InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Macin

Reziliere contract

(Sentinta civila nr. 633 din data de 09.11.2011 pronuntata de Judecatoria Macin)

Domeniu Reziliere | Dosare Judecatoria Macin | Jurisprudenta Judecatoria Macin

Tip speta-Sentinta Civila nr.633/2011
Domeniu-Reziliere contract 
          
     Deliberand asupra cauzei civile de fata, retine urmatoarele:
     Prin cererea inregistrata  la aceasta  instanta sub nr. ........ din 24.03.2011, reclamantul G.D in nume propriu si in calitate de mostenitor al defunctei G.I. au solicitat in contradictoriu  cu paratii C.S. si C.T., rezilierea contractului   de vanzare-cumparare autentificat  sub nr. 1000/07.09.2006 de B.N.P. ,,.........,, Macin.
     In motivarea cererii, reclamantul a aratat ca intre parti s-a incheiat un contract de intretinere cu constituirea dreptului de uzufruct viager in care s-a prevazut ca trensferul proprietatii asupra imobilului indicat in contract sa se realizeze la data incheierii contractului, iar transferul folosintei si a posesiei s-a prevazut sa se realizeze la decesul ultimului creditor.
     S-a mai prevazut in continutul contractului de intretinere ca in schimbul imobilului, debitorii intretinerii sa asigure creditorilor, intretinerea completa pe timpul vietii si obligatia de a se ocupa de cheltuielile de inmormantare si de pomenile ulterioare decesului.
     A mai precizat reclamantul ca paratii nu si-au indeplinit obligatiile contractulale motiv pentru care solicita rezilierea contractului ce a fost incheiat intre parti. In drept, cererea nu a fost motivata.
In dovedirea cererii, reclamantul a depus la dosar, in copie: buletin de identitate (fila 17), certificat de deces (fila 18), legitimatie pentru persoane cu handicap (fila 19), contract de intretinere cu constituirea dreptului de uzufruct  viager din 7 septembrie 2006 (filele 21-22), certificat de incadrare in grad de handicap nr. 3161 din 18.06.2008 (fila 23), ancheta sociala (fila 24).
     Legal citati, paratii au formulat intampinare prin care au solicitat respingerea cererii de chemare in judecata ca neintemeiata.
     Pentru solutionarea cauzei au fost administrate pentru parti proba cu inscrisuri si proba testimoniala, fiind audiati  martorii B.L.  si T.P. (propusi de reclamant) si martorii P.E si D.V (propusi de parati).
     Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
     Prin contractul  de intretinere  cu constituirea  dreptului de  uzufruct  viager, autentificat sub nr. 1000/07.09.2006 de B.N.P.,,.........,, Macin, reclamantii  au  transmis paratilor  dreptul de  proprietate  asupra imobilului  situat in comuna Vacareni, jud. Tulcea  cu nr. cadastral 45  format  din casa  de locuit  si suprafata aferenta  totala  de 1556,25 m.p.
     Conform  contractului, transmiterea  proprietatii  imobilului a avut loc  la data  incheierii contractului, iar transmiterea folosintei  si a posesiei s-a stipulat ca va avea loc la data decesului ultimului dintre reclamanti, beneficiari ai dreptului de uzufruct  viager constituit asupra  imobilului.
     In schimbul imobilului, paratii s-au obligat sa asigure creditorilor intretinere  completa, conform mentiunilor din alin. 7 al contractului.
     Reclamantul a precizat ca nu au fost respectate obligatiile prevazute in contract de catre parati si a investit instanta cu cererea de rezilierea  a contractului de  intretinere  cu constituirea  dreptului de uzufruct viager.
     Instanta, cercetand fondul cauzei, respectiv daca s-a executat  sau nu obligatia de intretinere asumata prin contract de parati, retine faptul ca din probele administrate nu se justifica rezilierea contractului amintit deoarece situatia de fapt prezentata in actiune nu este sustinuta de probatoriu administrat.
     Astfel, din declaratiile martorilor audiati in cauza se retine ca reclamantul, a refuzat fara o justificare reala sa primeasca ajutor din partea paratilor, punand astfel pe parati in imposibilitate de a-si mai executa obligatiile ce izvorau din contractul de intretinere.
     Martorii P.E. si D.V. au declarat in fata instantei de judecata ca paratii au intentionat sa ii duca de mancare reclamantului si sa contribuie la inmormantarea si pomenile ulterioare ale sotiei reclamantului insa reclamantul a fost cel care a refuzat orice ajutor.
     De altfel, nici din declaratiile celorlalti doi martori, propusi de catre reclamant, sau din alte probe administrate nu a rezultat faptul ca reclamantul s-a aflat in nevoie, a solicitat ajutorul paratilor, iar acestia au refuzat sa isi indeplineasca obligatiile prevazute in contract.
      Or, in contract  se precizeaza  la alin. 7 ca intretinerea  se datoreaza  de parati  in functie  de nevoile reclamantilor  si posibilitatile  paratilor. Cata vreme s-a dovedit ca reclamantul a refuzat intretinerea paratilor, iar din declaratia martorei B.L. a reiesit ca acesta are o pensie din care isi permite sa isi asigure cele necesare, rezulta ca nici conditia ca reclamantul sa fi fost in nevoie nu a fost indeplinita.
     Totodata, rezilierea contractului de intretinere se dispune numai daca, din culpa debitorului nu a primit intretinerea, prevazuta in contract.           
     Astfel ca rezilierea contractului de intretinere se poate dispune numai daca, din culpa debitorului, creditorul nu a primit intretinerea cuvenita, nu si in cazul in care obligatia nu s-a executat, in tot sau in parte, din culpa beneficiarului intretinerii, care solicita desfiintarea conventiei.
     Refuzul de a primi intretinerea cuvenita, fara un motiv temeinic ("pentru ca doreste sa il otraveasca", fara a putea dovedi aceasta situatie), constituie un abuz al creditorului, acesta neputand obtine rezilierea contractului, prevalandu-se de propria-i culpa.
     De esenta contractului de intretinere, cat priveste obligatia intretinatorului, aceasta este o obligatie de a face, respectiv de a asigura hrana, imbracaminte, medicamente, etc. In principiu, aceasta intretinere se presteaza in natura.
     In lipsa unui impediment legal, partile pot conveni, insa, la data contractului sau ulterior, ca intretinerea sa fie convertita, permanent sau temporar intr-o suma de bani pe care debitorul-intretinator trebuie sa o plateasca creditorului-intretinut, pentru acoperirea, total sau partial, a obligatiei de intretinere cuvenita, aspect care nu se regaseste in prezenta cauza, partile au prevazut ca prestarea obligatiilor sa se faca in natura si nu s-a produs novatia obligatiei de intretinere intr-un contract de renta viagera prin nicio manifestare de vointa a creditorului (cu atat mai mult cu cat in contract se prevede in concret, in ce situatie si in ce conditii creditorii obligatiei de intretinere pot solicita transformarea obligatiei de intretinere intr-un contract de renta viagera), astfel ca sustinerea aparatorului reclamantului, prin concluzii scrise, cum ca paratii ar fi putut depune lunar la CEC sau la banca o suma de bani nu poate fi retinuta de catre instanta.
     Fata  de  considerentele expuse anterior, instanta va respinge cererea de chemare in judecata, ca nefondata.
      

Red.jud. A.A.
3
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Reziliere

Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
Reziliere contract - Hotarare nr. 262 din data de 23.03.2018
Reziliere contract de intretinere datorita neindeplinirii obligatiei de intretinere - Decizie nr. 209 din data de 10.03.2011
Rezilierea contractului de inchiriere pentru neplata chiriei - Decizie nr. 354 din data de 14.10.2010
Reziliere contract - Sentinta comerciala nr. 871/C din data de 02.06.2009
Reziliere contract - Sentinta civila nr. 8283 din data de 16.11.2011
Divort, Necompetenta instantelor romana - Hotarare nr. 1572 din data de 29.06.1900
Reziliere de drept a contractului. Pact comisoriu de ultim grad - Hotarare nr. 2081 din data de 11.02.2010
Restituirea contraprestatiei ca efect al rezilierii contractului - Hotarare nr. 294 din data de 14.01.2010
Reziliere contract si pretentii – comercial - Hotarare nr. 8201 din data de 29.06.2009
Contract prestari servicii. Reziliere. Efecte - Sentinta comerciala nr. 2320 din data de 21.02.2007
REZILIERE CONTRACT INCHIRIERE CU A.F.I., RESPINSA PENTRU CA EXISTA DOUA CONTRACTE CU ACELASI NR SI SEMNATURI DIFERITE - Sentinta civila nr. 5457 din data de 03.04.2009
Contract de comodat . Reziliere . Aplicarea principiului nemo propriam turpitudinem allegans - Sentinta civila nr. 2617 din data de 09.11.2006
Reziliere contract - Sentinta civila nr. 1115 din data de 31.03.2010
Reziliere contract - Sentinta civila nr. 85 din data de 14.01.2010
Reziliere contract pretentii evacuare - Sentinta civila nr. 1927 din data de 30.09.2011
Reziliere - Sentinta civila nr. 1013 din data de 23.03.2011
Rezilierea contractului de inchiriere - Sentinta civila nr. 252 din data de 28.07.2010
Reziliere contract - Sentinta civila nr. 399 din data de 21.05.2009
Evacuare - Hotarare nr. 1172 din data de 18.02.2016