InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

Pretentii

(Sentinta civila nr. 4854/2012 din data de 27.03.2012 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamanta T V si pe parata SC ASIGURARI SA si pe intervenientul fortat M C I, avand ca obiect pretentii.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta in reprezentarea reclamantei, avocat M O, in baza imputernicirii avocatiale depusa la dosar, in reprezentarea paratei, consilier juridic I B, in baza delegatiei depusa la dosar si intervenientul fortat M C.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza instantei ca procedura de citare este legal indeplinita, cererea este legal timbrata, prin serviciul registratura s-a depus la data de 20.02.2012, de catre parata, dovada achitarii diferentei de onorariu expert in cuantum de 200 lei, iar la data de 27.03.2012, de catre reclamanta, interogatoriul la care urmeaza sa raspunda intervenientul fortat, dupa care:
Instanta procedeaza la luarea interogatoriului intervenientului fortat M C, raspunsurile la interogatoriu fiind trecute pe aceeasi lista cu intrebarile, conform disp. art. 221 C. proc.civ.
La intrebarea instantei, reprezentantii partilor si intervenientul fortat arata ca nu au alte cereri de formulat sau probe de propus si solicita cuvantul pe fond.
In baza art. 167 C.proc.civ. instanta incuviinteaza pentru parti proba cu inscrisurile depuse la dosar, considerand-o legala, pertinenta, verosimila si concludenta.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de propus, in baza art. 150 C.proc.civ. instanta constata cauza lamurita, declara inchisa faza probatorie si acorda cuvantul pe fond.
Reprezentantul reclamantei solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata, obligarea paratei la plata sumei de 1828 lei reprezentand contravaloarea reparatiilor efectuate, cu cheltuieli de judecata.
Reprezentanta paratei solicita respingerea actiunii ca neintemeiata, fara cheltuieli de judecata.
Intervenientul solicita admiterea actiunii. 

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin actiunea inregistrata pe rolul Judecatoriei _ la data de _. sub nr. de dosar _, reclamanta T V a solicitat instantei obligarea paratilor paratei S.C.  Asigurari S.A.  la plata sumei de 1828 lei reprezentand contravaloarea reparatiilor efectuate la autoturismul proprietatea sa, cu cheltuieli de judecata.
In motivare,  reclamanta a sustinut ca in data de 16.05.2010, numitul T CS a condus autoturismul proprietatea reclamantei marca VW model Golf Cabrio III cu nr. de inmatriculare _HL fiind tamponat de intervenientul fortat  M C I, care conducea autoturismul cu nr. de inmatriculare _ care nu a oprit la indicatorul STOP. A aratat in continuare reclamanta, in esenta, ca, desi nu au existat probleme in stabilirea vinovatiei, numitul M C I recunoscandu-si vinovatia in producerea accidentului, parata a refuzat sa-i plateasca despagubiri pentru avariile suferite de autoturism.
In drept, reclamanta a invocat prevederile Legii nr. 136/1995.
In probatiune, reclamantul a depus la dosar, in copie, constatare amiabila de accident (f.13), factura fiscala (f.14), calcul reparatie (f.15-18), invitatie la conciliere (f.9-12).
Parata a depus intampinare la dosar solicitand respingerea actiunii ca netemeinica.
In motivare, parata a aratat ca, avand in vedere ca autoturismul cu nr. de inmatriculare _ era asigurat la data producerii evenimentului in baza politei de asigurare seria _ nr. _ la societatea parata, societatea a deschis si instrumentat dosarul de dauna nr. _. In urma constatarilor efectuate de inspectorul de daune, s-a concluzionat ca formularul de constatare amiabila de accident completat de cei doi conducatori auto nu prezinta situatia reala a imprejurarilor in care ar fi putut avea loc coliziunea.
In drept, parata a invocat prevederile art. art. 115, 201-214 C. pr. Civ.
In probatiune, a fost depus dosarul de dauna nr. _ (f. 21-52).
Desi legal citat cu mentiunea depunerii intampinarii, intervenientul fortat nu a depus intampinare la dosar insa s-a prezentat la instanta aratand ca este de acord cu admiterea actiunii.
Instanta a incuviintat pentru parti proba cu inscrisurile depuse la dosar,  pentru reclamanta proba cu interogatoriul intervenientului fortat M C I (f. 87). Pentru parata SC ASIG SA s-a incuviintat proba cu expertiza tehnica auto, raportul de expertiza efectuat de expert ing. U F fiind depus la dosar (f. 74-81).
Analizand actele si lucrarile cauzei, instanta constata urmatoarele:
La data de 21.10.2010, intervenientul fortat  M C I conducand autovehiculul cu nr. de inmatriculare _, asigurat de parata, a provocat un accident de circulatie in urma caruia a rezultat avarierea autoturismului cu nr. de inmatriculare _ proprietatea reclamantei. Prin constatarea amiabila de accident, care se coroboreaza cu raspunsurile intervenientului fortat  la interogatoriu (f. 87) si cu concluziile raportului de expertiza tehnica auto intocmit in cauza (f. 74-81), s-a retinut ca vinovat de producerea accidentului a fost intervenientul fortat M C I. Ca urmare a producerii accidentului de circulatie, autoturismul cu nr. de inmatriculare _, proprietatea reclamantei, a suferit avarii a caror reparatie a necesitat suma de  1828 lei, astfel cum rezulta din inscrisul intitulat calcul reparatie (f. 15-18) si din factura fiscala depusa la dosar (f. 14).
In drept, in speta sunt aplicabile prevederile legale in vigoare inainte de intrarea in vigoare a Codului civil, potrivit art. 223 din Legea 71/2011, care statueaza ca procesele si cererile in materie civila sau comerciala in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a Codului civil se solutioneaza de instantele legal investite, in conformitate cu dispozitiile legale, materiale si procedurale in vigoare la data cand acestea au fost pornite.
Din probele de la dosar rezulta ca parata nu contesta intinderea prejudiciului sau raporturile de asigurare dintre parti.
Singurul aspect contestat de catre parata este producerea accidentului de circulatie astfel cum a fost descris de catre reclamanta si intervenientul fortat in constatarea amiabila de accident.
In ceea ce priveste acest aspect, instanta apreciaza ca probele de la dosar sunt in sensul ca accidentul s-a produs astfel cum a fost descris de parti in constatarea amiabila de accident, aceasta concluzie fundamentandu-se pe raspunsurile intervenientului fortat  la interogatoriu (f. 87) care se coroboreaza cu concluziile raportului de expertiza tehnica auto intocmit in cauza (f. 74-81).
Conform art. 54 Legea 136/1995 "despagubirea se stabileste si se efectueaza conform art. 43 si 49, iar in cazul stabilirii despagubirii prin hotarare judecatoreasca, drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse de vehicule aflate in proprietatea persoanelor asigurate in Romania se exercita impotriva asiguratorului de raspundere civila, in limitele obligatiei acestuia, stabilita in prezentul capitol, cu citarea obligatorie a persoanei/persoanelor raspunzatoare de producerea accidentului in calitate de intervenienti fortati."
Din interpretarea acestui text de lege rezulta ca asiguratorul este raspunzator fata de persoanele pagubite in situatia producerii evenimentului asigurat.
Avand in vedere ca parata nu i-a platit  reclamantei despagubirea stabilita prin calculul reparatiei efectuat de catre atelierul auto, instanta o va obliga pe parata la plata catre reclamanta a sumei de 1828  lei reprezentand despagubire.
Conform art. 274 alin. 1 C.proc. civ. partea care cade in pretentii va fi obligata, la cerere, la plata cheltuielilor de judecata. In speta, parata este cea care a cazut in pretentii existand si cererea reclamantei de obligare a paratei la plata cheltuielilor de judecata. Prin urmare, instanta va admite cererea reclamantei de obligare a paratei la plata cheltuielilor de judecata si o va obliga pe parata la plata catre reclamanta a sumei de 863 lei reprezentand taxa judiciara de timbru, timbru judiciar si onorariu avocat dovedit cu chitanta (f. 88).


PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:


Admite actiunea formulata de reclamanta T V cu domiciliul in _in contradictoriu cu parata S.C.  _Asigurari S.A.  cu sediul in _ si cu intervenientul fortat M C I cu domiciliul _.
Obliga pe parata la plata catre reclamanta a sumei de 1828 lei reprezentand despagubire.
Obliga pe parata la plata catre reclamanta a sumei de 863 lei reprezentand cheltuieli de judecata.
Irevocabila.
Pronuntata in sedinta publica astazi, _.

PRESEDINTE                                                                                         GREFIER
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013