InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

plangere contraventionala

(Sentinta civila nr. 3548 din data de 16.05.2011 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

Dosar nr. _
R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA

Sentinta civila  Nr. _.
Sedinta publica de la 16 Mai 2011
Completul compus din:
PRESEDINTE LD
Grefier FAS Pe rol judecarea cauzei civile privind pe petent FAT si pe intimata PMO, avand ca obiect plangere contraventionala.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta reprezentantul petentului, avocat CC, in baza imputernicirii avocatiale pe care o depune la dosar, lipsa fiind intimata.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, in sensul celor de mai sus, invederandu-se instantei ca dosarul este la primul termen de judecata si ca intimata nu s-a conformat dispozitiei cu care a fost citata, dupa care:
Instanta constata ca este competenta general, material si teritorial sa judece prezenta cauza, raportat la dispozitiile art. 159 indice 1 al.4 Cpc.
Reprezentantul petentului arata ca sustine plangerea formulata, arata ca s-a emis titlul executoriu si somatia de plata la acest proces verbal de contraventie, pe care le depune in xerocopie la dosar si ca va expira termenul pentru formularea contestatiei, aceste acte fiind subsecvente procesului verbal de contraventie, acesta fiind motivul pentru care solicita administrarea probatiunii in cauza si solutionarea plangerii la acest termen de judecata, cu atat mai mult cu cat intimata nu a  formulat nici o aparare in cauza.
Instanta acorda cuvantul asupra probatiunii.
Reprezentantul petentului solicita incuviintarea probei testimoniale, respectiv audierea in calitate de martor a numitului TMD, in sustinerea motivelor plangerii formulate, martor care este prezent in sala de judecata.
Instanta incuviinteaza audierea in calitate de martor a numitului TMD si procedeaza la audierea acestuia, sub prestare de juramant, declaratia acestuia fiind consemnata  in procesul-verbal separat atasat la dosarul cauzei, dupa ce in prealabil a fost citita si semnata de acesta.
La intrebarea instantei, reprezentantul petentului arata ca nu are alte probe de propus sau cereri de formulat si solicita cuvantul pe fond.
In temeiul art. 167 Cpc, instanta incuviinteaza proba cu inscrisurile depuse la dosar, apreciindu-le pertinente, concludente si utile solutionarii cauzei.
Constatand ca nu mai sunt alte cereri de formulat si probe de administrat, in temeiul art.150 Cod procedura civila declara dezbaterile inchise si acorda cuvantul pe fond.
Reprezentantul petentului solicita admiterea plangerii formulate, anularea procesului verbal de contraventie ca nelegal si sa se costate ca in cauza a intervenit prescriptia dreptului de a constata si aplica amenzi, potrivit art.31 si 26 din Legea 50/91, cu cheltuieli de judecata reprezentand onorariu avocatial in suma de 500 lei, asupra caruia depune dovada de achitare, iar in mod cu totul subsidiar, solicita inlocuirea sanctiunii aplicata cu sanctiunea avertismentului.

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei de fata, constata urmatoarele:
Prin plangerea contraventionala inregistrata pe rolul JO la data de 24.02.2011, sub nr. de dosar _/.../2011, petentul FA,  in contradictoriu cu intimatul PMO prin Primar, a solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna anularea procesului verbal de contraventie seria _ nr. _ din data de 07.02.2010.
In motivarea plangerii sale, petentul a aratat ca a fost sanctionat contraventional deoarece a anvelopat cu polistiren fatada apartamentului nr. 2 proprietate personala, fara a avea autorizatie de constructie, in temeiul art. 26 lit. a din Legea nr. 50/1991. Petentul arata ca a efectuat aceste lucrari, dar in anul 2008 astfel ca in potrivit dispozitiilor art. 31 din Legea nr. 50/1991 republicata, dreptul de a constat si de a aplica amenzile prev. de art. 26 se prescrie in termen de 2 ani de la data savarsirii faptei. Fiind prescris dreptul de a constata savarsirea contraventiei, petentul arata ca procesul verbal atacat este nelegal.
Petentul solicita cheltuieli de judecata.
In drept, petentul  a invocat OG nr. 2/2001 si art. 26 si 32 din Legea nr. 50/1991.
In dovedirea plangerii sale, petentul a anexat in copie,  procesul-verbal de contraventie seria _ nr. _ din data de 07.02.2010 (f.6), factura fiscala nr. _/30.04.2008 (f.7), contractul din data de 27.03.2008 (f. 8) .
Desi legal citata intimata  nu a depus intampinare si nu si-a exprimat pozitia in cauza.
Instanta a incuviintat pentru petent proba cu inscrisurile depuse la dosar.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
          Prin procesul-verbal de contraventie seria _ nr. _ din data de 07.02.2010, petentul FA a fost sanctionat contraventional cu amenda in cuantum de  1000 lei, in baza art. 26 lit. a din Legea nr. 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, retinandu-se in sarcina sa faptul ca a realizat anveloparea cu polistiren a fatadei apartamentului nr. _ din bl. _ lucrari executate fara a detine autorizatia de construire.
Verificand plangerea din perspectiva art. 34 din OG nr. 2/2001, instanta constata ca aceasta a fost depusa in termen legal.
Verificand procesul verbal de contraventie seria _ nr. _ din data de 07.02.2010 din perspectiva conditiilor de legalitate impuse sub sanctiunea nulitatii de art. 17 din OG nr. 2/2001 instanta retine ca acesta a fost intocmit cu respectarea acestor conditii.
De asemenea, instanta constata ca situatia de fapt retinuta de agentul constatator constituie contraventie in sensul prevazut de Legea 50/1991.
Astfel potrivit art. 26 din Legea 50/1991: "(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni: a) executarea sau desfiintarea, totala ori partiala, fara autorizatie a lucrarilor prevazute la art. 3, cu exceptia celor mentionate la lit. b), de catre investitor si executant", iar potrivit art. 3 din aceeasi lege: ";(1) Constructiile civile, industriale, agricole, cele pentru sustinerea instalatiilor si utilajelor tehnologice, pentru infrastructura de orice fel sau de oricare alta natura se pot realiza numai cu respectarea autorizatiei de construire, precum si a reglementarilor privind proiectarea si executarea constructiilor, pentru:    a) lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora, cu exceptia celor prevazute la art. 11".
Insa art. 31 din aceeasi lege arata ca : " Dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute la art. 26 se prescrie in termen de 2 ani de la data savarsirii faptei.".
Din actele depuse de petent, respectiv contractul de prestari servicii, factura fiscala si din depozitia martorului audiat in cauza reiese ca aceste lucrari s-au realizat in primavara anului 2008, iar procesul verbal a fost incheiat la data de 07.02.2011, cu depasirea termenului de 2 ani prevazut de art. 31 din Legea nr. 50/1991.
Agentul constatator a retinut ca petentul a savarsit contraventia, constatand cu propriile simturi efectuarea lucrarii, finalizata la data efectuarii controlului, fara a arata cand au fost facute aceste lucrari, mentionand in procesul verbal ca a constatat "anveloparea  cu polistiren_executata fara autorizatie de construire" .
Avand in vedere aceste considerente, instanta constata ca procesul verbal contestat este lovit de nulitate.
Prin urmare, instanta va admite plangerea contraventionala, va anula procesul verbal contestat si va dispune exonerarea petentului de plata amenzii contraventionale stabilita prin procesul verbal contestat.
Conform art. 274 alin. 1 C.proc. civ. partea care cade in pretentii va fi obligata, la cerere, la plata cheltuielilor de judecata. In speta, intimata este cea care a cazut in pretentii existand si cererea petentului de obligare a intimatei la plata cheltuielilor de judecata. Prin urmare, instanta va admite cererea petentului de obligare a intimatei la plata cheltuielilor de judecata si o va obliga pe intimata la plata catre petent a sumei de 500 lei reprezentand onorariul avocatial, instanta constatand ca petentul  a facut dovada platii unui onorariu de 500 lei, prin chitanta nr. _/14.04.2011. PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite plangerea contraventionala formulata de petentul FAT cu domiciliul procesual ales in _, in contradictoriu cu intimata PMO - prin Primar, cu sediul in Oradea, P-ta Unirii, nr. 1, judetul Bihor.
Anuleaza procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei seria _ nr. _ din data de 07.02.2011 si pe cale de consecinta exonereaza petentul de plata amenzii contraventionale .
Cu cheltuieli de judecata in cuantum de 500 lei.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica de la 16 mai 2011.
  
             

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007