InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

Pretentii

(Sentinta civila nr. 93/2014 din data de 17.01.2014 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Despagubiri, penalitati | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti

               R O M A N I A

JUDECATORIA TARGU-C.
TG-C.

Sentinta civila Nr. 93/2014
Sedinta publica de la 17 Ianuarie 2014
Completul compus din:
PRESEDINTE M.R.
Grefier F.D. Pe rol pronuntarea in cauza  civila privind pe reclamantul   N.A.domiciliat in comuna T., sat T., nr.150, judetul G.,  si pe paratele SC A. SA-Societate de A.R., cu sediul in  , str. N.T.nr.3, bl.101, sector 3, S.C A. S.A - Sucursala A.I.cu seidul in A.I., strada C., nr.3, judetul    si  T.M.- mostenitoare a defunctului R.D.V.domiciliat in comuna T., sat T., judetul G., avand ca obiect pretentii.
Dezbaterile  au avut loc   la termenul din 10.01.2014, fiind consemnate  in Incheierea de  sedinta  de  la acea data, parte integranta din prezenta  hotarare, cand, avand nevoie de timp pentru a delibera, instanta a amanat  pronuntarea la termenul de  azi.
 

INSTANTA

Asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin actiunea inregistrata la Judecatoria Tg-J. sub nr. _/318/2012, reclamantul N.A. a chemat in judecata pe paratele SC A. SA -Societate de A.R., S.C. A. S.A - Sucursala A.I. si  T.M., solicitand obligarea in solidar la plata sumei de 30000 lei cu titlu de daune materiale si 50.000 euro cu titlu de daune morale, cu cheltuieli de judecata.
In motivare, reclamantul a aratat ca aceste sume reprezinta traumele suferite in data de 27.04.2012, ca urmare a unui accident produs de asiguratul R.D.V.care a si decedat, ca, la Parchetul de pe langa Judecatoria C., se afla in lucru dosarul 1243/P/2012, ca aceasta cerere a fost formulata in baza art.19 cpp, ca parata detine polita de asigure, ca s-a incercat o conciliere directa insa fara rezultat.
In drept, a  invocat art.19 cpp, aratand ca cererea este scutita de plata taxei de timbru derivand din penal, solicitand judecarea cauzei in lipsa.
In dovedire, a depus, polita de asigurare, scrisoare medicala, adeverinte medicale, raport de evaluare psihologica, certificat medico-legal, autorizatie de circulatie provizorie, corespondenta medicala, certificat de deces.
Prin  sentinta civila nr.248 pronuntata la data  de  14.01.2013 pronuntata de  Judecatoria Tg-J., in dosarul nr.19633/318/2012, s-a admis exceptia de necompetenta teritoriala a Judecatoriei Tg-J. si s-a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Tg-C..
Pentru a pronunta aceasta hotarare, Judecatoria Tg. J. a avut  in vedere urmatoarele considerente:
Petentul solicita sume de bani de la parati ca urmare a traumelor fizice si psihice ce le-a suportat ca urmare accidentului din 27.04.2012 de pe raza localitatii Tg-C., ce face si obiectul dosarului 1243/P/2012 al Parchetului de pe langa Judecatoria C., numitul R.D.V. decedand la acea data.
In materie de asigurare , cererea privitoare la despagubiri se va putea depune  atat la instanta de domiciliu a paratilor cat si la instanta in circumscriptia careia se afla domiciliul asiguratului, bunurile asigurate si locul unde s-a produs accidentul asa cum prevede art.11 alin.1 cpc. Avand in vedere ca Judecatoria Tg-J. nu are competenta pentru niciuna din instantele indicate in codul de procedura civila
               La data de 01.02.2013 a fost inregistrat    dosarul la aceasta instanta, sub acelasi numar-19633/318/2012-, au fost citate partile si s-a solicitat de le Parchetul de pe langa Judecatoria Tg. C. copia dosarului nr. 1243/P/2012.
              Prin Serviciul registratura al instantei, la data de 12.02.2013, a  fost comunicat  raspunsul  la adresa emisa catre  Parchetul de pe langa Judecatoria Tg-C., fiind trimis   in copie, dosarul  penal nr.1243/P/2012, privind  pe Ruja  David Valentin.
Parata  S.C. A. SA - S.  DE A.  R. - SEDIUL CENTRAL  DIN B., la termenul din 29.03.2013,  a depus la dosar  o nota de sedinta, cu caracter de intampinare, prin care  a invocat    exceptia netimbrarii actiunii avand in vedere prevederile Legii 146/1997, aratand ca,  in prezenta cauza, nu sunt aplicabile prevederile art.l5 lit.o din Legea nr. 146/1997, intrucat pentru a putea fi incidenta dispozitia legala mentionata trebuie sa fie sau sa fi fost, pendinte, o cauza penala, intelegand prin aceasta situatia in care a fost pusa in miscare o actiune penala avand ca obiect tragerea la raspundere penala a persoanelor parate printr-un act de inculpare in conditiile legii, (anexand si practica judecatoreasca, respectiv Decizia Curtii Constitutionale nr. 114/13.03.2003 si Decizia nr.3247/21.04.2005 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie ).
In cauza dedusa judecatii, sustine parata, isi gasesc aplicabilitatea dispozitiile Ordinului Comisiei de (Supraveghere a Asigurarilor nr.14/2011 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de autovehicule.
A precizat ca asiguratorul RCA plateste despagubiri nu pe baza delictuala ci in baza contractului de asigurare RCA nr. 007486162/09.04.2012, in conformitate cu termenii si conditiile stabilite prin Ordinele C.S.A.( in speta fiind in vigoare Ordinul C.S.A. nr. 14/2011), termeni si conditii care se constituie in clauzele contractului de asigurare RCA. Despagubirea pe care asiguratorul RCA o poate acorda,urmeaza in totalitate dezdaunarea pe care persoana vinovata este obligata sa o plateasca in conformitate cu principiul reparatiei integrale a prejudiciului statuat de  art.999 Cod civil.
A aratat ca, in data de 27.04.2012, s-a produs evenimentul   in care a fost implicat autoturismul Ford cu numarul  de inmatriculare provizoriu GJ ..., condus de R.D.V., fapt care a determinat producerea accidentului soldat cu vatamarea corporala a numitului  N.A.,  ca, pentru autovehiculul Ford cu numarul de inmatriculare provizoriu GJ ..., proprietatea R.D.V., era incheiata asigurare obligatorie de raspundere civila auto la SC A. SA nr. 007486162 /09.04.2012, cu valabilitate de la 10.04.2012 pana la 10.05.2012.
         Cu privire la  daunele materiale solicitate de reclamant, care a fost vatamat corporal  in urma accidentului rutier, a aratat parata ca, pentru justa stabilire a despagubirilor materiale de catre instanta - nu a fost suficienta simpla enumerare a cheltuielilor efectuate (aproximate global de partile civile,) fiind obligatorie dovedirea cu documente fiscale (facturi, chitante, bonuri  a prejudiciului suferit, ca, in masura in care vor fi depuse inscrisuri in probarea daunelor materiale, instanta de judecata va trebui sa aiba in vedere dispozitiile art.49 pct. l din Ordinul C.S.A. nr. 14/2011 , conform carora:
"La stabilirea despagubirilor in cazul vatamarii corporale (...). se au in vedere umatoarele:
1. in caz de vatamare corporala:
a) diferenta dintre veniturile nete ale persoanei vatamate, probate cu documente fiscale, si indemnizatia primita din fondurile persoanei juridice  sau fizice la care salariatul isi desfasoara activitatea si/sau, dupa caz, din fondurile bugetului asigurarilor sociale de stat, pe perioada spitalizarii si a concediului medical;
b) venitul mediu lunar net realizat din activitati desfasurate de persoana vatamata, probat cu documente justificative, in cazul persoanelor care nu au calitatea de salariat;
c) salariul de baza minim brut pe economie, in cazul persoanelor pagubite aflate la data producerii accidentului in ultimul an de studii sau de calificare;
d) eventualele cheltuieli prilejuite de accident — cheltuieli cu transportul persoanei accidentate, de tratament, de spitalizare, pentru recuperare, pentru proteze, pentru alimentatie suplimentara, conform prescriptiilor medicale, probate cu documente justificative, si care nu sunt suportate din fondurile de asigurari sociale prevazute de reglementarile in vigoare;
e) cheltuielile cu ingrijitori pe perioada incapacitatii de munca, daca prin certificatul medical se recomanda acest lucru, insa nu mai mult decat salariul de baza minim brut pe economie;"
A aratat parata ca, in cazul in care nu se face aceasta dovada, asiguratorul nu poate fi obligat sa le suporte, ca asiguratorul plateste despagubiri nu pe baza delictuala ci in baza contractului de asigurare obligatorie de raspundere civila auto, in termenii si conditiile stabilite prin Ordinele C.S.A.
Astfel, una dintre conditiile cerute pentru a se putea obtine repararea prejudiciului este reprezentata de caracterul cert al prejudiciului, ceea ce presupune ca acesta este sigur atat in privinta existentei cat si in privinta posibilitatii de evaluare, fapt pentru care nu se pot suporta prejudicii viitoare respectiv cheltuieli viitoare cum s-a invocat de reclamant.
Referitor la daunele morale solicitate de reclamant, a sustinut in continuare parata, instantei de judecata ii revine misiunea ca, la calculul sumelor ce vor fi acordate cu titlu de daune morale, sa tina seama de efectul compensatoriu pe care asemenea sume trebuie sa il aiba, iar nicidecum ca aceste sume sa se constituie in amenzi excesive pentru autorii daunelor ori venituri nejustificate pentru victimele daunelor, ca, in absenta unor probe materiale, judecatorul este singurul care, in raport cu  consecintele suferite de partile civile, trebuie sa aprecieze o anumita suma globala care sa compenseze pentru partea civila ceea ce ii lipseste ca urmare a faptei savarsite de inculpat, ca acordarea acestor daune morale tinde sa acopere un prejudiciu moral ce nu poate fi cuantificabil pecuniar si, de aceea, intinderea lor nu trebuie sa fie excesiva,ci doar sa compenseze intr-un fel prejudiciul produs, pentru a nu cadea ,in caz contrar,sub imperiul unei alte institutii de drept civil. Astfel, indemnizatia acordata pentru repararea prejudiciului moral trebuie sa reprezinte o reparare a acestuia in sensul unei compensatii sau satisfactii compensatorii, raportat in prezenta cauza si la numarul de ingrijiri medicale de 14-16 zile si de faptul ca leziunile nu au pus in primejdie viata acestuia .
In continuare, parata a aratat ca  sumele solicitate de N.A. in prezenta cauza sunt imense, si daca ar fi acordate de catre instanta de judecata in aceste conditii ar depasi granitele unor daune morale rezonabile si functia pe care aceste daune morale o au: aceea de compensare pentru partile civile care au fost supuse unor suferinte fizice si psihice, ca ele depasesc cu mult chiar daunele morale acordate partilor civile din cauzele al caror obiect este constituit din infractiunea de omor/omor deosebit de grav/vatamare corporala grava, infractiuni savarsite cu intentie despre care nu se poate spune ca au prejudiciat mai putin subiectele pasive sau pagubite ale infractiunii.
In sustinerea acestui punct de vedere, parata a exemplificat a urmatoarele hotarari : 
        Sentinta - penala nr.20/04.02.2009 a Tribunalului S.  prin care s-au acordat daune morale in cuantum de 50 000 lei pentru omor deosebit de grav si viol;
Sentinta penala nr.49/18.03.2009 a Tribunalului S. prin care s-au acordat daune morale in cuantum de 50.000 lei pentru omor deosebit de grav;    
 Sentinta  penala nr.271/12.12.2008 a Tribunalului S. prin care s-au acordat daune morale in cuantum de 4000 lei pentru tentativa de omor raportat si la numarul de ingrijiri medicale de 16-18 zile .
A aratat ca instanta investita cu solutionarea unor asemenea cereri de despagubiri trebuie sa tina seama si de faptul ca vatamarea corporala a fost produsa din culpa , iar nu cu intentie, precizand, totodata, ca, nu contesta suferinta provocata reclamantului prin vatamarea sa corporala, dar nivelul daunelor morale trebuie sa fie in limite rezonabile, in concordanta cu jurisprudenta in materie, cu venitul mediu pe cap de locuitor si cu nivelul general de dezvoltare economica a Romaniei, ca, potrivit articolului 49 punctul 1 litera f si 49 punctul 2 litera d din Ordinul C.S.A 8/2008, "asiguratorul acorda despagubiri (...) daune morale in conformitate cu  legislatia si jurisprudenta din Romania.".
In continuare, parata a mai aratat ca, in conformitate cu art.55 alineat 1 din Legea 136/1995 :" despagubirile se platesc de catre asigurator nemijlocit persoanelor fizice sau juridice pagubite, in masura in care acestea nu au fost despagubite de asigurat" insa aceasta norma juridica nu instituie un raport obligational direct intre tertul prejudiciat si asigurator,ci, este o dispozitie de favoare in beneficiul tertului prejudiciat pentru a se evita o eventuala insolvabilitate a debitorului sau - respectiv autorul prejudiciului.
In drept, si-a intemeiat sustinerile pe disp.art.49,50 alin.2, 55 din Legea 136/1995 , Ordinul C.S.A. 14/2011 .
La data de  19.04.2013, reclamantul N.A. a depus la dosar raspuns  la  notele de  sedinta depuse de  parata Societatea  de Asigurare - Reasigurare  A. SA  B. .
Cu privire la exceptia netimbrarii actiunii invocata de parata, reclamantul a solicitat  respingerea acesteia, intrucat in cauza sunt aplicabile dispozitiile art.15 lit. O din L.146/1997, avand in vedere   incadrarea juridica a faptei -  art.184 alin.2 si 4 Cod Penal, faptul ca actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu, in cauza intervenind incetarea urmaririi penale, fara a afecta (sau inlatura) tragerea la raspunderea civila a asiguratorului de raspundere civila.          
Cu privire la raspunderea asiguratorului de raspundere civila, reclamantul a invederat   ca acestea din urma participa atat in procesul penal (unde actiunea civila este alaturata actiunii penale), cat si separat in actiunea civila  numai in calitate de asigurator de raspundere civila deoarece raporturile juridice dintre societatea de asigurare si asigurat au la baza o solidaritate tacita, stabilita prin conventie, care da dreptul persoanelor pagubite prin producerea accidentului sa pretinda, in baza art.57 alin.4 din Legea  nr. 136/1995, despagubiri atat celui raspunzator de producerea accidentului, cat si direct asiguratorului de raspundere civila.
Asa fiind, din analiza dispozitiilor legale si a principiilor de drept, in cazul producerii unui accident de circulatie, avand ca urmare cauzarea unui prejudiciu, pentru care s-a incheiat contract de asigurare obligatorie de raspundere civila coexista raspunderea civila delictuala, bazata pe art.998 Cod Civil a celui care, prin fapta sa, a cauzat efectele pagubitoare, cu raspundere contractuala a asiguratorului intemeiata pe contractul de asigurare incheiat in conditiile reglementate prin legea nr. 136/1995, iar actiunea formulata nu poate fi supusa taxelor judiciare de timbru, fiind o actiune ce deriva din penal, iar paratele au calitatea de asigurator de raspundere civila ce urmeaza a fi obligate in mod direct la plata despagubirilor civile (daune materiale si morale), evident in conditiile dovedirii cu privire la daunele materiale intrucat cu privire la cele morale nu exista criterii obiective pentru cuantificarea acestora.
Pe de alta parte, in cauza sunt aplicabile dispozitiile art. 998 Cod Civil (in vigoare la momentul savarsirii infractiunii): "orice fapta a omului care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-1 repara" si dispozitiile art.999 Cod Civil: "omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauza prin fapta sa, dar si de acela ce a cauza prin neglijenta sau prin imprudenta sa".
Astfel, a sustinut reclamantul, in cauza sunt intrunite conditiile pentru angajarea raspunderii civile delictuale, urmand ca societatea de asigurari in calitatea sa de asigurator de raspundere civila sa fie obligata direct (si nu inculpatul sa fie obligat in solidar cu asiguratorul de raspundere civila) intrucat solidaritatea nu se prezuma, ci trebuie prevazuta expres, iar in raport cu contractul de asigurare intervenit intre inculpat si asiguratorul de raspundere civila, acesta din urma acorda despagubirile catre terti, urmand a recupera in cazuri exceptionale despagubirile de la cel asigurat.
Cu privire la cuantumul daunelor morale instanta urmeaza sa aprecieze in raport cu traumele psihice cauzate de infirmitatea fizica estetica in care se afla de atata timp si pentru viitor (perioada fiind incerta de refacere in timp), modificarea modului de viata obisnuit si, nu in ultimul rand, a se tine seama de prejudiciul de agrement suferit prin pierderea posibilitatilor de imbogatire spirituala, divertisment si participare la viata reala si beneficiile unei asemenea participari.
Cu privire la daunele materiale, reclamantul a aratat ca, in dovedirea cheltuielilor efectuate cu tratamentul leziunilor suferite in urma accidentului,  pe langa inscrisurile doveditoare depuse la dosar, precum si cu inscrisurile anexate la notele de fata (chitanta nr.2728/13.08.2012, chitanta nr. 15614/15.11.2012 si bonuri fiscale in valoare totala de 598,94 lei), intelege sa se foloseasca  si de proba cu martori ce vor fi nominalizati cu lista.
 
La  data de 9.05.2013, parata  T.M. a depus la dosar  note de sedinta prin care:
1.  a invocat exceptia  netimbrarii actiunii formulata de catre reclamantul N.A., in conformitate cu prevederile art.l din Legea nr.146/1997, aratand ca  nu sunt aplicabile prevederile art.15 lit.o din Legea nr.146/1997, invocate de reclamant, intrucat  cauza materiala unica a actiunii penale si actiunii civile este savarsirea infractiunii, iar rezolvarea actiunii civile este conditionata de rezolvarea actiunii penale, iar in cauza de fata, latura penala a fost solutionata prin "neinceperea urmaririi penale fata de numitul R.D.V., sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, fapte prevazute si pedepsite de art.278 si art.184 din Codul penal".
A mai aratat parata ca exercitarea actiunii civile in cadrul procesului penal, cat si la instanta civila, este guvernata de principiul disponibilitatii, optiunea apartinand persoanei care exercita actiunea. Dar, partea care exercita actiunea civila in cadrul procesului penal beneficiaza de scutirea platei de taxa de timbru, iar partea care exercita actiunea in instanta civila plateste taxa de timbru, pe care insa o recupereaza prin solicitarea cheltuielilor de judecata care includ si taxa de timbru, mai ales ca, probabil, reclamantul a avut in vedere prevederile art.998 si 999 C.civ. (de la 1864), iar fata de acest temei de drept,  ratiunea scutirii prevazuta la art.15 lit.o din Legea nr.146/1997 in prezenta cauza nu exista, avand in vedere faptul ca s-a dispus neinceperea urmarii penale fata de autorul accidentului, nu a fost pusa in miscare o actiune penala avand ca obiect tragerea la raspundere penala a acestuia, deci nu s-a confirmat existenta raportului juridic penal de conflict.
2. Pe fondul cauzei, parata a  solicitat respingerea actiunii din urmatoarele  considerente:
Conform declaratiilor date de reclamant in fata organelor de cercetare  penala si retinute de acestea in Referatul cu propunerea de a nu se incepe urmarirea penala, reclamantul a precizat ca nu a solicitat certificat medico-legal pentru leziunile suferite in urma accidentului si nu are niciun fel de pretentie materiala, civila sau penala fata de persoanele responsabile civilmente ale autorului accidentului.
Ca atare, imediat dupa producerea accidentului nu a fost produsa nici-o proba  (act medical, inscris)  care sa  ateste vatamarile corporale  ale  reclamantului urmare a accidentului din data de 27 aprilie 2012, singurele acte medicale ale reclamantului fiind Biletul de analiza toxicologica - alcoolemie nr.389/727 din 27.04.2012 care atesta faptul ca, la momentul producerii accidentului, reclamantul, in calitate de parte vatamata, avea o alcoolemie de 0,20 °/oo in sange si Fisa de observatie nr. 17208 a Sectiei Oftalmologie din Spitalul Judetean de Urgenta Targu J., iar certificatul medico-legal nr.975/13.08.2012, de care intelege reclamantul sa se foloseasca in dovedirea vatamarilor corporale suferite in urma accidentului, a fost obtinut de acesta dupa aproape patru luni de la producerea accidentului, astfel ca este necesar ca reclamantul sa dovedeasca faptul ca leziunile inscrise in Certificatul Medico - Legal au fost provocate in accidentul de circulatie din data de 27.04.2012 si nu intr-o alta imprejurare in intervalul 27.04. - 13.08.2012.
In continuare, parata a aratat ca, prin Raportul de evaluare psihologica depus la dosarul cauzei (fila nr.11), s-a aratat faptul ca reclamantul N.A., la data examinarii, respectiv 15 noiembrie 2012, a prezentat o stare de depresie anxioasa reactiva, si ca, daca dupa aproape 6 luni de la producerea accidentului acesta prezinta stari depresive urmare a accidentului, cum poate explica acesta faptul ca, la aproximativ 2 luni de la accident, a obtinut permisul de conducere. Cum a promovat examenul psihologic si cum a mai avut "curajul" sa obtina un  permis de conducere auto cand el era inca sub emotia accidentului si intr-o  stare depresiva, cel putin asa cum atesta Raportul de evaluare psihologica.
 Parata T.M. a solicitat instantei  ca reclamantul sa prezinte o copie a permisului sau de conducere si a rezultatului examenului psihologic sustinut pentru obtinerea permisului de conducere auto si, totodata,  sa faca dovada legaturii de cauzalitate dintre vatamarile corporale mentionate in Certificatul medico legal nr.975 din 13.08.2012 si producerea acestora urmare a accidentului din data de 27.04.2012.
Cu privire la  cuantumul despagubirilor atat materiale, cat mai ales morale, solicitate de reclamantul N.A., raportat la numarul zilelor de ingrijiri medicale (14-16 zile) si la faptul ca leziunile nu au pus in primejdie viata acestuia, parata a aratat ca sunt exagerat de mari.
In privinta obligarii mostenitorilor faptuitorului decedat in solidar cu asiguratorul la plata despagubirilor, parata a sustinut urmatoarele:
Moartea partilor, in general, nu produce efecte asupra actiunii civile, dar, pentru ca mostenitorii sa poata fi introdusi in cauza este nevoie ca acestia sa fi acceptat mostenirea. Or, pana la aceasta data, parata T.M., mostenitoarea faptuitorului decedat R.D.V., nu a facut nici-un act de acceptare a mostenirii fiului decedat in accident;.
La data producerii evenimentului rutier, autoturismul marca Ford Focus, cu numarul de inmatriculare provizoriu GJ 038198, proprietatea autorului accidentului, R.D.V.si condus de acesta, era eliberata polita de asigurare de raspundere civila auto (RCA). seria RO/02/X1/SP nr. 007486162, de catre SC ASIGURARE - REASIGURARE A. SA cu valabilitate de la 10.04.2012-10.05.2012.
In temeiul art. 49 din Legea 136/1995 " Asiguratorul acorda despagubiri, in baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguratii raspund fata de terte persoane pagubite prin accidente de vehicule si pentru cheltuielile facute de asigurati in procesul civil, in conformitate cu legislatia in vigoare din statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul de vehicul si cu cel mai mare nivel de despagubire dintre cel prevazut in legislatia respectiva si cel prevazut in contractul de asigurare", iar in temeiul art.50 din aceiasi lege " Despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuielile de judecata persoanelor pagubite prin vatamare corporala sau deces, precum si prin avarierea ori distrugerea de bunuri. in caz de vatamare corporala sau deces, despagubirile se acorda atat pentru persoanele aflate in afara vehiculului care a produs accidentul, cat si pentru persoanele aflate in acel vehicul, cu exceptia conducatorului vehiculului respectiv ".
In temeiul art. 43 din aceiasi lege "Despagubirea se stabileste si se efectueaza in baza asigurarii valabile la data producerii accidentului, conform  dispozitiilor art. 49, fara a mai fi necesar acordul asiguratului din cauza caruia s-a produs paguba".
       In dovedirea celor sustinute a depus in copii certificate pentru conformitate cu originalul urmatoarele acte :
- Actele de identitate ale paratei din Romania si Franta;
- Contractul de vanzare cumparare pentru un autovehicul folosit;
- Autorizatie de circulatie provizorie nr. 04138145;
- Polita de asigurare de raspundere civila auto RCA seria RO/02ZX1/SP nr. 007486162;
- Certificatul de deces al autorului accidentului - R.D.V..
      La data  de 07.06.3013 reclamantul N.A.,  prin aparatorul sau, a depus la dosar  raspuns la  notele de sedinta  formulate  de parata T.M., invocand urmatoarele aspecte:
Cu privire la exceptia netimbrarii actiunii invocata de parata, a reiterat considerentele facute in raport cu aceeasi exceptie invocata de asigurator.
Cu privire la cuantumul daunelor morale, reclamantul a aratat ca instanta urmeaza sa aprecieze in raport cu traumele psihice cauzate de infirmitatea fizica estetica in care se afla de atata timp si pentru viitor (perioada fiind incerta de refacere in timp), modificarea modului de viata obisnuit si nu in ultimul rand sa tina seama de prejudiciul de agrement suferit prin pierderea posibilitatilor de imbogatire spirituala, divertisment si participare la viata reala si beneficiile unei asemenea participari.
A mai aratat ca viata personala, modul in care a  fost perceput de colectivitate inainte de producerea acestui accident, relationarea cu semenii, s-au schimbat radical.
A fost practic, privat de dreptul de a se  bucura de viata, in general, asa cum se bucura un om obisnuit si de care s-ar fi putut bucura el, daca nu eram victima acestui accident care i-a marcat existenta.
Interventiile chirurgicale suferite, tratamentele si traumele fizice si psihice prin care am trecut si trec in prezent nu pot fi intelese de parata care cauta sa se eschiveze, prin invocarea unor motivatii juridice de neadmis in cauza, de la plata  a despagubirilor materiale si morale pe care le-a solicitat pentru a compensa intr-o mica masura infirmitatea fizica de ordin estetic creata in urma accidentului suferit si care ii va marca intreaga existenta.
Cu privire la sustinerile paratei in sensul ca nu  a existat in cauza raport de cauzalitate dintre fapta defunctului, R.D.V., si prejudiciul creat  lui, ca era imposibil ca, pe fondul depresiei anxioase reactive a acestuia stabilita prin Raportul de evaluare psihologica depus la dosarul cauzei, sa mai reuseasca sa obtina permisul de conducere dupa aproximativ 2 luni de la data accidentului, reclamantul a sustinut ca sunt lipsite de fundament si urmaresc, asa cum a mentionat initial, sa convinga, intr-un mod meschin, instanta ca, pe de o parte, suferintele pe care le-a incercat si le incerca in continuare, sunt irelevante si nu necesita forme de despagubire ,iar pe de alta parte, aceste suferinte ar fi trebuit sa il determine sa nu mai lupte cu viata si sa caute sa ramana asemeni unei legume, nemaiavand nici un scop si nici un ideal al sau. Si-a dorit cu ardoare sa obtina permisul de conducere si s-a pregatit cu mult inainte de producerea acestui accident a carei victima a cazut, sens in care a avut parte de sprijinul financiar al familiei sale si a invatat pentru a promova examenul pentru obtinerea permisului auto. A reusit, asadar, sa promoveze acest examen ca urmare a motivatiei pe care a avut-o, asa cum a si sustinut inainte, aceasta reusita netrebuind sa fie un motiv pentru parata sa eludeze obligatiile care-i incumba.
Evident, societatea de asigurare la care defunctul a avut polita RCA valabila este obligata sa achite despagubirile materiale si morale pe care instanta le va aprecia functie de intreg probatoriul administrat in cauza. Dupa cum  s-a observat  parata, T.M., prin avocat ales, a invocat in cuprinsul notelor de sedinta temeiurile de drept al raspunderii asiguratorului RCA, acceptand in final pretentiile acestuia si obligarea asiguratorului la plata despagubirilor solicitate functie de dovedirea lor in fata instantei de judecata, nemai invocand inexistenta raportului de cauzalitate dintre fapta defunctului si prejudiciul suferit de acesta si nici aspecte care tin de insignifianta prejudiciului suferit de acesta in urma acestui accident, dupa opinia acesteia.
  Pentru termenul din data de 28 iunie  2013  reclamantul  Negrea Alexandru a depus la  dosar o precizare la actiune, astfel:

1. Cuantumul total al daunelor materiale pretinse in cauza este in suma de  15.000 lei  (fata de 30.000 lei in actiunea initiala), reprezentand costul cheltuielilor efectuate si suportate ca urmare a leziunilor traumatice cauzate ca urmare a evenimentului rutier din data de 27.04.2012 (leziuni dovedite cu certificatul medico - legal  nr.975/13.08.2012  si completarea la acesta din data de 24.08.2012, inscrisuri anexate la dosarul cauzei).
Cu privire la  leziunile constand in infirmitatea sa fizica estetica in care se afla si in prezent, asa cum rezulta si din diagnosticul "Sechele cicatriciale posttraumatice la nivelul regiunii sprancenare drepte cu diformarea  ½ interne  a  regiunii prin cicatrice vicioasa si alopecie, cicatrice posttraumatica 3 cm la nivelul regiunii frontale", reclamantul a aratat ca :
1. Costul  interventiei  chirurgicale  ce  urmeaza a  se efectua - aproximativ  5.000 RON(conform diagnosticului  clinicii Dr. med. L. M. G. din 31.08.2012, inscris anexat), interventie  ce depinde  de  imposibilitatea financiara in care se  afla si care depinde  de  acordarea  sumei de  catre Asiguratorul  de  raspundere civila(singura posibilitate avand  in vedere   ca asiguratul este decedat.
2. Costul  cheltuielilor de  transport avansate   corespunzator   deplasarilor; T. - Tg-J.; Tg-J. -T.; T. - C. si T. - Timisoara(cheltuieli  de combustibil: 600 lei, cheltuieli  consultatii medicale si certificat  medical: 68 lei, cheltuieli  alimentatie; 332 lei; total 1.000 lei;
3.Costuri  si  cheltuieli  cu tratamentul  medicamentos pentru o perioada de  un an  de zile; 9.000 lei( ca structura a cheltuielilor  sunt  cele ce vizeaza  medicamentele impuse  pentru  atenuarea  durerilor, unguente, consultatii  si servicii medicale din partea   personalului medical prin deplasarile  la  domiciliul sau.
.
II. Cu privire la daunele morale-cuantumul sumelor pretinse este cel pe care l-a solicitat in obiectul actiunii: 50.000 EURO, reiterand sustinerile anterioare care ar justifica acest cuantum.
III -Cu privire la veniturile anterioare datei producerii accidentului, a aratat  ca la acel moment se afla in clasa a XII-a Liceul Industrial din localitatea F., judetul D., iar ca o consecinta a acelui eveniment rutier a pierdut examenul de bacalaureat, fiind astfel, in prezent fara loc de munca si posibilitatea sa-si asigure veniturile necesare efectuarii interventiei chirurgicale , ori sa-si asigure cele necesare traiului.
          Reclamantul a anexat copie de pe: chitanta nr.15614 din data de 15.11.2012 emisa de Spitalul  Judetean G., in suma de 30 lei: chitanta nr.2728  din data de  13.08.2012  emisa de Spitalul Judetean G. in suma de  38,00 lei, bonuri fiscale, doua adeverinte medicale, scrisoare medicala  emisa d e Spitalul Judetean   de Urgenta Tg-J., sectia  Oftamologie; certificat medico -legal  nr.975 din data de 13.08.2012 emis de  Serviciul de Medicina  Legala G..
In temeiul  art.194 Cod procedura civila  instanta a procedat  la ascultarea  martorilor  B.  D., M. T., B. S. C. si I.  G. - A., declaratiile  fiind consemnate  si atasate la dosarul cauzei.
          Pentru termenul  din data de 13.09.2013, reclamantul N.A. prin aparatorul ales, Avocat C. I., a depus la dosar  o nota cu concluzii scrise prin care  a solicitat:
    Admiterea actiunii in pretentii cu precizarile ulterioare depuse la dosar (raspunsul la termenul din data de 19.04.2013 si precizarea depusa pentru termenul din data de 28.06.2013), in sensul obligarii in solidar a paratelor S.C. A. SA Societate de A.R. (forul central) si SC A. SA Sucursala A l. la plata sumelor cu titlu de daune materiale si daune morale:
- l5.000 lei - daune materiale;
-50.000 EURO - daune morale
- Obligarea acelorasi parate la plata cheltuielilor de judecata reprezentand onorariu avocat, conform chitantei la dosar.
Prin concluziile scrise au fost reiterate sustinerile anterioare, solicitand obligarea la despagubiri doar a asiguratorului, asa cum a solicitat si prin concluziile orale.
Cu adresa nr.24 din data de  09.01.2014  a fost depusa la dosar  o nota  cu concluzii de catre parata S. DE A. - R. A. S.A, reiterandu-se, de asemenea, toate sustinerile din nota de sedinta depusa la dosar, inclusiv exceptia netimbrarii actiunii, solicitand  respingerea ca  neintemeiate a pretentiilor reclamantului  intrucat nu au fost probate cu documente justificative.
Parata T.M. a depus la dosar o nota  cu concluzii prin  care a solicitat respingerea actiunii, cu cheltuieli de judecata.
Pe langa sustinerile anterioare, reiterate in intregime, parata a aratat ca isi exprima indoiala cu privire la fisa de diagnostic emisa de cabinetul "Dr.G. A.", intrucat, ca urmare a verificarilor facute de avocatul sau, acest cabinet isi are sediul in Serbia, nu in Timisoara, ca acest cabinet nu are vreun sediu in Romania, astfel ca intelege sa se inscrie in fals, cererea nefiind luata in consideratie in conditiile in care a fost formulata prin concluziile scrise prin care, de altfel, s-a solicitat si respingerea pe fond a actiunii.
Examinand exceptia netimbrarii actiunii, functie de motivele de admitere si respingere a acesteia, invocate de parti, precum si de dispozitiile legale in  materie, instanta apreciaza ca nu este intemeiata, motivat de urmatoarele considerente:
Potrivit art. 24 lit. o din Norma Metodologica din 22/04/1999 pentru aplicarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, sunt scutite de plata taxelor judiciare de timbru , potrivit legii, actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac, referitoare la cauzele penale, inclusiv despagubirile civile pentru daunele materiale si morale decurgand din acestea, formulate cu prilejul solutionarii dosarului penal sau prin actiune civila separata, introdusa la instanta civila potrivit dispozitiilor art. 19 si 20 din Codul de procedura penala sau ca urmare a amnistiei intervenite in cursul procesului penal.
In speta de fata, procesul penal nu s-a finalizat pentru inexistenta faptei sau pentru ca ea nu a fost savarsita de R.D.V., ci pentru ca autorul a decedat.
In aceste conditii nu se poate retine ca nu a existat un proces penal, mai ales ca in dosarul nr. 1243/P/2012 s-a dat Rezolutie de neincepere a urmaririi penale in temeiul art. 228 alin.6 rap. la art. 10 lit.g C.p.p., decesul faptuitorului neavand efecte asupra actiunii civile, mai ales in  raport cu asiguratorul.

Examinand actiunea in raport cu probele administrate si cu dispozitiile legale in materie, instanta apreciaza ca este intemeiata in parte, motivat de urmatoarele considerente:
Pentru autoturismul marca Ford Focus, cu numarul de inmatriculare provizoriu GJ 038198, proprietatea autorului accidentului, R.D.V., era eliberata polita de asigurare de raspundere civila auto seria RO/02/X1/SP, nr. 007486162, de catre SC A.-R. A. SA, cu valabilitate pentru perioada 10.04.2012-10.05.2012, accidentul auto avand loc la data de 27.04.2012, deci in perioada asigurata, atragandu-se, astfel, raspunderea contractuala a asiguratorului.
 Potrivit art. 49 din Legea nr. 136/1995, asiguratorul acorda despagubiri, in baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguratii raspund fata de terte persoane pagubite prin accidente de vehicule, precum si tramvaie si pentru cheltuielile facute de asigurati in procesul civil, iar potrivit art. 50 din aceeasi lege, despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuielile de judecata persoanelor pagubite prin vatamare corporala sau deces, precum si prin avarierea ori distrugerea de bunuri, iar in caz de vatamare corporala sau deces, despagubirile se acorda atat pentru persoanele aflate in afara vehiculului care a produs accidentul, cat si pentru persoanele aflate in acel vehicul, cu exceptia conducatorului vehiculului respectiv.
Instanta apreciaza ca reclamantul a dovedit ca se afla in autoturism in momentul producerii accidentului, ca si pasager, leziunile suferite, rezultate din inscrisurile medicale,(cum ar fi: scrisoarea medicala din FO nr. 17208, emisa la 30.04.2012) declaratiile martorilor ( B. S. C.) dovedind cert acest aspect, astfel ca, in  limita in care sunt dovedite, acesta este indreptatit la despagubire pentru daunele materiale suferite.
Faptul ca, in prima sa declaratie data la organul de cercetare penala, a aratat ca nu solicita despagubiri, nu il impiedica legal pe acesta de a reveni asupra declaratiei, dupa ce constata ca suferintele sale fizice si/sau psihice sunt mult mai accentuate, cu consecinte de lunga durata.
Faptul ca, dupa producerea accidentului, s-a constatat ca reclamantul consumase bauturi alcoolice nu are vreo relevanta, nu acesta conducand autoturismul.
Nici faptul ca si-ar fi obtinut permisul de conducere ulterior producerii accidentului nu are vreo relevanta in acordarea unor daune morale, acestea fiind solicitate, in principal, pentru prejudiciul de agrement suferit, cicatricea frontala dar lipsa unei parti din spranceana, acela care se poate constata cu ochiul liber si care a fost constatat direct de catre instanta in sala de judecata.
Raportat si la varsta reclamantului - 19 ani - respectivul prejudiciu poate fi perceput ca fiind foarte grav, cu consecinte permanente, ceea ce il poate conduce la stari depresive, de insingurare etc., astfel ca obtinerea permisului de conducere poate constitui tocmai un remediu al unei astfel de stari, persoana nefiind bolnava psihic, astfel incat sa poata fi incadrat in randul persoanelor cu diagnostice incompatibile cu conducerea unor autovehicule.
In analiza cererii avand ca obiect daunele materiale, instanta va lua in consideratie numai acele cheltuieli dovedite cu inscrisuri, nu si prezumtivele daune viitoare, motivat de faptul ca acestea din urma nu sunt justificate cu acte certe, emise de o unitate medicala cu sediul in tara, fisa de diagnostic si cost interventie chirurgicala, emisa de dr. L. M. G., din Vrsac - S., neputand constitui o proba certa a pagubei viitoare.
Evident ca, in conditiile in care reclamantul va avea costuri suplimentare pentru interventii medicale, cert legate de prejudiciile suferite prin accident, dreptul acestuia de a  solicita un supliment de despagubiri subzista.
Constatand ca reclamantul a dovedit doar plata sumei de 30 lei cu chitanta nr. 15614/15.11.2012 (p.44) a sumei de 38 lei cu chitanta nr. 2728/13.08.2012, precum si cheltuielile de transport facute pentru un drum la Timisoara, cheltuieli care se reduc, functie de distanta, de costul benzinei si de consumul mediu acceptat de lege - 7,5 l la suta de km, la suma de 272,67 lei, instanta va  admite cererea in limita sumei totale de 340,67 lei.
Instanta retine ca pentru datele la care s-a prezentat la Tg. J. - la Spitalul Judetean si la IML - reclamantul nu a depus bonuri fiscale de carburanti sau pentru alte mijloace de transport, cererea neputand fi admisa pe baza unor bonuri de carburant emise la alte dati.
La aceasta suma, 340,67 lei urmeaza a fi obligata doar firma asiguratoare, fata de parata T.M. cererea urmand a fi respinsa, avand in vedere ca, in cazul existentei unei asigurari legal incheiata, asiguratorul este cel raspunzator, fapt care rezulta din dispozitiile legale retinute mai sus. Mai mult, asiguratorul nici nu a sustinut dar nici nu a dovedit ca, in speta, ar subzista un motiv de neraspundere civila in favoarea acestuia.
Cu privire la daunele morale solicitate de reclamant, si acestea se vor acorda in parte, raspunzator fiind, de asemenea, numai asiguratorul, nu si parata T.M., motivele fiind aceleasi.
Instanta apreciaza suma de 3.000 euro sau echivalentul in lei la data platii efective reprezinta o justa si echitabila despagubire, apta atat sa dea satisfactie morala victimei, reclamant in cauza, cat si sa nu constituie o imbogatire fara justa cauza a acesteia.
Prin cuantumul daunelor morale acordate reclamantului, instanta apreciaza ca despagubirea prezinta un raport rezonabil de proportionalitate cu atingerea adusa sanatatii fizice si psihice a acestuia, reflectand gradul de lezare a valorii sociale ocrotite, intensitatea si gravitatea atingerii aduse.
In consecinta, paratele SC A. SA si SC A. SA - SUCURSALA A.I. cor fi obligate in solidar la plata catre reclamanta a daunelor morale in cuantum de 3000 EU, in lei, la cursul BNR de la data platii.
Avand in vedere si dispozitiile art. 274 C.pr.civ., aceleasi parate, in solidar vor fi obligate si la plata cheltuielilor de judecata dovedite, in cuantum de 1000 lei.
Cu motivatia retinuta mai sus, se va respinge cererea de chemare in judecata a paratei T.M..

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

  Respinge exceptia netimbrarii actiunii invocata de parati.
Admite in parte actiunea formulata de reclamantul   N.A. domiciliat in comuna T., sat T., nr.150, judetul G.,  in contradictoriu cu paratele SC A. SA-S. de A.R., cu sediul in B., str.N.T.nr.3, bl.101, sector 3, S.C A. S.A - Sucursala A.I. cu sediul in A.I., strada C., nr.3, judetul A,  si  T.M.- mostenitoare a defunctului R.D.V. domiciliat in comuna T., sat T., judetul G., avand ca obiect pretentii.
Obliga in solidar paratele  SC A. SA si SC A. SA, SUCURSALA A.I., sa plateasca reclamantului urmatoarele sume:
a. 340,67 lei despagubiri civile;
b. 3000 EU despagubiri morale , in lei, la cursul B.N.R. de la data platii;
c.   1000  lei cheltuieli de judecata.
Respinge cererea formulata impotriva paratei T.M..
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 17.01.2014.
  
Presedinte,
M.R.
Grefier,
F.D.
   
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Despagubiri, penalitati

DREPTURI SALARIALE ALE PERSONALULUI DIDACTIC. APLICAREA DISPOZITIILOR LEGALE PRIVIND PLATA AJUTORULUI FINANCIAR PENTRU ACHIZITIONAREA DE CARTI SI PROGRAME EDUCATIONALE IN FORMAT ELECTRONIC - Sentinta civila nr. 1921/LM/2011 din data de 15.11.2011
Despagubiri din asigurare de raspundere in cazul accidentelor de circulatie. Subrogatie. Neaplicarea solidaritatii. - Decizie nr. speta 5 din data de 08.01.2008
Repararea pagubei materiale sau a daunei morale in cazul condamnarii pe nedrept sau al privarii ori restrangerii dreptului de libertate in mod nelegal (art.504-507 Cod proc. penala). Data de la care incepe sa curga termenul de exercitare a actiunii p... - Sentinta civila nr. speta 2 din data de 04.01.2008
Despagubiri pentru lipsa de folosinta corelativ cu dreptul de retentie - Decizie nr. 88 din data de 05.03.2015
Folosinta teren agricol. Despagubiri acordate la valoarea corespunzatoare a folosului de tras - Decizie nr. 660 din data de 04.12.2014
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Sentinta comerciala nr. 1049 din data de 04.11.2014
Solicitare pe cale separata a cheltuielilor de judecata. Reducere onorar de avocat. - Decizie nr. 219 din data de 03.04.2014
Despagubiri solicitate in baza Legii 221 din 2009. Constatarea caracterului politic a deportarii - Sentinta civila nr. 240 din data de 07.03.2011
Despagubiri - Decizie nr. 60 din data de 28.01.2011
Despagubiri - Sentinta civila nr. 138 din data de 04.02.2011
Despagubiri solicitate in baza Legii 221/2009 reprezentand contravaloarea unor bunuri confiscate abuziv de regimul comunist, fara ca masura confiscarii sa aiba caracter politic. - Sentinta civila nr. 969 din data de 15.10.2010
Esalonarea platilor stabilite prin titlul executoriu. - Decizie nr. 152 din data de 04.03.2010
Despagubiri - Sentinta civila nr. 1 din data de 15.09.2008
Pretentii - Sentinta civila nr. 330 din data de 05.05.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 17 din data de 13.01.2010
Evacuare - Sentinta civila nr. 181 din data de 26.02.2009
Fonduri europene. Natura de acte administrative a proceselor-verbale de constatare a neregulilor si de stabilire a creantei bugetare si consecintele ce decurg din aceasta cu privire la prezumtiile legale si sarcina probei. - Decizie nr. 658/R din data de 04.06.2015
Validarea de catre vicepresedintele A.N.R.P. a hotararii unei comisii judetene de aplicare a Legii nr. 9/1998. A.N.R.P. nu se poate apara invocand propria culpa in negasirea resurselor financiare efectuarii platii acestor despagubiri. - Decizie nr. 71/R din data de 16.01.2015
Art. 41 din Legea nr. 165/2013 interpretare notiunea de hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit cuantumul despagubirilor. - Decizie nr. 284/R din data de 03.03.2015
Competenta legala de luare a masurii alocarii unor judecatori de la alte sectii la constituirea completurilor de judecata ale unei sectii, in mod exceptional. Diferenta intre aceasta masura, pe de o parte si delegare/detasare/transfer, pe de alta parte. - Decizie nr. 2110/R din data de 19.09.2014