data de 28.05.2008
abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art.246 C.pen. ?i favorizarea infractorului prev. de art.264 C.pen - Sentinta penala nr. 1 din data de 21.03.2012
Plangerea petentului vizeaza un act al procurorului, efectuat in cursul urmaririi penale, care nu poate fi atacat decat in fata procurorului ierarhic superior, nu si in fata instantei de judecata. Legea nu permite atacarea in fata instantei de judecata, d - Hotarare nr. 558/R din data de 07.06.2013
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/F din data de 16.03.2011
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/R din data de 16.03.2011
PLANGERE ORDONANTA PROCUROR, ADMITERE - Sentinta penala nr. Sedinta Camerei de Consiliu din data de 16.05.2013
Plangere contraventionala - Decizie nr. 188/R din data de 15.02.2013
Respins recurs plangere contaventionala OPC. - Decizie nr. 253/R din data de 18.02.2010
Recurs, infractiune urmaribila la plangerea prealabila a partii vatamate. - Decizie nr. 127 din data de 05.04.2012
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 332/S din data de 30.11.2011
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 337/S din data de 07.12.2011
Plangere prealabila, momentul in care incepe sa curga termenul prevazut de art. 284 alin. 1 Cod Procedura Penala. Cu opinie separata. - Sentinta penala nr. 577/R din data de 16.12.2011
Recurs plangere rezolutie procuror. Respins - Sentinta penala nr. 3 din data de 29.10.2009
Recurs plangere rezolutie procuror – respins - Sentinta penala nr. 1 din data de 29.10.2009
Plangere impotriva deciziei C.N.S.C. Inaplicabilitatea dispozitiilor O.U.G. nr.34/2006. Desfiintarea deciziei atacate si trimiterea contestatiei spre solutionare instantei competente. - Decizie nr. 2160 din data de 27.07.2011
Anularea din oficiu a procedurii de atribuire de catre C.N.S.C.Conditii. - Decizie nr. 1 din data de 05.01.2010