InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Suceava

Hotarare ce tine loc de act autentic

(Sentinta civila nr. 37 din data de 08.10.2010 pronuntata de Judecatoria Suceava)

Domeniu Vanzari-Cumparari | Dosare Judecatoria Suceava | Jurisprudenta Judecatoria Suceava

Prin  actiunea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 08.04.2010 sub nr. x/314/2010 reclamantul B F a chemat in judecata pe  paratele G R si CZ solicitand pronuntarea unei hotarari care sa constate dreptul de proprietate asupra casei de locuit si anexelor gospodaresti, precum si a suprafetei de 8 ari teren aferent, situate in vatra satului Udesti, comuna Udesti, jud.Suceava.
In motivarea actiunii reclamantul a aratat ca la data de 20.08.2006 a incheiat un act de vanzare-cumparare cu paratele, prin care acestea, in calitate de vanzazoare, au vandut una casa de locuit, grajd, sura si anexe gospodaresti, precum si suprafata de 8 ari teren aferent constructiilor, situate in vatra satului Udesti, terenuri ce provin mostenire de la mama lor J I, care la randul ei le-a primit mostenire de la B Gl.
A mai aratat ca terenul si casa se invecineaza cu B L, H L si drum, iar terenul de 8 ari apare inscris in titlul de proprietate nr.94/22.03.1993 emis pe numele autorului B Gl.
In dovedirea actiunii reclamantul a depus la dosar in copie actul de vanzare-cumparare incheiat la data de 20.08.2006, plan de situatie pentru teren, certificatul de deces al numitei J I, titlul de proprietate nr.94/22.03.1993.
Paratele, legal citate, s-au prezentat in instanta si au aratat ca sunt de acord cu actiunea promovata.
In cauza, instanta a incuviintat si administrat proba cu inscrisuri (f.3-6, 11-16) si proba testimoniala in cadrul careia au fost audiati numitii B M si C M, declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosar la f. 22 si 23.

Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
Intre parti s-a incheiat o conventie, un antecontract de vanzare-cumparare (concretizat printr-un inscris sub semnatura privata - act de vanzare-cumparare din data de 20.08.2006-f.3), prin care reclamantul B F a cumparat de la paratele G R si CZ imobilul - una casa de locuit, una sura si grajd + anexe gospodaresti situate in vatra satului Udesti, comuna Udesti, jud.Suceava, precum si suprafata de 8 ari teren aferent curtilor-constructiilor, invecinate cu : B L, H L si drum.
Instanta retine ca paratele G R si C Z sunt fiicele numitei J I, asa cum rezulta din actele de stare civila depuse la f. 11.16 din dosar.
Ulterior aparitiei legilor proprietatii, in favoarea autoarei paratelor, respectiv numita I s-a eliberat titlul de proprietate nr. 94/22.03.1993 (f.6), in care a fost inclusa si suprafata dobandita  de catre reclamantul B FG, prin actul de vanzare - cumparare.
Aspectul este confirmat de declaratiile martorilor audiati in cauza, BM (f.22) si C M (f.23) care au aratat ca reclamantul a cumparat terenul de la parate. Ambii martori au declarat ca reclamantul a stapanit terenul din momentul in care s-a incheiat conventia si nu a avut probleme cu alti vecini. De asemenea, martorii au indicat vecinii terenului, care se regasesc si in planul de situatie,  aflat la f.4 din dosar.
Interpretand conventiile intervenite intre parti, potrivit clauzelor contractuale si principiilor de interpretare prevazute de legea civila, instanta retine ca acestea au semnificatia unor antecontracte, promisiuni de vanzare - cumparare, dat fiind faptul ca pentru a fi in prezenta unei conventii de vanzare - cumparare translativa de proprietate, legea impune imperativ ca acordul de vointa al partilor sa fie concretizat in forma autentica, atat in reglementarea anterioara Legea 54/1998, cat si in cea actuala, prin art. 2 din Titlul X din Legea nr. 247/2005. Or, atari promisiuni de vanzare - cumparare nu sunt apte prin ele insasi sa transfere proprietatea in ce priveste terenul; in acelasi timp, insa, ele nu sunt lipse de efectele obligatorii ale unor conventii intre parti, astfel ca ele dau nastere unor obligatii de face, acelea de a incheia, in viitor, in forma prevazuta de lege, conventia stabilita. Totodata, neindeplinirea acestei obligatii, atrage raspunderea contractuala a partilor care nu si-au indeplinit obligatiile, raspundere care, potrivit regulilor de drept comun are in vedere in principal, executarea directa in natura - prin prestarea a insusi obiectului contractului, sau, in subsidiar, executare indirecta, prin echivalent, prin despagubiri banesti.
O forma de reparatie in natura a prejudiciului cauzat prin neexecutare, este insasi actiunea in justitie de perfectare a contractului de vanzare - cumparare, admisibila in masura in care cumparatorul si-a indeplinit la randu-i propria obligatie iar bunul se mai afla in patrimoniul promitentului - vanzator. Aceasta actiune, creatie a practicii fiind, este derivata tocmai din principiul reparatiei in natura a prejudiciului cauzat prin neexecutarea contractului, consacrat de art. 1073 - 1077, potrivit caruia creditorul are dreptul de a obtine indeplinirea exacta a obligatiei debitorului. Or, aceasta forma de raspundere contractuala este perfect aplicabila si in cauza.
Astfel, reclamantul nu a obtinut executarea de buna voie a obligatiei de incheiere a actului in forma autentica in fata notarului public, deoarece vanzatoarele- respectiv paratele G R si C Z au refuzat acest lucru. Dar, in masura in care o atare obligatie nu a fost indeplinita, partii prejudiciate, in speta, reclamantului, trebuie sa i se recunoasca posibilitatea de a obtine indeplinirea exacta a insasi obligatiei asumate in contract, pe calea actiunii formulate in acest sens.
Pentru considerentele de mai sus, instanta urmeaza a admite actiunea reclamantilor, constatand ca intre reclamantul B F G in calitate de cumparator si paratele G R si C Z in calitate de vanzatori, a intervenit la data de 20.08.2006 vanzarea - cumpararea unei case de locuit, cu sura, grajd si anexe gospodaresti precum si a  terenului aferent in suprafata de 8 ari situat in intravilanul satului Udesti, com. Udesti, jud. Suceava, hotararea judecatoreasca pronuntata tinand loc de act autentic de vanzare - cumparare.
In virtutea principiului disponibilitatii care guverneaza procesul civil, instanta va lua act ca nu s-a solicitat plata cheltuielilor de judecata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Vanzari-Cumparari

Nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare a unui imobil. - Decizie nr. 161 din data de 17.02.2012
Constatarea nulitatii absolute a actului aditional la contractul de vanzare-cumparare si restabilirea situatiei anterioare - Decizie nr. 973 din data de 03.12.2010
Despagubiri solicitate ca urmare a constatarii nulitatii unui contract de vanzare-cumparare avand ca obiect imobil - Decizie nr. 516 din data de 13.12.2010
Constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare incheiat cu scop ilicit - Decizie nr. 377 din data de 18.10.2010
Obligatie de a face - Sentinta civila nr. 207 din data de 12.03.2009
Restituire arvuna. Conditii. - Decizie nr. 234/R din data de 24.09.2008
Contencios Fiscal. Aplicarea in timp a legii contenciosului administrativ - Decizie nr. 131/R din data de 23.05.2006
Raspunderea pentru evictiune; calitate procesuala pasiva. - Decizie nr. 4/Ap din data de 20.01.2009
Conditiile admiterii in principiu a cererii de interventie principala. - Hotarare nr. 108 din data de 04.04.2015
Opozitia la vanzare. Termen de formulare. Comunicarea notificarii. - Decizie nr. 457 din data de 19.05.2010
Obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1752 din data de 22.06.2010
Contencios administrativ-fiscal. Operatiuni de vanzare de bunuri imobile cu caracter repetat efectuate de o persoana fizica. Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata. Calitate de persoana impozabila. - Decizie nr. 498 din data de 25.03.2011
Societate comerciala. Antecontract de vanzare – cumparare de bunuri imobile concretizat in factura. Lipsa drepturilor privind sustinerea uneia dintre parti, precum ca nu s-a indeplinit conditia suspensiva pentru incheierea actului in forma autentica. - Decizie nr. 90 din data de 11.11.2008
CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE. LIPSA PRET. PRET NESERIOS. LIPSA HOTARARII ADUNARII GENERALE A ASOCIATILOR. CONSECINTE. - Decizie nr. 48 din data de 27.06.2008
ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE TEREN. INTERPRETAREA CONTRACTULUI. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI VANZATORULUI. ACTIUNEA IN PERFECTARE A VANZATORULUI. OBLIGATIA INSTANTEI. - Decizie nr. 46 din data de 27.06.2008
Emitere instrumente de plata fara acoperire - Sentinta penala nr. 13 din data de 15.01.2010
Civil-Actiune in constatare. - Sentinta civila nr. 1004 din data de 19.01.2012
Incheiere contract de vanzare-cumparare cu primaria, a unei locuinte inchiriat. - Sentinta civila nr. 8010 din data de 30.05.2011
Anulare contract pentru lipsa de discernamant a vanzatorului - Sentinta civila nr. 10047 din data de 04.11.2008
Conditii necesare pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Sentinta civila nr. 21383 din data de 01.11.2013