InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Motru

Plangere contraventionala. Nulitatea procesului verbal de contraventie deoarece fapta nu a fost constatata personal de catre agentul constatator.

(Sentinta civila nr. 3196 din data de 12.12.2008 pronuntata de Judecatoria Motru)

Domeniu Plangeri prealabile | Dosare Judecatoria Motru | Jurisprudenta Judecatoria Motru

Sentinta civila nr.3196
Sedinta publica de la 12 decembrie 2008
Plangere contraventionala. Nulitatea procesului verbal de contraventie deoarece fapta nu a fost constatata personal de catre agentul constatator. Din jurisprudenta Curtii Europene  a Drepturilor Omului reiese faptul ca  prezumtia de temeinicie a procesului verbal de constatare a contraventiei, nu opereaza de plano ci in functiede situatia concreta existenta in fiecare cauza. Astfel in cauzele Salabiaku impotriva Frantei, Janosevic contra Suediei si Blum contra Austriei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca art. 6 par 2 Conventie nu interzice existenta unor prezumtii de fapt sau de drept, insa, in reglementarea acestora, trebuie respectata cerinta proprotionalitatii intre mijloacele folosite si scopul legitim urmarit.
In prezenta cauza a fost aplicata contravenientului o amenda de 3000 lei deoarece acesta a incalcat prevederile art.1lit.c din Legea 31/2000 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice deoarece in ziua de 23.09.2008, in locul UPIII Plesa, a taiat si ridicat fara forme legale un numar de patru arbori, pe care i-a transportat cu camioneta MH-02-EHI . Fata de cuantumul sanctiunii aplicate instanta a considerat aplicabila in cauza decizia pronuntata in cauza Anghel contra Romaniei de catre  CEDO si nu prezumtia de legalitate si temeinicie a procesului verbal de constatare a contraventiei stabilita de legea romana.
  In ce priveste natura si gravitatea sanctiunii prevazute de lege, analizata in concret, fata de persoana contravenientului, instanta  constata ca o amenda contraventionala de 3000 lei aplicata unei persoane fizice este, prin cuantumul sau, care este ridicat, echivalenta unei sanctiuni penale.
Ca atare, fata de cele de mai sus, instanta apreciaza ca in cauza se aplica decizia CEDO din cauza Anghel contra Romaniei, si, ca atare,  se aplica prezumtia de nevinovatie a petentului, si nu prezumtia de legalitate si temeinicie a procesului verbal de constatare a contraventiei stabilita de legea romana.
In prezenta cauza nu a existat nicio dovada din care sa reiasa dincolo de orice indoiala rezonabila faptul ca petentul ar fi savarsit fapta contraventionala retinuta in sarcina sa. Contraventia nu a fost constatata in mod direct, nemijlocit de agentul constatator iar din probele administrate in cauza nu reiese faptul ca petentul ar fi taiat si transportat patru arbori din padure, motiv pentru care va admite plangerea contraventionala formulata si va anula procesul verbal de contraventie.

Prin plangerea inregistrata pe rolul Judecatoriei Motru la data de 05.11.2008 sub nr. de dosar 3458/263/2008, petentul  C. I. a chemat in judecata intimata Directia Silvica Generala solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna anularea procesului verbal de contraventie nr.3340 din 06.10.2008, incheiat de Ocolul Silvic P. prin care a fost sanctionat cu amenda in suma de 3000 lei.
In motivarea plangerii petentul a aratat ca a fost sanctionat contraventional retinandu-se in sarcina sa faptul ca in ziua de 23.09.2008, ar fi taiat patru arbori esenta fag si gorun. Acesta a invederat instantei faptul ca la data de 23.09.2008, era plecat in Spania iar autoturismul sau cu numarul de inmatriculare X  a ramas in fata locuintei
In conformitate cu dispozitiile art. 112 din Codul de procedura civila,  la cerere a fost atasat procesului verbal de contraventie nr.3340, incheiat de Ocolul Silvic P.(fila nr.4).
In dovedirea cererii sale petentul a solicitat incuviintarea probei cu martori. Cererea a fost scutita de plata taxei de timbru si a timbrului judiciar, in conformitate cu dispozitiile art.36 din O.G. 2/2001 si art.15 lit. i din Legea 146/1997.
Intimata, desi a fost legal citata, nu s-a prezentat in fata instantei si nu a formulat intampinare.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Prin procesul-verbal de contraventie nr.3340 din 06.10.2008, incheiat de Ocolul Silvic P. (fila 4), petentul a fost sanctionat contraventional, retinandu-se in sarcina sa savarsirea contraventiei  prevazute de art.1lit.c din Legea 31/2000 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice deoarece in ziua de 23.09.2008, in locul UPIII P., a taiat si ridicat fara forme legale un numar de patru arbori, pe care i-a transportat cu camioneta X.  
Ca urmare a faptelor retinute a fost aplicata sanctiunea contraventionala a amenzii in cuantum de 3000 lei, procesul-verbal nefiind semnat de catre petent, .
 Fiind investita, potrivit art. 34 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor instanta va verifica legalitatea si temeinicia procesului-verbal.
Analizand actul de sanctionare sub aspectul legalitatii sale, instanta va cerceta daca in cauza sunt intrunite cerintele de forma ale procesului verbal de contraventie contestat, asa cum sunt impuse in mod imperativ de dispozitiilor art. 17 din O.G. nr. 2/2001, referitoare la mentiunile obligatorii ce trebuie prevazute sub sanctiunea nulitatii.
Observand procesul-verbal contraventie nr.3340, incheiat de Ocolul Silvic P.(fila nr.4), instanta constata ca acesta contine mentiunile obligatorii, prevazute sub sanctiunea nulitatii absolute de dispozitiile art.17 din O.G. nr. 2/2001,  privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator.
In ceea ce priveste temeinicia procesului-verbal, instanta apreciaza ca, in genere, fiind intocmit de un agent al statului aflat in exercitiul functiunii, trebuie sa i se recunoasca valoare probatorie sub aspectul constatarii starii de fapt in masura in care situatia de fapt astfel cum a fost constatata poate fi sustinuta prin probele administrate in cauza.
In cazul dedus judecatii nu opereaza prezumtia de temeinicie a procesului verbal de constatare a contraventiei,ci prezumtia de nevinovatie  conform deciziei pronuntate in cauza Anghel contra Romaniei de catre  CEDO pentru urmatoarele cosiderente:
Instanta constata ca decizia mentionata se aplica numai in conditiile in care fapta contraventionala stabilita in sarcina petentului poate fi calificata drept "fapta penala" in intelesul autonom al art. 6 Conventie. Asa cum precizeaza si decizia indicata la pct. 59, 60 si 67, Conventia lasa in principiu posibilitatea statelor sa urmareasca fara respectarea exigentelor art. 6 din Conventie un comportament care nu constituie exercitarea normala a drepturilor pe care le protejeaza.
De asemenea, in cauzele Salabiaku impotriva Frantei, Janosevic contra Suediei si Blum contra Austriei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca art. 6 par 2 Conventie nu interzice existenta unor prezumtii de fapt sau de drept, insa, in reglementarea acestora, trebuie respectata cerinta proprotionalitatii intre mijloacele folosite si scopul legitim urmarit.
In speta Anghel s-a considerat ca este vorba de o fapta penala nu avandu-se in vedere cuantumul sanctiunii aplicate, despre care si Curtea apreciaza ca este mic, ci avandu-se in vedere ca, la momentul pronuntarii hotararii definitive exista posibilitatea transformarii acestei amenzi in inchisoare contraventionala, acest din urma aspect fiind hotarator in asimilarea faptei imputate petentei de la acel moment drept fapta penala.
Ca atare, pentru a se aprecia ca este sau nu aplicabila decizia CEDO din cauza Anghel trebuie analizata contraventia ce se imputa petentului prin prisma a trei criterii ce trebuie indeplinite si care duc la calificarea faptei drept "fapta penala":
-clasificarea faptei potrivit dreptului national
-natura faptei incriminate - si anume daca norma legala se adreseaza tuturor cetatenilor, si nu unui grup de persoane, fiind, ca atare, o norma de aplicabilitate generala
-natura si gravitatea sanctiunii aplicate.
Instanta retine ca in prezenta cauza sunt aplicabile dispozitiile Legii 31/2000, acestea fiind norme de aplicabilitate generala.
In ce priveste natura si gravitatea sanctiunii prevazute de lege, analizata in concret, fata de persoana contravenientului, instanta  constata ca o amenda contraventionala de 3000 lei aplicata unei persoane fizice este, prin cuantumul sau, care este ridicat, echivalenta unei sanctiuni penale.
Ca atare, fata de cele de mai sus, instanta apreciaza ca in cauza se aplica decizia CEDO din cauza Anghel contra Romaniei, si, ca atare,  se aplica prezumtia de nevinovatie a petentului, si nu prezumtia de legalitate si temeinicie a procesului verbal de constatare a contraventiei stabilita de legea romana.
Instanta avand in vedere importanta cauzei pentru persoana petentului, a solicitat intimatei documentatia ce a stat la baza intocmirii actului contestat, aceasta din urma inaintand doar procesul verbal de contraventie contestat(fila 16) si dovada de comunicare acestuia(fila 15), fara  a indica dovezile care au condus la sanctionarea contraventionala a petentului.
Totodata instanta avand in vedere depozitia martorului A.I. (fila 18), agentul constatator care  a incheiat procesul verbal de contraventie pe numele petentului, constata ca acesta din urma nu l-a observat pe petent in mod personal in momentul in care acesta a taiat arborii din padure, sanctionarea contraventionala a acestuia avand loc in urma unei note telefonice. Astfel martorul arata ca a fost informat telefonic de catre un alt padurar, C.N., despre faptul ca petentul  ar fi taiat arbori din padure, dar el personal nu a putut constata decat lipsa a patru arbori din padure, taiati recent. Agentul constatatot nu a observat nici faptul ca petentul ar fi transportat arborii taiati, auzind doar un zgomot produs de o masina.
Din depozitia martorului C.N.(fila 19), audiat in cauza reiese faptul ca petentul a transportat o masina cu lemne intr-o camioneta aro dar nici acesta din urma nu l-a observat pe petent in momentul in care a taiat lemnele.
Fata de cele expuse reiese ca nu exista nicio dovada din care sa reiasa dincolo de orice indoiala rezonabila faptul ca petentul ar fi savarsit fapta contraventionala retinuta in sarcina sa. Contraventia nu a fost constatata in mod direct, nemijlocit de agentul constatator iar din probele administrate in cauza nu reiese faptul ca petentul ar fi taiat si transportat patru arbori din padure, motiv pentru care va admite plangerea contraventionala formulata si va anula procesul verbal de contraventie.
In temeiul principiului disponibilitatii partilor ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plangeri prealabile

plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale Competenta prim procurorului adjunct in solutionarea plangerii - Decizie nr. 141 din data de 19.04.2010
Plangere contra solutiei procurorului. Casare cu trimitere pentru nerespectarea dispozitiilor art.278/1 al.8 lit.b. Nemotivare. - Decizie nr. 298 din data de 18.12.2009
- Sentinta penala nr. 78 din data de 28.05.2008
abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art.246 C.pen. ?i favorizarea infractorului prev. de art.264 C.pen - Sentinta penala nr. 1 din data de 21.03.2012
Plangerea petentului vizeaza un act al procurorului, efectuat in cursul urmaririi penale, care nu poate fi atacat decat in fata procurorului ierarhic superior, nu si in fata instantei de judecata. Legea nu permite atacarea in fata instantei de judecata, d - Hotarare nr. 558/R din data de 07.06.2013
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/F din data de 16.03.2011
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/R din data de 16.03.2011
PLANGERE ORDONANTA PROCUROR, ADMITERE - Sentinta penala nr. Sedinta Camerei de Consiliu din data de 16.05.2013
Plangere contraventionala - Decizie nr. 188/R din data de 15.02.2013
Respins recurs plangere contaventionala OPC. - Decizie nr. 253/R din data de 18.02.2010
Recurs, infractiune urmaribila la plangerea prealabila a partii vatamate. - Decizie nr. 127 din data de 05.04.2012
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 332/S din data de 30.11.2011
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 337/S din data de 07.12.2011
Plangere prealabila, momentul in care incepe sa curga termenul prevazut de art. 284 alin. 1 Cod Procedura Penala. Cu opinie separata. - Sentinta penala nr. 577/R din data de 16.12.2011
Recurs plangere rezolutie procuror. Respins - Sentinta penala nr. 3 din data de 29.10.2009
Recurs plangere rezolutie procuror – respins - Sentinta penala nr. 1 din data de 29.10.2009
Plangere impotriva deciziei C.N.S.C. Inaplicabilitatea dispozitiilor O.U.G. nr.34/2006. Desfiintarea deciziei atacate si trimiterea contestatiei spre solutionare instantei competente. - Decizie nr. 2160 din data de 27.07.2011
Anularea din oficiu a procedurii de atribuire de catre C.N.S.C.Conditii. - Decizie nr. 1 din data de 05.01.2010