InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

rectificare carte funciara

(Sentinta civila nr. 19 din data de 27.05.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Proprietate privata | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

rectificare carte funciara
R O M A N I A
JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA
JUDETUL BIHOR
DOSAR NR. _____.. SENTINTA CIVILA NR. __..
Sedinta publica din data de ___.

Completul compus din:
   PRESEDINTE  : ____.                         GREFIER : _____. S-a luat in examinare cauza civila privind pe reclamanta __ in contradictoriu cu paratii __ avand ca obiect rectificare carte funciara.
La apelul nominal facut in cauza, in sedinta publica, nu se prezinta nimeni.
Procedura este legal indeplinita fara citarea partilor.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
Se constata ca prin serviciul registratura reclamanta a depus la dosar concluzii scrise.
Dezbaterile si concluziile pe fond ale partilor sunt consemnate in incheierea de sedinta din data de _.., care face parte integranta din prezenta hotarare, cand instanta, pentru a da posibilitate partilor sa formuleze concluzii scrise, a amanat pronuntarea pentru data de _., apoi pentru azi, ____..
     
I N S T A N T A,

Constata ca prin actiunea inregistrata pe rolul instantei la data de ____.. sub nr. dosar de mai sus, legal timbrata cu __.lei taxa de timbru si 0, 3 lei timbru judiciar, precizata ulterior,  fil. __.. reclamanta __.  in contradictoriu cu paratii   ___ a solicitat :
- Rectificarea inscrierii de carte funciara efectuate in baza sentintei civile _..  si intabulata  in baza incheierii de CF nr. __.  in sensul radierii dreptului de proprietate al paratilor  asupra nr. topo. __. inscris in __.. ;
- a se constata ca incheierea de CF nr. __ este nula  si ca urmare se impune radierea inscrierii nr. topo __ in CF __, in Cf __.. si in CF __.. si a dreptului de proprietate  al paratilor asupra acestui nr. topo
- Restabilirea situatiei de carte funciara
- Cu cheltuieli de judecata.
In motivarea actiunii formulate , reclamanta arata  ca , urmare a expertizei efectuate in dosarul nr. _. a  constat ca sentinta civila nr__  in mod eronat a inclus in CF a imobilului din __. , str. __. , acest nr. topo fiind inscris in CF _.., proprietatea antecesorului sau , iar proprietarul  nu a fost parte  in proces, iar  prin aceasta inscriere este incalcat dreptul sau de proprietate.
In  dezvoltarea motivelor inscrise   in  precizarea de actiune arata ca in cuprinsul CF __. antecesorul sau  _..  apare  inscris ca proprietar al imobilelor casa si teren in suprafata de ___..mp identificate cu nr. topo _. , imobile pe care le-a cumparat de la proprietarul tabular _.. .
Arata in continuarea ca vanzatorul imobilului __ era si proprietarul imobilului cu nr. topo__.  constand in casa si teren aferent in suprafata de _.. mp In anul ___conform inscrierilor de sub __. , nr. topo _. se transcrie in _ Oradea  de unde este transcris in anul__conform incheierii de CF nr. _. Oradea  in favoarea aceluiasi proprietar . Prin contractul de vanzare cumparare  din .. acesta instraineaza catre _..cota din imobilul cu nr. topo _..din imobilul cu nr. topo _.. nr. topo _ fiind dezmembrat in nr. topo __ care s-a inscris in CF ___ si nr. topo _ care s-a transcris in CF __ in favoarea lui ___.
Paratii nu au formulat intampinare.
Paratul _.. si-a exprimat verbal pozitia de neopunere , declarand  ca nu a promovat actiune impotriva reclamantei in dosarul nr. ___.., aratand ca folosinta asupra terenului se exercita in acelasi mod din anul __ , pozitie consemnata in incheierea de sedinta din ____.
Reprezentantul paratei __.. a solicitat respingerea actiunii ca inadmisibila, intrucat cererea se bazeaza pe nevalabilitatea titlului care a stat la baza inscrierii, iar in acest caz rectificarea este admisibila doar prin desfiintarea titlului, in speta a hotararii judecatoresti prin care s-a solutionat anterior partajul, sustineri care au fost consemnate in incheierea de sedinta din ____, exceptia fiind unita cu fondul cauzei prin incheiere de  sedinta din __.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
Terenul in litigiu se identifica cu nr. topo ___  _ , teren cu privire la care parata __ a  introdus actiune in revendicare impotriva reclamantei in dos. nr. __ al Judecatoriei __..
Prin expertiza topografica  efectuat in  dos. nr. __, atasat prezentului,  s-a  retinut o gresita inscriere a nr. topo _ in CF __  , motiv care a justificat pentru reclamanta promovarea prezentei actiuni.
Din analiza inscrierilor de carte funciara si a celorlalte inscrisuri, rezulta ca  defunctul sot al reclamantei _. a cumparat in anul 1948  imobilul casa si teren aferent identificat cu nr. topo _. in suprafata totala de _ stj. de la proprietarul tabular _..  , astfel cum s-a mentionat in contractul de vanzare -cumparare incheiat la __ , delimitarea fata de vecini fiind evidentiata in schita de la fil. __..
Insa, desi nici  ___. si nici reclamanta,  care s-a intabulat ulterior asupra imobilului cu titlu de succesiune si  cumparare, NU au instrainat  si pierdut dreptul de proprietate in alt fel, dimpotriva reclamanta continua sa fie inscrisa proprietar asupra terenului cu nr. topo .. , parata   _.. este intabulata in _. si .. asupra aceluiasi teren cu titlu de cumparare de la mostenitorii fostilor proprietari si fosti soti _.., care au dobandit ap. II si III dintr-o casa nationalizata .
Insa , nici antecesorii in drepturi ai paratei __  si nici succesorii acestora de la care a cumparat  parata n-au  facut dovada dobandirii decat pentru suprafata de 374 mp teren ( cate 187 mp  fiecare apartament ) iar  intabularea s-a facut  pentru 658 mp, cate 329 mp pentru fiecare din cele doua apartamente.
Starea de fapt este evidenta si rezulta cu usurinta din analiza inscrierilor de carte funciara , care evidentiaza ca in urma unor transcrieri si reinscrieri in cartile funciare, precum si in urma unui proces de partaj, in care nici reclamanta si nici fostul sau sot nu au fost parte,   s-au efectuat mai multe intabulari  cu privire la terenul cu nr. topo __.. sic are incalca dreptul de proprietate al reclamantei
Pentru solutionarea  prezentului litigiu avand ca obiect rectificare CF este esential a se urmari succesiunea inscrierilor de carte funciara cu privire  la nr. topo _.. ,  inscris initial  alaturi de nr. topo _. in CF __ , fil___. din dosarul atasat , iar conform inscrierii din acest CF de sub ___ acest nr. topo a fost transcris in CF __ . 
In Cf _  sub B _. ultimul proprietar intabulat  al nr. topo _. a fost .,  nr. topo .. se  transcrie in CF ___ , fil. _ , astfel cum se mentioneaza sub B _ din aceasta carte funciara.
Nr. topo . in suprafata totala de .. mp ( 150, 7 stj)  este inscris sub A 1 in CF _  pe numele  fostului proprietar _.. , unde se fac mentiuni  despre  urmatoarelor tansmisiuni  :
- 11/30 parti = 199 mp se transmite in favoare cumparatorilor .. si sotia __in baza contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr. _.
- in baza contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr. .. , fil. 22 incheiat cu  fostul sot al reclamantei _ fostul proprietar .. ii vinde acestuia imobilul casa si teren situat in _  identificat cu nr. topo _ in suprafata totala de 715 mp ( 198, 7 stj), iar nr. topo _ se dezmembreaza in  nr. topo _  in suprafata de 97, 2 stj,  si nr. topo 2532 /2 in suprafata de 53, 5 stj = 192 mp. In continuare cu referire la nr. topo _ se face mentiune ca se transcrie in CF _.. , iar nr. topo _.  ramane in indiviziune in cota de _.. parti - _ si 55/ 97 parti numitilor _.. acestia din urma fiind antecesorii in drepturi ai paratilor _.i , coala funciara fiind sistata. 
In CF  _. fil. _..   sotul reclamantei _. se intabuleaza sub B _. ,   atat asupra acestui nr. topo cat si asupra nr. topo _ in suprafata de _.. mp .
- reclamanta se intabuleaza sub B _.  asupra  nr. topo _. cu titlu de bun comun si mostenire .
- la baza dezmembrarilor mentionate anterior a stat schita  intocmita in ..
Insa, desi dreptul proprietarului tabular _.. nu a fost radiat,   sub B _..din Cf __se face mentiunea ca nr. topo _. se transcrie in CF _, fara a se  mentiona altceva decat  nr. incheierii  _. 
Verificand CF __, fil. _. se constata ca in aceasta   se constata  carte funciara  s-au inscris nr. topo _.. in suprafata totala de _. mp  unde in baza sentintei civile nr. _.. din _ a Judecatoriei _ , s-au inscris  cu titlu de sistare indiviziune __.. asupra apartamentului 1 , _.. asupra 5, 5/199 parti constructii ( in natura camara fara dependinte)  si Staul Roman asupra 35 mp .
Partea lui   _.. a fost transmisa succesiv paratei __ , intabulata sub  B 8 , careia i-a fost stabilit si dreptul de proprietate asupra terenului de 35 mp, ce a constituit proprietatea Satului Roman, astfel ca acesta nu mai are calitate procesuala pasiva, instanta urmand a admite exceptia .
Cota de _. parte  apartinand sotilor _ a fost transmisa succesiv, cu titlu de mostenire paratilor _. .
Verificand  sentinta civila nr. _. fil. ___ , instanta retine  ca aceasta a fost pronuntata fara ca sotul reclamantei , proprietar tabular asupra nr__..2 sa fi fost parte in acel proces, astfel ca aceasta hotarare ii este inopozabila.
Aceasta hotarare face insa in mod eronat  sistarea indiviziunii nr. topo _.. si .prin trimitere la situatia  CF _., desi nr. topo ._. fusese transcris din aceasta coala funciara  in Cf .. , inca din anul 1941 , astfel cum rezulta din inscrierea de sub B  ,  si fusese deja dezmembrat si intabulat in favoarea sotului  reclamantei, astfel cum s-a aratat la alineatele precedente.
Insa conform inscrierilor  de sub B . , B _ din Cf _., fil, _ din dos. atasat , reclamantul __ , la solicitarea caruia s-a pronuntat sentinta civila .. din _, a dobandit impreuna cu sotia sa de atunci cota de __. din imobilul cu nr. topo _. in suprafata totala  de 199 stj = 717 mp.
 Rezulta asadar ca  antecesorii paratei ___, respectiv __. impreuna cu fosta sa sotie _.  au dobandit  doar 374 mp teren( cate 187 fiecare ) din nr. topo _ nu si din nr. topo _ . Aceasta mentiune este deosebit de importanta  deoarece cotele lui __.  inscris in CF individuale __. se transmit cu titlu de cumparare in favoarea  paratei _.., singura care s-a opus admiterii prezentei actiuni si cea care in dos. nr. __. solicita revendicarea terenului cu nr. topo __.  impotriva reclamantei, desi antecesorii sai n-au fost niciodata proprietarii acestui teren.
In mod eronat in CF colectiva _.. , in baza aceleasi sentinte si  prin aceeasi incheiere de carte funciara, se in favoarea antecesorilor paratei _ se formeaza doua  loturi de cate 329 mp aferente apartamentelor II si III, desi, asa cum s-a arata acestia au detinut  impreuna 374 mp , iar pentru diferenta nu exista justificare .
Parata _.. nu a facut dovada calitatii  antecesorilor sai de  proprietari ai terenului nr. topo __. revendicat  in dosarul nr. _. suspendat pana la solutionarea prezentului dosar.
Parata __ invoca inadmisibilitatea  prezentei actiuni in rectificare de carte funciara , pe care o considera  subsidiara  actiunii in nulitatea titlului care a stat la baza inscrierilor de carte funciara , iar in acest caz titlul il reprezinta confor sustinerilor sale,  sentinta civila nr. ____
Verificand exceptia invocata, instanta retine in primul rand ca in raport de data efectuarii inscrierilor a caror rectificare se cere, acestora li se aplica disp. D 115/1938 , iar conform disp. art. 17 si 19, 45 pct. 3 , 46  din acest act normativ dreptul de proprietate poate fi   transmis numai cu consimtamantul titularului, consimtamant  care poate fi suplinit si printr-o hotarare judecatoreasca, care trebuie pronuntata in contradictoriu cu titularul dreptului, iar hotararea  invocata nu a fost data in contradictoriu cu  proprietarul tabular, care este fostul sot al reclamantei ___.
Conform disp. art. 34 lit. a din D 115 rectificarea unei intabulari sau inscrieri provizorii se va cere de orice persoana interesata daca inscrierea sau titlul in temeiul caruia s-a savarsit nu au fost valabile.
Cum sentinta civila nr. _.. a fost pronuntata fara ca proprietarul nr. topo ___. sa fi fost parte in acel proces, nu numai ca hotararea nu-i este opozabila, dar este  lovita de nulitate absoluta incheierea nr. __   prin care s-a admis, cererea formulata  pentru inscrierea sentintei civile nr. __. cu incalcare disp. art. 45-48 din D 115/1938 .
Nu se pune problema contestarii aceste hotarari, doar ca sentinta civila nr. __. va produce efecte doar intre parti,  fiind  valabila ca o obligatie de a face, cu privire la terenul ai caror proprietari n-au fost parte in proces  afectata de conditie  suspensiva,   caz in care dreptul de proprietate se va naste   intre copartajanti asupra nr. topo __.  doar in momentul obtinerii consimtamantului proprietarului tabular . Insa  aceasta hotarare  nu era apta de intabulare, nefiind indeplinita conditia consimtamantului , fapt neobservat de functionarul de carte funciara care a dispus intabularea, motiv pentru care incheierea de intabulare  este lovita de nulitate
Rezulta asadar ca rectificarea de  carte funciara  se impune ca o consecinta a nulitatii incheierii nr. nr. __  si  fara a se pune in discutie sentinta civila nr. __ sub aspectul temeinicei , astfel ca instanta va  respinge exceptia inadmisibilitati si va constata nulitatea partiala  incheierii de CF nr. _ , in limita interesului reclamantei, deci doar cu privire la nr. topo. _.
Urmare a constatarii nulitatii partiale a incheierii de carte funciara  in temeiul disp. art. 34 din legea nr. 115/1938 instanta va dispune si rectificarile  corespunzatoare de carte funciara in sensul radierii tuturor inscrierilor efectuate  in baza acesteia cu referire la nr. topo __.
Cu referire consecintele rectificarii de carte funciara  instanta retine ca  suprafata  totala   inscrisa in CF  colectiva __. se va reduce corespunzator  cu suprafata  nr. topo _.. , respectiv  cu 192 mp.
 Intrucat din inscrierile de carte funciara, rezulta  ca antecesorii in drepturi ai paratei  _.  au dobandit o suprafata mai mica  decat cea intabulata, respectiv cate 187  mp  pentru apartamentele II si III in loc de cate 329 , cu cat s-au inscris,  se va diminua corespunzator suprafata aferenta acestor apartamente.
Fata de toate considerentele anterior  enuntate , instanta va aprecia ca partial intemeiata actiunea , in senul constatarii nulitatii incheierii de intabulare si a  dispunerii rectificarilor  de carte funciara , efectuate in baza acesteia ,  referitoare  doar la nr. topografic __  si radierii acestui nr. topografic din CF __.. , cu diminuarea corespunzatoare a suprafetelor  inscrise in aceste coli,  precum si a mentiunii  de sub __. .
Cheltuieli de judecata nu se vor acorda, paratii nefiind indreptatiti, iar reclamanta nu le-a justificat si cuantificat


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:



Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive  Statului Roman prin Consiliul Local ____ Administratia imobiliara _.
Respinge exceptia de inadmisibilitate invocata de parata __.
Admite in parte  actiunea formulata de reclamanta ___ in contradictoriu cu paratii ____..
Constata nulitatea  absoluta partiala  a incheierii  a  incheierii de carte funciara  nr. nr. _..  cu privire la toate inscrierile referitoare la nr. topo ___ .
Dispune  rectificarea  tuturor inscrierilor efectuate   in baza incheierii  de carte funciara nr. __.  cu privire la nr. topo __. astfel :
- Radierea inscrierii  de sub B _..din CF ____ ;
- Radierea inscrierii nr. topo _ din coala de carte funciara colectiva __.. _si din colile individuale nr. __.  efectuate in coala A  si rectificarea inscrieri suprafetei totale de la 1259 mp la  1067 mp aferente nr. topo __;
- Rectificarea inscrierilor din CF  __. de  sub B 5 si 6  in sensul reducerii suprafetelor  terenurilor  aferente apartamentelor II si II  de la 329 pentru fiecare  apartament la 233 mp pentru fiecare apartament si  precum rectificarea corespunzatoare a  inscrierilor  de  sub A  I; 
- Rectificarea inscrierilor efectuate in colile de carte  funciara individuale nr. __. in sensul  inscrierii suprafetelor aferente  apartamentelor II si III de cate 233 mp pentru fiecare  apartament    in loc de 329 mp  cat figureaza inscris .
Fara cheltuieli de judecata.
Cu drept de apel in termen de 15 zile de la comunicare
Pronuntata in sedinta publica azi, ___..

         PRESEDINTE, GREFIER,
_____

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Proprietate privata

Exercitarea in mod abuziv a dreptului de proprietate. Schimbare destinatie imobil. Acordul coproprietarilor - Sentinta civila nr. 265 din data de 04.06.2014
Despagubiri pentru lipsa folosintei unei suprafete de teren. - Decizie nr. 520 din data de 29.05.2012
Reconstituirea dreptului de proprietate privata - Decizie nr. 483 din data de 26.05.2011
COMPARARE DE TITLURI . ADMISIBILITATE - Decizie nr. 348 din data de 29.10.2009
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 309 din data de 26.01.2011
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 385 din data de 27.01.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 135 din data de 19.01.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 38 din data de 12.01.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1227 din data de 24.11.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1220 din data de 24.11.2010
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 292 din data de 28.04.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 03.06.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 567 din data de 23.06.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 603 din data de 26.11.2008
Granituire - Sentinta civila nr. 49 din data de 20.01.2009
Legea nr. 10/2001 pana la solutionarea notificarii formulata de antecesorii reclamantilor, instrainarea imobilelor vizate este interzisa, indiferent de modalitatea instrainarii. Instrainarea prin licitatie si adjudecare nu este exclusa de la aplicarea tex - Decizie nr. 20 din data de 22.01.2014
Admisibilitatea actiunii unei persoane in contradictoriu cu Primarul – Mun. B pentru obligarea acestuia de intrare in legalitate privind emiterea de parat a autorizatiei de constructie in conditiile legii. - Decizie nr. 3432/R din data de 25.06.2013
Succesiune. Acceptare, prin formularea cererii pentru reconstituirea dreptului de proprietate - Decizie nr. 827/R din data de 20.04.2012
Societati comerciale. Societate pe actiuni. - Decizie nr. 10/Ap din data de 05.02.2009
Societate comerciala. Societate pe actiuni. Convocare A.G.A. In aprecierea calitatii unei persoane de a cere convocarea adunarii generale nu intereseaza daca acea persoana va putea si vota in acea adunare generala persoanei. Art.119 alin.3 si art... - Decizie nr. 4/Ap din data de 22.01.2009