InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ramnicu Valcea

Despagubiri

(Sentinta comerciala nr. din data de 22.01.2009 pronuntata de Judecatoria Ramnicu Valcea)

Domeniu Despagubiri, penalitati | Dosare Judecatoria Ramnicu Valcea | Jurisprudenta Judecatoria Ramnicu Valcea

Dosar nr.
R O M A N I A
JUDECATORIA RAMNICU VALCEA, JUDETUL VALCEA
Complet specializat de comercial si contencios administrativ fiscal
Operator de date cu caracter personal nr. 4246 
SENTINTA NR.
SEDINTA PUBLICA DIN 22 Ianuarie 2009
INSTANTA CONSTITUITA DIN:
PRESEDINTE: Dalia Balaceanu
Grefier: Silvia Pietraru

     Pe rol fiind solutionarea cauzei comerciale formulata de reclamanta SC A. SA BUCURESTI-SUCURSALA VALCEA cu sediul __, in contradictoriu cu parata SC C. SA cu sediul in ___., chemata in garantie SC T . SRL cu sediul in _____ si intervenientul fortat S. G. B. cu domiciliul in ___..
     La apelul nominal facut in sedinta publica  au lipsit partile.
     Procedura este legal indeplinita.
     S-a expus referatul cauzei de grefierul de sedinta, dupa care:
     Pe baza actelor depuse la dosar, instanta constanta cauza in stare de judecata si o retine spre solutionare.

INSTANTA

     Deliberand constata urmatoarele:
     Prin cererea inregistrata la nr_., reclamanta SC A. SA BUCURESTI-SUCURSALA VALCEA cheama in judecata pe paratii SC C. SA si S. G. B. solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa fie obligata societatea parata la plata sumei de 919 lei contravaloarea unor despagubiri civile, precum si la plata de penalitati de  intarziere de 0,1% pe zi intarziere, calculate in perioada 09.01.2007 pana la achitarea integrala a debitului, cu cheltuieli de judecata.
     In motivarea actiunii, se arata ca la data de 02.11.2006, paratul S. G. B., in timp ce se deplasa pe raza localitatii Rm.Valcea cu autoturismul nr_., a intrat in coliziune cu autoturismul nr_.., care circula regulamentar.
     Din procesul verbal de constatare a faptei, intocmit de catre IPJ Valcea, seria AY nr.0218803 din aceeasi data, s-a constatat culpa exclusiva a asiguratului societatii parate, S. G. B. in producerea unor prejudicii in dauna autoturismului proprietatea asiguratului societatii reclamante. Pentru acest motiv la societatea reclamanta a fost deschis dosarul de daune 315/J/VLO/1310/2006 in baza contractului de asigurare facultativa, la cererea proprietarului autoturismului cu nr. ___., reclamanta achitand cu OP nr.1064/13.12.2006 suma de 919 lei contravaloarea reparatiilor necesitate de pagubele suferite de acest autoturism in urma accidentului rutier.
In drept se invoca art.22 din Legea nr.136/1995 si art.46 din Ordinul nr.3108/2004 al CSA, art.998 si urm. c.civ.
In dovedirea cererii se solicita proba cu acte.
Actiunea este legal timbrata.
Prin notificarile cu nr.43/04.01.2007, societatea reclamanta incearca concilierea directa cu societatea parata, fiind indeplinite dispozitiile art.720 ind.1 cod procedura civila.
In contradictoriu cu sustinerile reclamantei, parata SC C. SA depune intampinare, aratand ca la aceasta societate s-a deschis in urma regresului administrativ, dosarul de daune RCA 0004 VL7, constatandu-se ulterior ca polita in baza careia reclamanta s-a indreptat in regres, anume tichetul RCA seria FG nr.669496/28.10.2006 a fost incheiata de intermediarul de asigurari SC T. SRL cu care parata avea un contract de mandat, acesta decontand prima de asigurare incasata cu intarziere, dupa data producerii accidentului.
Prin cererea de chemare in garantie formulata la data de 13.11.2008, parata SC C. SA cheama in judecata pe SC T. SRL, solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa fie obligata aceasta la plata sumei de 919 lei, reprezentand dauna produsa autoturismului cu nr. __, la plata penalitatilor de intarziere, precum si a cheltuielilor de judecata.
In cererea de chemare in garantie, societatea parata arata ca politia numarul RCA seria FG nr. 669496/28.10.2006 in baza careia reclamanta solicita despagubiri, este predata de societatea parata catre chemata in garantie, conform contractului de mandat cu nr.48/20.12.2005.
Conform clauzelor din acest contract, chemata in garantie avea obligatia sa depuna la casieria societatii asiguratoare, pe baza de borderou, la care se anexeaza contractele, respectiv politele de asigurare incheiate si copii de pe documentele de plata a primelor de asigurare inscrise in borderou, primele incasate in numerar, in termen  de maxim 3 zile de la incasarea acestora, iar daca incasarile depasesc suma de 1.000 lei, depunerea se va face in termen de 48 de ore.
Parata sustine ca mandatarul sau nu a respectat aceste termene asa incat se afla in situatia de a nu-si respecta obligatiile legale fata de reclamanta, solicitand ca plata despagubirilor sa se faca de catre chemata in garantie direct catre reclamanta.
Potrivit actelor depuse la dosar, instanta retine ca la data de 02.11.2006, din vina conducatorului auto parat S. G. B. a avut loc un accident rutier in Rm.Valcea, in care au fost implicate autoturismul nr_.. condus de catre parat si autoturismul nr__, care circula regulamentar, rezultand avarii ambelor autoturisme, conform procesului verbal intocmit de IPJ Valcea, seria AY nr.0218803 din aceeasi data.
La momentul producerii avariilor, autoturismul nr__.. era asigurat facultativ pentru avarii la societatea reclamanta conform politei de asigurare nr.46164/12.07.2006 si in baza careia societatea reclamanta a achitat contravaloarea despagubirilor catre asiguratul sau, in suma de 919 lei conform OP nr.1064/13.12.2006, depus in copie la dosar.
Potrivit art.22 din Legea nr.136/1995, in limitele indemnizatiei platite, asiguratorul este subrogat in toate drepturile asiguratului sau ale beneficiarului asigurarii contra celor raspunzatori de producerea pagubei, cu exceptia asigurarilor de persoane, iar in cazul in care in vigoare era o asigurare obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de vehicule, si impotriva asiguratorului de raspundere civila, in limitele obligatiei acestuia, conform art. 54.
Conform art.54 din aceeasi lege, in cazul stabilirii despagubirii prin hotarare judecatoreasca, drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse de vehicule aflate in proprietatea persoanelor asigurate in Romania se exercita impotriva asiguratorului de raspundere civila, in limitele obligatiei acestuia, stabilita in prezentul capitol, cu citarea obligatorie a persoanei/persoanelor raspunzatoare de producerea accidentului in calitate de intervenienti fortati.
     Fata de aceste dispozitii instanta urmeaza sa admita actiunea si sa oblige parata SC Carpatica Asigurari SA la plata catre reclamanta a sumei de 919 lei contravaloare despagubiri civile si penalitatile de intarziere reprezentand un coeficient de 0,1 %/ zi intarziere calculate la debit pe perioada 09.01.2007 pana la achitarea integrala a debitului.
     Vazand dispozitiile art.274 cpc. instanta va obliga parata la plata sumei de 123 lei cheltuieli de judecata catre reclamanta.
In ceea ce priveste cererea de chemare in garantie, potrivit contractului de mandat nr.48/20.12.2005, incheiat intre SC C. SA si agentul de asigurare SC T. SRL, se convenea, negocierea si incheierea de catre agentul de asigurare, in numele si in contul asiguratorului, de contracte de asigurare cu tertii, cu respectarea tipurilor de asigurari, tarifelor si limitelor de competenta si a celorlalte obligatii asumate prin contract, contractul fiind supus prevederilor Legii nr.32/2000, modificat prin Legea nr.403/2004, completandu-se cu regulile mandatului comercial.
Durata contractului s-a stabilit pe timp de 1 an, cu incepere de la data semnarii de catre parti.
Printre obligatiile agentului de asigurare, se prevede obligatia de a depune la casieria SC C. SA, pe baza de borderou, la care anexeaza contractele / politele de asigurare incheiate si copii dupa documentele de plata a primelor de asigurare inscrise in borderou, primele incasate in numerar in termen de maxim 3 zile, de la incasarea acestora, daca incasarile depasesc suma de 1.000 lei depunerea se va face in termen de 48 de ore.
Potrivit art.15 din acelasi contract, pentru neraportarea la termenele prevazute a asigurarilor incheiate si nepredarea sumelor reprezentand primele incasate dovedite cu borderouri, agentul de asigurare va raspunde material fata de prejudiciile aduse mandantului, prin incalcarea prevederilor contractului. Daunele interese in aceste cazuri, vor fi in cuantum egal cu despagubirea platita de SC C. SA in baza documentului de asigurare neraportat si/sau nedecontat in termenul prevazut in contract si/sau a despagubirilor la care a fost obligata SC C. SA fata de asigurati.
     Polita de asigurare RCA seria FG nr. 669496/28.10.2006 a fost inmanata de societatea parata chematei in garantie si prin intermediul chematei in garantie s-a incheiat de catre intervenientul fortat S. G. B. polita de asigurare cu societatea parata SC C. SA pentru autoturismul cu numarul de inmatriculare ___.
Din actele depuse de catre parata, se retine ca polita de asigurare RCA seria FG nr. 669496 a fost incheiata de mandatar cu paratul la data de 28.10.2006, rata de asigurare fiind achitata cu chitanta nr. 9765795 din aceeasi data, politele fiind inregistrate la societatea parata la data de 22.11.2006 pe baza de borderou.
     Astfel brokerul de asigurare nu a raportat la termenele prevazute asigurarile incheiate si nu a predat sumele reprezentand primele incasate dovedite cu borderouri, conform contractului.
Partile au instituit prin contract o clauza penala prin care au determinat anticipat echivalentul prejudiciului, prejudiciu ce il poate suferi SC C. SA in cazul in care brokerul de asigurare  nu raporteaza la termenele prevazute a asigurarilor incheiate si nepredarea sumelor reprezentand primele incasate dovedite cu borderouri, agentul de asigurare raspunzand material fata de prejudiciile aduse mandantului,  prin incalcarea prevederilor contractului, cu o suma egala cu despagubirea platita de SC C. SA in baza documentului de asigurare neraportat si/sau nedecontat in termenul prevazut in contract si/sau a despagubirilor la care a fost obligata SC C. SA fata de asigurati.
     In acest context, in temeiul art. 969 c.civ. coroborat cu art. 1066 c.civ., instanta va admite cererea de chemare in garantie si va obliga chemata in garantie la plata catre parata a sumei echivalente cu despagubirea platita de SC C. SA, respectiv a sumei de 919 lei contravaloare despagubiri civile si penalitatile de intarziere in  coeficient de 0,1 %/ zi intarziere calculate la debit incepand cu data de 09.01.2007 si in continuare pana la plata integrala a debitului.
     Vazand dispozitiile art.274 cpc. instanta va obliga chemata in garantie la plata sumei de 246 lei cheltuieli de judecata catre parata.


PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:


     Admite actiunea principala formulata de reclamanta SC A. SA BUCURESTI-SUCURSALA VALCEA cu sediul in __.., in contradictoriu cu parata SC C.  SA cu sediul in ___, chemata in garantie SC T. SRL cu sediul in ___ si intervenientul fortat S. G. B. cu domiciliul in ____.
     Obliga parata SC C. SA la plata catre reclamanta a sumei de 919 lei contravaloare despagubiri civile si penalitatile de intarziere in  coeficient de 0,1 %/ zi intarziere calculate la debit incepand cu data de 09.01.2007 si in continuare pana la plata integrala a debitului.
     Obliga parata la plata sumei de 123 lei cheltuieli de judecata catre reclamanta.
     Admite cererea de chemare in garantie formulata de parata SC C. SA cu sediul in ___. in contradictoriu cu chemata in garantie SC T. SRL cu sediul in _..
     Obliga chemata in garantie la plata catre parata a sumei de 919 lei contravaloare despagubiri civile si penalitatile de intarziere in  coeficient de 0,1 % / zi intarziere calculate la debit incepand cu data de 09.01.2007 si in continuare pana la plata integrala a debitului.
     Obliga chemata in garantie la plata sumei de 246 lei cheltuieli de judecata catre parata.
     Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica azi 22.01.2009.
Presedinte,
Dalia Balaceanu Grefier,
Silvia Pietraru ?

~  1  ~
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Despagubiri, penalitati

DREPTURI SALARIALE ALE PERSONALULUI DIDACTIC. APLICAREA DISPOZITIILOR LEGALE PRIVIND PLATA AJUTORULUI FINANCIAR PENTRU ACHIZITIONAREA DE CARTI SI PROGRAME EDUCATIONALE IN FORMAT ELECTRONIC - Sentinta civila nr. 1921/LM/2011 din data de 15.11.2011
Despagubiri din asigurare de raspundere in cazul accidentelor de circulatie. Subrogatie. Neaplicarea solidaritatii. - Decizie nr. speta 5 din data de 08.01.2008
Repararea pagubei materiale sau a daunei morale in cazul condamnarii pe nedrept sau al privarii ori restrangerii dreptului de libertate in mod nelegal (art.504-507 Cod proc. penala). Data de la care incepe sa curga termenul de exercitare a actiunii p... - Sentinta civila nr. speta 2 din data de 04.01.2008
Despagubiri pentru lipsa de folosinta corelativ cu dreptul de retentie - Decizie nr. 88 din data de 05.03.2015
Folosinta teren agricol. Despagubiri acordate la valoarea corespunzatoare a folosului de tras - Decizie nr. 660 din data de 04.12.2014
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Sentinta comerciala nr. 1049 din data de 04.11.2014
Solicitare pe cale separata a cheltuielilor de judecata. Reducere onorar de avocat. - Decizie nr. 219 din data de 03.04.2014
Despagubiri solicitate in baza Legii 221 din 2009. Constatarea caracterului politic a deportarii - Sentinta civila nr. 240 din data de 07.03.2011
Despagubiri - Decizie nr. 60 din data de 28.01.2011
Despagubiri - Sentinta civila nr. 138 din data de 04.02.2011
Despagubiri solicitate in baza Legii 221/2009 reprezentand contravaloarea unor bunuri confiscate abuziv de regimul comunist, fara ca masura confiscarii sa aiba caracter politic. - Sentinta civila nr. 969 din data de 15.10.2010
Esalonarea platilor stabilite prin titlul executoriu. - Decizie nr. 152 din data de 04.03.2010
Despagubiri - Sentinta civila nr. 1 din data de 15.09.2008
Pretentii - Sentinta civila nr. 330 din data de 05.05.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 17 din data de 13.01.2010
Evacuare - Sentinta civila nr. 181 din data de 26.02.2009
Fonduri europene. Natura de acte administrative a proceselor-verbale de constatare a neregulilor si de stabilire a creantei bugetare si consecintele ce decurg din aceasta cu privire la prezumtiile legale si sarcina probei. - Decizie nr. 658/R din data de 04.06.2015
Validarea de catre vicepresedintele A.N.R.P. a hotararii unei comisii judetene de aplicare a Legii nr. 9/1998. A.N.R.P. nu se poate apara invocand propria culpa in negasirea resurselor financiare efectuarii platii acestor despagubiri. - Decizie nr. 71/R din data de 16.01.2015
Art. 41 din Legea nr. 165/2013 interpretare notiunea de hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit cuantumul despagubirilor. - Decizie nr. 284/R din data de 03.03.2015
Competenta legala de luare a masurii alocarii unor judecatori de la alte sectii la constituirea completurilor de judecata ale unei sectii, in mod exceptional. Diferenta intre aceasta masura, pe de o parte si delegare/detasare/transfer, pe de alta parte. - Decizie nr. 2110/R din data de 19.09.2014