InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu Jiu

Plangere contraventionala.

(Sentinta civila nr. din data de 25.05.2009 pronuntata de Judecatoria Targu Jiu)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Targu Jiu | Jurisprudenta Judecatoria Targu Jiu

Dosar nr.                                                                                                            plangere contraventionala
Operator 2445
ROMANIA
JUDECATORIA TARGU-JIU,JUDETUL GORJ
SENTINTA CIVILA  NR. ....
SEDINTA PUBLICA DIN: 25.05.2009
INSTANTA CONSTITUITA DIN:
PRESEDINTE:  ......
GREFIER: ................

      Pe rol solutionarea plangerii contraventionale formulata de petenta GCA, avand ca ocrotitor legal pe GI, in contradictoriu cu intimata DPC  Tg-Jiu.
      La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile.
      Procedura de citare este legal indeplinita.
      S-a expus referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, avand in vedere cererea de judecare in lipsa, nemaifiind probe de administrat, instanta a constatat cauza in stare de judecata si a retinut-o spre solutionare.
      
INSTANTA,
      
      Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata:
      Prin adresa nr. ........... a fost inaintata spre competenta solutionare si inregistrata pe rolul acestei instante la data de ......... sub nr. ............... plangerea contraventionala  formulata de petenta GCA impotriva procesului-verbal de contraventie seria PC nr. 9734/05.03.2009 intocmit de catre un agent constatator din cadrul intimatei DPC Tg-Jiu - Consiliului Local al Mun. Tg-Jiu.
      In motivarea plangerii, petenta a aratat ca, in data de 04.03.2009 a fost sanctionata contraventional cu amenda in cuantum de 50 lei, retinandu-se in sarcina acesteia ca a circulat pe ruta 9 Mai -Birsesti , fara a detine bilet, legitimatie de calatorie  sau abonament, fapt ce i-a fost adus la cunostinta  prin procedura de instiintare la domiciliu. A aratat ca la data de 04.03.2009, in jurul orelor 07:15, in momentul efectuarii controlului de catre agentul constatator a urcat in mijlocul de transport in comun ce circula  pe ruta 9 Mai -Birsesti si nu a avut asupra sa abonamentul nr. 0043917, pe care il uitase acasa, in haina pe  care o avusese cu o zi inainte.  Desi a invederat  aceste aspecte agentului constatator, care o cunostea intrucat merge zilnic pe acest traseu la scoala,  i s-a solicitat actul de identitate pentru a i se consemna datele de identificare, fara a i se aduce la cunostinta sanctiunea aplicata.
      Petenta a mai mentionat ca agentul constatator si-a insusit rubrica rezervata obiectiunilor contravenientului  si  a consemnat alte aspecte ce nu tin de cerinta formala a procesului-verbal de contraventie, in loc sa-i prezinte inscrisul constatator pentru a face eventuale obiectiuni. Totodata, a precizat ca  agentul constatator trebuia sa tina seama de faptul ca  sanctiunea trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite.
      In drept, plangerea a fost intemeiata pe disp. art. 31 din  O.G. nr. 2/2001. De asemenea, s-a solicitat judecarea cauzei in lipsa conform art. 242 C. proc. civ.
      Cererea este scutita de plata taxelor judiciare de timbru si timbru judiciar.
      In dovedirea plangerii, petitionara a depus la dosar, in copie, cartea de identitate,  procesul-verbal de contraventie contestat, adresa nr. 2730/06.03.2009 emisa de PC Tg-Jiu,  plicul cu care a fost comunicat procesul-verbal, abonamentul seria E nr. 0043917 emis de S.C. TRANSLOC S.A. Tg-Jiu.
      Desi legal citata, intimata nu a formulat intampinare, dar a inaintat la dosar adresa nr. 3441/27.03.2009 prin care a precizat ca au fost inaintate la Judecatoria Tg-Jiu  plangerea pentru GCA cat si plangerea pentru GAM, cele doua fiind surori gemene.
      In cauza, a fost introdusa in cauza in calitate de ocrotitor legal al petentei, numita G I.
      Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
      La data de 05.03.2009 a fost intocmit de catre un agent constatator din cadrul PCTg-Jiu, procesul-verbal de contraventie seria PC nr. 9734 prin care s-a retinut savarsirea de catre petenta a contraventiei prevazute de art. 2 lit. h din HCL nr. 403/2006 constand in faptul ca la data de 04.03.2009, in jurul orelor 07,15 a calatorit pe traseul 9 Mai- Barsesti, cu autobuzul WGL  fara bilet, abonament sau alta legitimatie de calatorie. In consecinta, petentei i-a fost aplicata o amenda in cuantum de 50 lei.
      Procesul-verbal a fost incheiat in lipsa petentei la sediul intimatei, nefiind semnat de un martor asistent, facandu-se mentiune despre aceste aspecte, agentul constatator conformandu-se astfel dispozitiilor art.  19 din OG nr. 2/2001  referitoare la situatia in care procesul-verbal se completeaza in absenta persoanei sanctionate, motivul fiind consemnat, de asemenea, in cuprinsul actului constatator si anume, identificarea ulterioara a contravenientului.
Intrucat pe parcursul judecatii petenta nu a facut dovada existentei unei alte situatii de fapt decat cea retinuta prin procesul-verbal de contraventie si, intrucat in speta nu se poate retine existenta vreunei cauze de nulitate absoluta a procesului-verbal contestat, instanta constata asadar ca forta probanta a acestuia nu a fost inlaturata.
Cu toate acestea, in temeiul art. 34 din OG nr. 2/2001 - care constituie dreptul comun in materie contraventionala (articol care coroborat  cu art. 38 alin. 3 din acelasi act normativ permite instantei sa aprecieze inclusiv sanctiunea ce se impune a fi aplicata contravenientului), instanta considera ca sanctiunea avertismentului este totusi suficienta pentru a i se atrage atentia petentei asupra obligatiilor care ii revin.
Opinia instantei are la baza dispozitiile art. 5 alin. 5 din OG nr. 2/2001 (potrivit carora sanctiunea trebuie sa fie proportionala cu pericolul social al faptei savarsite) si art. 21 alin. 3 din acelasi act normativ conform caruia la aplicarea sanctiunii trebuie sa se tina cont si de "imprejurarile in care a fost savarsita fapta, modul si mijloacele de savarsire ale acesteia, scopul urmarit, urmarea produsa  si circumstantele personale ale contravenientului.
      Astfel, petenta este eleva ( fila 9), a recunoscut fapta retinuta in sarcina sa, detinea o legitimatie de transport valabila, si anume un abonament pentru toate liniile emis pentru luna martie 2009 de catre SC Transloc SA Tg-Jiu pe care nu il avea asupra sa. Fata de cele retinute, sanctiunea aplicata apare ca nefiind proportionala cu gradul de pericol social al faptei si cu celelalte criterii prevazute de art. 21 alin. 3 din OG nr. 2/2001, petenta conformandu-se dispozitiilor legale care impun achizitionarea unei legitimatii de calatorie, insa nu si-a indeplinit si obligatia de a o detine asupra sa, atunci cand se afla in mijlocul de transport in comun.
     In consecinta, pentru considerentele retinute, avand in vedere disp. art. 21 din OG nr.  2/2001 si art. 5 din OG 2/2001, va admite in parte plangerea si va modifica procesul-verbal de contraventie, in sensul inlocuirii sanctiunii amenzii contraventionale cu avertisment.
      PENTRU ACESTE MOTIVE
      IN NUMELE LEGII
      HOTARASTE:
      
      Admite in parte plangerea contraventionala formulata de petenta GCA, domiciliata in ............, (avand ca ocrotitor legal pe GI, cu acelasi domiciliu ), in contradictoriu cu intimata DPC Tg-Jiu din cadrul Consiliului Local Targu-Jiu.
      Modifica procesul-verbal de contraventie seria PC nr.9734 din 05.03.2009, in sensul ca inlocuieste sanctiunea amenzii contraventionale cu sanctiunea avertismentului.
      Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
      Pronuntata in sedinta publica de la 25.05.2009.
      
                  PRESEDINTE,                                                                  GREFIER,
        
         
         Red../teh.red.
         4 ex. /24.06.2009
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007