InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

stabilire program vizitare minor

(Sentinta civila nr. 23 din data de 27.05.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia) | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

stabilire program vizitare minor

Dosar nr. __
R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA  Nr. __

Sedinta publica de la ___
Completul compus din:
PRESEDINTE _
Grefier ..
Pe rol judecarea cauzei minori si familie privind pe reclamanta _ si pe paratul ___, avand ca obiect stabilire program vizitare minor.
La apelul nominal facut in sedinta publica nu se prezinta nimeni.
     Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, care invedereaza cele de mai sus, dupa care,
Se constata ca,  dezbaterile pe fond au avut loc in sedinta publica din data de _.  fiind consemnate in aceea incheiere, care face parte integranta din prezenta, cand instanta, pentru a da posibilitatea partilor sa depuna la dosar concluzii scrise, a amanat pronuntarea pentru data de __, respectiv _cand in aceeasi compunere si pentru aceleasi motive a hotarat urmatoarele: INSTANTA
Deliberand,

Constata ca prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Oradea la data de __., reclamanta .. l-a chemat in judecata  pe paratul ..
S-a solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna reducerea programului de vizitare a minorelor  _. nascuta la data de _ si _ nascuta la data de _, ambele in loc. __, stabilit in favoarea paratului prin Sentinta Civila nr__. pronuntata de Judecatoria Oradea in Dosarul nr__, in ce priveste vizitarea zilnica intre orele 16:00-21:00 si vacantele scolare.
Se apreciaza de reclamanta ca, programul stabilit prin hotararea indicata este de natura sa prejudicieze interesele minorelor, care au de invatat zilnic dupa ce vin de la scoala si care in vacante sunt scoase din mediul lor familial mai mult de o luna.
Cererea este intemeiata in drept, facandu-se referire la art.403-404 Cod Civil.
Paratul se opune admiterii cererii, relevand faptul ca doreste sa se implice in viata fiicelor  sale, sa le indrume si sa le supravegheze pregatirea scolara.
Din examinarea actelor si lucrarilor dosarului instanta retine urmatoarele:
Prin Sentinta Civila nr_ pronuntata de Judecatoria _.s-a stabilit un program de vizitare a celor doua minore de catre tatal parat astfel: saptamanal, de luni pana vineri, intre orele 16,00 - 21,00, la domiciliul tatalui; de doua ori pe luna, de vineri ora 16,00, pana duminica ora 21,00, cu ridicarea minorelor de la domiciliul mamei lor si aducerea lor inapoi; trei duminici pe luna, intre orele 10-12, pentru a merge la biserica; prima jumatate a vacantelor scolare, cu ridicarea minorelor de la domiciliul mamei lor si aducerea lor inapoi.
Martora _ arata ca minorele nu doresc sa se duca la parat deoarece "le pune sa invete tot timpul",  acesta pretinzandu-le in mod exagerat sa studieze.
Si in Raportul de audiere a minorelor intocmit de psihologul de pe langa Curtea de Apel ___.. se face referire despre preocuparea paratului fata de pregatirea scolara a fiicelor sale.
Prin disp. art.401 Cod Civil se instituie dreptul parintelui separat de copilul sau de a avea legaturi personale cu acesta.
Interpretand materialul probator administrat in cauza, instanta considera ca se impune schimbarea in parte a programului de vizita stabilit in favoarea paratului, dar nu in maniera solicitata de reclamanta pentru motivele ce vor fi expuse.
Nu s-a dovedit ca paratul ar actiona contrar intereselor minorelor prin staruinta acestuia ca fiicele sale sa obtina performante scolare. Metodele si procedeele folosite sunt, insa, neadecvate, in sensul ca paratul este prea autoritar si are asteptari exagerate in ce priveste rezultatele la invatatura. Din situatia scolara a minorelor rezulta, insa ca activitatea zilnica desfasurata de tata cu fiicele sale este eficienta.
Asa fiind, in baza disp. art.403 Cod Civil, instanta va reduce programul de vizita a minorelor  _.. nascuta la data de _.. si __ nascuta la data de _.., stabilit  prin Sentinta Civila nr__. pronuntata de Judecatoria _. in Dosarul nr_.., dupa cum urmeaza:saptamanal, in zilele de marti si joio intre orele 16:00 - 21:00; va respinge capatul de cerere privitor la reducerea programului in vacantele scolare si va mentine restul dispozitiilor din hotararea judecatoreasca mentionata anterior.
Programul privitor la vacantele scolare nu va fi modificat deoarece instanta considera necesar ca paratul sa se implice in cresterea si educarea minorelor in mod continuu, oferindu-i astfel posibilitatea sa desfasoare si activitati recreative, relaxante cu fiicele sale, in asa fel incat relatia afectiv emotionala sa se imbunatateasca.
Pe de o parte, paratul trebuie sa inteleaga ca legatura cu minorele este necesar sa fie armonioasa, in sensul ca, in functie de etapele de evolutie a acestora sa le ofere alternative comportamentale optionale de autonomizare si individualizare si finalizand cu cele de responsabilitate sociala si incredere in sine.
De asemenea,  tatal isi va dezvolta abilitatile de a stabili reguli clare, standarde de disciplina in care sa fie respectate drepturile minorelor de a-si confirma vointa.
Exercitarea unei inflexibilitati exagerate, impunerea cerintelor parintelui,  sunt de natura sa afecteze echilibrul emotional al minorelor dezvoltand fata de parintele respectiv o reactie de respingere, de repulsie.
Este cert ca si minorele doresc sa-si petreaca timpul cu tatal lor, aspect ce rezulta din raportul de audierea a acestora, dar este necesar ca paratul sa evite comportamentul intruziv menit sa amplifice trairile negative ale lor.
Este important ca relatia parinte-copil sa raspunda nevoilor specifice de varsta a copiilor, sa nu aduca atingere identitatii acestora.
Instanta are convingerea, dat fiind si nivelul de pregatire al paratului, profesia sa, ca va actiona in sensul consolidarii relatiei sale cu minorele reusind sa abordeze un stil parental flexibil, orientat spre empatie, intelegere, oferirea unei relative independente in raport cu varsta si posibilitatile reale ale minorelor, acordarea unei relative libertati ca acestea sa ia decizii cu privire la organizarea programului si activitatilor pe care sa le desfasoare in timpul liber.
Nu trebuie ca paratul sa uite ca pe parcursul evolutiei varstei cronologice prioritatile referitoare la activitatea de invatare  si jocul, care este o preocupare de seama a minorului, se schimba, dar treptat.
Se va lua act de faptul ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.


PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:


Admite, in parte,  cererea  formulata de reclamanta __ in contradictoriu cu  paratul __..
Reduce programul de vizitare a minorelor  _.. nascuta la data de __ si _. nascuta la data de 08.10_., stabilit  prin Sentinta Civila nr_ pronuntata de Judecatoria Oradea in Dosarul nr__., dupa cum urmeaza:
- saptamanal, in zilele de marti si joi intre orele 16:00 - 21:00.
Respinge capatul de cerere privitor la reducerea programului in vacantele scolare.
Mentine restul dispozitiilor din hotararea mentionata anterior.
Fara cheltuieli de judecata.
          Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
          Pronuntata in sedinta publica din ____..

                         PRESEDINTE                                                                  GREFIER
____.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia)

Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Reincredintare minor - stabilire program vizita - Sentinta civila nr. 147 din data de 19.11.2011
Stabilire domiciliu minor - pensie intretinere - Sentinta civila nr. 141 din data de 19.01.2011
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1111 din data de 10.11.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 635 din data de 25.08.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 634 din data de 25.08.2010
Pensie intretinere major - Sentinta civila nr. 490 din data de 03.06.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 223 din data de 15.04.2010
Divort - Sentinta civila nr. 160 din data de 11.03.2010
Pensie intretinere - stabilire pensie - Sentinta civila nr. 176 din data de 24.03.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 26 din data de 14.01.2010
pensie intretinere - Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009
Majorare pensie - Sentinta civila nr. 313 din data de 17.06.2009
Recunoastere hotarare de divort pronuntata intr-un stat tert fata de cetatenia ambilor soti. Art. 166 din Legea nr. 105/1992 - Decizie nr. 77/R din data de 30.01.2014
Divort. Exercitarea drepturilor parintesti asupra minorilor dupa divort. - Decizie nr. 276/R din data de 12.03.2014
Legea nr. 272/2004. Delegarea exercitarii drepturilor si obligatiilor parintesti. - Decizie nr. 30/R din data de 14.06.2006
Stabilirea paternitatii. Valoarea probatorie a expertizelor medico-legale de stabilire a legaturii de filiatie. - Decizie nr. 24/R din data de 21.04.2006
Dreptul familiei. Pastrarea numelui avut in timpul casatoriei. Intelesul notiunii de „motive temeinice” pentru care instanta poate admite cererea. - Decizie nr. 50/R din data de 06.05.2005
Dreptul familiei. Ocrotirea minorului prin masura plasamentului in regim de urgenta. Necesitatea cenzurarii masurii si dupa luarea acesteia prin aplicarea principiului interesului superior al copilului - Decizie nr. 39-R din data de 25.03.2005
Drept civil. Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort atunci cand unul din parinti locuieste in alta tara. - Decizie nr. 494 din data de 16.12.2014