InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Acordare personalitate juridica

(Hotarare nr. 323 din data de 18.04.2011 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Persoane juridice | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD                   OPERATOR 2826
DOSAR NR. I N C H E I E R E A  NR.323/2011
Sedinta publica din 18 aprilie 2011
Presedinte:
Grefier:

S-a luat in examinare cererea formulata de petenta Asociatia C. P. Pancota,pentru acordare personalitate juridica.
La apelul nominal nu se prezinta nimeni.
Procedura de citare legal indeplinita, fara citarea partilor.
S-a facut referatul cauzei, dupa care se constata ca sau depuse certificatele de cazier fiscal pentru membrii asociati.
Nemaifiind cereri, instanta declara faza probatorie incheiata si trece la judecarea cauzei in fond pe baza actelor de la dosar.
Cererea este legal timbrata cu 19 lei si timbru judiciar in valoare de 0,3 lei.

J U D E C A T A,

Constata ca prin cererea inregistrata la aceasta instanta la ..2011, timbrata legal cu 19 lei si timbru judiciar in valoare de 0,30 lei, petenta Asociatia C. P. Pancota prin reprezentant imputernicit al asociatiei G. E., a solicitat autorizarea functionarii petentei ca persoana juridica de drept privat potrivit prevederilor art.26 din Legea nr.1/2000 cu modificarile ulterioare, precum si inscrierea in Registrul privind asociatiile si fundatiile si la Administratia Financiara.
In drept, s-au invocat prevederile OG.26/2000 aprobata prin Legea 246/2005, modificata prin Legea nr.34/2010.
In sustinerea cererii s-au depus inscrisuri, filele 3-30, respectiv 35-38 dosar.
Examinand cererea petentei, pe baza dispozitiilor legale aplicabile, precum si din coroborarea actelor de la dosar, instanta retine in fapt urmatoarele:
Potrivit Statutului si Actului constitutiv, autentificate de BNP M.D.E., cu nr../21 martie 2011, filele 15,21 dosar, se retine ca, numitii G.E., P.T., S.G. si T.I., in calitate de fosti membri sau mostenitori ai fostilor membrii ai formei asociative ,,C. P. Pancota,, au constituit in forma de organizare a Comunei Politice, in conformitate cu prevederile OG nr.26/2000, cu modificarile ulterioare, respectiv art.26 din Legea nr.1/2000 cu modificarile survenite prin Legea nr.247/2005, forma asociativa sub denumirea ,, C. P. Pancota,,.
Potrivit Statutului si Actului constitutiv mai sus precizate, asociatia nu are  scop patrimonial, avand durata de functionare nedeterminata, si un patrimoniu initial la constituire de 670 lei  prin aport in numerar.
Referitor la scopul petentei consta in administrarea si exploatarea, cat si in modalitatile  acestora, referitoare la terenurile forestiere, cu destinatie forestiera, cuprinse in amenajamentele silvice, cat si acelora cu destinatie agricola acoperite cu vegetatie forestiera: pasuni impadurite, tufarisuri si altele asemenea, pasuni si fanete, cu privire la care urmeaza a se reconstitui dreptul de proprietate potrivit Legii nr.1/2000 modificata si completata prin Legea nr.247/2005, HG nr.890/2005 si HG nr.1120/2005, asa cum sunt prevazute in Statutul si Actul constitutiv depus la dosarul cauzei.
In cauza, isi gasesc incidenta prevederile OG nr.26/2000 cu modificarile ulterioare, precum si prevederile Legii nr.1/2000, mai precis art.26-28.
Asa cum rezulta din prevederile art.26 si urmatoarele din Legea nr.1/2000, scopul acestor reglementari a fost acela de a se reconstitui fostele forme de exploatare in comun a suprafetelor de paduri si pasuni comunale in favoarea fostilor proprietari sau a mostenitorilor acestora care doresc sa reia exploatarea in comun a fostelor suprafete detinute anterior in proprietate, ei insasi ori antecesorii lor.
Astfel art. 28 din Legea nr.1/2000 cu modificarile ulterioare, arata ca:,, In vederea organizarii administrarii terenurilor forestiere prevazute la art. 26 din prezenta lege si a determinarii responsabilitatilor cu privire la administrarea lor, persoanele indreptatite se vor reorganiza, in baza acestei legi, in formele asociative initiale.
In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi un comitet ad-hoc va solicita judecatoriei in a carei raza teritoriala sunt situate terenurile recunoasterea formelor asociative de administrare si de exploatare a terenurilor forestiere.
Comitetul ad-hoc va prezenta judecatoriei, o data cu cererea, un statut in forma autentica sau certificata de avocat, in care se vor stabili structura acestora, organele de conducere, modul de administrare a terenurilor forestiere, in conditiile legii, drepturile si obligatiile membrilor, raspunderi, sanctiuni, modul de dizolvare, precum si alte prevederi specifice.
Prin hotarare judecatoreasca formele asociative de administrare in comun, constituite in conditiile si cu respectarea regimului silvic prevazut de lege, redobandesc calitatea de persoana juridica. Hotararea judecatoreasca va fi inscrisa intr-un registru special tinut de judecatorie.,,
Potrivit prevederilor OG nr.26/2000 privind asociatiile si fundatiile, ce constituie legea generala in materie de asociatii, persoanele fizice si persoanele juridice care urmaresc desfasurarea unor activitati de interes general sau in interesul unor colectivitati ori, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociatii ori fundatii in conditiile acestui act normativ.
Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, al unor colectivitati sau, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial, si dobandeste personalitate juridica prin inscrierea in Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul.
In vederea dobandirii personalitatii juridice, membrii asociati incheie actul constitutiv si statutul asociatiei, in forma autentica sau atestata de avocat.
Conform  art.6, alin. 1, actul constitutiv cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute: a) datele de identificare a membrilor asociati: numele sau denumirea si, dupa caz, domiciliul sau sediul acestora;  b) exprimarea vointei de asociere si precizarea scopului propus; c) denumirea asociatiei; d) sediul asociatiei; e) durata de functionare a asociatiei - pe termen determinat, cu indicarea expresa a termenului, sau, dupa caz, pe termen nedeterminat; f) patrimoniul initial al asociatiei; activul patrimonial, in valoare de cel putin un salariu minim brut pe economie, la data constituirii asociatiei, este alcatuit din aportul in natura si/sau in bani al asociatilor. In cazul aportului in natura, forma autentica a actului constitutiv si a statutului este obligatorie; g) componenta nominala a celor dintai organe de conducere, administrare si control ale asociatiei; h) persoana sau, dupa caz, persoanele imputernicite sa desfasoare procedura de dobandire a personalitatii juridice; i) semnaturile membrilor asociati.
Statutul cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute:  a) elementele prevazute la art.6, alin. (2), cu exceptia celor precizate la lit. g) si h); b) precizarea scopului si a obiectivelor asociatiei; c) modul de dobandire si de pierdere a calitatii de asociat;   d) drepturile si obligatiile asociatilor; e) categoriile de resurse patrimoniale ale asociatiei;  f) atributiile organelor de conducere, administrare si control ale asociatiei; g) destinatia bunurilor, in cazul dizolvarii asociatiei.
Cererea de inscriere se adreseaza judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala urmeaza sa-si aiba sediul  urmand a fi insotita de: a) actul constitutiv;  b) statutul asociatiei; c) actele doveditoare ale sediului si patrimoniului initial;  d) dovada disponibilitatii denumirii eliberata de Ministerul Justitiei sau, dupa caz, refuzul motivat al eliberarii acesteia.
Din acest texte egale, retine deci ca, in cazul fostilor membri sau mostenitori ai fostilor membrii ai formei asociative prevazute la art.26  din Legea nr.1/2000, un comitet ad-hoc va solicita judecatoriei in a carei raza teritoriala sunt situate terenurile recunoasterea formelor asociative de administrare si de exploatare a terenurilor forestiere.
In acest sens, legiuitorul a prevazut termenul pana la care se pot formulat astfel de cereri, respectiv in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, respectiv a Legii nr.1/2000, - 11.01.2000, respectiv a intrarii in vigoare a Legii nr.247/2005, de modificare si completare a prevederilor Legii nr.1/2000,- 25.07.2005.
Petenta, prin imputernicit s-a adresat judecatoriei cu o cerere de recunoastere a calitatii de persoana juridica a formei asociative ,,C. P. Pancota,, potrivit prevederilor art.26 din Legea nr.1/2000, mult dupa expirarea termenului prevazut de legiuitor.
De asemenea, cererea de recunoastere a calitatii de persoana juridica este formulata de imputernicitul membrilor asociati si nu in numele comitetului ad-hoc, la care se refera expres art.28 alin.2 din Legea nr.1/2000.
In acest sens sunt si prevederile art.33 din Legea nr.1/2000, reconstituirea dreptului de proprietate in cazul formelor asociative prevazute la art. 26 alin. (1) din lege, aflate in curs de constituire, poate fi formulata de comitetul ad-hoc de initiativa.
Raportat la scopul prevazut in statut, si anume acela de administrare si exploatare a terenurilor forestiere, cu destinatie forestiera, cuprinse in amenajamentele silvice, cat si acelora cu destinatie agricola acoperite cu vegetatie forestiera: pasuni impadurite, tufarisuri si altele asemenea, pasuni si fanete, cu privire la care urmeaza a se reconstitui dreptul de proprietate potrivit Legii nr.1/2000 modificata si completata prin Legea nr.247/2005, HG nr.890/2005 si HG nr.1120/2005, fata de prevederile art.33 din Legea nr.1/2000 cererea de reconstituire a dreptului de proprietate putand fi formulata pana la data de 30 noiembrie 2005 inclusiv, acesta fiind un termen de decadere, rezulta ca si termenul de 90 de zile prevazut de art.28 alin.2 din aceiasi lege este  tot un termen de decadere, in caz contrar putandu-se recunoaste calitatea de persoana juridica a fostelor forme asociative a caror scop nu mai poate fi atins, tocmai ca urmare a neformularii cererii de reconstituire pana la termenul precizat, 30 noiembrie 2005.
Pe cale de consecinta, in temeiul dispozitiilor art.26-28 din Legea nr.1/2000, cu modificari, prevederile OG.26/2000 aprobata prin Legea 246/2005, urmeaza a se respinge cererea petentei.
Vazand ca nu se pune problema cheltuielilor de judecata,
Pentru aceste motive, in numele legii,

                                                     H O T A R A S T E,

Respinge cererea formulata de petenta Asociatia C. P. Pancota prin reprezentant imputernicit al asociatiei G. E., pentru acordare personalitate juridica.
Cu drept de recurs in 5 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 18 aprilie 2011.

        Presedinte,                                                                          Grefier,
                
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Persoane juridice

Garda Financiara Sectia Hunedoara nu are personalitate juridica. In cauze, in locul acesteia, se va cita Comisariatul Regional Timis. - Decizie nr. 118/R din data de 23.03.2006
pSanctiunea pentru neexecutarea in termenul prev. de art. 24 din Legea contenciosului administrativ a unei hotarari judecatoresti de contencios administrativ prin care institutia publica parata a fost obligata la emiterea unui act administrativ. - Decizie nr. 466/R din data de 08.07.2008
pSanctiunea pentru neexecutarea in termenul prev. de art. 24 din Legea contenciosului administrativ a unei hotarari judecatoresti de contencios administrativ prin care institutia publica parata a fost obligata la emiterea unui act administrativ. - Decizie nr. 466/R din data de 08.07.2008
RASPUNDERE CONTRACTUALA - Sentinta civila nr. 1257/C din data de 13.06.2008
Repatrierea profitului net realizat de un sediu permanent al unei persoane juridice straine in Romania. Calificarea operatiunii de plata. - Decizie nr. 546 din data de 28.04.2009
Revizuire acordare personalitate juridica - Sentinta civila nr. 19867 din data de 15.11.2010
Anulare Hotarare Generala Sindicat - Hotarare nr. 7978 din data de 07.12.2009
CHELTUIELI DE JUDECATA - Decizie nr. **** din data de 10.11.2016
Pedeapsa complementara aplicata persoanei juridice - Decizie nr. 894A din data de 11.06.2015
Absenta raspunsului persoanei juridice notificate are valoarea unui refuz de restituire (in natura sau prin echivalent) a imobilului, iar acest refuz trebuie cenzurat de catre instanta de judecata. Instanta va acorda despagubiri pe baza expertizei ef... - Decizie nr. 95A din data de 09.03.2010
Transmiterea partilor sociale catre terti - Decizie nr. 374 R din data de 04.03.2010
Cerere de radiere a unei inregistrari din registrul comertului. Caracterul necontencios al judecatii cererii formulate in temeiul art.25 din Legea nr.26/1990 privind registrul comertului. Consecinte. - Decizie nr. 358R din data de 08.03.2007
Somatie de plata - Sentinta civila nr. 417 din data de 07.09.2011
Concurenta neloiala - Sentinta civila nr. 380 din data de 13.11.2016
Pretentii - Decizie nr. 298 din data de 08.03.2016
Evaziune fiscala - persoane juridice - Sentinta penala nr. 587 din data de 22.12.2014
Evaziune fiscala - persoane juridice - Sentinta penala nr. 587 din data de 22.12.2014
Somatie de plata - Sentinta civila nr. 417 din data de 07.09.2011
Excludere asociat - Sentinta comerciala nr. 1762 din data de 31.12.2007
Procedura de majorare a capitalului social al societatilor comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale cu valoarea terenurilor pentru care s-au eliberat certificate de atestare a dreptului de proprietate privata , reglement - Sentinta comerciala nr. 21 din data de 05.01.2009