InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

Contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 6509/2013 din data de 21.05.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

JUDECATORIA __
SECTIA CIVILA
JUDETUL BIHOR
DOSAR NR. __ SENTINTA CIVILA NR. _____.
Sedinta publica din data de ___..
Completul compus din:
         PRESEDINTE:  ___                              GREFIER : _
Pe rol fiind solutionarea cauzei civile privind pe contestatoarea _.. in contradictoriu cu intimata __.., chemat in garantie __.., avand ca obiect contestatie la executare.
La apelul nominal facut in cauza, in sedinta publica, nu se prezinta nimeni.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut un scurt referat al cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
Se constata ca s-a solicitat judecarea cauzei in lipsa de catre intimata.
De asemenea, se constata ca prin serviciul registratura, Primaria Hidiselu de Sus a depus raspuns la adresa inaintata de instanta la termenul anterior.
Instanta din oficiu invoca exceptia de netimbrare a capatului de cerere privind suspendarea executarii silite, ramane in pronuntare pe exceptia de netimbrare a acestui capat de cerere.
Cu privire la contestatia la executare, nemaifiind alte probe de administrat, instanta constata lamurita cauza, astfel ca in baza art. 150 Cod procedura civila inchide dezbaterea cauzei in vederea deliberarii.

JUDECATORIA
DELIBERAND:

Constata ca prin contestatia la executare inregistrata pe rolul acestei instante la data de __, timbrata cu taxa judiciara de timbru de 194 lei si timbru judiciar de 5 lei, contestatoarea __ a solicitat, in contradictoriu cu intimata Primaria Municipiului Oradea - Directia Economica, pronuntarea unei hotarari prin care sa se dispuna anularea actelor de executare efectuate in baza titlului executoriu nr. __.., emis de intimata, suspendarea actelor de executare silita pana la solutionarea contestatiei la executare.
In motivarea cererii, contestatoarea a aratat ca impozitul restant pe autovehicul, imputat acesteia, nu este datorat de contestatoare, ci de fostul sau sot, _.., in folosinta caruia a ramas autovehiculul dupa pronuntarea  divortului prin sentinta civila nr. __ a Judecatoriei __ Ulterior, contestatoarea a inaintat documentele necesare la Primaria Municipiului Oradea si a formulat o cerere prin care a solicitat ca impozitul restant sa fie trecut pe numele fostului sau sot. In urma acestui demers, angajatii Primariei au efectuat aceste mentiuni, iar contestatoarea nu a mai figurat cu impozit restant. Ulterior, contestatoarea a primit titlul executoriu contestat doar datorita faptului ca fostul sot nu si-a achitat debitele catre intimata.
S-a mai aratat ca in intretinerea contestatoarei se afla fiica sa minora, are un credit pe care trebuie sa il achite in fiecare luna, iar, in cazul continuarii executarii silite, contestatoarea ar fi in imposibilitate sa-si intretina copilul si sa achite obligatiile catre banca.
In drept, au fost invocate prevederile art. 399 si urm. C.pr.civ.
Prin intampinare (___..), intimata a solicitat respingerea contestatiei la executare ca  netemeinica si nelegala.
In motivare, s-a aratat ca actele de executare silita au fost intreprinse cu respectarea legii, debitul datorat de contestatoare reprezinta o creanta certa, lichida si exigibila.
In data de __.., in urma cererii depuse de contestatoare organului fiscal si avandu-se in vedere sentinta de divort, s-a trecut la impunerea cladirii si a autovehiculului, bunuri detinute de catre contestatoare si fostul sot pe cote-parti. Ulterior, in data de ___., constatandu-se ca impunerea asupra autovehiculului nu a fost corect realizata, deoarece nu a fost dispusa ramanerea acestuia in proprietatea fostului sot al contestatoarei printr-o sentinta de partaj, organul fiscal a remediat situatia, in sensul impunerii in cota de 100% pe contestatoare. La baza impunerii s-a avut in vedere lipsa unei sentinte de partaj privind atribuirea autovehiculului fostului sot, factura fiscala nr. ___ prin care a fost achizitionat autovehiculul, precum si cartea de identitate a acestuia, ambele fiind inregistrate pe numele contestatoarei.
In drept, au fost invocate prevederile OG nr. 92/2003, legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, C.pr.civ.
La termenul de judecata din 14.01.2013 contestatoarea a formulat cerere de chemare in garantie a fostului sot, ..___.., in care au fost reiterate motivele invocate in contestatia la executare.
Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
Impotriva contestatoarei a fost declansata de catre intimata procedura de executare silita pentru recuperarea sumei de 5332,11 lei, reprezentand impozit pentru autovehiculul marca _.. identificat prin nr. ____ si majorari de intarziere. In acest sens, intimata a emis somatia si titlul executoriu nr. __..
Constituind cea de-a doua faza a procesului civil, executarea silita trebuie sa se desfasoare cu respectarea stricta a prevederilor art. 373 si urm. C.pr.civ. Incalcarea lor deschide partii interesate posibilitatea de a formula contestatie la executare in cadrul careia pot fi invocate, in principiu, numai eventuale neregularitati pretins a fi savarsite in aceasta etapa.
Fata de sustinerea contestatoarei ca nu are calitatea de debitor fiscal, ci aceasta calitate ar apartine fostului sau sot, ___, in folosinta caruia a ramas autovehiculul dupa pronuntarea divortului prin sentinta civila nr. ___ a Judecatoriei __.., instanta o apreciaza ca nefondata.
Este adevarat ca prin sentinta civila nr. __., pronuntata de Judecatoria O__ in dosarul nr. __..) s-a dispus desfacerea casatoriei incheiate intre contestatoare si chematul in garantie si incredintarea catre contestatoare a minorei rezultate din casatorie, insa instanta nu a dispus cu privire la partajul bunurilor comune. Abia prin sentinta civila nr. __.., pronuntata de Judecatoria _. in dosarul nr. ___) s-a dispus partajarea apartamentului ce a constituit bunul comun al contestatoarei si al fostului sot, prin atribuirea acestuia catre chematul in garantie ___.., insa nici de aceasta data nu s-a dispus cu privire la partajarea autovehiculului pentru care se datoreaza impozitul ce face obiectul prezentei contestatii.
Potrivit prevederilor art. 261, alin. 1 din legea nr. 571/2003 privind codul fiscal, orice persoana care are in proprietate un mijloc de transport care trebuie inmatriculat in Romania datoreaza un impozit anual pentru mijlocul de transport, cu exceptia cazurilor in care in prezentul capitol se prevede altfel.
Din copia facturii fiscale nr. __.) reiese ca autovehiculul marca Ford Tranzit a fost dobandit in proprietate de catre contestatoare de la SC _..RL, astfel ca, in mod legal, impozitul aferent acestuia a fost impus pe numele contestatoarei.
Fata de lipsa unei hotarari judecatoresti de partaj, in urma careia autovehiculul sa fi fost atribuit chematului in garantie si fata de faptul ca autovehiculul a fost inmatriculat pe numele contestatoarei, care figureaza ca proprietar si pe factura fiscala prin care s-a achizitionat autovehiculul, iar contestatoarea nu a propus alte probe care sa dovedeasca atribuirea autovehiculului catre fostul sot, instanta va respinge ca nefondata contestatia la executare.
In ceea ce priveste capatul de cerere privind suspendarea executarii silite, instanta il va anula ca netimbrat, deoarece contestatoarea nu achitat taxa judiciara de timbru de 10 lei si timbrul judiciar de 0,30 lei, desi i s-a pus in vedere acest aspect in sedinta publica din __...
Referitor la cererea de chemare in garantie formulata de contestatoare impotriva chematului in garantie __, instanta o va respinge ca nefondata, pentru considerentele care au fost avute in vedere la solutionarea contestatiei la executare.
Instanta va lua act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:



Respinge ca nefondata contestatia la executare formulata de contestatoarea _.., in contradictoriu cu intimata ___ cu sediul in Oradea, __...
Admite exceptia de netimbrare a capatului de cerere privind suspendarea executarii silite.
Anuleaza ca netimbrat capatul de cerere privind suspendarea executarii silite formulata de contestatoarea _., in contradictoriu cu intimata __, cu sediul in __...
Respinge ca nefondata cererea de chemare in garantie formulata de contestatoarea _.., in contradictoriu cu chematul in garantie _____.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, __.

    PRESEDINTE,                      GREFIER,
        _..
__..

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013