InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 5 din data de 23.05.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

contestatie la executare
R O M A N I A
JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA
Dosar nr. _____

SENTINTA CIVILA Nr. ___..

Sedinta publica de la ___

Completul compus din:
PRESEDINTE ___..
Grefier ___.. Pe rol judecarea cauzei civile  privind pe contestatorii ___. si pe intimatii _, avand ca obiect contestatie la executare.
La apelul nominal facut in sedinta publica nu au raspuns partile.
Procedura de citare este legal indeplinita.
Grefierul de sedinta expune referatul cauzei, invederandu-se instantei ca in prezenta cauza s-a amanat pronuntarea pentru astazi, dupa care:
Dezbaterile asupra fondului au avut loc in sedinta din __., fiind consemnate in incheierea din acea data, incheiere ce face parte integranta din prezenta sentinta, cand instanta, pentru a da posibilitatea partilor sa depuna concluzii scrise la dosar, a amanat pronuntarea solutiei pentru astazi.
Se constata ca in termenul de pronuntare, au depus la dosar concluzii scrise atat contestatorii _.), cat si intimata (___). INSTANTA :

Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele :
Prin contestatia la executare inregistrata pe rolul Tribunalului ___.. la data de __, contestatorii __ in contradictoriu cu intimatii __. au solicitat instantei :
- sa lamureasca daca sunt indeplinite conditiile legale pentru aplicarea executarii silite a sentintei comerciale nr. ____ respectiv a tranzactiei care formeaza dispozitivul acestei hotarari in sensul de a lamuri conditiile in care se face aplicarea titlului si pe cale de consecinta in conditiile in care nu se indeplinesc termenii tranzactiei, instanta :
- sa dispuna anularea tuturor actelor de executare silita intocmite in dosar executional nr. _.al BEJ __.. asupra bunurilor si veniturilor contestatorilor;
- sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract autentic de vanzare cumparare cu privire la terenurile care fac obiectul Tranzactiei incuviintata prin ___.,
- cu cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii contestatorii au aratat ca titlul executoriu este o hotarare de expedient astfel ca se pot formula aparari de fond. La data de _.. contestatorii au incheiat cu intimata SC ___.SRL o tranzactie care avea ca obiect realizarea transferului de proprietate asupra unei suprafete de 35 ha teren arabil din localitatea __, pentru pretul de __ euro pret achitat pret achitat in avans de intimata. Pentru perfectarea transferului dreptului de proprietate ambele parti contractante  aveau de indeplinit obligatii. Contestatorii aveau obligatia de a pregati si preda intimatei toate documentele necesare realizarii transferului de proprietate iar intimata de a le analiza intr-un interval de doua saptamani si de a le prezenta notarului in vederea perfectarii contractului de vanzare cumparare. Aceste obligatii trebuiau indeplinite in anumite termene stipulate. Prin invoiala partilor termenul initial de 29.03_.. a fost prelungit la data de 07.04__ pentru ca intimata avea nevoie de timp pentru a analiza documentele transmise de contestatori. Daca intimata gasea nereguli la acte contestatorii aveau timp de o saptamana sa remedieze problemele. Intimata insa nu a mai aratat contestatorilor obiectiunile sale ci a transmis direct notificarea de rezolutiune de drept a contractului de tranzactie la data de 19.04__.., alegand sa se foloseasca de clauza penala prev. de art. 6 din tranzactie, mai avantajoasa intimatei, desi contestatorii si-au manifestat disponibilitatea de a incheia contractul in forma autentica.  Arata ca nu poate opera rezolutiunea contractului in situatia in care ei si-au indeplinit obligatiile contractuale, iar contractul nu s-a perfectat din cauza neindeplinirii obligatiilor in termen de catre intimata. Din aceleasi motive nu opereaza nici clauza penala de la art. 6 din Tranzactie. In ceea ce priveste legalitatea executarii silite arata ca creanta nu este certa, lichida si exigibila, fata de nestabilirea concreta a culpei.
In drept,  contestatorii invoca art. 399, 400 si 379 Cpc.
In probatiune, contestatorii au depus la dosar inscrisuri.
Cererea este legal timbrata cu suma de 194 lei taxa timbru si 5 lei timbru judiciar - f. 44 dosar judecatorie.
          Intimatul, a formulat intampinare - f. 30 prin care a invocat :
-            exceptia necompetentei materiale a Tribunalului __.,
- exceptia inadmisibilitatii contestatiei,
- exceptia de tardivitate a introducerii cererii
- pe fond , respingerea contestatiei ca neintemeiata,
- cu cheltuieli de judecata.
In motivare a aratat ca cererea contestatorilor este o contestatie la titlu intemeiata pe dispozitiile art. 399 C.pc. insa contestatorii solicita lamurirea dispozitivului sentintei de expedient cerere inadmisibila deoarece hotararea nu este de fond pentru ca nu a solutionat litigiul ci a luat act de invoiala partilor. dispozitiile art. 399 alin. 1 teza a doua si art. 401 alin. 1 ind. 1 C.p.c. privind lamurirea hotararii nu sunt aplicabile hotararii de expedient. Mai arata ca competenta de solutionare a contestatiei la executare apartine Judecatoriei Oradea. intimata mai arata ca dat fiind faptul ca titlul executoriu este o hotarare judecatoreasca este inadmisibila contestatia la titlu. Contestatia este tardiva deoarece contestatorii au primit somatia la data de __ iar cererea a fost inregistrata cu depasirea termenului de 15 zile. Contestatia este neintemneiata deoarece tranzactia partilor a intervenit pentru a stinge litigiul ce forma obiectul dosarului nr. __.. al tribunalului __. Prin aceasta tranzactie contestatorii si-ai asumat obligatia de a transmite intimatei acte apte incheierii unui contract autentic. acestia au predat un prim set de acte la data de ___.si prin acordul partilor s-a prelungit termenul cu o saptamana. Insa nici dupa acest al doilea termen acordat actele nu au fost complete si apte a duce la incheierea actului autentic astfel ca in temeiul art. 5 pct. 5.1 din contract a intervenit rezolutiunea de drept a contractului. Intimata a notificat contestatorii si a trecut la aplicarea clauzei penale.
In drept a invocat art. 115 C.p.c..
In probatiune a depus inscrisuri .
Contestatorii si-au precizat cererea - f. 75 solicitand instantei sa constate ca nu sunt indeplinite conditiile legale pentru punerea in executare a titlului executoriu, sa dispuna anularea tuturor actelor de executare silita in dosar nr. __. deschis la BEJ _. , sa constate ca reclamantii si-au indeplinit obligatiile contractuale, sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract autentic de vanzare cumparare pentru terenurile ce formeaza obiectul tranzactiei, cu cheltuieli de judecata.
Prin sentinta nr. __ instanta a admis exceptia necompetentei materiale a Tribunalului _ si a declinat cauza la Judecatoria _..
La Judecatoria _. cererea a fost inregistrata la data de _.. sub acelasi numar de dosar.
La dosar a fost atasat dosarul executional nr. _.. .
Prin incheierea din data de _.. instanta a dispus disjungerea capatului de cerere privind pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic si formarea unui nou dosar avand ca obiect actiune in constatare.
Prin incheierea din data de __. instanta a respins exceptia tardivitatii contestatiei invocata de intimata pentru motivele expuse acolo.
Partile au depus concluzii scrise.
Instanta a incuviintat pentru parti proba cu inscrisurile depuse la dosar, proba interogatoriul partilor - f. ____., proba testimoniala fiind audiati martorii __ __.  .
Analizand actele si lucrarile cauzei instanta retine urmatoarele:
In dosarul executional nr. __ a fost pornita executarea silita impotriva contestatorilor in baza titlului executoriu reprezentat de sentinta nr. __.. pronuntata de Tribunalul __in dosar nr. _. - hotarare de expedient data in baza tranzactiei dintre parti.
Partile au convenit in aceasta tranzactie ca la data de _.. sa se prezinte la notar pentru incheierea unui contract autentic de vanzare cumparare a unei suprafete de 35 ha teren arabil situat in localitatea __ pentru pretul de _. euro achitat anterior de intimata.
Pentru incheierea acestui contract contestatorii s-au obligat ca in termen de 16 saptamani sa predea intimatei actele necesare pentru transferul dreptului de proprietate pe baza de proces verbal de predare - primire pana cel mai tarziu data de __. orele 12,00 la sediul firmei de avocatura din __.. absenta partilor la acesta intalnire valoreaza neexecutarea obligatiilor.
La pct. 3.3 din tranzactie partile au convenit ce acte trebuie predate de contestatori, care trebuiau obtinute de catre contestatori pe cheltuiala lor - pct. 3.4. neobtinerea acestor acte este imputabila contestatorilor iar cazul fortuit nu exonereaza de raspundere.
Potrivit art. 5 din tranzactie partile au stipulat un pact comisoriu de grad IV potrivit caruia tranzactia se rezolutioneaza de drept fara interventia instantelor daca nu sunt predate actele mentionate la art. 3.3 in termenul indicat de 3.2 rezolutiunea operand in data de ___., sau in caz de neexecutare partiala din partea contestatorilor, in caz de neprezentare a partilor la notar la data stabilita de _... potrivit art. 6 din tranzactie partile au stabilit cuantumul daunelor interese in caz de rezolutiune a contractului pentru suma de 80000 euro, precum si daune interese moratorii de  0,1% pe zi de intarziere.
La data de _., intimata SC __.. SRL, a comunicat contestatorilor notificarea  - f. 4 din dosar executional, prin care a comunicat acestora ca actele predate pana la acea data nu sunt apte sa transfere dreptul de proprietate pentru toata suprafata de 35 ha teren, nefiind predate acte decat pentru 31,7318 ha, din care o parte nu sunt apte a transfera proprietatea catre intimata, astfel ca invocand pactul comisoriu solicita contestatorilor plata daunelor interese compensatorii de 80000 euro.
Prin incheierea nr. _. pronuntata in dosar nr. __ al Judecatoriei __. instanta a incuviintat executarea silita impotriva contestatorilor, iar in baza procesului verbal de cheltuieli - f. 11 din dosar executional s-a stabilit in sarcina contestatorilor suma de .__. euro - pretentii, penalitati de 0,1%/zi incepand cu data de __. si pana la recuperarea debitului , onorariu avocat, onorariu executare de 10667,96 lei taxe de timbru de 12,45 lei acestia fiind somati la data de ___ verso, prin somatia din data de __.. sa achite aceste sume in termen de o zi de la comunicare.
Prin incheierea civila nr. ___ pronuntata in dosar nr. ___ dosar executional pronuntata de Tribunalul ___.. s-a dispus admiterea cererii de suspendare provizorie a executarii silite pana la solutionarea cererii de suspendare inregistrata pe rolul Tribunalului __..
Potrivit art. 399 alin. 3 C.p.c. se poate face contestatie impotriva  titlului executoriu care nu este emis de o instanta de judecata.
In speta de fata suntem in prezenta unui titlu executoriu emis de o instanta de judecata dar in baza tranzactiei partilor.
Astfel in ceea ce priveste capatul de cerere privind lamurirea intelesului si aplicarii titlului executoriu instanta constata ca titlul executoriu contine tranzactia partilor, astfel ca cererea de lamurire a acestuia este inadmisibila, in conditiile in care hotararea nu este data pe baza unor probe si deliberari ale instantei si nu cuprinde explicatii sau deliberari ale instantei de judecata, ci doar tranzactia de care instanta a luat act si care formeaza dispozitivul hotararii.
In ceea ce priveste capetele de cerere formulat in cadrul precizarii de actiune instanta constata ca din probele administrate reiese ca la termenul stipulate pentru predarea actelor necesare incheierii contractului de vanzare cumparare, ulterior prelungit de catre parti, contestatorii nu au predat acte stipulate expres in conventia lor si nu s-au prezentat la data de ____. la ora 12,00 la biroul notarial in vederea incheierii contractului autentic.
Din declaratiile martorilor audiati reiese ca relatia contractuala a partilor a fost mai veche, intre ele incheindu-se un antecontract in anul 2008 pentru o suprafata de 100 ha teren arabil, din care a ramas sa se transfere dreptul de proprietate pentru suprafata de 35 ha.
Intrucat nu s-a incheiat contractul autentic pentru suprafata ramasa intimata a formulat cerere de chemare in judecata avand ca obiect obligarea contestatorilor la restituirea sumei de 62583 euro achitata cu titlu de avans si a penalitatilor de intarziere conform antecontractului.
Actiunea a format obiectul dosarului nr. _., solutionat prin pronuntarea hotararii de expedient nr. .. , titlul executoriu in dosar executional nr. _...
In prezenta speta este vorba de un contract al partilor care cuprinde clauza expresa prin care partile stipuleaza rezolutiunea acestuia de plin drept in cazul neexecutarii obligatiilor de catre una din ele. In speta suntem in prezenta unui pact comisoriu de grad IV , astfel incat contractul este desfiintat de plin drept fara punere in intarziere a debitorului prin neindeplinierea obligatiilor la termenul stipulat in contract. Creditorul obligatiei este  singurul care are facultatea de a aprecia daca invoca rezolutiunea sau cere obligarea debitorului la executarea prestatiilor.
Cum creditorul obligatiei este intimata SC __..SRL, acesta a ales a invoca rezolutiunea contractului dintre parti la data de __, data la care contestatorii nu s-au prezentat in vederea incheierii contractului autentic la biroul notarial. Faptul ca se invoca de catre contestatori culpa intimatei in neexecutarea obligatiilor lor nu poate impiedica interventia rezolutiunii. In conventia partilor s-a stipulat expres ca nici cazul fortuit nu inlatura aplicarea pactului. Indiferent de atitudinea sau colaborarea partilor dupa incheierea tranzactiei atata vreme cat s-a stipulat expres ca la data de __. orele 12,00 partile se vor prezenta in vederea incheierii contractului la notar, lipsa contestatorilor la data stipulata, atrage raspunderea lor contractuala.
Prin stipularea clauzei penale, partile au stabilit de comun acord intinderea daunelor interese in cazul neexecutarii contractului.  Despagubirile au fost stabilite la suma de 80000 euro. pentru a obtine plata acestei sume este suficient ca intimata sa dovedeasca neexecutarea , executarea necorespunzatoare sau cu intarziere a obligatiei contestatorilor. In speta s-a facut acesta dovada cu inscrisurile depuse ( __. ), contestatorii fiind cei care nu au reusit pana la termen sa transmita intimatei documentatia stipulata expres de tranzactia partilor - prin procesele verbale de predare primire aratate anterior au predat acte pentru o suprafata sub cele 35 ha care trebuiau transmise intimatei.
Suma de 80000 euro reprezinta daunele interese compensatorii stipulate expres de parti in contractul lor. acesta suma se poate cumula cu daunele interese moratorii stabilite de asemenea prin conventia partilor de 0,1%/zi de intarziere.
Prin urmare, instanta constata ca motivele de contestatie la executare invocate de contestatoare sunt neintemeiate, urmand a fi respinsa contestatia la executare formulata si precizata ca nefondata.
In temeiul art. 274 C.p.c. instanta va obliga contestatorii la plata cheltuielilor de judecata in cuantum de ___. lei reprezentat de cheltuielile de deplasare conform chitantelor depuse si va respinge capatul de cerere privind obligarea contestatorilor la plata onorariului avocatial asupra caruia nu s-a facut dovada platii decat prin factura xerox de la fila ___.., fara a se depune chitanta de plata a acestei sume.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE :

Respinge ca nefondata contestatia la executare formulata de contestatorii .. in contradictoriu cu intimatul ..
Obliga contestatorii la plata sumei de  703,39 lei cheltuieli de judecata in favoarea intimatului _...
Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
          Pronuntata in sedinta publica, azi, ___.
Presedinte,                                                             Grefier,
..

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013