InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

infractiuni de distrugere si violare de domiciliu, prev. si ped. de art. 217 al. 1, 3 si 4 C.pen. si art. 192 al. 2 C.pen

(Sentinta penala nr. 6 din data de 23.05.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Distrugere | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

infractiuni de distrugere si violare de domiciliu, prev. si ped. de art. 217 al. 1, 3 si 4 C.pen. si art. 192 al. 2 C.pen

ROMANIA
JUDECATORIA ORADEA- JUDETUL BIHOR
SECTIA PENALA               Operator de date cu caracter personal - ___
DOSAR NR.  ______

SENTINTA PENALA NR.  ____

Sedinta publica din data de ___

PRESEDINTE: ___.
GREFIER: __..

Din partea Ministerului Public - Parchetul de pe langa Judecatoria ___.., a participat procuror __...
Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpatul __, trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de distrugere si violare de domiciliu, prev. si ped. de art. 217 al. 1, 3 si 4 C.pen. si art. 192 al. 2 C.pen. 
La apelul nominal facut in sedinta publica, se prezinta  inculpatul, in stare de arest preventiv din Penitenciarul __a, asistat de avocat ales _.. partile vatamate _. si pentru partea vatamata Asociatia de Proprietari __se prezinta reprezentant _., fara delegatie la dosar, lipsa fiind celelalte parti.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
La intrebarea instantei, partea vatamata __ arata ca mai trebuie mobilata casa si suma de 5.000 lei reprezinta contravaloarea mobilei.
Partea vatamata __. arata ca nu au primit garantiile pe lucrul executat si totodata solicita sa duca molozul, precizand ca reamenajarea apartamentului si transportul molozului consta 5.000 lei.
Partea vatamata _.. solicita plata contravalorii usii si anume suma de _..lei.
Instanta aduce la cunostinta inculpatului ___. fapta pentru care a fost trimis in judecata si incadrarea juridica, precum si faptul ca are dreptul sa solicite judecarea cauzei conform procedurii speciale prev. de art. 3201C.pr.pen. in sensul recunoasterii in totalitate a vinovatiei cu privire la fapta retinuta in rechizitoriu si solicita sa fie judecat in baza probelor administrate in cursul urmaririi penale pe care le cunoaste si le insuseste, situatie in care, conform art. 3201 ind. 1 al. 7 C.pr.pen. solutia poate fi condamnarea la pedeapsa inchisorii, cu reducerea limitelor de pedeapsa cu o treime.
Inculpatul arata ca recunoaste fapta si este de acord sa fie judecat conform art. 320 ind. 1 C.pr.pen.  
Nefiind alte cereri, in temeiul art. 322 C.pr.pen. se da citire actului de sesizare a instantei.
Avocatul inculpatului depune la dosar declaratii din care rezulta ca __.. nu mai au pretentii fata de inculpat, dovada ca a platit prejudiciul cauza ___., cu privire la partile vatamate __.. depune fotografii din apartament, dovada ca inculpatul a platit cheltuielile judiciare catre stat si caracterizare de la locul de munca.
Dupa legitimare, instanta, in temeiul art. 3201 al. 3 C.pr.pen. procedeaza la ascultarea inculpatului ___.., declaratia acestuia fiind consemnata in proces-verbal si atasata la dosarul cauzei. 
Avocatul inculpatului, cu privire la actiunea civila a partilor civile _.. arata ca mai sunt neachitati bani si solicita disjungerea laturii civile cu privire la partile civile _... Arata ca a fost reparat apartamentul, care este ca nou si mai are de platit inculpatul suma de 3.000 lei si nu 5.000 lei, suma fiind exagerata. Arata ca nu pot fi dovedite aceste pretentii.
Partea civila __ arata ca nu este de acord cu suma de 3.000 lei, solicitand plata sumei de 5.000 lei pentru acoperirea intregului prejudiciu si ca poate dovedi cu facturi pe care le depune la dosar.
Partea civila _.. arata ca cablul _. nu este conectat si arata ca poate solicita poze cu bunurile arse. 
La intrebarea instantei, avocatul inculpatului arata ca nu mai sustine cererea de disjungere a cauzei.
La intrebarea instantei, partile civile _.. arata ca nu mai au alte probe.
Instanta, raportat la sustinerile avocatului inculpatului si avand in vedere pozitia partilor vatamate, apreciaza ca nu se mai impune punerea in discutie a disjungerii laturii civile a cauzei cu privire la partile civile ___.
Nemaifiind alte cereri sau exceptii, instanta acorda cuvantul cu privire la admisibilitatea procedurii speciale prev. de art. 3201C.pr.pen.
Reprezentantul parchetului, apreciaza ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru ca inculpatul sa beneficieze de procedura speciala de recunoastere a vinovatiei.
Partile civile _.solicita recuperarea prejudiciului.
Reprezentantul partii vatamate .. 228 arata ca nu are pretentii.
Partea civila __. mentine concluziile anterioare.
Avocatul inculpatului, apreciaza ca sunt indeplinite conditiile pentru ca inculpatul sa beneficieze de procedura speciala de recunoastere a vinovatiei.
Instanta considera ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege si dispune ca judecarea cauzei sa se faca conform art. 3201 C.pr.pen.
Nemaifiind exceptii de invocat sau cereri de formulat, instanta, apreciind cauza lamurita, in temeiul dispozitiilor art. 339  C.pr.pen. inchide faza cercetarii judecatoresti si in baza art. 340 C.pr.pen. acorda cuvantul asupra fondului.
Reprezentantul Parchetului sustine rechizitoriul prin care inculpatul a fost trimis in judecata pentru ca in data de  14/15__.. orele 03.00 a incendiat apartamentul situat pe str. .., proprietatea partilor vatamate _.. prin distrugere si afectarea spatiului comun al blocului, a cablului _. si a apartamentelor invecinate, pentru stingerea incendiului fiind necesara interventia pompierilor si evacuarea mai multor locatari din imobil, inculpatul patrunzand in apartament prin fortarea usii de acces. 
In temeiul art. 217 al. 1, 3 si 4 C.pen. si art. 192 al. 2 C.pen., cu aplic. art. 320 ind. 1 al. 7 C.pr.pen. solicita condamnarea inculpatului la cate o pedeapsa cu inchisoarea just individualizata pentru fiecare fapta in parte. In temeiul art. 33, art. 34 C.pen. solicita contopirea pedepselor, aplicarea celei mai grele si a unui spor de pedeapsa, cu executarea pedepsei in regim de detentie. La individualizarea pedepsei solicita sa se aiba in vedere urmarile pe care le-ar fi putut produce fapta inculpatului si aplicarea unei pedepse care sa conduca la ideea ca autoritatile judiciare raspund adecvat la comiterea unor fapte grave si ca persoanele trebuie sa se simta in siguranta noaptea in locuinte. In temeiul art. 71 al. 2 C.pen. solicita ca pe durata executarii pedepsei principale sa se dispuna interzicerea drepturilor prev. de art. 64 al. 1 lit. a teza II si lit. b C.pen. ca pedeapsa accesorie. In temeiul art. 88 C.pen. solicita deducerea duratei retinerii si arestarii preventive din 15.12.2012 la zi. In baza art. 14 C.pr.pen. si art. 346 al. 1 C.pr.pen., solicita admiterea actiunii civile si obligarea inculpatului la plata despagubirilor in favoarea partilor civile in masura dovedirii actiunii civile. Solicita sa se ia act de faptul ca partile vatamate ____tul a achitat suma cu care s-a constituit parte civila __. In temeiul art. 191 al. 1 C.pr.pen. solicita obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare catre stat.
Partea civila __  solicita recuperarea prejudiciului in suma de 5.000 lei, precizand ca nu solicita condamnarea inculpatului, decat plata prejudiciului si inculpatul sa nu mai repete fapta.
Partea civila ___.. solicita recuperarea prejudiciului in suma de 5.000 lei sau cum au fost trecute in declaratia de la notar. Totodata solicita sa duca molozul din fata blocului, intrucat asociatia i-a cerut sa-l duca.
Partea civila __.. solicita inlocuirea usii de acces in apartament.
Avocatul inculpatului solicita  retinerea circumstantelor atenuante prev. de art. 74 al. 1 lit. a, b si c C.pen., respectiv  conduita buna a inculpatului inainte de savarsirea faptei, faptul ca a recuperat aproape integral prejudiciul, urmand sa plateasca si celorlalte parti civile, a recunoscut si a regretat fapta, a colaborat cu organele judiciare, a participat la reconstituire, la instanta a avut o atitudine sincera, cauza judecandu-se  conform art. 320 ind. 1 C.pr.pen. Solicita aplicarea a doua pedepse just individualizate, indreptate catre minimul special, chiar sub acest minim, conform art. 76 C.pen., avand in vedere circumstantele atenuante. Solicita contopirea pedepselor in temeiul art. 33, art. 34 C.pen., fara aplicarea unui spor. Ca modalitate de executare a pedepsei solicita in principal aplicarea art. 81 C.pen. privind suspendarea conditionata a executarii pedepsei, iar in subsidiar solicita suspendarea conditionata sub supraveghere, conform art. 86 ind. 1 C.pen. Totodata solicita ca in deliberare sa se aiba in vedere situatia inculpatului la momentul savarsirii faptei, acesta fiind afectat emotional pentru ca fosta sa prietena a rupt relatia dupa 8 ani, precum si starea de ebrietate. Arata ca a fost un act necugetat, s-a speriat si a vrut sa se intoarca, pe masina a spus si prietenilor ce a facut, dar acestia nu l-au crezut si precizeaza ca inculpatul nu a fost recalcitrant si nu a mai avut probleme cu legea penala si nici amenda. Arata ca dupa savarsirea faptei inculpatul a recunoscut si a regretat, a cooperat cu organele judiciare, parintii inculpatului au luat legatura cu partile civile care au suferit prejudicii si au incercat acoperire integrala a prejudiciilor, dar precizeaza ca in ceea ce priveste proprietarii imobilului pretentiile acestora sunt exagerate. Solicita sa se aiba in vedere caracterizarea inculpatului, care a avut trei locuri de munca si arata ca a depus la dosar dovada ca acesta isi castiga existenta in mod onest. Arata ca inculpatul este o persoana demna de incredere, nu consuma alcool, nu are absente nemotivate si are o atitudine de autodepasire, iar locul acestuia nu este in penitenciar. Arata ca a  fost o fapta grava, dar a fost o situatie de exceptie si sustine ca a gresit, urmarile mai grave se puteau produce, dar nu s-au produs, prejudiciul a fost recuperat. Arata ca inculpatul are 64 de zile de arest preventiv si dupa reconstituire si-a dat seama de gravitatea faptei, a si declarat ca si-a dat seama ce s-ar fi putut produce, dar sustine ca nu s-a produs. Considera ca inculpatul mai merita o sansa avand in vedere ca este tanar, integrat bine in societate, are sprijinul familiei si chiar daca s-ar dispune art. 86 ind.1 C.pen. se poate ajunge la o pedeapsa pana la 8 ani sub supraveghere.  Arata ca scopul legii penale este unul preventiv si pedeapsa  care va fi aplicata este de natura sa impiedice savarsirea de alte fapte.
Inculpatul, avand ultimul cuvant, solicita aplicarea unei pedepse cu suspendare. Cu privire la cererea partilor vatamate __..  arata ca acestea nu pot dovedi ca au avut in camera bunuri in valoare mai mare de 5.000 lei si sustine ca are poze cu mobila care era veche, fiind si igrasie. Arata ca regreta savarsirea faptei.
J U D E C A T O R I A
  D E L I B E R A N D:

Prin rechizitoriul nr. _.. al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, inregistrat la instanta la __., inculpatul ___.. a fost trimis in judecata pentru  savarsirea infractiunilor de distrugere si violare de domiciliu, prev. de art. 217 al. 1, 3 si 4 C.pen. si art. 192 al. 2 din C.pen.
In fapt s-a retinut ca in noaptea de _.., in jurul orei 03.00, inculpatul a patruns fortand usa de acces in apartamentul locuit de __, situat la nr. _in blocul __.. si a incendiat bunurile din apartamentul situat in __., proprietatea lui __.., cauzand in acest fel distrugerea acestora, precum si degradari ale spatiului comun din bloc, ale echipamentul pentru difuzarea programelor de televiziune de catre _ si ale apartamentelor invecinate, pentru stingerea incendiului fiind necesara interventia pompierilor si evacuarea mai multor persoane din imobil.
Examinand actele si lucrarile dosarului de urmarire penala, coroborate cu probele din cursul cercetarii judecatoresti, instanta retine in fapt urmatoarele:
In dimineata zilei de _.. organele de politie au fost sesizate cu privire la faptul ca in noaptea de __., in jurul orei __, in imobilul situat in mun. __, str. __., a avut loc un incendiu care a necesitat interventia pompierilor. Conform procesului verbal de interventie al __, incendiul a fost provocat prin folosirea intentionata a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.
In urma cercetarilor s-au stabilit urmatoarele:
In seara zilei de _., in jurul orei __ inculpatul _.. si martorii _.. care locuiesc in __, au ajuns in __.unde au venit cu autoturismul inculpatului. Cei trei au mers impreuna in cluburile __... Inculpatul si martorul __.. au consumat bauturi alcoolice. In jurul orei 03.00 au iesit din clubul ___.si s-au indreptat spre autoturism cu intentia de a pleca acasa. Inculpatul le-a cerut martorilor sa-l astepte in masina cateva minute pentru ca el trebuie sa contacteze pe cineva telefonic. In acea noapte inculpatul a sunat-o de mai multe ori pe ____, fosta sa prietena.
In timp ce martorii il asteptau in autoturism, inculpatul _. a mers pe str. __., aflata in apropiere. Acesta a intrat in blocul __.in acelasi timp cu ___., persoana care locuieste in imobil si care deschisese usa de acces in scara. Inculpatul a mers la apartamentul nr. _.., unde stia ca locuieste cu chirie __. Intrucat aceasta nu era acasa, inculpatul a fortat usa impingand-o cu umarul si a intrat in locuinta. Fiind afectat de faptul ca __. avea un alt prieten, inculpatul a dat foc la  cuvertura de pe patul din camera folosind o bricheta, dupa care a plecat din apartament. Pe drum spre localitatea Inand inculpatul a povestit martorilor __.. ca a  intrat in apartamentul unde _.. si a dat foc la pat.
La ora __.., persoana care locuieste in apartamentul de la nr. .. in blocul . de pe str. _.., a sunat la numarul de urgenta 112 pentru a anunta incendiul produs la apartamentul __
Pentru stingerea incendiului provocat de inculpat a fost necesara interventia pompierilor si evacuarea a 20 de persoane din apartamentele invecinate. Prin adresa nr. _. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta _. a aratat ca, avand in vedere faptul ca usa apartamentului in care s-a produs incendiul era deschisa, propagarea incendiului la alte bunuri sau spatii invecinate era posibila.
Prin incendiul produs au fost distruse bunurile din apartamentul nr. __(mobilier, aparate electrocasnice), usile, geamurile, pardoseala, faianta, tencuiala, instalatia electrica, instalatia de canalizare si cea de alimentare cu apa. De asemenea au fost degradate instalatia electrica, cea de la interfon si zugraveala de pe holul comun de la etajul I al blocului _.. precum si echipamentul pentru difuzarea programelor de televiziune de catre __
Proprietarul apartamentului incendiat, partea vatamata _. a declarat ca se constituie parte civila in cauza cu suma de 10 000 euro.
Partea vatamata __, persoana care locuia in apartamentul incendiat, a solicitat tragerea la raspundere penala a inculpatului pentru savarsirea infractiunilor de distrugere si violare de domiciliu si obligarea acestuia la repararea pagubei pe care i-a cauzat-o fara a preciza insa cuantumul acesteia.
Asociatia de proprietari __. s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 13160 lei reprezentand contravaloarea prejudiciului cauzat prin degradarile aduse spatiului comun din blocul .., prin incendierea apartamentului _.
S.C. .. a aratat ca va comunica ulterior cuantumul prejudiciului cauzat.
Au declarat ca se constituie parti civile si proprietarii a patru apartamente invecinate cu apartamentul incendiat. Astfel, ___.., proprietarul apartamentului _.. a aratat ca au fost degradati peretii garsonierei sale intrucat s-a scurs apa ca urmare a interventiei pompierilor pentru stingerea incendiului astfel ca are pretentii civile in cauza dar nu poate preciza suma. _ proprietarul apartamentului nr. __a aratat ca a fost degradata usa de acces in locuinta sa si trebuie inlocuita, fapt pentru care se constituie parte civila in cauza dar suma o va preciza ulterior. ___.. proprietarul apartamentului _.. a aratat ca i-au fost afumati peretii si este necesara zugravirea apartamentului fapt pentru care se constituie parte civila in cauza, suma urmand sa o precizeze ulterior. ___proprietarul apartamentului __.. a aratat ca a fost degradata usa de acces in locuinta sa, au fost carbonizate tabloul electric si cablurile de difuzare a programelor de televiziune si cele de la interfon. A declarat ca se constituie parte civila in cauza dar suma o va preciza dupa efectuarea reparatiilor.
Inculpatul a fost retinut 24 de ore incepand cu data de _..
In cursul cercetarii judecatoresti inculpatul a recunoscut in totalitate savarsirea faptei asa cum a fost descrisa in rechizitoriu  si a solicitat aplicarea dispozitiilor art. 3201  C.pr.pen.(f. ___..
Inculpatul, prin avocat ales, a depus la dosar declaratii notariale cu privire la partile vatamate Asociatia de Proprietari _., prin reprezentant legal _. din care rezulta ca acestea nu mai au pretentii civile fata de inculpat. De asemenea a depus chitanta nr. _.. privind achitarea sumei de 1.500 lei catre partea civila _..).
La termenul din _ partea vatamata __ a aratat ca nu are pretentii civile fata de inculpat, iar partile vatamate  .. au precizat ca pretentiile civile constau in repararea imobilului, respectiv contravaloarea a 10.000 Euro si au aratat ca o parte din lucrari au fost refacute si ca mai trebuie finalizate (f___..)
Starea de fapt retinuta si vinovatia inculpatului sunt pe deplin dovedite cu probele administrate in cauza:  fotografii judiciare (f. 12-16; 20-24); declaratia partii vatamate __.. declaratia partii vatamate ___); declaratiile partilor civile __.., Asociatia de proprietari ___..); adresa si proces-verbal de interventie intocmite de I.S.U. __..); proces-verbal de prezentare privind recunoasterea din grup (f. __. declaratiile martorilor asistenti la recunoastere ..); proces-verbal de reconstituire si fotografii judiciare (f. __..; declaratiile martorilor asistenti la reconstituire _.. declaratia martorului Pal Dorel (f. 59); declaratia martorului __.); declaratia martorului _..); declaratia martorului __, declaratiile inculpatului (f__..
In drept,  faptele inculpatului __.., constand in aceea ca in noaptea de __, in jurul orei 03.00, a patruns fortand usa de acces in apartamentul locuit de __, situat la nr. _.. si a incendiat bunurile din apartamentul situat in Oradea, str. _., proprietatea lui __.., cauzand in acest fel distrugerea acestora, precum si degradari ale spatiului comun din bloc, ale echipamentul pentru difuzarea programelor de televiziune de catre __.. si ale apartamentelor invecinate, pentru stingerea incendiului fiind necesara interventia pompierilor si evacuarea mai multor persoane din imobil, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de infractiunilor de de violare de domiciliu si distrugere, prev. de art. 192 al. 2 din C.pen. si art. 217 al. 1, 3 si 4 C.pen., texte in baza carora cu aplic. art. 320 ind. 1 C.pr.pen. si art. 74 lit. a, b si c C.pen.  coroborat cu art. 76 al. 1 lit. d C.pen., urmeaza a fi condamnat la cate o pedeapsa de 8 luni inchisoare, respectiv 1 an inchisoare.
 In baza art. 33 lit. a C. pen. rap. la art. 34 al. 1 lit. b si art. 35 al. 1 C. pen., va contopi pedepsele de mai sus in pedeapsa cea mai grea de 1 an inchisoare  urmand ca inculpatul sa execute 1 an inchisoare in regim privativ de libertate.
La individualizarea pedepsei, conform criteriilor prevazute la art. 72 C. pen. instanta a avut in vedere limitele de pedeapsa fixate prin legea speciala, imprejurarile comiterii faptei, circumstantele personale ale inculpatului, respectiv faptul ca inculpatul a recunoscut savarsirea faptei si cuantumul prejudiciului, care a fost aproape integral recuperat.  
La individualizarea judiciara a pedepsei se au intotdeauna in vedere si circumstantele reale ale faptei. In speta fapta a constat in incendierea unui apartament, fiind necesara interventia pompierilor pentru a impiedica extinderea la celelalte apartamente. 
In ceea ce priveste pericolul social abstract al infractiunii care este relevat in special de limitele de pedeapsa prevazute de norma de incriminare, acesta difera de pericolul social concret, care este dat in primul rand de imprejurarile comiterii faptei si urmarile acesteia. Practic aceasta a fost si ratiunea pentru care au fost reglementate circumstantele de agravare sau de atenuare a pedepsei pentru ca prin mecanismul aplicarii lor sa fie inlaturate eventualele inechitati ce ar rezulta din stabilirea unor pedepse de o maniera abstracta aplicabila la un numar nedeterminat de situatii identice, fara a valorifica circumstantele concrete ale  faptei privita individual.
In speta, infractiunile deduse judecatii prezinta un pericol social abstract ridicat, limitele de pedeapsa fiind de la 3 la 10 ani, respectiv de la 3 la 15 ani si se mai retine si faptul ca inculpatul a comis faptele fiind sub influenta bauturilor alcoolice, chiar daca   aceasta imprejurare nu a fost retinuta ca si circumstanta agravanta deoarece nu rezulta din probe ca betia ar fi fost provocata anume pentru comiterea faptei.
De asemenea, trebuie retinut si faptul ca elementul intelectiv al intentiei poarta asupra tuturor elementelor constitutive ale infractiunii, nu numai asupra urmarilor faptei, cum prevede in mod expres art. 19 C.pen. "rezultatul faptei sale". Aceasta imprejurare coroborata cu faptul ca potrivit teoriei raspunderii penale obiective inculpatul trebuie sa-si asume raspunderea si pentru urmarile mai grave ale faptei sale si nu numai pentru acelea pe care si le-a reprezentat initial, imprima faptelor comise de catre inculpat un grad de pericol social concret deosebit de ridicat.
In ceea ce priveste modalitatea de individualizare a executarii a pedepsei, functia de constrangere, reeducare si exemplaritate pot fi asigurate doar prin executare efectiva.
In cadrul individualizarii judiciare a pedepsei, retinerea circumstantelor atenuante prevazute la art. 74 C. pen. constatarea si caracterizarea acestora ca atare este lasata la aprecierea instantei de judecata.
In ceea ce priveste practica recenta a instantei supreme conform careia in cazul aplicarii dispozitiilor art. 3201 C. proc. pen., comportarea sincera in cursul procesului, constand in recunoasterea savarsirii faptelor retinute in actul de sesizare a instantei, nu poate fi valorificata ca circumstanta atenuanta judiciara prevazuta in art. 74 al. 1 lit. c teza a II-a C. pen., intrucat recunoasterii savarsirii faptelor nu i se poate acorda o dubla valenta juridica,  dispozitiile art. 74 al. 1 lit. c C. pen. pot fi aplicate concomitent cu dispozitiile art. 3201 C. proc. pen., numai atunci cand se constata existenta unei alte atitudini a inculpatului dupa savarsirea infractiunii decat comportarea sincera in cursul procesului, dintre cele prevazute in art. 74 al. 1 lit. c C. pen. poate fi luata in considerare evident, dar comporta anumite discutii raportat la starea de fapt din prezenta cauza. Astfel in primul rand din punctul de vedere al fortei juridice, desi decizia respectiva are un caracter orientativ, aplicarea acesteia este recomandabila desigur pentru orice instanta.  Cu toate acestea nu trebuie omis faptul ca decizia respectiva  a fost pronuntata intr-un dosar in care a fost cercetat un inculpat recidivist pentru comiterea infractiunii de omor calificat, a carei gravitate concreta si abstracta difera foarte mult de cea a infractiunii prev. de art. 217 al. 4 C.pen. si art. 192 al. 2 C.pen. Totodata in speta nu ar putea fi valorificata circumstanta atenuanta prev. de art. 74 al. 1 lit. b C.pen. desi inculpatul a facut eforturi considerabile pentru achitarea prejudiciului.
Totodata inlaturarea de plano, pe chestiuni pur procedurale, a retinerii circumstantelor atenuante prev. de art. 74 al. 1 lit. a, b si c C. pen. in cazul persoanelor cum este si inculpatul, inseamna ca unui astfel de inculpat nu i se poate aplica niciodata o pedeapsa mai mica de 2 ani. S-ar creea o discriminare inechitabila intre un inculpat care  solicita aplicarea ptocedurii simplificate si un inculpat care in urma judecatii pe prodera obisnuita ar putea ajunge sa primeasca o pedeaspa mai usoara. In concluzie, prin aplicarea acestui mecanism in mod automat fara o evaluare atenta a circumsatntelor personale ale fiecarui inculpat ar putea duce la o limitare nepermisa a efectelor circumstantelor atenuante pana la minimul special al infractiunii redus potrivit art. 320 ind. 1 C.pr.pen., ceea ce nu este permis.
Cu toate acestea, raportat la lipsa de antecedente penale a inculpatului,  atitudinea constant sincera a acestuia, faptul ca a achitat aproape integral prejudiciul, se apreciaza ca se poate da eficienta circumstantelor atenuante prev. de art.  art. 74 al. 1 lit. a, b si c C. pen. rap. la art. 76 al. 1 lit. d C.pen. considerand ca o pedeapsa cu executare in regim de detentie in cuantum de 2 ani cat este minimul special ar fi excesiva, o pedeapsa rezultanta de 1 an inchisoare cu executare fiind suficienta. 
In baza art. 71 alin. 2 C.pen. va interzice condamnatului exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si b C. pen. pe durata executarii pedepsei, ca pedeapsa accesorie.
In baza art. 88 C. pen. va deduce din pedeapsa aplicata inculpatului durata retinerii si arestului preventiv din ____.. pana la zi.  
In ceea ce priveste starea de arest a inculpatului, se constata ca desi acesta nu este cunoscut cu antecedente penale, raportat la gravitatea concreta a faptei pe care a comis-o si ca urmarile faptei puteau fi mult mai grave, se apreciaza ca imprejurarile care au determinat arestarea inculpatului se mentin in continuare. In ceea ce priveste conditiile procedurale privind masura arestarii preventive se constata ca au fost respectate disp. art. 143 C.pr.pen., 148 al. 1 lit. f C.pr.pen. si art. 300 ind. 1 C.pr.pen., masura arestarii fiind mentinuta prin incheierea din 04.01.2013.
Prin urmare, in baza art. 350 C.pr.pen. va mentine masura arestarii preventive a inculpatului.
Sub aspectul laturii civile, in baza art. 14 C. pr. pen. si art. 346 C. pr. pen. va admite in parte actiunea civila exercitata de catre partile civile ___.si va obliga inculpatul la plata catre acestia a sumei de 3.000 lei reprezentand daune materiale. La solutionarea actiunii civile s-au avut in vedere declaratiile partilor vatamate precum si declaratia de recunoastere partiala a inculpatului privind cuantumul prejudiciului pana in limita sumei de 3.000 lei. Intrucat partile vatamate nu au solicitat administrarea unor probe pentru a-si dovedi pretentiile civile suplimentare solicitate pana la concurenta sumei de 5.000 lei, conform principiului disponibilitatii actiunea civila urmeaza sa fie admisa doar in parte.
In baza art. 14 C. pr. pen. si art. 346 C. pr. pen., raportat la atitudinea de recunoastere a inculpatului, va admite actiunea civila exercitata de catre partea civila ___.. si va obliga inculpatul la plata catre acesta a sumei de 900 lei reprezentand daune materiale.
Va constata stinsa actiunea civila exercitata de ____...
Va constata ca partea vatamata __ nu s-a constituit parte civila in cauza.
 Va constata ca partile vatamate __.. Asociatia de Proprietari ____.. nu s-au constituit parte civila in cauza.
In baza art. 191 al. 1 C.pr.pen., va obliga inculpatul la plata sumei de 1.000 lei cheltuieli judiciare in favoarea statului. 

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Condamna pe inculpatul _., aflat in prezent in stare de arest preventiv in Penitenciarul ____.., dupa cum urmeaza:  

- la 1 an inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de distrugere, prev. si ped. de art. 217 al. 1, 3 si 4 C.pen., cu aplic. art. 320 ind. 1 C.pr.pen. si art. 74 lit. a, b si c C.pen.  coroborat cu art. 76 al. 1 lit. d C.pen. 

- la 8 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu, prev. si ped. de art. 192 al. 2 C.pen., cu aplic. art. 320 ind. 1 C.pr.pen. si art. 74 lit. a, b si c C.pen.  coroborat cu art. 76 al. 1 lit. d C.pen.  
In baza art. 33 lit. a C. pen. rap. la art. 34 al. 1 lit. b si art. 35 al. 1 C. pen., contopeste pedepsele de mai sus in pedeapsa cea mai grea de 1 an inchisoare  urmand ca inculpatul sa execute 1 an inchisoare in regim privativ de libertate.
In baza art. 71 al. 2 C.pen. interzice inculpatului exercitarea drepturilor  prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b C.pen. pe durata executarii pedepsei, ca pedeapsa accesorie.
In baza art. 88 C. pen. deduce din pedeapsa aplicata inculpatului durata retinerii si arestului preventiv din ___. pana la zi.  
In baza art. 350 C.pr.pen. mentine masura arestarii preventive a inculpatului.
In baza art. 14 C. pr. pen. si art. 346 C. pr. pen. admite in parte actiunea civila exercitata de catre partile civile __.. si obliga inculpatul la plata catre acestia a sumei de 3.000 lei reprezentand daune materiale.
In baza art. 14 C. pr. pen. si art. 346 C. pr. pen. admite actiunea civila exercitata de catre partea civila ___.. si obliga inculpatul la plata catre acesta a sumei de 900 lei reprezentand daune materiale.
Constata stinsa actiunea civila exercitata de ___...
Constata ca partea vatamata ___ nu s-a constituit parte civila in cauza.
 Constata ca partile vatamate ____. nu s-au constituit parte civila in cauza.
In baza art. 191 al. 1 C.pr.pen., obliga inculpatul la plata sumei de 1.000 lei cheltuieli judiciare in favoarea statului. 
Cu drept de recurs la Curtea de Apel __.. in 10 zile de la pronuntare cu procurorul si partile civile ___ si de la comunicare cu celelalte parti.  
Pronuntata in sedinta publica din

PRESEDINTE                                             GREFIER
                    

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Distrugere

distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de netrimitere in judecata . Nelamurirea plangerii sub toate aspectele. Casare in recurs. Trimiterea cauzei procurorului in vederea inceperii uraririi penale. - Decizie nr. 174 din data de 10.05.2010
Plangere impotriva ordonantei procurorului de netrimitere in judecata .Necesitatea suplimentarii probatoriului .Casare in recurs. Trimiterea cauzei procurorului in vederea inceperii urmaririi penale - Decizie nr. 169 din data de 10.05.2010
Plangere contra solutiei procurorului - Decizie nr. 264 din data de 16.11.2009
Pretentii - Sentinta civila nr. 716 din data de 16.09.2010
Plangere solutie procuror - Sentinta penala nr. 83/2014 din data de 02.07.2014
Distrugerea (art. 217 C.p.) art.192,193 C.p. - Sentinta penala nr. 250 din data de 11.06.2009
Distrugerea (art. 217 C.p.), art.321 al.1 CP. - Sentinta penala nr. 375 din data de 18.12.2008
Pretentii - Sentinta civila nr. 1880 din data de 28.11.2008
Distrugerea - Hotarare nr. 451 din data de 10.03.2009
- Sentinta penala nr. 239 din data de 31.01.2006
distrugere - Sentinta penala nr. 586 din data de 29.10.2012
legea 46/2008 (taiere arbori) - Sentinta penala nr. 500 din data de 01.09.2011
Art. 276 al. 1.4 CP - Sentinta penala nr. 194 din data de 18.02.2010
Infractiunea de amenintare si distrugere - Sentinta penala nr. 76 din data de 28.11.2016
Infractiunea de distrugere - Sentinta penala nr. 289 din data de 25.09.2015
Infractiune de distrugere - Sentinta civila nr. 203 din data de 18.05.2015
Distrugere - Sentinta penala nr. 192 din data de 06.05.2015
Infrac?iunea de distrugere - Sentinta penala nr. 106 din data de 10.03.2015
Infractiunea de distrugere si port ilegal de arma alba - Sentinta penala nr. 19 din data de 23.01.2013