InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

Divort fara minori

(Sentinta civila nr. 1538/2013 din data de 06.06.2013 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia) | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti

               R O M A N I A

JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI
TG-CARBUNESTI

Sentinta Civila Nr. 1538/2013
Sedinta publica de la 06 Iunie 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE M. M.
Grefier L.I.B.

Pe rol fiind solutionarea cauzei civile privind pe reclamanta N. C. L., cu domiciliul in comuna T., sat T., judet Gorj, in contradictoriu cu paratul N. C. V., cu ultimul domiciliu in comuna T., sat T., judet Gorj.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns reclamanta personal si asistata de avocat B. M. M., in baza imputernicirii avocatiale depusa la fila 7 din dosarul cauzei, paratul prin curator B. M., lipsind martora T. G..
            Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta dupa care
Instanta procedeaza la luarea unei declaratii reclamantei, care invedereaza instantei ca intelege sa renunte la audierea martorului T. G..
Nemaifiind alte cereri de formulat si probe de administrat, instanta constata terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pe fond.
Avocat B. M. M. solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, desfacerea casatoriei incheiata intre parti din vina exclusiva a sotului parat, revenirea reclamantei la numele avut anterior incheierii casatoriei, acela de "T.".
Curator B. M. pentru parat solicita respingerea actiunii.

INSTANTA

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 06.03.2013 sub nr.1024/317/2013, reclamanta N. C. L. a chemat in judecata pe paratul N. C. V. si in contradictoriu cu Autoritatea tutelara din cadrul Consiliului local T., solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna desfacerea casatoriei dintre parti, incredintarea minorilor N. M. I. si N. A. A. spre crestere si educare reclamantei, obligarea paratului la plata pensiei de intretinere pentru minori, revenirea reclamantei la numele avut anterior casatoriei si obligarea paratului la cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca din casatoria cu paratul au rezultat cei doi minori, care in prezent se afla in grija reclamantei, intrucat de cca 3 ani paratul a plecat din tara si nu s-a mai intors, refuzand sa contribuie la intretinerea celor doi minori.
Actiunea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 373, 400 alin. 2, 402 alin. 1, 383 alin. 3 Cod civil.
In dovedirea actiunii, reclamanta a solicitat incuviintarea probei testimoniale si a probei cu inscrisuri, iar in sustinere a depus in copie: carte identitate, certificat de casatorie, certificat de nastere minori, cererea fiind timbrata cu taxa de timbru in cuantum de 9 lei, achitata prin chitanta nr. _/06.03.2013 si timbru judiciar in cuantum 1 leu, achitat prin chitanta nr. _./06.03.2013.
Prin rezolutia din data de 11.03.2013 instanta a constatat ca cererea de chemare in judecata indeplineste conditiile prev. de art. 194-197 Cod procedura civila si a dispus comunicarea cererii si a inscrisurilor aferente acesteia paratului, cu mentiunea de a formula intampinare in termen de 25 de zile de la primirea comunicarii.
Intrucat comunicarea expediata paratului a fost restituita la dosarul cauzei cu mentiunea "Destinatarul nu mai locuieste la adresa", instanta a stabilit termen de judecata la data de 04.04.2013, dispunand citarea partilor, a martorilor indicati in cererea de chemare in judecata. Totodata s-a dispus citarea paratului prin publicitate, prin afisare la usa instantei, la ultimul domiciliu cunoscut, punandu-se in vedere reclamantei sa faca dovada citarii paratului prin publicitate intr-un ziar central de larga raspandire, sub sanctiunea anularii cererii.
In sedinta publica din data de 16.05.2013 reclamanta a depus dovada citarii paratului prin publicitate, iar instanta a desemnat curator pentru parat.
La data de 30.05.2013 Autoritatea Tutelara din cadrul Consiliului Local T. a depus referatul de ancheta sociala.
Analizand probele administrate in cauza,  instanta retine urmatoarele:
            Partile s-au casatorit la data de _.2005, iar din casatorie au rezultat minorii N. M. I., nascut la data de _.2009 si N. A. A., nascuta la data de _.2006.
            Din declaratia martorei E. M. audiate in cauza, instanta constata ca relatiile dintre soti sunt in prezent grav vatamate, partile fiind despartite in fapt de 3 ani, iar continuarea casatoriei nu mai este posibila, din vina sotului parat care nu a mai luat legatura cu reclamanta si copiii minorei
Potrivit disp. art.373 lit.b) C.civ. divortul poate avea loc atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
De asemenea, potrivit disp. art.379 C.civ., divortul se poate pronunta daca instanta stabileste culpa unuia dintre soti in destramarea casatoriei.
Cum reclamanta a facut dovada cererii de chemare in judecata, intrucat din probele administrate a rezultat ca tocmai din cauza comportamentului paratului nu mai este posibila continuarea casatoriei, instanta va admite cererea si va desface casatoria din culpa paratului.
Avand in vedere ca intre parti nu a intervenit nici o intelegere cu privire la numele pe care parata il va purta dupa desfacerea casatoriei, instanta, in temeiul art.383 alin.1 C.civ..  va dispune revenirea reclamantei la numele avut anterior casatoriei, respectiv  ,,T.’’ si va autoriza efectuarea cuvenitelor mentiuni in actele de stare civila.
Potrivit art. 507 Cod civil, exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte are loc numai daca unul dintre parinti este decedat, declarat mort prin hotarare judecatoreasca, pus sub interdictie, decazut din exercitiul drepturilor parintesti sau daca, din orice motiv, se afla in neputinta de a-si exprima vointa, ceea ce nu este in cauza de fata.
In legatura cu acest aspect, instanta va dispune ca exercitarea autoritatii parintesti  sa se faca de ambii parinti si va stabili locuinta minorilor la reclamanta, retinand ca interesul superior al minorilor impune ca acestia sa locuiasca impreuna cu mama sa astfel cum rezulta din declaratiile martorilor audiati in cauza, din ancheta sociala efectuata de autoritatea tutelara din cadrul Consiliului Local  T., judetul Gorj.
Potrivit art.499 C.civ., tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea profesionala, iar in caz de neintelegere, intinderea obligatiei de intretinere, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti se stabilesc de instanta de tutela.
De asemenea, conform dispozitiilor art.529 alin.2 C.civ.,,cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru doi sau mai multi copii".
Cum minorii vor locui cu reclamanta, aceasta urmand a contribui in natura la cresterea si educare lor, va fi obligat paratul la plata unei pensii de intretinere in favoarea fiecarui minor in cuantum de 100 lei incepand cu data introducerii actiunii 06.03.2013 si pana la majoratul acestora sau intervenirea altei cauze legale de modificare sau stingere a obligatiei.
La stabilirea pensiei de intretinere s-au avut in vedere prevederile art.402 C.civ. raportat la disp.art.529 C.civ. si venitul minim garantat pe economie.
Intrucat acestuia i-a fost desemnat curator, va obliga paratul la plata sumei de 100 lei catre stat, reprezentand onorariu curator. .PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

 Admite actiunea avand ca obiect divort cu minori  formulata de reclamanta N. C. L., cu domiciliul in comuna T., sat T., judet Gorj, in contradictoriu cu paratul N. C. V., cu ultimul domiciliu in comuna T., sat T., judet Gorj si in consecinta:
Desface prin divort casatoria incheiata intre parti la data de _.2005, din culpa exclusiva a paratului..
Dispune reluarea de catre reclamanta a numelui avut anterior casatoriei, acela de "T." si autorizeaza efectuarea cuvenitelor mentiuni in actele de stare civila.
Stabileste domiciliul minorilor N. A. A., nascuta la _.2006 si N.  M. I., nascut la ...2009 , la reclamanta , urmand ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun, de ambii parinti.
Stabileste pensie de intretinere de 100 lei lunar, cu titlu de pensie de intretinere in favoarea fiecarui minor, incepand cu data de 06.03.2013 si pana la majoratul acestora, sau intervenirea altei cauze legale de modificare sau stingere a obligatiei.
Obliga paratul la 100 lei cheltuieli judiciare catre stat, reprezentand onorariu curator B. M..
Cu drept de apel.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 06.06.2013.

  
Presedinte,
M. M.
Grefier,
L.I.B.
   
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia)

Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Reincredintare minor - stabilire program vizita - Sentinta civila nr. 147 din data de 19.11.2011
Stabilire domiciliu minor - pensie intretinere - Sentinta civila nr. 141 din data de 19.01.2011
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1111 din data de 10.11.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 635 din data de 25.08.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 634 din data de 25.08.2010
Pensie intretinere major - Sentinta civila nr. 490 din data de 03.06.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 223 din data de 15.04.2010
Divort - Sentinta civila nr. 160 din data de 11.03.2010
Pensie intretinere - stabilire pensie - Sentinta civila nr. 176 din data de 24.03.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 26 din data de 14.01.2010
pensie intretinere - Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009
Majorare pensie - Sentinta civila nr. 313 din data de 17.06.2009
Recunoastere hotarare de divort pronuntata intr-un stat tert fata de cetatenia ambilor soti. Art. 166 din Legea nr. 105/1992 - Decizie nr. 77/R din data de 30.01.2014
Divort. Exercitarea drepturilor parintesti asupra minorilor dupa divort. - Decizie nr. 276/R din data de 12.03.2014
Legea nr. 272/2004. Delegarea exercitarii drepturilor si obligatiilor parintesti. - Decizie nr. 30/R din data de 14.06.2006
Stabilirea paternitatii. Valoarea probatorie a expertizelor medico-legale de stabilire a legaturii de filiatie. - Decizie nr. 24/R din data de 21.04.2006
Dreptul familiei. Pastrarea numelui avut in timpul casatoriei. Intelesul notiunii de „motive temeinice” pentru care instanta poate admite cererea. - Decizie nr. 50/R din data de 06.05.2005
Dreptul familiei. Ocrotirea minorului prin masura plasamentului in regim de urgenta. Necesitatea cenzurarii masurii si dupa luarea acesteia prin aplicarea principiului interesului superior al copilului - Decizie nr. 39-R din data de 25.03.2005
Drept civil. Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort atunci cand unul din parinti locuieste in alta tara. - Decizie nr. 494 din data de 16.12.2014