InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ramnicu Sarat

Declinare competenta de solutionare a cauzei civile de divort

(Sentinta civila nr. din data de 28.10.2010 pronuntata de Judecatoria Ramnicu Sarat)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Ramnicu Sarat | Jurisprudenta Judecatoria Ramnicu Sarat

Pe rol solutionarea actiunii civile de fata avand ca obiect divort formulata de reclamanta E.P.domiciliata in comuna B., la familia D.R. in contradictoriu cu paratul E.G.L.domiciliat in com.Z, sat Z..
     La  apelul nominal facut in sedinta publica  au raspuns pentru reclamanta E.P.avocat P.N., martorii propusi de reclamanta D.M. si D.R.personal,lipsind paratul E.G.L.si S.P.A.S. din cadrul Primariei com.B.
     S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, care arata ca actiunea are ca obiect divort, a fost timbrata cu taxa de timbru in cuantum de 40 lei si timbru judiciar de 0,30 lei, cauza a fost amanata pentru ca paratul sa-si angajeze aparator,procedura este legal indeplinita, dupa care:
     Aparatorul reclamantei arata ca ultima despartire a partilor a fost in Spania.
     Se prezinta sora paratului care arata ca partile sunt in Spania si chiar ea a fost invitata acolo pentru a avea grija de copilul minor al partilor.
     Instanta, avand in vedere ca partile au locuit in Spania, iar despartirea in fapt a avut loc tot in aceasta tara, vazand si dispozitiile art.607 Cod procedura civila privind competenta teritoriala, pune in discutie din oficiu, exceptia lipsei competentei teritoriale a Judecatoriei .
     Aparatorul reclamantei apreciaza ca in speta competenta apartine Judecatoriei R.S, avand in vedere ca partile au avut ultimul domiciliu comun in comuna Z,iar in Spania au avut doar resedinta temporara. De asemenea,  arata ca si fata de art.3 al.1 lit.e din Regulamentul nr.221/2003 al C.E., instanta competenta este tot Judecatoria R.S.De asemenea,  fata de art.12 din Regulamentul nr.221/2003, Judecatoria R.S. este competenta sa judece si cu privire la situatia minorului, care se afla in Spania, in grija reclamantei.
     Instanta pune in discutie competenta si fata de dispozitiile Legii 103/1992.
     Aparatorul reclamantei apreciaza ca si fata de aceasta lege competenta apartine tot Judecatoriei R.S.
     JUDECATA
     Asupra actiunii civile de  fata.
     Reclamanta E.P. domiciliata in comuna B, jud.Buzau la familia D.R.a chemat in judecata pe paratul E.G.L.domiciliat in com.Z, sat Z,  solicitind ca prin sentinta  care se va pronunta , sa se dispuna desfacerea casatoriei  din vina exclusiva  a paratului , sa-i fie incredintat spre crestere si  educare minorul G.L. nascut la data de  , paratul sa fie obligat la pensie de intretinere pentru minor , sa-si reia numele avut anterior casatoriei , sa  i se incuviinteze sa paraseasca tara impreuna cu minorul  fara acordul paratului .
     In motivarea de fapt a actiunii  arata reclamanta ca  s-a casatorit cu paratul la    dupa o relatie de concubinaj , relatie din care a rezultat  minorul G.L.nascut la data de Precizeaza reclamanta ca  despartirea s-a produs in  anul 2008 , si de la inceputul casatoriei  relatiile de familie au fost tensionate , intrucat paratul consuma  alcool in exces , iar pe acest fond devenea  violent , o lovea . ii adresa  expresii  jignitoare .
     Mai arata reclamanta ca  datorita  dificultatilor financiare  au plecat in Spania  la munca insa  paratul  a continuat  sa aiba acelasi comportament  violent , nu  contribuia cu nimic la  intretinerea casei  si a familiei , banii obtinuti  ii cheltuia pe bautura si  jocuri de noroc.
     In ceea ce priveste minorul,  arata reclamanta,   ca a crescut  numai alaturi de ea  este atasata sufleteste de copil si are conditii optime pentru crestere si educare,   este ajutata de mama sa  in ingrijirea  copilului , frecventeaza cursurile unei gradinite . Intrucat de la data despartirii  in fapt paratul nu contribuie  cu nimic la cresterea si  ingrijirea minorului  solicita obligarea  la plata  unei pensii de  intretinere, iar  cu privire la vacantele scolare  solicita  sa i se incuviinteze  sa paraseasca  tara impreuna cu minorul  fara acordul paratului .
     Temei juridic : art. 37 al.2  , art. 40 , 42  , 86-94 cod  familie.
     In sprijinul actiunii , reclamanta a depus  copii xerox de pe  certificatul de casatorie  , certificatul de nastere al minorului G.L. .
     In cauza  s-a dispus efectuarea unei anchete sociale la domiciliul  reclamantei.
     La termenul de judecata din data de l3.03.2009 instanta a invocat exceptia de necompetenta teritoriala.
     Potrivit art.607 cod pr. civila cererea de divort  este de competenta Judecatoriei in circumscriptia careia  se afla  cel din urma domiciliu  comun al sotilor .
     Din petitul  actiunii  introductive de instanta  rezulta  in mod  indubitabil  ca ultimul domiciliu comun al sotilor a fost in Spania ,reclamanta  avind  statutul  de rezident  situatie in care   in  cauza sunt incidente  prevederile  Legii nr. l05/l992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat .
     Potrivit art. l50 al.l  pct. l  din Lege instantele  romane  sunt competente sa judece procese  dintre persoane   cu domiciliile in strainatate  referitor la acte  sau fapte de stare civila  inregistrate in Romania  daca  cel  putin una dintre parti  este cetatean roman .
     De asemenea,  potrivit  prev. de art. 3 lit. b  capitolul II sectiunea I  din regulament (CE) nr.220l/2003 sunt competente sa hotarasca in prolemele privind divortul  instantele judecataoresti   din statul membru  "de cetatenie a celor doi soti".
     In cauza de fata ambii soti sunt cetateni romani  si drept consecinta  competenta de solutionare   a cererii de divort revine  instantelor romane .
     Potrivit prevederilor art.l55 din legea l05/1992 in cazul in care  instantele romane  sunt competente  si nu se  poate stabili  care anume  dintre ele  este indreptatita  sa solutioneze  procesul , cererea  va fi indreptata  potrivit regulilor de competenta materiala  la Judecatoria Sectorului l  al municipiului Bucuresti  sau la Tribunalul Municipiului Bucuresti .
      Asa fiind,  vazind si prevederile art., l58 cod pr. civila , instanta va admite exceptia  si va  declina competenta de solutionare a cererii de divort in favoarea Judecatoriei Sectorului l Bucuresti.

Pentru aceste motive
   In numele legii
Hotaraste
Admite exceptia.
Declina competenta de solutionare a cauzei civile de divort formulata de reclamanta E.P. domiciliata in comuna B,  la familia D.R. in contradictoriu cu paratul E.G.L. domiciliat in  favoarea  Judecatoriei Sectorului l Bucuresti .
Cu recurs in termen de 5 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica azi  l3,.03.2009.
Presedinte                                            Grefier
     
     
     
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007