InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

Divort cu copii

(Sentinta civila nr. 422/2013 din data de 07.02.2013 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia) | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti

R O M A N I A     Cod operator 3924

JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI

Dosar nr.*****
                   Sentinta Civila Nr.422
Sedinta publica din 07.02.2013
Completul compus din:
PRESEDINTE : S P - Judecator
Grefier : A I Pe rol fiind solutionarea actiunii civile de divort cu copii, formulata de reclamanta P E C, domiciliata in, impotriva paratului P D in contradictoriu cu Colectivul de Sprijin al Autoritatii Tutelare din cadrul Primariei S, judetul Gorj si cererea reconventionala formulata de paratul reclamant P D impotriva reclamantei parate P E C
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns reclamanta P E D, asistata de avocat L I C si paratul P D, asistat de avocat M M M, lipsa fiind reprezentantul autoritatii tutelare.
Procedura completa.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, se constata depus la dosar raspunsul solicitat Colectivului de Sprijin al Autoritatii Tutelare din cadrul Primariei S, judetul Gorj, aparatoarea reclamantei a depus la dosar o precizare la actiune, aparatoarea paratului a depus la dosar acte de stare civila, intampinare si cerere reconventionala care a fost legal timbrata, s-a luat o declaratie comuna partilor, care a fost consemnata si atasata la dosar, dupa care, constatandu-se dosarul in stare de judecata s-a acordat cuvantul pe fond.
Avocat L I C pentru reclamanta P E C a solicitat admiterea actiunii cu precizarile ulterioare si a cererii reconventionale, in care sens sa se ia act de invoiala partilor, fara cheltuieli de judecata.
 Avocat M M M pentru paratul P D a solicitat admiterea actiunii cu precizarile ulterioare si a cererii reconventionale, in care sens sa se ia act de invoiala partilor, fara cheltuieli de judecata, fara cheltuieli de judecata.
J U D E C A T O R I A
Asupra cauzei civile de fata :
Prin actiunea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 2013, sub nr. *****, reclamanta PEC a chemat in judecata pe paratul PD, solicitand instantei ca prin sentinta ce o va pronunta sa dispuna desfacerea casatoriei incheiata la data de 17.10.1998 din culpa exclusiva a paratului, sa revina la numele purtat anterior casatoriei, respectiv Tataru, ca exercitarea autoritatii parintesti fata de minorii PAN si PCC sa fie exercitata in comun de ambii parinti si sa fie stabilita locuinta acestora la ea, sa fie obligat paratul la plata pensiei de intretinere in favoarea minorilor in functie de salariul minim pe economie, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca s-a casatorit cu paratul la data de ***** si din casatoria lor au rezultat minorii PAN, nascut la data de  si PCC, nascut la data de .
In acelasi scop a mai aratat ca, la inceput relatiile de casatorie au decurs normal, insa dupa circa 1 an de zile au aparut neintelegerile, raporturile de casatorie devenind grav si iremediabil vatamate.
In drept, si-a intemeiat actiunea pe dispozitiile art.379 alineat 1, art. 373 litera b, art. 383 alineat 3, art. 396, art. 397, art. 400 alineat 2, art. 402 alineat 1, art. 530 alineat 2 Cod civil si art. 274 Cod de procedura civila.
Pentru dovedirea actiunii reclamanta a depus la dosar certificatul de casatorie, certificatele  de nastere ale minorilor si copie carte de identitate..
Actiunea a fost legal timbrata.
Din oficiu, instanta  a dispus emiterea unei adrese catre Colectivul de Sprijin al Autoritatii Tutelare din cadrul Primariei S, judetul Gorj pentru a efectua anchetele psihosociale la domiciliile partilor.
Pentru termenul de judecata din data de  2013 aparatoarea reclamantei a depus la dosar o precizare la actiune prin care a solicitat instantei sa dispuna desfacerea casatoriei prin consimtamantul partilor, ca locuinta minorilor sa fie stabilita la tata si sa fie obligata  la plata pensiei de intretinere in favoarea minorilor in functie de salariul minim pe economie.
La acelasi termen de judecata paratul a depus la dosar prin aparator intampinare si cerere reconventionala.
Prin intampinare a mentionat ca este de acord cu desfacerea casatorie insa nu din culpa sa ci prin acordul partilor si sa se pronunte o hotarare care sa nu fie motivata.
De asemenea, a mai aratat ca este de acord ca reclamanta sa revina la numele avut anterior casatoriei, respectiv T si ca exercitarea autoritatii parintesti fata de minorii PAN si PCC sa fie realizata in comun de ambii parinti.
Sub aspect reconventional a solicitat ca locuinta minorilor sa fie stabilita la el, cu cheltuieli de judecata.
 In drept, si-a intemeiat cererea pe dispozitiile art. 115, art. 119 Cod de procedura civila, art. 373 alienat 1 litera a, art. 400 alienat 1, art. 402 si 530 alineat 2 Cod civil.
In sedinta publica din data de 7 februarie 2013, s-a luat o declaratie comuna celor doi soti care au mentionat ca sunt de acord cu desfacerea casatoriei, solicitand sa se pronunte o hotarare care sa nu fie motivata.
Tot de comun acord partile au stabilit ca exercitarea autoritatii parintesti sa se realizez in comun, iar locuinta minorilor sa fie stabilita la tatal parat reclamant.
Referitor la obligatia de intretinere, partile au mentionat ca solicita stabilirea acesteia in functie de salariul minim pe economie.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine ca cererea de divort indeplineste conditiile prevazute de art.  373 alineat 1 litera a Cod civil si art. 6131, art. 617 alineat 2 Cod de procedura civila.
Conform dispozitiilor art. 373 alineat 1 litera a Cod civil "Divortul poate avea loc prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot".
Potrivit art. 6131 alineat 1 Cod de procedura civila " In cazul in care cererea de divort se intemeiaza pe acordul partilor, ea va fi semnata de ambii soti. Atunci cand este cazul, in actiunea de divort, sotii vor stabili si modalitatile in care au convenit sa fie solutionate cererile accesorii divortului".
Conform art. 6131 alineat 2 Cod de procedura civila " La termenul de judecata, instanta va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va trece la judecarea cererii fara a administra probe cu privire la motivele de divort".
De asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 617 alineat 2 Cod de procedura civila " Hotararea prin care se pronunta divortul nu se va motiva, daca ambele parti solicita instantei aceasta".
Cum partile au solicitat desfacerea casatoriei prin acordul lor de vointa si pronuntarea unei hotarari care sa nu fie motivata urmeaza ca instanta, in raport de dispozitiile textelor de lege mentionate sa admita actiunea reclamantei cu precizarile ulterioare si cererea reconventionala,  dispunand desfacerea casatoriei prin consimtamantul celor doi soti si revenirea acesteia la numele purtat anterior casatoriei, respectiv T.
Instanta va dispune ca exercitarea autoritatii parintesti cu privire la minorii PAN si PCC sa se realizeze in comun de ambii parinti si va stabili locuinta acestora la tatal parat reclamant, asa cum s-au inteles partile, tinand cont in acelasi timp si de anchetele sociale intocmite in cauza.
Referitor la obligatia de intretinere, instanta retine ca  potrivit art. 529 Cod civil " Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati".
Conform alineat 2 din acelasi text de lege " Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii  si o jumatate pentru trei sau mai multi copii".
Intrucat partile au mentionat ca reclamanta parata nu este incadrata in munca, la stabilirea cuantumului pensiei de intretinere se va lua in considerare venitul mediu pe economie.
Instanta prezuma in acest caz existenta unor venituri, pe care, in lipsa oricarui alt criteriu le apreciaza la salariul minim pe economie, caci altfel nu s-ar explica cum insusi reclamanta parata isi asigura existenta.
Astfel, la stabilirea pensiei de intretinere instanta va avea in vedere salariul minim pe economie, intrucat reclamanta parata nu este angajata in campul muncii, urmand sa fie obligata sa plateasca paratului reclamant, in favoarea minorilor o pensie de intretinere lunara in cuantum de 100 lei de fiecare, incepand cu data de 11 ianuarie 2013  pana la majorat sau alte dispozitii ale instantei.
Vazand si dispozitiile art. 274 Cod de procedura civila;

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E

Admite actiunea cu precizarile ulterioare, avand ca obiect divort cu copii, formulata de reclamanta P E C, domiciliata in, impotriva paratului P D in contradictoriu cu Colectivul de Sprijin al Autoritatii Tutelare din cadrul Primariei S, judetul Gorj si cererea reconventionala formulata de paratul reclamant P D impotriva reclamantei parate P E C
Desface casatoria incheiata la data de si inregistrata in registrul starii civile al Primariei comunei S, judetul Gorj sub nr. , prin consimtamantul ambilor soti.
Dispune revenirea reclamantei la numele avut anterior casatoriei, respectiv T si autorizeaza efectuarea cuvenitelor mentiuni in actele de stare civila.
Dispune ca exercitarea autoritatii parintesti cu privire la minorii PAN si PCC sa se realizeze in comun de ambii parintii si stabileste locuinta minorilor la tatal parat.
Obliga reclamanta parata sa plateasca paratului reclamant in favoarea minorilor PAN si PCC  o pensie de intretinere lunara in cuantum de 100 lei pentru fiecare, incepand cu data de 11.01.2013 pana la majorat sau alte dispozitii ale instantei.
Fara cheltuieli de judecata.
Irevocabila privind divortul.
Cu apel
Pronuntata in sedinta publica din 7 februarie 2013

PRESEDINTE,
PS
GREFIER
IA
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia)

Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Reincredintare minor - stabilire program vizita - Sentinta civila nr. 147 din data de 19.11.2011
Stabilire domiciliu minor - pensie intretinere - Sentinta civila nr. 141 din data de 19.01.2011
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1111 din data de 10.11.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 635 din data de 25.08.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 634 din data de 25.08.2010
Pensie intretinere major - Sentinta civila nr. 490 din data de 03.06.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 223 din data de 15.04.2010
Divort - Sentinta civila nr. 160 din data de 11.03.2010
Pensie intretinere - stabilire pensie - Sentinta civila nr. 176 din data de 24.03.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 26 din data de 14.01.2010
pensie intretinere - Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009
Majorare pensie - Sentinta civila nr. 313 din data de 17.06.2009
Recunoastere hotarare de divort pronuntata intr-un stat tert fata de cetatenia ambilor soti. Art. 166 din Legea nr. 105/1992 - Decizie nr. 77/R din data de 30.01.2014
Divort. Exercitarea drepturilor parintesti asupra minorilor dupa divort. - Decizie nr. 276/R din data de 12.03.2014
Legea nr. 272/2004. Delegarea exercitarii drepturilor si obligatiilor parintesti. - Decizie nr. 30/R din data de 14.06.2006
Stabilirea paternitatii. Valoarea probatorie a expertizelor medico-legale de stabilire a legaturii de filiatie. - Decizie nr. 24/R din data de 21.04.2006
Dreptul familiei. Pastrarea numelui avut in timpul casatoriei. Intelesul notiunii de „motive temeinice” pentru care instanta poate admite cererea. - Decizie nr. 50/R din data de 06.05.2005
Dreptul familiei. Ocrotirea minorului prin masura plasamentului in regim de urgenta. Necesitatea cenzurarii masurii si dupa luarea acesteia prin aplicarea principiului interesului superior al copilului - Decizie nr. 39-R din data de 25.03.2005
Drept civil. Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort atunci cand unul din parinti locuieste in alta tara. - Decizie nr. 494 din data de 16.12.2014