InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti

Distrugerea

(Hotarare nr. 451 din data de 10.03.2009 pronuntata de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti)

Domeniu Distrugere | Dosare Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti

Dosar nr. 11567/302/2008

Sentinta Penala Nr. 451
Sedinta publica de la 10 Martie 2009
Ministerul Public-Parchetul de pe langa Judec atoria Sectorului 5  este reprezentat de procuror I P.
Pe rol solutionarea  cauzei penale privind pe inculpatul Z A C, si partile vatamate SV I, A C S, SC V C SA, prin reprezentant K C, BCR-L SA, prin reprezentant SC KC SRL, prin CR C, N I A, B R A, SC E A IFN SA- prin reprezentant A C S, M IFN SA, prin reprezentant N  I A, avand ca obiect distrugerea (art. 217 C.p.)
Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din data de 3.03.2009, fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, care face parte integranta din prezenta hotarare, cand, instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera a amanat pronuntarea la data de 10.03.2009, cand a hotarat urmatoarele:
INSTANTA
Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele:
Prin rechizitoriul nr. 4047/P/2008 intocmit la data de 14.11.2008 de Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti si inregistrat pe rolul acestei instante la aceeasi data, sub nr. 11567/302/2008 s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate a inculpatului Z A C pentru savarsirea infractiunii de distrugere prev. de art. 217 alin. C.pen., cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen.
In fapt, prin actul de sesizare a instantei, s-a retinut ca in noaptea de 07/08.05.2008, inculpatul, folosindu-se de un cutit, a zgariat mai multe autoturisme si a rupt oglinda retrovizoare a uneia dintre ele, autoturisme ce se aflau parcate pe strazile N si C.
In cursul urmaririi penale s-au administrat urmatoarele mijloace de proba: plangerile si declaratiile partilor vatamate, insotite de plansele fotografice si procesele-verbale de cercetare la fata locului:  SV-I (filele 7-12 d.u.p.); S.C. E A IFN S.A reprezentata de A C S (filele 13-22 d.u.p.); S.C. V C S.A reprezentata de KC (filele 23-30 d.u.p.); S.C.BCR L IFN S.A. reprezentata de K C S.R.L., prin C R (filele 31-40 d.u.p.); S.C. M IFN S.A. reprezentata de N I- A (filele 41-52 d.u.p.); BR-A (filele 59-64 d.u.p.); proces-verbal nr. 1602347/09.05.2008 (filele 53-54 d.u.p.); declaratii inculpat (filele 68-75 d.u.p.); declaratii martor MD (filele 76-77 d.u.p.).
In cursul cercetarii judecatoresti, inculpatul nu a putut fi ascultat, deoarece, desi legal citat, acesta nu s-a prezentat decat la primul termen de judecata.
Instanta a administrat declaratiile partilor vatamate B RA si K C, reprezentanta S.C. V C S.A. fiind consemnate la dosarul cauzei (filele 35-36).
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
In noaptea de 07/08.05.2008, inculpatul Z A C, pe fondul unor discutii contradictorii cu sotia sa si dupa ce a consumat bauturi alcoolice, in timp ce se se indrepta spre casa, aflandu-se pe strada N I a observat in parcare mai multe autoturisme, moment in care a scos o lama de cutit pe care o avea asupra sa si a inceput sa zgarie mai multe masini:
Pe capota autoturismului marca A R cu nr. de inmatriculare B-72-, proprietatea partii vatamate S.C. E A IFN S.A., inculpatul a scris cu respectiva lama de cutit “Urasc bogatii “, imprejurare relevata si de plansele fotografice efectuate cu ocazia cercetarii la fata locului (fila 12 d.u.p.) si recunoscuta de catre acesta:  <<… am observat un autoturism marca A R…iar cu o lama de cutit… pe capota motorului am scris “ urasc bogatii”>>  (declaratie inculpat din data de 13.05.2008, fila 72 d.u.p.). In aceeasi imprejurare, inculpatul a smuls si oglinda retrovizoare a autoturismului marca BMW cu  nr. de inmatriculare IF-, proprietatea partii vatamate B R – A, aspect constatat prin procesul-verbal efectuat cu ocazia cercetarii la fata locului (fila 64 d.u.p), precum si din fotografiile anexate la acesta (fila 87 d.u.p.), coroborate cu declaratia inculpatului din data de 13.05.2008, depusa la fila 74 din d.u.p.: “…m-am dus la un autoturism BMW … si cu aceeasi lama de cutit am zgariat capote motorului… si am rupt rama din plastic a oglinzii retrovizoare stanga.”
Fapta inculpatului care zgaria autoturismele din parcare a fost observata de catre martorul M D, care a sesizat organele de politiesi care le-a dat semnalmentele inculpatului in vederea identificarii acestuia.
Inculpatul a fost depistat de catre organele de politie, iar in momentul in care acestea i-au cerut inculpatului  sa se legitimize, acesta, bruscand lucratorii de politie a fugit, fiind imobilizat in scurt timp. Inainte de a fi incatusat si condus la Sectia de Politie, inculpatul a aruncat un obiect metalic (procesul-verbal nr. 1602347/08.05.2008, filele 53-54 d.u.p.), recuperat de catre lucratorii de politie si depus la Camera de Valori…. Conform dovezii seria AB nr.0066689 (fila 78 d.u.p.)
La fata locului s-a aflat si martorul M D, care le-a relatat agentilor de politie cele observate si care a semnat procesul-verbal incheiat cu ocazia depistarii inculpatului in calitate de martor asistent.
In declaratiile date in faza de urmarire penala, inculpatul a recunoscut savarsirea faptei.Astfel, acesta a aratat……“ In noaptea  de 08.05.2008, dupa ce m-am certat cu sotia mea, am mers la un bar din zona F unde am consumat bauturi alcoolice…cu o lama de cutit pe care o aveam asupra mea, am zgariat mai multe autoturisme  parcate atat pe strada I N, cat si pe strada C “ (declaratie inculapt din data de 19.05.2008, fila 68 d.u.p.).
Fapta inculpatului a adus atingere mai multor persoane si care au formulat plangere prealabila, dupa cum urmeaza:
- S V I, proprietarul autoturismului marca S O cu nr. de inmatriculare B-44-, care s-a constituit parte civila in proces cu suma de 1.000 ron;
- S.C. E A IFN S.A., proprietara autoturismului marca A R GT cu numar de inmatriculare B-27-A reprezentata de A C S, s-a constituit parte civila in proces cu suma de 10.000 ron; la data de 14.05.2008 a renuntat la constituirea de parte civila in proces (fila 15 d.u.p.);
- S.C. V C S.A., proprietara autoturismului marca P 307 cu numar de inmatriculare B-41- s-a constituit parte civila in proces cu suma de 3.000 ron; la data de 14.05.2008 a renuntat la constituirea de parte civila in proces (fila 24 d.u.p.);
- S.C. BCR L IFN S.A., proprietara autoturismului marca H CRV cu numar de inmatriculare B-78- reprezentata de K SRL prin C R C s-a constituit parte civila in proces cu suma de 9.000 ron, iar la data de 14.05.2008 a renuntat la constituirea de parte civila in proces (fila 33 d.u.p.);
- S.C. M IFN S.A., proprietara autoturismului marca VW cu numarul de inmatriculare B-51- reprezentata de N I-A s-a constituit parte civila in proces cu suma de 2.000 ron, iar la data de 14.05.2008 a renuntat la constituirea de parte civila in proces (fila 43 d.u.p.);
- B RA, proprietara autoturismelor marca VW P 2,0 T cu numar de inmatriculare B-27-, respectiv BMW cu numar de inmatriculare s-a constituit parte civila in proces cu suma de 16.000 ron, iar la data de 03.03.2009 si-a redus pretentiile civile la suma de 3.500 ron (fila 35).
In drept, fapta inculpatului Z A-C, care in noaptea de 07/08.05.2008, in jurul orelor 03:30, folosindu-se de lama unui cutit, a zgariat mai multe autoturisme parcate pe strazile N I si C si a rupr oglida retrovizoare a unuia dintre autoturisme, cu consecinta producerii de prejudicii in dauna mai multor persoane fizice si juridice, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de distrugere prev. de art. 217 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen.
Sub aspect obiectiv, fapta inculpatului se prezinta sub forma unei pluralitati de actiuni comisive, de zgariere a autoturismelor aflate in parcare, precum si de rupere, de smulgere a unei oglinzi retrovizorii, urmarea imediata constand in producerea de prejudicii patrimoniilor proprietarilor autotursmelor avariate. Legatura de cauzalitate dintre actiunile savarsite de inculpat si pejudiciile produse rezulta din materialitatea faptelor ex re.
Sub aspect subiectiv, inculpatul a savarsit fapta cu intentie directa prev. de art. 19 alin.1 pct.1 lit.a C.pen., acesta avand reprezentarea faptei sale si actionand  in vederea producerii urmarii socialmente periculoase, aspecte ce rezulta atat din declaratia inculpatului, cat si din modalitatea concreta de savarsire a faptei
Actiunea inculpatului concretizata intr-o pluralitate de acte prin care a zgariat mai multe autoturisme, in aceeasi noapte, in aceleasi imprejurari, la intervale scurte de timp si in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, determina retinerea savarsirii infractiunii in forma continuata prevazuta de art. 42 alin.2 C.pen.
La individualizarea pedepsei ce va fi aplicata inculpatului pentru savarsirea acestei infractiuni, instanta va avea in vedere, pericolul social concret al faptei, rezultat din modalitatea de savarsire, urmarile produse, atitudinea inculpatului, care, desi in fata instantei nu s-a prezentat in vederea audierii, in faza de urmarire penala a recunoscut si a regretat savarsirea faptei.
Totodata, se retine ca, din fisa de cazier depusa la dosarul cauzei (fila 65 d.u.p.), rezulta existenta unor condamnari anterioare suferite de inculpat in perioada minoritatii, dar, potrivit art. 38 alin.1 lit. b C.pen., nu potforma primul termen al recidivei.
Fata de cele retinute mai sus, in baza art. 217 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 41 alin.2 C.pen. inculpatul Z A C, va fi condamnat la pedeapsa de 1 an inchisoare.
Pronuntand o pedeapsa cu inchisoarea, instanta urmeaza sa-i aplice inculpatului si o pedepsa accesorie, sens in care va avea in vedere atat jurisprudenta Curtii Europene ( cauzele Hirst c. Marii Britanii, Sabau si Parcalab c. Romaniei), dar si decizia nr. LXXIV (74)/5 noiembrie 2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, data in urma admiterii recursului in interesul legii prin care s-a stabilit ca dispozitiile art. 71 din Codul penal referitoare la pedepsele accesorii se interpreteaza in sensul ca, interzicerea drepturilor prevazute la art. 64 lit. a teza I- lit.c din Codul penal nu se va face automat, prin efectul legii, ci se va supune aprecierii instantei, in functie de criteriile stabilite in art. 71 alin. 3 din Codul penal.
Instanta apreciaza ca, prin savarsirea infractiunii de distrugere in forma continuata, inculpatul nu mai este demn de a exercita drepturile prevazute la art. 64 lit a teza a II-a si lit. b C.pen., si anume, dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii publice elective publice, respectiv dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.
Fata de imprejurarile in care fapta a fost savarsita, de persoana inculpatului, care a recunoscut savarsirea faptei,  de atitudinea acestuia cooperanta in tot cursul urmaririi penale, apreciaza ca scopul pedepsei, si anume prevenirea savarsirii de infractiuni de catre inculpat poate fi atins si fara privarea de libertate a acestuia,
Astfel, in temeiul art. 81 si 82 C.pen., instanta urmeaza sa dispuna suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1 an inchisoare aplicata inculpatului, pe o durata de 3 ani de zile ce constituie termen de incercare pentru inculpat.
Consecinta a dispunerii suspendarii conditionate a executarii pedepsei aplicate inculpatului, instanta urmeaza sa dea eficienta dispozitiilor art. 71 alin. 5 C.pen. care prevad ca,  pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii, se suspenda si executarea pedepselor accesorii, in speta, interzicerea exercitiului drepturilor prevazute la art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b C.pen., dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii publice elective publice, respectiv dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.
Conform art. 359 C.proc.pen., instanta urmeaza sa atraga atentia condamnatului asupra cazurilor de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei prevazute de art. 83 si 84 C.pen., savarsirea de noi infractiuni pe timpul termenului de incercare, respective, neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiilor civile stabilite prin hotararea de condamnare.
Constatand intrunite conditiile raspunderii civile delictuale prevazute la art. 998 C. civ.: savarsirea unei fapte ilicite cu vinovatie, prin care se produce un prejudiciu in patrimoniul unei persoane, existand legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si prejudicial produs, instanta, in temeiul art 14 si 346 C.pr.pen. comb. cu art. 998 C.civ., instanta urmeaza sa admita actiunile civile exercitate de partile civile S V I si B R-A si sa-l oblige pe inculpate la plata urmatoarelor sume:
-catre partea civila S V I, cu domiciliul in Bucuresti, suma de 1.000 ron, cu titlu de daune materiale;
-catre partea civila B R A, cu domicliul in Bucuresti, str. suma de 3.500 ron, cu titlu  de daune materiale.
Instata urmeaza sa ia act de renuntarea   la constituirea de parte civila a partilor vatamate:  S.C. E A IFN S.A. reprezentata de A C S, S.C. V C S.A., reprezentata de K C, S.C.BCR IFN S.A., reprezentata de KC S.R.L., prin C R, si S. C. M IFN S.A.
Fata de imprejurarea ca inculpatul, la savarsirea infractiunii s-a folosit de lama unui cutit,  in temeiul art. 118 alin. 1 lit. b. C.pen., instanta urmeaza sa ia masura de siguranta a confiscarii speciale a lamei de cutit depusa la Camera de valori conform dovezii seria AB nr.0066689 aflata la fila 78 d.u.p.
In baza art. 191 alin. 1 C.pr.pen., urmeaza sa-l oblige pe inculpat la plata catre stat a sumei de 150 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

In baza art. 217 alin.1 C.pen., cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen., condamna  pe inculpatul Z A C, fiul lui N si E, nascut la data de in B, cetatean roman, studii medii, muncitor necalificat, posesor CI Seria numar, CNP  la o pedeapsa de 1(unu) an inchisoare
Face aplicarea dispozitiilor art.71, 64 lit.a teza a-II-a si lit.b cp.
In baza art. 81, 82 C.pen., suspenda conditionat executarea pedepsei principale pe durata termenului de incercare de 3 ani.
In baza art. 71 alin. 5 C.pen., suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata termenului de incercare.
Face aplicarea dispozitiilor art.359 Cpp.
In baza art. 14 si 346 C.pr.pen cu ref. la art. 998 C.civ., obliga inculpatul la plata sumei de 1000 lei catre partea civila S V I, cu domiciliul in Bucuresti, si a sumei de 3.500 lei catre partea civila B R A, cu domicliul in Bucuresti cu titlu  de daune materiale., reprezentand contravaloarea prejudiciului.
Ia act ca partile civile S.C. E A IFN S.A. cu sediul in Bucuresti, , reprezentata de A C S, cu resedinta in Bucuresti S.C. V C S.A cu sediul in Bucuresti, reprezentata de K C, cu domiciliul in Bucuresti, , S.C.BCR IFN S.A., cu sediul in Bucuresti, reprezentata de K C S.R.L., prin C R, cu domiciliul in Bucuresti,  si  S. C. M IFN S.A. cu sediul in Bucuresti, str..au renuntat la pretentiile civile formulate impotriva inculpatului.
In temeiul art. 118 alin. 1 lit. b C.pen confisca lama de cutit uzata, folosita de inculpat la savarsirea infractiunii., depusa la Camera de corpuri delicte a Sectiei 18 Politie, conform dovezii seria AB nr 006689, fila 78 d.u.p.
In baza art. 191 alin. 1 C.pr.pen., obliga inculpatul la 150 lei, cheltuieli judiciare catre stat.
Cu apel, in termen de 10 zile de la pronuntare pentru reprezentantul Ministerului Public, partea vatamata S.C. V S.A. si partea civila B R A si de la comunicare pentru inculpat, partile vatamate  S.C. E A IFN S.A, S.C.B L IFN S.A, S. C. M  IFN S.A. si partea civila S V I.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 10.03.2009.





Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Distrugere

distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de netrimitere in judecata . Nelamurirea plangerii sub toate aspectele. Casare in recurs. Trimiterea cauzei procurorului in vederea inceperii uraririi penale. - Decizie nr. 174 din data de 10.05.2010
Plangere impotriva ordonantei procurorului de netrimitere in judecata .Necesitatea suplimentarii probatoriului .Casare in recurs. Trimiterea cauzei procurorului in vederea inceperii urmaririi penale - Decizie nr. 169 din data de 10.05.2010
Plangere contra solutiei procurorului - Decizie nr. 264 din data de 16.11.2009
Pretentii - Sentinta civila nr. 716 din data de 16.09.2010
Plangere solutie procuror - Sentinta penala nr. 83/2014 din data de 02.07.2014
Distrugerea (art. 217 C.p.) art.192,193 C.p. - Sentinta penala nr. 250 din data de 11.06.2009
Distrugerea (art. 217 C.p.), art.321 al.1 CP. - Sentinta penala nr. 375 din data de 18.12.2008
Pretentii - Sentinta civila nr. 1880 din data de 28.11.2008
Actiune in raspundere civila delictuala – Daune morale - Sentinta civila nr. 3536 din data de 22.04.2013
Pretentii – Legea 10/2001 - Sentinta civila nr. 6820 din data de 02.11.2011
Raspundere civila delictuala - Sentinta civila nr. 23883 din data de 10.03.2010
talharie/furt calificat - Sentinta penala nr. 755 din data de 11.06.2010
ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 699 din data de 26.05.2010
pretentii - Sentinta civila nr. 695 din data de 02.02.2010
obligatia de a face / evacuare - comp. materiala - Sentinta civila nr. 662 din data de 01.02.2010
Minori si familie - divort cu minori/comp. teritoriala - Sentinta civila nr. 19 din data de 11.01.2010
Legea 10/2001 - Sentinta civila nr. 42 din data de 12.01.2010
Liberare conditionata - Hotarare nr. 225 din data de 22.02.2011
Inselaciunea - Hotarare nr. 94 din data de 26.01.2010