InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Mangalia

Evacuarea

(Hotarare nr. 1222 din data de 17.07.2014 pronuntata de Judecatoria Mangalia)

Domeniu Proprietate privata | Dosare Judecatoria Mangalia | Jurisprudenta Judecatoria Mangalia


DOSAR NR.

R O M A N I A
JUDECATORIA MANGALIA
SENTINTA CIVILA NR.
SEDINTA PUBLICA DIN DATA DE
PRESEDINTE :  A.C.D.
GREFIER :  M.V.

Pe rol, solutionarea actiunii civile avand ca obiect evacuare privind pe reclamanta C.A.P.  in contradictoriu cu paratul T.V..
Dezbaterile asupra fondului au avut loc in sedinta publica din data de ___...2014 si au fost consemnate prin incheierea de amanare a pronuntarii din acea data, care face parte integranta din prezenta hotarare, cand, avand nevoie de timp pentru a delibera, instanta a amanat pronuntarea la data de ___.2014.

I N S T A N T A

Asupra cauzei civile de fata, constata:
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Mangalia sub nr_. la data de __, reclamanta C.A.P. l-a chemat in judecata pe paratul T.V., solicitand instantei ca, prin hotararea ce o va pronunta, sa dispuna evacuarea paratului din imobilul reprezentat de terenul in suprafata de 50 mp situat pe malul marii, in localitatea 23 August, care a facut obiectul contractului de inchiriere nr. _...
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca intre reclamanta, in calitate de proprietar si parat, in calitate de chirias, s-a incheiat contractul de inchiriere nr. _.. avand ca obiect terenul in suprafata de 50 mp situat pe malul marii, in localitatea 23 August, in vederea desfasurarii activitatii de pescuit amator, amplasarea de constructii provizorii pentru pescari si parcarea ambarcatiunilor pescaresti, pentru o perioada de 5 ani, cu incepere de la data de __. si pana la data de __., cu posibilitatea prelungirii, pentru o chirie anuala in cuantum de 100 lei ce urma a fi achitata anual, incepand cu data incheierii contractului.
A mai aratat reclamanta ca, in anul 2007, contractul de inchiriere sus-mentionat a incetat prin ajungere la termen, fara a fi prelungit prin acordul partilor si, intrucat reclamanta nu a efectuat nici un demers pentru evacuarea paratului, acesta a continuat sa ocupe terenul in litigiu, in lipsa oricarui titlu si dupa incetarea contractului, desi nu a mai achitat nicio suma de bani cu titlu de chirie.
Reclamanta a mentionat ca, la data de ___, a notificat in scris paratul, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, potrivit dispozitiilor art. 1038 Cod civil, solicitandu-i sa elibereze imobilul ocupat fara drept si, dand dovada de buna credinta, a acordat paratului un termen de 30 de zile in vederea predarii terenului catre reclamanta, liber de orice sarcini/constructii abuzive, insa paratul nu a facut nici un demers privind eliberarea terenului litigios, insa s-a prezentat la sedinta de informare din data de __.., ocazie cu care a declarat ca elibereaza terenul ce face obiectul contractului de inchiriere nr___. si nu mai are nicio pretentie cu privire la acest teren si, cu toate acestea, terenul litigios este in continuare ocupat de catre parat, in lipsa oricarui titlu.
In drept, actiunea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 1033 si urm. Cod procedura civila.
Cererii i-au fost anexate, in copie, contractul de inchiriere nr___.. incheiat intre reclamanta si paratul T.V., notificare, dovada comunicarii acesteia catre parat, certificat de informare nr__ si cartea de identitate a paratului.
Cererea a fost timbrata cu taxa judiciara de timbru in cuantum de 100 lei in baza chitantei nr___., depusa la dosar si anulata de instanta.
Legal citat paratul nu a depus intampinare, dar s-a prezentat personal in instanta la termenul de judecata din data de __ si a depus la dosar cererea inregistrata sub nr__. la Primaria comunei 23 August prin care a precizat ca a eliberat imobilul, teren in suprafata de 50 mp, a carui evacuare se solicita.
Instanta a incuviintat, pentru reclamanta in temeiul dispozitiilor art. 255 raportat la art. 258 Cod procedura civila, administrarea probei cu inscrisurile depuse la dosar, apreciind-o ca fiind pertinenta, concludenta si utila solutionarii cauzei.
Din analiza materialului probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
Intre reclamanta C.A.P. si T.V., a fost incheiat contractul de inchiriere nr_. avand ca obiect terenul in suprafata de 50 mp situat pe malul marii, in localitatea 23 August, in vederea desfasurarii activitatii de pescuit amator, amplasarea de constructii provizorii pentru pescari si parcarea ambarcatiunilor pescaresti, pentru o perioada de 5 ani, cu incepere de la data de __.. si pana la data de __.., cu posibilitatea prelungirii, pentru o chirie anuala in cuantum de 100 lei ce urma a fi achitata anual, incepand cu data incheierii contractului.
In lipsa oricarui titlu, paratul a continuat sa ocupe terenul in litigiu si dupa incetarea contractului de inchiriere, astfel incat la data de __.. reclamanta  a notificat in scris paratul, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, solicitandu-i sa elibereze imobilul ocupat fara drept in termen de 30 de zile calculat de la data primirii notificarii.
Paratul s-a prezentat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii din data de ___.., ocazie cu care a declarat ca elibereaza terenul ce face obiectul contractului de inchiriere nr___. si nu mai are nicio pretentie cu privire la acest teren (certificat de informare nr. __.).
Cum paratul nu a inteles sa elibereze terenul in discutie, continuand sa il foloseasca in mod abuziv, reclamanta a promovat prezenta actiune intemeiata pe disp. art.1038 C.pr.civ.
Instanta apreciaza ca in speta sunt aplicabile dispozitiile art. 1037  alin. 1 Cod procedura civila, potrivit caruia  "atunci cand dreptul locatarului de a folosi un imobil s-a stins ca urmare a incetarii locatiunii prin expirarea termenului, prin actiunea locatorului, prin neplata chiriei sau a arenzii, precum si din orice alta cauza si locatorul doreste sa intre in posesia imobilului, acesta va notifica locatarul, in scris, prin intermediul executorului judecatoresc, punandu-i in vedere sa elibereze si sa-i predea liber imobilul, in termen de cel mult 30 de zile de la data comunicarii notificarii.", iar potrivit art. 1040 Cod procedura civila "daca locatarul sau ocupantul notificat in conditiile prezentului titlu refuza sa evacueze imobilul ori daca locatarul a renuntat la dreptul sau de a fi notificat si a pierdut, din orice motive, dreptul de a folosi imobilul, locatorul sau proprietarul va solicita instantei sa dispuna, prin hotarare executorie, evacuarea imediata a locatarului sau ocupantului din imobil, pentru lipsa de titlu".
In speta s-a facut dovada notificarii paratului prin notificarea depusa la fila 7 din dosar, comunicata paratului cu confirmare de primire.
Examinand cererea reclamantei prin prisma textului de lege enuntat, avand in vedere starea de fapt constatata, instanta retine ca, in cauza, sunt indeplinite conditiile art. 1037 C.pr.civ., in sensul ca, asa cum s-a aratat mai sus, contractul de inchiriere a incetat prin expirarea termenului contractual, paratul ocupa, in continuare, fara drept, terenul ce face obiectul contractului de inchiriere, reclamanta a notificat paratul prin scrisoare comunicata cu confirmare de primire, solicitandu-i sa elibereze terenul in litigiu, iar paratul a declarat in fata instantei ca este de acord actiunea reclamantei, mentionand ca a eliberat terenul, fara a face insa dovada acestui fapt.
Pe cale de consecinta, avand in vedere considerentele de fapt si de drept anterior expuse, instanta va admite cererea formulata de reclamanta C.A.P. in contradictoriu cu paratul T.V., va dispune evacuarea paratului din imobilul teren in suprafata de 50 mp, situat pe malul marii, in localitatea 23 August, jud. Constanta, proprietatea reclamantei, ce a facut obiectul contractului de inchiriere nr. ___.
De asemenea, instanta urmeaza sa ia act de faptul ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.

                              PENTRU ACESTE MOTIVE
                                     IN NUMELE LEGII
                                         HOTARASTE

Admite cererea formulata de reclamanta C.A.P., in contradictoriu cu paratul T.V..
Dispune evacuarea paratului din imobilul teren in suprafata de 50 mp, situat pe malul marii, in localitatea 23 August, jud. Constanta, proprietatea reclamantei, ce a facut obiectul contractului de inchiriere nr___...
Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Executorie.
Cu apel in termen de 5 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 17.07.2014.            PRESEDINTE,                                               GREFIER,
                       A.C.D.                                                           M.V.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Proprietate privata

Exercitarea in mod abuziv a dreptului de proprietate. Schimbare destinatie imobil. Acordul coproprietarilor - Sentinta civila nr. 265 din data de 04.06.2014
Despagubiri pentru lipsa folosintei unei suprafete de teren. - Decizie nr. 520 din data de 29.05.2012
Reconstituirea dreptului de proprietate privata - Decizie nr. 483 din data de 26.05.2011
COMPARARE DE TITLURI . ADMISIBILITATE - Decizie nr. 348 din data de 29.10.2009
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 309 din data de 26.01.2011
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 385 din data de 27.01.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 135 din data de 19.01.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 38 din data de 12.01.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1227 din data de 24.11.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1220 din data de 24.11.2010
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 292 din data de 28.04.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 03.06.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 567 din data de 23.06.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 603 din data de 26.11.2008
Granituire - Sentinta civila nr. 49 din data de 20.01.2009
Legea nr. 10/2001 pana la solutionarea notificarii formulata de antecesorii reclamantilor, instrainarea imobilelor vizate este interzisa, indiferent de modalitatea instrainarii. Instrainarea prin licitatie si adjudecare nu este exclusa de la aplicarea tex - Decizie nr. 20 din data de 22.01.2014
Admisibilitatea actiunii unei persoane in contradictoriu cu Primarul – Mun. B pentru obligarea acestuia de intrare in legalitate privind emiterea de parat a autorizatiei de constructie in conditiile legii. - Decizie nr. 3432/R din data de 25.06.2013
Succesiune. Acceptare, prin formularea cererii pentru reconstituirea dreptului de proprietate - Decizie nr. 827/R din data de 20.04.2012
Societati comerciale. Societate pe actiuni. - Decizie nr. 10/Ap din data de 05.02.2009
Societate comerciala. Societate pe actiuni. Convocare A.G.A. In aprecierea calitatii unei persoane de a cere convocarea adunarii generale nu intereseaza daca acea persoana va putea si vota in acea adunare generala persoanei. Art.119 alin.3 si art... - Decizie nr. 4/Ap din data de 22.01.2009