InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

reziliere contract si pretentii

(Sentinta civila nr. 3970 din data de 10.12.2012 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Reziliere | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti

Titlu - reziliere contract si pretentii
Domeniu asociat - reziliere
Dosar nr. 4005/317/2012        Cod operator 3924
                                                                                                     - reziliere contract si pretentii -
               R O M A N I A

JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI
TG-CARBUNESTI

Sentinta civila nr. 3970/2012
Sedinta publica de la 10 Decembrie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE: A.A.
Grefier: M.V. Pe rol fiind judecarea actiunii civile pentru reziliere contract si pretentii, formulata de reclamanta R.N.P.R. - D.S.G., cu sediul.., judetul Gorj in contradictoriu cu paratul T.C.V., domiciliat _.judetul Gorj.
La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit reprezentantul reclamantei si paratul.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta care a invederat ca s-a solicitat judecarea si in lipsa, dupa care, nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanta a constatat cauza in stare de judecata si a retinut-o in pronuntare.

INSTANTA

Prin actiunea inregistrata pe rolul Judecatoriei Tg-Carbunesti la data de 08.10.2012 sub nr. 4005/317/2012, reclamanta R.N.P.R - D.S.G., prin reprezentantii sai a chemat in judecata pe paratul T.C.V., solicitand instantei ca prin hotararea ce va pronunta sa dispuna rezilierea contractului de prestari servicii silvice nr_ din culpa paratului si obligarea acestuia la plata sumei de 1716,00 lei reprezentand contravaloarea serviciilor silvice pe anii 2009, 2010 si 2011, precum si la plata contravalorii serviciilor de paza efectuate pana la data preluarii efective a suprafetei de padure din paza reclamantei, conform dispozitiilor legale, sume actualizate la data platii, cu  obligarea la cheltuieli de judecata.
In motivarea actiunii s-a aratat ca D.S.G., prin O.S.C. a incheiat cu paratul contractul de prestari servicii silvice nr_ prin care unitatea reclamanta s-a obligat sa presteze contracost serviciile silvice ce se executa in scopul aplicarii regimului silvic de pe suprafata de 6,25 ha teren cu vegetatie forestiera, proprietate privata a paratului.
Ca unitatea reclamanta si-a indeplinit obligatiile prevazute in contractul de prestari servicii silvice mentionat mai sus, iar paratul nu a achitat contravaloarea serviciilor efectuate care totalizeaza suma de 1716,00 lei.
S-a mai aratat ca in conformitate cu dispozitiile art. 16 si 17 din Legea nr. 46/2008, unitatea reclamanta nu poate lasa padurea fara asigurarea serviciilor silvice daca paratul nu se prezinta sa o preia sau sa o predea unei alte structuri silvice, insa nici nu se pot presta servicii silvice gratuite intrucat conform art. 2 din H.G. nr. 229/2009 "functioneaza pe baza de gestiune economica si autonomie financiara", iar prestarea de servicii gratuite ar conduce la un mare deficit economic cu finalitatea unei eventuale insolvabilitati.
In drept actiunea a fost intemeiata pe prevederile art. 6 alin. 6 din noul Cod civil,                art. 969, 971, 1020,1021 si 1069 din Codul civil aplicabil la data incheierii contractului.
S-a solicitat judecarea cauzei si in lipsa.
In dovedirea actiunii au fost depuse in copie: adresa nr_ emisa de O.S. C., situatia neincasarii contractului de paza pana la 31.12.2011, adresa de conciliere trimisa paratului si contractul de prestari servicii silvice incheiat cu paratul.
Desi legal citat si cu mentiunea la interogatoriu paratul nu s-a prezentat in instanta si nu a depus in cauza nici intampinare.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Intre R.N.P.R. - D.S.G., prin O.S.C. si paratul T.C.V., la data de 09.02.2009 a fost incheiat contractul de prestari servicii silvice cu nr_, contract ce a fost semnat de ambele parti avand ca obiect prestarea serviciilor silvice ca activitati cu caracter tehnic ce se executa in scopul aplicarii regimului silvic pentru suprafata de 6,25 ha teren cu vegetatie forestiera situata in extravilanul comunei S.., judetul Gorj, proprietatea privata a beneficiarului.
            La art. 2 din contract se arata ca respectivul contract intra in vigoare la data de 09.02.2009 si este valabil cel putin pana la finele anului urmator, ca poate fi prelungit la expirarea acestuia cu acordul ambelor parti si se reziliaza din oficiu la data crearii de catre proprietar a structurilor silvice proprii numai daca data va fi comunicata de catre proprietar cu  6 luni de zile inainte.
            La art. 25 din acelasi contract se arata ca valoarea serviciilor de paza este de                         97 lei/ha/an si se va modifica in functie de majorarile legale, urmand ca celelalte servicii silvice sa fie evaluate in conditiile art. 14 din prezentul contract.
             Examinand cererea avand ca obiect obligarea paratului la plata sumei de 1716 lei  reprezentand contravaloarea serviciilor silvice efectuate de unitatea reclamanta in baza contractului de prestari servicii cu nr_  pe anii 2009, 2010 si 2011 in raport cu actele dosarului si cu dispozitiile legale in materie, instanta apreciaza ca este intemeiata, motivat de urmatoarele considerente:
Contractul de prestari servicii silvice nr_. semnat de ambele parti, dovedeste existenta obligatiilor reciproce ale acestora, inclusiv, deci, obligatia paratului, beneficiar al pazei padurii, de a face plata activitatilor executate de prestator, asa cum rezulta din art. 24 si 25 din contract.
Paratul a fost somat sa faca plata sumei de 1716 lei asa cum rezulta din adresa nr. 335/01.02.2012 inaintata acestuia cu confirmare de primire, iar paratul nu a facut vreo dovada ca ar fi achitat suma datorata.
Cu privire la cererea avand ca obiect obligarea paratului la plata contravalorii serviciilor silvice efectuate pana la data preluarii efective a suprafetei de padure din paza reclamantei, instanta constata ca, in fapt, reclamanta solicita contravaloarea unor servicii viitoare, neprestate, situatie in care apreciaza ca este neintemeiata, motivat de urmatoarele considerente:
Plata oricaror servicii contractuale se face, de regula, dupa prestarea serviciilor, exceptand cazurile in care partile contractului convin plata anticipata.
In speta, asa cum rezulta din art. 30 al contractului nr. 1599/2006 "plata activitatilor executate de prestator si datorata de beneficiar se va face in lei lunar, prin instrumente de plata prevazute de lege, pana la 15 ale lunii urmatoare pentru luna expirata".
Fata de aceste dispozitii contractuale exprese, cererea unor plati pentru serviciile viitoare nu are vreun temei legal sau contractual.
In ceea ce priveste cererea privind rezilierea contractului de prestari servicii silvice intrucat potrivit prevederilor contractului semnat de ambele parti, art. 2, acesta se reziliaza numai la data crearii de catre proprietar a structurilor silvice proprii numai daca data va fi comunicata de catre proprietar cu 6 luni de zile inainte, iar in speta aceste conditii nu sunt indeplinite, instanta o apreciaza ca neintemeiata.
Fata de cele aratate, avand in vedere dispozitiile art. 969 din Codul civil in vigoare la data incheierii contractului, instanta va admite in parte actiunea si va obliga paratul la plata catre reclamanta a sumei de 1716 lei, reprezentand contravaloarea serviciilor silvice.
De asemenea va respinge cererile privind rezilierea contractului de prestari servicii silvice nr_ si obligarea paratului la plata contravalorii serviciilor de paza efectuate de reclamanta pana la preluarea efectiva a padurii din paza sa.
In temeiul art. 274 Cod procedura civila, paratul fiind in culpa procesuala, va fi obligat la plata cheltuielilor de judecata in suma de 151,28 lei reprezentand taxa judiciara de timbru si timbru judiciar.

PENTRU  ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOT ARASTE

Admite in parte actiunea formulata de reclamanta R.N.P.R. - D.S.G., cu sediul_, judetul Gorj, in contradictoriu cu paratul T.C.V., domiciliat in _, judetul Gorj.
Obliga paratul la plata catre reclamanta a sumei de 1716 lei, reprezentand contravaloarea serviciilor silvice.
Respinge cererile privind rezilierea contractului de prestari servicii silvice                             nr_. si obligarea paratului la plata contravalorii serviciilor de paza efectuate de reclamanta pana la preluarea efectiva a padurii din paza sa.
Obliga paratul la plata catre reclamanta a sumei de 151,28 lei reprezentand cheltuieli de judecata.
Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
            Pronuntata in sedinta publica, azi 10.12.2012.

Presedinte,
A.A.

Grefier,
V.M.

Red. A.A./tehnored. A.A.
4 ex./08 Ianuarie 2013

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Reziliere

Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
Reziliere contract - Hotarare nr. 262 din data de 23.03.2018
Reziliere contract de intretinere datorita neindeplinirii obligatiei de intretinere - Decizie nr. 209 din data de 10.03.2011
Rezilierea contractului de inchiriere pentru neplata chiriei - Decizie nr. 354 din data de 14.10.2010
Reziliere contract - Sentinta comerciala nr. 871/C din data de 02.06.2009
Reziliere contract - Sentinta civila nr. 8283 din data de 16.11.2011
Divort, Necompetenta instantelor romana - Hotarare nr. 1572 din data de 29.06.1900
Reziliere de drept a contractului. Pact comisoriu de ultim grad - Hotarare nr. 2081 din data de 11.02.2010
Restituirea contraprestatiei ca efect al rezilierii contractului - Hotarare nr. 294 din data de 14.01.2010
Reziliere contract si pretentii – comercial - Hotarare nr. 8201 din data de 29.06.2009
Contract prestari servicii. Reziliere. Efecte - Sentinta comerciala nr. 2320 din data de 21.02.2007
REZILIERE CONTRACT INCHIRIERE CU A.F.I., RESPINSA PENTRU CA EXISTA DOUA CONTRACTE CU ACELASI NR SI SEMNATURI DIFERITE - Sentinta civila nr. 5457 din data de 03.04.2009
Contract de comodat . Reziliere . Aplicarea principiului nemo propriam turpitudinem allegans - Sentinta civila nr. 2617 din data de 09.11.2006
Reziliere contract - Sentinta civila nr. 1115 din data de 31.03.2010
Reziliere contract - Sentinta civila nr. 85 din data de 14.01.2010
Reziliere contract pretentii evacuare - Sentinta civila nr. 1927 din data de 30.09.2011
Reziliere - Sentinta civila nr. 1013 din data de 23.03.2011
Rezilierea contractului de inchiriere - Sentinta civila nr. 252 din data de 28.07.2010
Reziliere contract - Sentinta civila nr. 399 din data de 21.05.2009
Evacuare - Hotarare nr. 1172 din data de 18.02.2016