InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

Art. 208 alineat 1 - 209 alineat 1 literele g si i Cod penal

(Sentinta penala nr. 349/2013 din data de 05.09.2013 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti

      R O M A N I A Cod operator 3924

JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI Dosar nr.2623/317/2013

                 Sentinta Penala Nr. 349
Sedinta publica din 5 septembrie 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE : S P
Grefier : A I Ministerul Public a fost reprezentat de doamna procuror D C din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti, jud. Gorj.
Pe rol fiind judecarea procesului penal privind pe inculpatul B C I, domiciliat in comuna _trimis in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti nr. _ pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prevazuta si pedepsita de art. 208 alineat 1 - 209 alineat 1 literele g si i Cod penal si partea vatamata J P I, domiciliat in _
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns inculpatul B C I, asistat din oficiu de avocat P I, lipsa fiind partea vatamata J P I.
Procedura completa.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, aparatorul inculpatului a solicitat instantei ca in cauza sa fie aplicate dispozitiilor art. 3201 alineat 7 Cod de procedura penala.
Reprezentantul parchetului nu se opune
In baza art. 323 Cod de procedura penala raportat la art. 70 Cod de procedura penala cu aplicarea art. 171 Cod de procedura penala, s-a luat o declaratie inculpatului, aceasta fiind consemnata si atasata la dosar.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau exceptii de invocat, instanta a constatat terminata cercetarea judecatoreasca si a acordat cuvantul pe fond.
Reprezentantul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti a expus starea de fapt si a pus concluzii de condamnare a inculpatului in baza art. 208 alineat 1 - 209 alineat 1 literele g si i Cod penal si obligarea acestuia la cheltuieli judiciare in favoarea statului.
De asemenea, a solicitat ca in cauza sa fie aplicate dispozitii art. 3201 alineat 7 Cod de procedura penala.
Pe latura civila a pus concluzii de a se lua act ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila in dosarul penal.
Avocat P I pentru inculpat a solicitat ca la individualizarea pedepsei sa se retina ca a recunoscut si regretat fapta comisa, nu are antecedente penale in care sens sa fie aplicate dispozitiile 74, 76 Cod penal si art. 3201 alineat 7 Cod de procedura penala, iar pedeapsa aplicata sa fie coborata sub minimul special prevazut de lege.
Cu privire la modalitatea de executare a pedepsei a solicitat ca in baza art. 81 Cod penal instanta sa dispuna suspendarea conditionata a executarii.
Pe latura civila a solicitat sa se ia act ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila in dosarul penal.
Inculpatul B C I a regretat fapta comisa.

J U D E C A T O R I A Asupra cauzei penale de fata ;
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti nr. 987/P/2013din data de 26 iunie 2013 a fost trimis in judecata inculpatul BCI pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prevazuta si pedepsita de art. 208 alineat 1 - 209 alineat 1 literele g si i Cod penal
In fapt, la data de 07.04.2013, partea vatamata JPI din comuna .., a sesizat organele de cercetare al politiei judiciare din cadrul Postului de Politie Aninoasa, cu privire la faptul ca, in noaptea de 01/02.04.2013, inculpatul BIC i-a sustras dintr-o anexa a locuintei, o drujba marca "Sthiil" si o trusa de freze, fapta pentru care solicita luarea masurilor legale.
Dupa ce in cursul zilei de 01.04.2013 s-a asigurat ca partea vatamata JPI este plecat din localitate, invinuitul BIC (care locuieste in aceiasi localitate cu partea vatamata, respectiv in comuna _) a luat hotararea de a sustrage de la locuinta acestuia, dintr-o anexa, mai multe bunuri de a caror existenta avea cunostinta deoarece obisnuia sa ajute pe JPI la muncile din gospodarie.
Astfel, in aceiasi zi, dupa lasarea intunericului, inculpatul a escaladat gardul imprejmuitor al locuintei partii vatamate dupa care, spargand patru ochiuri de geam de la o anexa, a patruns in interior si a sustras o drujba marca "Sthiil" fara lama si lant si o trusa de freze, bunuri cu care a parasit in acelasi mod respectiva locuinta .
Intors la locuinta sa pe data de 07.04.2013, partea vatamata JPI a sesizat ca geamurile de la anexa unde isi tinea inchise mai multe unelte si scule sunt sparte spre interior iar din anexa lipsesc mai multe bunuri, motiv pentru care a sesizat organele de politie carora a indicat ca suspect pe inculpatul BIC, persoana care anterior savarsirii faptei s-a interesat insistent de prezenta sa la domiciliu (asa cum atesta declaratiile partii vatamate si ale sotiei acestuia, martora JAI) .
Cu ocazia cercetarii la fata locului, organele de politie au constatat la randul lor ca anexa gospodareasca din care au fost sustrase bunurile se afla in continuarea imobilului casa de locuit a partii vatamate JPI, prezinta geamurile distruse, pe pardoseala si pe canapea au fost identificate fragmente de geam, iar de pe un raft al acestei anexe, din interior, JPI indica locul unde se aflau un motofierestrau/drujba marca "Sthiil" si o trusa de freze, bunuri ce au fost sustrase (in acest sens fiind incheiat si proces-verbal de cercetare la fata locului atasat la dosarul cauzei impreuna cu plansa fotografica).
Verificand astfel indiciile furnizate de declaratia partii vatamate JPI si a sotiei sale JAI care au indicat ca suspect al faptei de furt pe inculpatul BCI, organele de politie au contactat pe acesta din urma care, in prezenta partii vatamate si a martorilor Vaduva Ioana si MLL, a recunoscut savarsirea infractiunii . 
Mai mult, pe parcursul cercetarilor, inculpatul a pus la dispozitia organelor de politie bunurile sustrase (o drujba marca "Sthiil" fara lama si lant si o trusa de freze), bunuri ce au fost ridicate iar mai apoi predate catre partea vatamata pe baza de procese verbale de predare-primire (la data de 07.04.2013) .
Pentru a verifica modalitatea in care a actionat inculpatul BCI si pentru a fixa in teren diferitele repere si urme ale infractiunii, in cauza s-a procedat si la efectuarea unei "reconstituiri" la fata locului, ocazie cu care inculpatul a aratat detaliat modul in care a savarsit fapta (in acest sens fiind incheiat si un proces-verbal care a fost de asemenea atasat la dosarul cauzei impreuna cu o plansa fotografica).
Fiind audiati martorii VI, JAI si MLL, acestia au declarat ca au participat la toate activitatile de cercetare la fata locului si la reconstituirea facuta cu inculpatul BIC care a recunoscut in aceste imprejurari savarsirea infractiunii.
Inculpatul BCI a recunoscut inca de la primele audieri savarsirea infractiunii.
Starea de fapt asa cum a fost prezentata anterior, a fost dovedita in cursul urmaririi penale cu : declaratiile partii vatamate, declaratiile inculpatului, declaratiile martorilor, cu procesele-verbale de cercetare la fata locului, de reconstituire, si cele de predare primire a bunurilor sustrase, cu plansele fotografice si cu fisa de cazier judiciar a inculpatului  si procesul-verbal de prezentare a materialului de urmarire penala.
In sedinta publica din data de 5 septembrie 2013 s-a luat o declaratie inculpatului care a recunoscut si regretat savarsirea faptei pentru care a fost trimis in judecata, aratand ca solicita ca judecata sa aiba loc numai in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
Analizand probele de la dosar, instanta retine ca, in drept, fapta inculpatului BCI, asa cum detaliat a fost expusa anterior, care in noaptea de 01/02.04.2013, a patruns prin escaladarea gardului in curtea locuintei partii vatamate JPI din comuna _, de unde, dintr-o anexa (patul) in care a patruns prin efractie (spargerea geamurilor) a sustras mai multe bunuri in scopul insusirii pe nedrept, intruneste elementele constitutive ale infratiunii de "furt calificat" prev. de art. 208 alin 1 Cp. rap. la art 209 alin. 1 lit. g, i, Cp.
La individualizarea pedepsei ce urmeaza a fi aplicata inculpatului, instanta va avea in vedere dispozitiile partii generale a codului penal, limitele de pedeapsa fixate in partea speciala a aceluiasi cod, gradul de pericol social al faptei savarsite, valoarea modica a prejudiciului cauzat care a fost recuperat integral, conduita sincera manifestata in tot cursul procesului penal si ca nu este cunoscut cu antecedente penale.
De remarcat este faptul ca inculpatul a recunoscut fapta comisa in fata organelor de politie inca de la inceput fara a se solicita eliberarea unei autorizatii de perchizitie.
Totodata, instanta va avea in vedere si dispozitiile art. 3201 Cod de procedura penala care reglementeaza reducerea limitelor pedepselor atunci cand judecata are loc in cazul recunoasterii vinovatiei de catre inculpat pana la inceperea cercetarii judecatoresti.
Potrivit art. 3201 alineat 7 Cod de procedura "Instanta va pronunta condamnarea inculpatului, care beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii, si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei amenzii".
Fata de aceste criterii, instanta apreciaza ca rolul educativ si preventiv al pedepsei ce urmeaza a fi aplicata poate fi realizat prin condamnarea inculpatului la o pedeapsa constand in inchisoare care va fi coborata sub minimul special prevazut de lege, retinandu-se ca circumstante atenuante in acceptiunea dispozitiilor art. 74 alineat 1 literale a,b,c si alineat 2 Cod penal conduita avuta inainte de comiterea faptei, staruinta depusa pentru repararea prejudiciului si conduita ulterioara, constand in aceea ca a regretat fapta.
In acest sens urmeaza ca instanta sa condamne inculpatul BCI,  in baza art. 208 alineat 1 raportat art. 209 alineat 1 literele g si i Cod penal cu aplicare art. 3201 alineat 7 Cod de procedura penala si art. 74 alineat 1 literele a, b,c si alineat 2 Cod penal raportat la art. 76 litera d Cod penal la 1 an inchisoare.
In baza art. 71 alineat 2 Cod penal instanta va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alineat 1 litera a teza a II a si litera b Cod penal.
In realizarea aceluiasi scop educativ si preventiv al pedepsei, in baza art. 81 Cod penal instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate pe o perioada de 3 ani, termen de incercare stabilit in conditiile art. 82 Cod penal.
 In baza art. 359 Cod de procedura penala se va atrage atentia inculpatului cu privire la dispozitiile art. 83 Cod penal a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
In baza art. 71 alineat 5 Cod penal instanta va suspenda executarea pedepsei accesorii  constand in interzicerea unor drepturi civile pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale.
Pe latura civila, instanta va constata recuperat prejudiciul cauzat partii vatamate.
Vazand si dispozitiile  art. 191 si urmatoarele Cod de procedura penala;

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E

In baza art. 208 alineat 1 raportat art. 209 alineat 1 literele g si i Cod penal cu aplicare art. 3201 alineat 7 Cod de procedura penala si art. 74 alineat 1 literele a, b,c si alineat 2 Cod penal raportat la art. 76 litera d Cod penal condamna inculpatul BCI  la 1 an inchisoare.
In baza art. 71 alineat 2 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alienat 1 litera a teza a II a si litera b Cod penal.
In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate pe o perioada de 3 ani, termen de incercare stabilit in conditiile art. 82 Cod penal.
 In baza art. 359 Cod de procedura penala atrage atentia inculpatului cu privire la dispozitiile art. 83 Cod penal a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
In baza art. 71 alineat 5 Cod penal suspenda executarea pedepsei accesorii  constand in interzicerea unor drepturi civile pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale.
Constata recuperat prejudiciul cauzat partii vatamate.
Obliga inculpatul la 500 lei cheltuieli judiciare in favoarea statului, din care 200 lei avansate din fondurile Ministerului Justitiei, reprezentand contravaloare onorariu pentru avocatul desemnat din oficiu.
Cu recurs.
Pronuntata in sedinta publica din 5 septembrie 2013
PRESEDINTE, GREFIER,
                     PS                             IA
Red. P.S.
Tehnodact. I.A.
2 ex/18.09.2013
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010