InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

intoarcere executare

(Sentinta civila nr. 12 din data de 23.05.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Persoane juridice | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

intoarcere executare
Dosar nr. __.
R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIIVLA Nr. __.
Sedinta publica de la ___..
Completul compus din:
PRESEDINTE: __
GREFIER: __..

Pe rol judecarea cauzei civile privind pe contestator __.. si pe ____, avand ca obiect intoarcere executare
La apelul nominal facut in cauza, in sedinta publica, la a doua strigare se prezinta contestatoarea, prin av. _., precum si intimata __
S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, invederandu-se instantei ca procedura de citare este legal indeplinita, dupa care :
Instanta, pune in discutia partilor exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatei __, invocata de catre aceasta, prin intampinare.
Intimata _.., prin consilier juridic, solicita admiterea exceptiei.
 Avocatul contestatoarei solicita respingerea exceptiei. Arata ca cei care trebuie sa restituie suma clientei sale este chiar intimata __., intimatul BEJ __ a fost chemat in judecata doar pentru opozabilitate.
Intimata SC __.. SA, prin consilier juridic,in replica, arata ca este vorba despre onorariului executorului, suma care nu a intrat niciodata in contul SC _. SA.
Instanta, uneste cu fondul exceptie lipsei calitatii procesuale pasive a intimatei SC __ SA, invocata de catre aceasta, prin intampinare.
Avocatul contestatoarei arata ca  intimatii au stabilit si onorariul executorului.
Reprezentantii partilor arata ca nu mai au alte probe de propus in cauza si solicita cuvantul in fond.
Nemaifiind alte cereri de formulat ori probe de propus, in baza art.150 C.pr.civ., instanta constata cauza in stare de judecata, declara inchisa faza probatorie si acorda cuvantul in fond
Avocatul reclamantei solicita admiterea cererii asa cum a fost formulata, aratand ca executarea silita a fost partial anulata.
 Intimata SC _ SA, prin consilier juridic, solicita respingerea actiunii, aratand ca sumele solicitate de catre reclamanta nu au intrat niciodata in contul lor, iar contractul intervenit intre  BEJ _. si  SC F__SA a prevazut doar avansul nu si onorariul complet.

INSTANTA
Constata ca prin cerere inregistrata pe rolul instantei la data de 10.10.2012, contestatoarea _. a solicitat in contradictoriu cu intimatii __intoarcerea executarii in dosarul executional nr. __., in sensul obligarii intimatilor la  restituirea sumei de 5.509,27 lei.
In motivarea cererii, contestatoarea arata ca la data de __. prin proprire au fost achitate integral sumele din dosarul executional __, respectiv suma de 123.002 lei in contul executorului judecatoresc.
In urma contestatie la executare formulata de catre __.., s-a admis in parte contestatia si s-a dispus reducerea onorariului executorului judecatoresc stabilit in dosar executional, prin procesul verbal de cheltuieli de la suma de 7.987,27 lei la suma de 2000 lei plus TVA.
Intimata SC __.. SA, prin intampinarea depusa invoca exceptia lipsei procesuale pasive a SC __SA, aratand ca, contestatia la executare formulata de catre contestatoare viza doar onorariul executorului judecatoresc, ce nu a fost incasat de intimata. Pe fond solicita respingerea ca neintemeiata pentru aceleasi considerente.
In drept, art. 115-118 Cod de procedura civila.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
In fapt, impotriva contestatoarei s-a pornit de catre intimata SC _. SA in baza titlului executoriu reprezentat de Ordonanta comerciala nr. _.. a Tribunalului __.., prin care contestatoarea a fost obligata sa plateasca intimatei 104.356,48 lei contravaloarea servicii de transport, 9.900,26 penalitati de intarziere si 39,30 lei cheltuieli de judecata. Prin sentinta nr. __. a Tribunalului _. s-a respins cererea in anulare formulata de contestatoare. Prin incheierea nr. __ s-a incuviintat executarea silita a Ordonantei comerciale de plata.
In vederea executarii silite s-a format dosarul executional __ al BEJ __.
Prin sentinta civila nr. __. a Judecatoriei Oradea s-a dispus reducerea onorariului executorului judecatoresc stabilit in dosar executional nr. __.. al BEJ _.. prin procesul verbal de cheltuieli nr. ___ de la 7989,27 lei (suma cu TVA inclus) la suma de 2000 lei la care se va adauga TVA si s-a dispus anularea partiala a executarii silite si a actelor emise in urma procesului verbal de cheltuieli nr. __ din data de 22.07.2010 din dosarul executional _. al BEJ ___, in raport cu limita stabilita de instanta cu privire la onorariul executorului in sensul reducerii sumei reprezentand onorariul executorului judecatoresc de la suma de 7989,27 lei (suma cu TVA inclus) la suma de 2000 lei la care se va adauga TVA.
Exceptia lipsei calitatii procesuale pasive.
Instanta constata ca desi obiectul cererii reprezinta intoarcerea executarii unei sume ce a fost executata silit cu titlu de onorariu executor, se retine ca intimata este creditoare in dosarul executional, aceasta solicitand serviciile executorului judecatoresc si achitand initial serviciile de executare silita, faptul ca suma solicitata nu a ajuns fizic in conturile intimatei nu are relevanta, cel putin la momentul solutionarii exceptiei. In plus, se impune si analizarea motivelor (de legalitate sau de proportionalitate) pentru care a fost redus onorariul executorului judecatoresc si doar dupa stabilirea unei culpe comune sau exclusive a executorului putandu-se stabili calitatea procesuala. Pentru aceste motive instanta urmeaza a respinge exceptia.
Pe fond.
Instanta retine ca prin contractul de executare silita incheiat intre intimata si BEJ __ s-a stabilit un onorariu de 35.000 lei.
Prin sentinta civila nr. ..__ a Judecatoriei _. s-a redus onorariul executorului nu pe motiv de nelegalitate (onorariul fiind in limita maximala stabilita prin art. 37 din Legea 188/2000) ci pe motive de proportionalitate, respectiv prin raportare la munca desfasurata de executorul judecatoresc.
Reducerea onorariului executorului judecatoresc prin sentinta civila nr. ___.. a Judecatoriei __nu a avut in vedere raporturile dintre creditoare si executor, ci a avut in vedere intinderea obligatiei debitoarei - contestatoarea din prezenta cauza, respectiv la ce suma ar putea fi obligata cu titlu de cheltuieli onorariu de executare, aceasta hotarare neafectand raporturile comerciale dintre creditoarea din dosarul executional si executorul judecatoresc.
Ori constatand pe de o parte ca executorul judecatoresc nu a stabilit nelegal onorariul de executare ci doar in aprecierea instantei neproportional, avand in vedere si contractul de executare silita intre executorul judecatoresc si creditoarea din dosarul executional prin care creditoarea s-a obligat la plata unui onorariu de 35.000 lei, raportat la cererea din prezenta cerere, instanta constatand ca nu se poate retine culpa executorului judecatoresc, va constata in schimb ca suma se poate solicita de la creditoare, intimata din prezentul dosar.
Cum din dosarul executional rezulta ca contestatoarea a achitat intreaga suma ce a fost solicitata si avand in vedere ca prin sentinta civila nr. __. a Judecatoriei __.. s-a dispus reducerea onorariului executorului judecatoresc stabilit in dosar executional de la 7989,27 lei (suma cu TVA inclus) la suma de 2000 lei la care se va adauga TVA si s-a dispus anularea partiala in raport cu limita stabilita de instanta cu privire la onorariul executorului in sensul reducerii sumei reprezentand onorariul executorului judecatoresc de la suma de 7989,27 lei (suma cu TVA inclus) la suma de 2000 lei la care se va adauga TVA, instanta constata ca suma de 5509,27 lei (diferenta intre onorariul executor stabilit initial si cel stabilit de instanta) a fost executata silit fara a avea un temei legal, fiind incidente in acest caz prevederile art. 404 ind. 1 Cod pr. Civila.
Pentru aceste motive de fapt si de drept, instanta va constata ca executarea silita a fost pornita si s-a realizat desi actele de executare au fost partial anulate in ce priveste suma de 5509,27 lei, pe cale de consecinta va admite cererea contestatoarei si va obliga intimata SC _..SA sa restituie contestatoarei suma de 5509,27 lei, reprezentand cheltuieli de executare din dosar executional __.. al BEJ __..
Instanta va lua act ca nu au fost solicitate cheltuieli de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatei SC _ SA.
Admite ca fondata cererea de intoarcere a executarii formulata de contestatoarea __.. cu sediul in ___, in contradictoriu cu __, si, pe cale de consecinta:
Obliga intimata SC _. SA sa restituie contestatoarei suma de 5509,27 lei, reprezentand cheltuieli de executare din dosar executional __.. al BEJ ___.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, ____

PRESEDINTE,      GREFIER,
 

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Persoane juridice

Garda Financiara Sectia Hunedoara nu are personalitate juridica. In cauze, in locul acesteia, se va cita Comisariatul Regional Timis. - Decizie nr. 118/R din data de 23.03.2006
pSanctiunea pentru neexecutarea in termenul prev. de art. 24 din Legea contenciosului administrativ a unei hotarari judecatoresti de contencios administrativ prin care institutia publica parata a fost obligata la emiterea unui act administrativ. - Decizie nr. 466/R din data de 08.07.2008
pSanctiunea pentru neexecutarea in termenul prev. de art. 24 din Legea contenciosului administrativ a unei hotarari judecatoresti de contencios administrativ prin care institutia publica parata a fost obligata la emiterea unui act administrativ. - Decizie nr. 466/R din data de 08.07.2008
RASPUNDERE CONTRACTUALA - Sentinta civila nr. 1257/C din data de 13.06.2008
Repatrierea profitului net realizat de un sediu permanent al unei persoane juridice straine in Romania. Calificarea operatiunii de plata. - Decizie nr. 546 din data de 28.04.2009
Revizuire acordare personalitate juridica - Sentinta civila nr. 19867 din data de 15.11.2010
Anulare Hotarare Generala Sindicat - Hotarare nr. 7978 din data de 07.12.2009
CHELTUIELI DE JUDECATA - Decizie nr. **** din data de 10.11.2016
Pedeapsa complementara aplicata persoanei juridice - Decizie nr. 894A din data de 11.06.2015
Absenta raspunsului persoanei juridice notificate are valoarea unui refuz de restituire (in natura sau prin echivalent) a imobilului, iar acest refuz trebuie cenzurat de catre instanta de judecata. Instanta va acorda despagubiri pe baza expertizei ef... - Decizie nr. 95A din data de 09.03.2010
Transmiterea partilor sociale catre terti - Decizie nr. 374 R din data de 04.03.2010
Cerere de radiere a unei inregistrari din registrul comertului. Caracterul necontencios al judecatii cererii formulate in temeiul art.25 din Legea nr.26/1990 privind registrul comertului. Consecinte. - Decizie nr. 358R din data de 08.03.2007
Somatie de plata - Sentinta civila nr. 417 din data de 07.09.2011
Concurenta neloiala - Sentinta civila nr. 380 din data de 13.11.2016
Pretentii - Decizie nr. 298 din data de 08.03.2016
Evaziune fiscala - persoane juridice - Sentinta penala nr. 587 din data de 22.12.2014
Evaziune fiscala - persoane juridice - Sentinta penala nr. 587 din data de 22.12.2014
Somatie de plata - Sentinta civila nr. 417 din data de 07.09.2011
Excludere asociat - Sentinta comerciala nr. 1762 din data de 31.12.2007
Procedura de majorare a capitalului social al societatilor comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale cu valoarea terenurilor pentru care s-au eliberat certificate de atestare a dreptului de proprietate privata , reglement - Sentinta comerciala nr. 21 din data de 05.01.2009