InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Pretentii

(Sentinta civila nr. 13 din data de 14.01.2013 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Plati | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD                     OPERATOR 2826
DOSAR NR.

SENTINTA CIVILA NR. 13/2013
Sedinta publica din 14 ianuarie 2013
Presedinte:
Grefier:

S-a luat in examinare cauza civila privind actiunea formulata de reclamantul V. T., impotriva paratei ..., pentru pretentii.
La apelul nominal se prezinta pentru reclamanta avocat ... din Baroul Arad si pentru parata avocat ... din Baroul Arad, lipsa fiind partile.
Procedura de citare legal indeplinita.
                S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care se constata ca prin serviciul registratura al instantei reprezentantul reclamantului a depus  imputernicire avocatiala pentru reprezentare si  raspuns la intampinare,
prin care s-a raspuns fata de exceptiile ridicate de parata.
Instanta pune in discutie exceptia autoritatii de lucru judecat, cand avocat ... solicita respingerea exceptiei iar avocat ... solicita admiterea exceptiei si pe cale de consecinta respingerea actiunii ca inadmisibila.
Instanta prin raportare la obiectul dosarului civil nr..../246/2010 al Judecatoriei Ineu, si obiectul dedus judecatii, respectiv prev.art.166 c.pr.civ. constata ca obiectul nu este indeplinita aceasta conditie, deoarece in dosarul civil nr..../246/2010 s-a pus in discutie calitatea de membru composesor al reclamantului, aspect ce rezulta si din fila 4 a Deciziei civile nr..../R/2010 a Tribunalului Arad, alin.3-9 precum si fila 5 alin.1 din aceiasi decizie, iar prezenta  actiune a fost demarata in considerentele aceleiasi decizii, in sensul solicitarii drepturilor banesti ce-i revin reclamantului pe anul 2010 fondate pe calitatea de membru composesor, astfel ca  instanta respinge exceptia autoritatii de lucru judecat ridicata de parata.
In suplimentarea probatiunii, reclamantul a depus timbru judiciar mobil in valoare de 0,15 lei si inscrisuri, respectiv chitante de incasare a sumei de 9800 lei, cu nr.4/2010, respectiv nr.6/2010, copia deciziei civile nr..../R/2012 pronuntata de Tribunalul Arad, in dosar nr..../246/2012 al Judecatoriei Ineu, sentinta civila nr..../2012 pronuntata in dosar nr..../246/2012 si sentinta civila pronuntata in dosar nr..../246/2012 a Judecatoriei Ineu.
Se comunica exemplarul doi al raspunsului la intampinare si al inscrisurilor depuse de reprezentantul reclamantului, cu reprezentantul paratei pentru studiere.
                Reprezentantul paratei arata ca are cunostinta de inscrisurile depuse de reclamant in suplimentarea probatiunii, astfel ca nu solicita un termen pentru studiere.
Avocat ... fata de raspunsul comunicat de parata si inscrisurile depuse la dosar in sustinerea actiunii arata ca nu mai are alte cereri.
Reprezentantul paratei, de asemenea arata ca nu are alte cereri de formulat.
                Constatand ca nu s-au formulat alte cereri, instanta declara faza probatorie incheiata, si acorda cuvantul pentru dezbateri.
Reprezentantul reclamantei avocat ... solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata, a fi obligata parata la plata sumei de 9.800 lei catre reclamant, cuantum ce a fost atribuit fiecarui membru composesor, avand in vedere ca reclamantul este membru cu drepturi depline in cadrul petentei, asa cum rezulta din considerentele deciziei civile nr..../R/2012 a Tribunalului Arad.
                Solicita si cheltuieli de judecata, constatand in plata taxei judiciare de timbru si onorariu de avocat.
Avocat ..., sustine pozitia exprimata prin intampinare, respectiv respingerea actiunii ca inadmisibila, aceste drepturi banesti, nu pot fi platite retroactiv, deoarece subventiile au fost acordate de APIA la acel moment, in raport de suprafata de teren si numarul de animale pe care le detine fiecare membru composesor existenti la acea data, si in prezent nu mai sunt sume disponibile,  fara cheltuieli de judecata.
               Cererea este legal timbrata cu 719 lei taxa judiciara de timbru, si timbru judiciar mobil in valoare de  0,30 lei.

J U D E C A T A

Asupra actiunii civile, inregistrata la aceasta instanta la data de 22 noiembrie 2012, reclamantul V. T., domiciliat in ... a solicitat in contradictoriu cu parata Asociatia ... Comuna B., cu sediul in ..., ca prin sentinta ce se va pronunta sa fie obligata parata la plata sumei de 9.800 lei, reprezentand drepturile ce i se cuvin pentru anul 2010, si respectiv a se dispune  obligarea paratei la inscrierea reclamantului pe actualul tabel cu membrii composesori.
Cu cheltuieli de judecata.
In motivarea de fapt a cererii, arata ca in cursul anului 2011 a formulat cerere catre Adunarea Generala a membrilor composesori, pentru acordarea drepturilor ce se cuvin pentru anul 2010.
La inceputul lunii mai 2011 a avut loc sedinta Adunarii Generale, care pana la data introducerii cererii, nu i-a comunicat reclamantului un raspuns la cererea formulata.
Conform Deciziei civile nr..../R/28.01.2011 a Tribunalului Arad, rezulta ca reclamantul are calitatea de membru composesor cu drepturi depline, si nu exista nici o hotarare a adunarii generale prin care acesta sa fie exclus.
Acesta se considera prejudiciat intr-un drept legal, prin neplata drepturilor cuvenite, astfel ca a fost nevoit sa depuna prezenta actiune.
In drept, au fost aratate prevederile art.1357 si urmatoarele noul cod civil. Parata Asociatia ... din Comuna B., prin intampinarea depusa la fila 17 dosar, apreciaza ca cererea reclamantului este inadmisibila, intrucat acesta nu are calitatea de membru composesor, solicitand respingerea actiunii reclamantului.
Prin aceiasi intampinare, parata a ridicat si exceptia autoritatii de lucru judecat in raport de sentinta civila nr..../ pronuntata la data de 01.09.2010 in dosar civil nr..../246/2010, ramasa irevocabila prin decizia civila nr..../R/2011 a Tribunalului  Arad, avand aceleasi parti, obiect si cauza cu prezenta cauza, exceptie ce a fost solutionata la termenul din 14 ianuarie 2013.
Pentru solutionarea cauzei, s-a depus la dosar: chitante plata taxa judiciara de timbru filele 3 si 15 dosar, copia decizia civila nr..../R/2011 a Tribunalului Arad f.4-6, fila buletin identitate reclamant fila 7-8, adresa nr..../30.08.2010emisa de  BNP ... din Ineu fila 9, tabel nominal cu membri composesori filele 10-11,imputernicire avocatiala pentru reprezentare parata fila 16, intampinare parata fila 17, imputernicire avocatiala reprezentare reclamant fila 19, raspuns la intampinare fila 21, chitanta plata onorariu avocat fila 23, chitantele nr.4 si 6  emise de parata filele 24-25, copii hotarari-practica judiciara filele 26-38 dosar si a fost acvirat dosar civil nr. 1530/246/2010 al Judecatoriei Ineu.
Din ansamblul probelor administrate instanta retine in fapt urmatoarele:
Parata Asociatia ... din comuna B. a fost autorizata ca persoana juridica, cu durata de functionare nedeterminata, scopul si obiectul de  activitate fiind prevazute in Actul de constituire si Statutul Asociatiei, prin sentinta civila nr..../22.11.2001, pronuntata in dosar civil nr. .../2001 al Judecatoriei Ineu, fila 31 dosar.
In dosar nr..../246/2010 al Judecatoriei Ineu, reclamantul V. T. a solicitat a se constata calitatea de membru in cadrul Composesoratului B., cu obligarea paratei Asociatia ... din comuna B., si respectiv de a proceda la inscrierea sa in tabelul actual al membrilor composesori.
Prin sentinta civila nr..../2010, cererea reclamantului a fost respinsa ca lipsita de interes, solutie mentinuta prin decizia civila nr..../R/2011 a Tribunalului  Arad.
In acest sens, potrivit considerentelor celor doua hotarari judecatoresti  mai sus citate, s-a retinut ca reclamantul se regaseste in tabelul ce a constituit anexa la actul constitutiv, iar prin autentificarea actului constitutiv si al statutului, insotit de tabelul anexa privind membrii asociatiei astfel constituita, reclamantul a devenit membru cu drepturi depline, neexistand nici o hotarare a adunarii generale de excludere a sa, conform prevederilor statutare, mai precis ale art.11 din statutul paratei.
Dupa ramanerea irevocabila a sentintei civile nr. .../2010, si in acord cu considerentele deciziei civile nr..../R/2011, pronuntata de Tribunalul Arad, reclamantul a solicitat paratei, acordarea drepturilor ce ii revin, constand in sumele de bani si alte drepturi, aferente anilor 2009-2010, ca urmare a impartirii profitului si dividendelor catre membri asociati, precum si inscrierea reclamantului in tabelul actual cu membrii composesori.
Cu privire la pretentiile formulate, parata a aratat ca acestea sunt inadmisibile intrucat, pe de o parte reclamantul nu are calitate de membru composesor, iar pe de alta parte ca sumele distribuite membrilor composesori reprezinta sume primite cu titlu de subventii de la APIA, doar persoanelor care au solicitat in scris atribuirea acestor subventii, ceea ce nu este cazul reclamantului, filele 10,11 dosar.
Potrivit considerentelor de fapt si de drept expuse mai sus, in cauza de fata reclamantul se prevaleaza de calitatea sa de membru composesor in cadrul Asociatiei ... din comuna B., calitate dobandita, potrivit considerentelor deciziei civile mai sus citata, prin subscriere la tabelul ad-hoc de constituire a asociatiei, astfel ca aceste aspecte au fost lamurite, nemaiputandu-se pune deci in discutie calitatea reclamantului, in conditiile in care parata nu face dovada excluderii din randul membrilor ori incidenta vreunui alt caz care ar face sa inceteze aceasta calitate.
Potrivit Statutului paratei, art.10 lit.c, la capitolului ,,Drepturile si obligatiile membrilor composesori,, este prevazut ca: ,, membrii au dreptul sa primeasca partea ce li se cuvine din dividendele realizate de composesorat,,.
Din inscrisurile depuse la dosar, filele 24-25, respectiv 26-38 dosar, rezulta ca pentru anii 2009-2010, membrilor composesori li s-a atribuit suma de 9.800 lei, aspect necontestat de parata.
Desi parata sustine ca aceste sume reprezinta subventii primite de la APIA, pentru utilizarea si exploatarea pasunii, aceste subventii fiind atribuite persoanelor ce au solicitat in scris acordarea acestora, iar reclamantul nu a solicitat atribuirea de subventii, si prin urmare cererea reclamantului este inadmisibila, parata este in eroare cu privire la temeiul solicitarii acestor sume.
Fara a relua cele deja expuse mai sus, reclamantul solicita atribuirea drepturilor ce decurg din calitatea de membru composesor, in timp ce  modalitatea de atribuire a subventiilor care se refera parata, sunt reglementate de OUG nr.125/2006, aceste din urma aspecte nefiind discutate in prezenta speta deoarece parata nu a ridicat nici un fel de obiectii referitoare la pretentiile reclamantului, invocand prin intampinare doar exceptia autoritatii de lucru judecat .
               Prin urmare, instanta retine ca refuzul paratei de acordare a drepturilor reclamantului - ca membru fondator in cadrul composesoratului, este fara justificare fata de considerentele expuse anterior, parata nefacand dovada sustinerilor sale,  astfel ca pretentiile reclamantului apar ca intemeiate, calitatea acestuia -de membru in cadrul paratei ii confera si dreptul la beneficii, cum de altfel s-a stabilit irevocabil intr-o speta similara, respectiv conform Deciziei Civile nr..../R/2012 a Tribunalului Arad, in dosar nr..../246/2012 al Judecatoriei Ineu, filele 33-38 dosar prejudiciul cauzat ca urmare a acestui refuz fiind cuantificat la suma de 9.800 lei, potrivit inscrisurilor de la filele 24,25 dosar.
                Prin urmare, vazand in drept disp.art. 998,999 c.civ., prev.OG nr.26/2000 cu modificarile ulterioare, art.10 din Statutul Asociatiei ... din comuna B., urmeaza a se admite actiunea reclamantului, in sensul ca va obliga parata sa plateasca reclamantului suma de 9.800 lei, cu titlu de contravaloare drepturi patrimoniale aferente calitatii de membru, pentru anul 2010 si la inscrierea antecesorului acesteia in lista actuala a membrilor composesori.
Vazand ca s-au solicitat cheltuieli de judecata, justificate prin plata  taxei judiciare de timbru, respectiv a onorariului de avocat, in drept disp.art.274 c.pr.civ., va obliga parata si la 1419 lei catre reclamant, potrivit chitantelor de la filele 3 si 15 si respectiv fila 23 dosar.
Pentru aceste motive, in numele legii,

                                  H O T A R A S T E,

Admite actiunea formulata de reclamantul V. T., domiciliat ... impotriva paratei Composesoratul ..., cu sediul social in ... pentru pretentii, obligatie de a face, si in consecinta:
                 -obliga parata sa plateasca reclamantului suma de 9.800 lei cu titlu de contravaloare drepturi patrimoniale aferente calitatii de membru, pentru anul 2010 si la inscrierea acestuia in lista actuala a membrilor composesori.
                Obliga parata  la 1419 lei cheltuieli de judecata catre reclamant.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 14 ianuarie 2013.

       Presedinte,                                                                   Grefier,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plati

Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
PLATA IN ACORD GLOBAL. SOLICITARE ELIBERARE ADEVERINTA. INADMISIBILITATE. - Sentinta civila nr. 1679/LM/2009 din data de 14.05.2009
2. Plati compensatorii. Conditii de acordare raportat la prevederile Contractului Colectiv de Munca din ramura miniera. - Sentinta civila nr. speta 10 din data de 14.01.2008
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
Achitare factura neonorata - Sentinta civila nr. 521 din data de 09.06.2010
Pretentii - Sentinta civila nr. 356 din data de 12.05.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 50 din data de 15.04.2009
Daca intre data savarsirii unei infractiuni pentru care a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani si 3 luni inchisoare( savarsita la 17.02.2006) si data savarsirii celei de-a doua infractiuni (18.08.2009), a intervenit o hotarare definitiva de condamnare la - Decizie nr. 511/R din data de 28.05.2013
Legea nr. 544/2001. Comunicarea informatiilor de interes public ce au facut obiectul unui eveniment public, neconsemnate in vreun registru al unitatii administrativ teritoriale. - Decizie nr. 2426/R din data de 10.05.2013
Actiunea formulata de un beneficiar al prevederilor Legii nr. 290/2003, plata transelor prevazute de HG nr. 1120/2006 la termen, obligarea ANRP la respectarea prevederilor legale. Admisibilitatea actiunii in conditiile Legii nr. 290/2003, inaplicabilitat - Decizie nr. 1653/R din data de 02.04.2013
Contestarea deciziei de impunere emisa de CASJ B. Decizia de impunere trebuie sa fie emisa in conditiile Legii nr. 95/2006 si a Ordinului nr. 617/2007, cu respectarea stricta a conditiilor legale pentru emiterea si comunicarea acesteia contribuabililor - Decizie nr. 808/R din data de 19.02.2013
Datorie vamala stabilita ca urmare a efectuarii unui control ulterior . Obligare la majorari , dobanzi , penalitati . - Decizie nr. 122/R din data de 27.04.2007
Conform art. 89 din O.G. 92/2003” dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in 5 ani”. - Decizie nr. 264/R din data de 27.10.2006
Plata indemnizatiei de concediu pentru cresterea copilului precum si a decontarii cheltuielilor de transport in temeiul legii 303/2005 . Admisibilitate - Decizie nr. 4 din data de 04.01.2006
Dreptul de a solicita plata taxelor vamale termen de prescriptie - Decizie nr. 18/R din data de 31.01.2006
Vanzare spatii comerciale sau de prestari servicii in baza Legii nr. 550/2002 – natura juridica a litigiilor – nerespectare termen de actionare in judecata – consecinte. - Decizie nr. 8/R din data de 17.01.2006
Bilet la ordin. Transmiterea prin gir. Conditii. Admisibilitatea invocarii exceptiilor procesuale in cadrul actiunilor cambiale. - Decizie nr. 132/Ap din data de 26.07.2005
DREPTURI SALARIALE - Sentinta civila nr. 723/CA din data de 30.06.2009
Dreptul de acordare a compensa?iilor pentru lipsa de folosinta a terenurilor forestiere situate in zone de conservare totala din cadrul Retelei Natura 2000. - Decizie nr. 422 din data de 14.03.2016
Compensa?ii aferente anului 2014. Inciden?a Orientarilor UE 2014/C204/01 privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020. - Decizie nr. 322 din data de 26.02.2016