InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Pitesti

infractiunea de ucidere din culpa prev. de art.178 alin.2 C.pen.

(Sentinta penala nr. 15 din data de 27.01.2009 pronuntata de Judecatoria Pitesti)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Pitesti | Jurisprudenta Judecatoria Pitesti

Dosar nr. 5290/280/2008

R O M A N I A

JUDECATORIA PITESTI
SECTIA PENALA

SENTINTA PENALA Nr. 184
Sedinta publica de la 27 Ianuarie 2009
Completul compus din:
PRESEDINTE Gabriela Apostol
Grefier Mariana Sandu

Ministerul Public, Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti reprezentat prin
procuror Tuca Simona.

Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpat C.I.D., parti civile E.C.V. si E.V., parte responsabila civilmente SC Omniasig S.A Bucuresti, avand ca obiect infractiunea de ucidere din culpa prev. de art.178 alin.2 C.pen.
La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta dupa care:
Dezbaterile de fond asupra cauzei de fata au avut loc la data de 14.01.2009 si au fost consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, incheiere ce face parte integranta din prezenta sentinta penala. 

INSTANTA

La data de 04.06.2008 a fost inregistrata la Judecatoria Pitesti adresa nr.5050/P/2007 a Parchetului de pe langa Judecatoria Pitesti prin care a fost inaintat spre solutionare dosarul cu acelasi numar privind pe inculpatul C.I.D., trimis in judecata prin rechizitoriul din 28.05.2008 pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, prevazuta de art. 178 alin. 2  C.pen.
In motivarea actului de inculpare s-a retinut in esenta ca la data de 06.09.2007 inculpatul, in timp ce conducea pe drumul public un autovehicul, urmare a nerespectarii dispozitiilor privind circulatia pe drumurile publice, incalcand prevederile art.60 din OUG 195/2002 si art. 136 alin.1 din HG nr 1391/2006 privind regulamentul de aplicare a OUG 195/2002, a produs un accident de circulatie soldat cu decesul victimei E.V.C.
Inculpatul a solicitat incuviintarea si administrarea probei cu inscrisuri si probei testimoniale cu numitul P.V., in circumstantiere iar partile civile au solicitat incuviintarea si administrarea probei cu inscrisuri si probei cu martorii H.V. si O.D.E., ulterior solicitand inlocuirea martorei O.D.E. cu numita R.M..
Instanta din oficiu a dispus audierea inculpatului, dar in prealabil  i-a fost adus la cunostinta dreptul de a nu da declaratie iar inculpatul a fost de acord sa fie audiat, partilor civile, martorilor din acte si a dispus reactualizarea cazierului.
Din analiza intregului material administrat in cursul urmaririi penale cat si nemijlocit instanta retine in fapt urmatoarele: Inculpatul C.I.D. si victima E.V.C. erau colegii de serviciu si buni prieteni. La data de 06.09.2007, in jurul orelor 14:00 cei doi s-au intalnit si au hotarat sa se deplaseze in localitatea Stalpeni, cu autoturismul marca Ford Mondeo cu nr de inmatriculare AG-08-VYW, apartinand  inculpatului C.I.D. Victima a ocupat locul din fata dreapta iar autoturismul a fost condus de catre inculpat. Pe str. Hanu Rosu din orasul Mioveni, la trecerea la nivel cu calea ferata ce face legatura intre mun. Pitesti sj orasul Campulung, inculpatul C.I.D. a oprit autoturismul dar, cu toate ca exista vizibilitate suficienta in ambele directii, conducatorul auto s-a asigurat in mod superficial. Din aceasta cauza nu a sesizat apropierea din partea dreapta a automotorului AM 953, cursa 9464, desi mecanicul acestuia a actionat sistemul de avertizare sonora.. In momentul in care a inceput traversarea caii ferate, autovehiculul a fost lovit violent de catre automotor, tamponul fata dreapta al acestuia patrunzand in partea laterala dreapta a autoturismului iar cele doua vehicule au ramas cuplate. Ca urmare a actionarii sistemului de franare automotorul a fost oprit la cca.104 metri dupa locul producerii impactului. In urma accidentului, victima E.V.C. a decedat. Dupa producerea accidentului, desi aflat in stare de soc suferiind la randul sau leziuni traumatice, inculpatul a solicitat ajutorul celor prezenti la fata locului pentru a-si salva prietenul, victima E.V.C..
Conform raportului de constatare medico-legala nr. 210/B/2007 intocmit de catre SML Arges, moartea numitului E.V.C. a fost violenta, ea s-a datorat unei hemoragii interne, care a survenit in urma unui traumatism toracic forte, prin lovire cu sau de corp dur si comprimare intre planuri dure, in conditiile unui accident de circulatie.
In cauza s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice auto, iar in concluziile raportului de expertiza intocmit de catre expert judiciar S.R. se mentioneaza ca starea de pericol a fost generata de inculpat, intrucat nu s-a asigurat temeinic la trecerea peste calea ferata nepazita si posibilitatile de evitare ale accidentului au apartinut numai inculpatului. S-a precizat ca automotorul a circulat cu viteza de 55 km/h iar autoturismul cu viteza de 22km/h iar trecerea la nivel cu calea ferata nepazita a fost semnalizata corespunzator cu panouri suplimentare la trecerea la nivel cu calea ferata la 150,100 si 50 metri, indicator rutier ,, trecere la nivel cu calea ferata simpla, fara bariere", indicator ,,oprire" si panoul suplimentar cu avertizare ,,atentie la tren".
Pe parcursul cercetarilor, organele de cercetare penala au efectuat un experiment judiciar, in scopul determinarii vizibilitatii pe care a avut-o conducatorul auto, experiment in urma caruia nu s-a constatat existenta vreunui obstacol care sa-l impiedice pe inculpat sa observe la timp automotorul.
In art.60 din OUG 195/2002 se mentioneaza ca ,,participantii la trafic trebuie sa dea dovada de prudenta sporita la apropierea si traversarea liniilor de cale ferata curenta sau industriala, dupa caz". Potrivit art. 136 din regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 ,,la trecerea la nivel cu calea ferata curenta, conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu viteza redusa si sa se asigure ca din partea stanga sau din partea dreapta nu se apropie un vehicul feroviar" iar potrivit art. 138 alin.1 lit c conducatorul de vehicul este obligat sa opreasca atunci cand intalneste indicatorul ,,trecere la nivel cu calea ferata simpla, fara bariere" ,,trecere la nivel cu calea ferata dubla, fara bariere" sau ,,oprire".
La data producerii accidentului inculpatul avea incheiata asigurare de raspundere civila obligatorie pentru autoturismul cu nr. de inmatriculare AG-08-VYW la S.C. Omniasig S.A.
Starea de fapt retinuta a fost stabilita pe baza urmatoarelor mijloace de proba: procesul verbal de cercetare la fata locului, schita locului faptei si plansele foto efectuate cu ocazia cercetarii la fata locului, raportului de constatare medico-legala nr. 210/B/2007 intocmit de catre SML Arges, raportului de expertiza intocmit de catre expert judiciar S.R., procesul verbal de efectuare a unui experiment judiciar si plansele foto efectuate cu ocazia realizarii experimentului judiciar, declaratiile martorilor M.G., Boian Ion, F.I., D.D.E., U.M., buletinul de analiza toxicologica alcoolemie nr.572/2007 eliberat de SML Arges, inscrisurile aflate la dosar, declaratiile inculpatului. Inculpatul a recunoscut si regretat savarsirea faptei insa a precizat ca nu a observat automotorul deoarece vizibilitatea nu era totala, aspect infirmat de restul materialului probator.  
Fata de starea de fapt retinuta instanta constata ca fapta inculpatului C.I.D. intruneste elementele constitutive ale infractiunii de ucidere din culpa, prevazuta de art. 178 alin. 2 C.pen., acesta nerespectand dispozitiile art. 60 din OUG 195/2002 si art. 136 prevazute de Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, la data de 06.09.2008, in timp ce conducea un autoturism pe drumurile publice, a produs un accident de circulatie soldat cu decesul numitului E.V.C..Vinovatia inculpatului fiind dovedita, instanta ii va aplica o pedeapsa.
 La individualizarea si cuantificarea pedepsei vor fi avute in  vedere dispozitiile art.72 C.pen. iar gradul de pericol social concret al faptei va fi apreciat in functie de urmatoarele elemente: conditiile si imprejurarile savarsirii faptei, pe fondul neatentie si superficialitatii manifestate de catre inculpat, care in timp ce conducea un autovehicul pe drumurile publice desi a oprit la trecerea la nivel cu calea ferata nu s-a asigurat temeinic, in conditii de vizibilitate si trafic normal, fara precipitatii sau alte elemente climaterice; legatura afectiva speciala dintre inculpat si victima, cei doi erau militari activii, colegii si foarte buni prieteni, inculpatul fiind la randul sau foarte marcat de disparitia prematura a victimei; persoana inculpatului care nu este cunoscut cu antecedente penale fiind apreciat in societate si la locul de munca iar in fata organelor judiciare a manifestat sinceritate si regret; varsta inculpatului, atitudinea acestuia ulterior accidentului, acestia manifestand disponibilitate pentru ajutarea partilor civile; culpa exclusiva a inculpatului in producerea acestui accident rutier si nu in ultimul rand urmarile faptei constand in decesul numitului E.V.C..
Prin prisma acestor considerente instanta apreciaza ca scopul educativ-preventiv al procesului penal poate fi atins prin aplicarea unei pedepse privative de libertate orientata sub minimul special prevazut de art. 178 alin. 2 C.pen., retinand conduita buna a inculpatului inainte de savarsirea faptei (dovedita prin martorul in circumstantiere, confirmata si de lipsa antecedentelor penale) si atitudinea acestuia ulterioara savarsirii faptei constand in sinceritate si prezentare prompta in fata organelor judiciare, drept circumstante atenuante in favoarea inculpatului, potrivit dispozitiilor art.74 literele a,c C.pen., ce atrag aplicarea dispozitiilor art. 76 litera d C.pen.
Apreciind ca pedeapsa in sine reprezinta un avertisment serios si suficient pentru ca inculpatul sa constientizeze pericolul social al conduitei sale si sa evite pe viitor implicarea in astfel de situatii si fiind intrunite cumulativ conditiile prevazute de art. 81 C.pen, instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Se va fixa termenul de incercare potrivit dispozitiilor art. 82 C.pen. si se vor pune in vedere dispozitiile art. 83 C.pen. privind consecintele savarsirii unei alte infractiuni cu intentie in cursul acestui termen.
Pe latura civila a cauzei parintii numitului E.V.C., respectiv E.C.V. si E.V. s-au constituit parti civile fiecare cu cate 260.000 lei din care 250.000 lei daune morale iar restul daune materiale concretizate in contravaloarea organizarii inmormantarii si a pomenilor efectuate deja dar si ulterioare pana la 7 ani inclusiv.
In dovedirea actiunilor civile, partile civile au solicitat incuviintarea si administrarea probei cu inscrisurile pe care le-au depus la dosar si probei cu martorii H.V. si O.D.E., ulterior solicitand inlocuirea martorei O.D.E. cu numita R.M..
Analizand probatoriul cauzei prin raportare la solutia din latura penala a cauzei si la criteriile si elementele ce au stat la baza acesteia, instanta constata ca partile civile au suferit prejudicii materiale certe, actuale si inca neacoperite, constand in contravaloarea efectuarii inmormantarii precum si a obiceiurilor crestinesti realizate pana in prezent. Analizand inscrisurile depuse la dosar prin coroborare cu declaratiile martorilor audiati pe latura civila instanta constata ca prejudiile materiale, in raport de evaluariile facute de catre partile civile  nu au  in totalitate dovedite.
Cu privire la pomenile ulterioare pana la sapte ani inclusiv, instanta apreciaza ca acestea reprezinta prejudicii incerte si viitoare deoarece la acesta data nu se poate face dovada organizarii cu certitudine a acestor ritualuri crestine si nici costul acestora, neputandu-se aprecia care va fi evolutia preturilor alimentelor si obiectelor de imbracaminte ce vor fi necesare.
Cu privire la prejudiciile morale suferite de catre partile civile aceste sunt evidente. Practic accidentul in care a decedat victima E.V.C. reprezinta o adevarata tragedie care a marcat pentru tot restul vietii cele doua  parti civile. Disparitia prematura si intempestiva a fiului lor reprezinta motiv de durere si tristete pentru ambele parti civile. Ritualul inmormantarii si obiceiurile crestinesti ulterioare au reprezentat prilej de suferinta profunda pentru ambele parti civile si au afectat vizibil starea de sanatate fizica si psihica a partilor civile. In cazul fiecarei parti civile au existat stari depresive. Partile civile sunt si in prezent vizibil marcate. Durerea acestora a fost amplificata de faptul ca, in indeplinirea obligatiilor de serviciu victima E.V.C. participase la operatiunile din Irak si se intorsese teafar in tara. Desi nu exista criterii absolute pentru cuantificarea prejudiciului moral suferit de catre partile civile, instanta apreciaza ca evaluarea facuta de catre acestea este disproportionata in raport cu  prejudiciul moral efectiv suferit de fiecare dintre partile civile.
Culpa exclusiva in producerea acestor prejudicii materiale si morale revine inculpatului pentru aceleasi considerente ca si acelea care au stat la baza solutiei din latura penala a cauzei.
La data producerii accidentului inculpatul era asigurat  pentru raspundere civila auto la SC Omniasig S.A, societate cu care inculpatul se afla in relatii contractuale asa cum rezulta din polita de asigurare de la fila nr. 14 din dosar.
Fiind intrunite si celelalte conditiile ale raspunderii civile delictuale prevazute de art. 998-999 Cod civil (fapta ilicita a inculpatului si legatura de cauzalitate dintre fapta si prejudiciu), in baza art. 14 si art. 346 C.pr.pen. instanta va admite in parte actiunile civile si il va obliga pe inculpat in solidar cu partea responsabila civilmente S.C. Omniasig S.A. sa suporte consecintele pagubitoare ale faptei sale prin plata unor despagubiri materiale si morale catre partile civile intr-un cuantum corespunzator prejudiciului retinut de catre instanta.
In baza art. 193 C.pr.pen. inculpatul va fi obligat in solidar cu partea responsabila civilmente sa plateasca partilor civile cheltuielile judiciare facute de parti, constand in onorariul pentru avocat, potrivit chitantei de la fila nr. 72.
In baza art. 191 C.pr.pen. inculpatul va fi obligat sa achite cheltuieli judiciare avansate de stat in cauza.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE Condamna pe inculpatul C.I.D., la pedeapsa de 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa prevazuta de art. 178 alin. 2 C.pen. cu retinerea art. 74 lit. a si c C.pen. rap. la art. 76 lit. d C.pen.
In baza art. 81 C.pen. dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei si fixeaza termenul de incercare de 3 ani conform art. 82 C.pen.
Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 C.pen.
In baza art. 14 si art. 346 C.pr.pen. admite in parte actiunea civila a partii civile E.C.V. si obliga pe inculpatul C.I.D. in solidar cu partea responsabila civilmente S.C. Omniasig S.A.sa-i achite suma de 55.000 lei din care 5.000 lei daune materiale iar restul daune morale.
In baza art. 14 si art. 346 C.pr.pen. admite in parte actiunea civila a partii civile E.V.si obliga pe inculpatul C.I.D. in solidar cu partea responsabila civilmente S.C. Omniasig S.A. sa-i achite suma de 55.000 lei din care 5.000 lei daune materiale iar restul daune morale.
In baza art. 193 C.pr.pen. obliga pe inculpat in solidar cu partea responsabila civilmente sa plateasca partilor civile suma de 1.000 lei cu titlul de cheltuieli judiciare facute de parti.
In baza art. 191 C.pr.pen. obliga pe inculpat sa achite suma de 400 lei cheltuieli judiciare avansate de stat in cauza.
Cu apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru partile prezente la dezbateri si de la comunicare pentru cele lipsa.
Pronuntata in sedinta publica de la 27 ianuarie 2009.

Presedinte,
Gabriela Apostol Grefier,
Mariana Sandu
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007