InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Contestatie la executare pentru anularea formelor de executare silita si suspendarea executarii silite din dosar executional

(Hotarare nr. 1839 din data de 05.12.2011 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD                          OPERATOR 2826
DOSAR NR.
SENTINTA CIVILA NR.1839/2011
Sedinta publica din 05 decembrie 2011
Presedinte :
Grefier:

S-a luat in examinare contestatia la executare formulata de contestatoarea P. G. A. impotriva intimatilor S. G. si B.E.J. G. M. M. din Ineu, pentru anularea formelor de executare silita si suspendarea executarii silite din dosar executional nr../2011.
La apelul nominal se prezinta petenta asistata de avocat F. G. si intimatul S. G., lipsa fiind intimata B.E.J. G. M. M. din Ineu.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, dupa care reprezentantul petentei depune la dosar  imputernicire avocatiala pentru reprezentare si chitanta nr.. din 05.12.2011 prin care s-a achitat 4 lei taxa judiciara de timbru si arata ca s-a achitat cautiunea in cuantum de 500 Ron prin recipisa de consemnare nr../1 din data de 07 mai 2011,  in dosar civil nr../246/2011, precizand ca prin incheierea de sedinta nr.914 pronuntata la data de 7 noiembrie 2011 s-a dispus suspendarea provizorie a executarii silite din dosarul executional nr../2011, dispusa prin incheierea nr.98/2011 din dosar nr../246/2011 al Judecatoriei Ineu, pana la solutionarea definitiva si irevocabila a contestatiei la executare.
Fata de intampinarea depusa de intimatul S. G. arata ca  este neintemeiata si sustine contestatia la executare astfel cum a fost formulata si fata de inscrisurile depuse la dosar arata ca nu mai are alte cereri sau exceptii de formulat.
Intimatul S. G. mentine pozitia exprimata prin intampinare si arata ca nu mai are alte cereri de formulat.
Nemaifiind alte cereri de formulat, instanta declara incheiata faza probatorie si acorda cuvantul pentru dezbaterea cauzei in fond.
Reprezentantul petentei avocat F. G., solicita admiterea contestatiei la executare fara cheltuieli de judecata.
Intimatul S. G. mentine pozitia exprimata prin intampiunare si solicita  respingerea contestatiei  ca inadmisibila ,netemeinica si nelegala.
Cererea este legal timbrata cu 284 lei taxa judiciara de timbru si timbru judiciar in valoare de 0,3 lei.
J U D E C A T A

Constata ca prin contestatia la executare, inregistrata la aceasta instanta la data de ..2011, legal timbrata, contestatoarea P. G.-A., a solicitat in contradictoriu cu intimatii S. G., sa se dispuna anularea formelor de executare silita pornita de creditorul S. G. prin Biroul Executorului Judecatoresc G. M. M., pornita in dosar executional nr../2011, intrucit  pe rolul Judecatoriei Ineu se afla inregistrata actiunea civila in pretentii, acordare drept de retentie asupra imobilului, sub dosar nr../246/2011.
Cu cheltuieli de judecata.
In fapt a aratat ca a efectuat lucrari de reparatii si intretinere la imobilul  din litigiu, dupa cumpararea acestuia prin contractul de vanzare-cumparare, autentificat sub nr.. din 25.10.2007 de BNP I. din Arad, cu pretul de 20.000 euro.
Petenta a aratat ca sporul  de valoare a acestui imobil reiese si din raportul de expertiza tehnica de evaluare intocmit la data de 26.02.2009  in cadrul dosarului executional, unde s-a concluzionat ca valoarea de circulatie a imobilului este de 32.700 euro.
Totodata a aratat, ca urmare a incheierii contractului de vanzare-cumparare petenta a dobandit dreptul de proprietate asupra imobilului care a fost inscris in cartea funciara, putand dispune liber de bunul proprietatea sa si ca pentru diferenta de pret neachitata de 5.000 euro, s-a purtat executarea silita impotriva imobilului si s-a notat in CF somatia, in vederea achitarii creantei de 5.000 euro, in dosar executional nr.../2011 al B.E.J. G. M. M.
Imobilul a fost adjudecat de intimatul S. G., care in baza actului de adjudecare s-a intabulat in CF, drept pentru care in actiunea pentru pretentii, a solicitat obligarea acestuia la plata sumei de 20.000 lei, reprezentand sporul de valoare adus imobilului si totodata acordarea dreptului de retentie pana la achitarea debitului.
In drept si-a intemeiat contestatia pe prev.art.399 si urmatoarele c.proc.civ.
Intimatul S. G., prin intampinarea depusa la filele 30-31 dosar a solicitat respingerea ca inadmisibila, netemeinica si nelegala a contestatiei la executare, in temeiul art.403 c.proc. civ. text de lege care reglementeaza posibilitatea suspendarii executarii doar pana la solutionarea contestatiei la executare si numai in conditiile  in care plateste cautiune, sustinand ca nu se contesta nici un act de executare realizat de executorul judecatoresc si ca nu s-a platit cautiune.
De asemenea a sustinut ca cererea contestatoarei nu indeplineste conditiile de fond pentru a fi o contestatie la executare,aceasta limitandu-se  exclusiv la a solicita suspendarea executarii silite, fara a solicita anularea sau fara a contesta un anume act de executare,  insusi motivul pentru care se solicita suspendarea, acela ca pe rolul instantei ar exista o actiune civila, nu este pertinent in faza executarii silite.
Intimata B.E.J. G. M. din Ineu, legal citata nu a depus intampinare, desi a fost citata cu aceasta mentiune.
Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar: adresa din 21.11.2011 a BEJ G. M. M. fila 9, dosar executional nr../2011 filele 10-14, incheiere civila nr.845/2011 fila 15,  adresa din dosar nr-../246/2011 a BEJ G. M. M. din Ineu fila 16, dovada de primire si procesul verbal fila 17 , incheierea nr.-914/2011 din dosar nr../246/2011 fila 18, intampinare intimat S. G. filele 30-31, chitanta plata taxei judiciare de timbru fila 32 si 35 si imputernicire avocatiala pentru reprezentare fila 34  dosar.
Din coroborarea acestor probatiuni, instanta retine in fapt urmatoarele:
Prin actul de adjudecare incheiat la data de 13.10.2009 de intimata B.E.J. G.M.M. in dosar executional nr../2008, intimatul S. G. a adjudecat la licitatie imobilul identificat in CF.. Beliu, cu nr.top.. si nr.top.. compus  din casa si curte in intravilan de 399 mp. respectiv arabil in intravilan, in suprafata de 1.090 mp., si respectiv nr.top. 101 compus din arabil in intravilan in suprafata de 209 mp., proprietatea contestatoarei P.G.A.
La data de 27.01.2011 intimatul S.G. a solicitat incuviintarea  executarii silite a titlului executoriu constituit din actul de adjudecare intocmit in dosar executional nr../2008, la data de 13.10.2008, fiind format dosar executional nr../2011 la intimata  B.E.J. G.M.M. fila 10 dosar.
Executarea a fost incuviintata la data de 31 ianuarie 2011 prin Incheierea nr.98/2011 in dosar nr../246/2011 al Judecatoriei Ineu.
In fine, la data de 10.02.2011, a fost emisa somatie, potrivit prev. art.3717  c.proc.civ. punandu-i-se in vedere  contestatoarei de a elibera imobilul identificat in CF nr.. Beliu, cu nr.top.., art.99 si 100, situat in Beliu, proprietatea intimatului-creditor S.G..
Contestatoarea  nu a dat curs cererii de executare silita, astfel ca la data de 25.10.2011, acesteia i s-a solicitat din nou predarea imobilelor mai sus mentionate.
Prin incheierea nr.914/07.11.2011 in dosar nr../246/2011 al Judecatoriei Ineu, a fost dispusa suspendarea  provizorie a executarii silite din dosar executional nr../2011 al intimatei B.E.J. G.M.M.
                In raport de sustinerile intimatului creditor, prin intampinarea depusa la dosar, se retine ca, potrivit art.399) c.pr.civ.,,  Impotriva executarii silite, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare. De asemenea, daca nu s-a utilizat procedura prevazuta de art. 281^1, se poate face contestatie si in cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu, precum si in cazul in care organul de executare refuza sa inceapa executarea silita ori sa indeplineasca un act de executare in conditiile prevazute de lege.
                Nerespectarea dispozitiilor privitoare la executarea silita insasi sau la efectuarea oricarui act de executare atrage sanctiunea anularii actului nelegal.
                De asemenea, dupa ce a inceput executarea silita, cei interesati sau vatamati pot cere, pe calea contestatiei la executare, si anularea incheierii prin care s-a dispus investirea cu formula executorie, data fara indeplinirea conditiilor legale.
                In cazul in care executarea silita se face in temeiul unui titlu executoriu care nu este emis de o instanta judecatoreasca, se pot invoca in contestatia la executare aparari de fond impotriva titlului executoriu, daca legea nu prevede in acest scop o alta cale de atac.,,
Potrivit art.400 c.pr.civ., alin 2, se retine ca ,,Contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau  aplicarii titlului executoriu se introduce la instanta care a pronuntat hotararea ce se executa. Daca o asemenea contestatie vizeaza un titlu executoriu ce nu emana de la un  organ de jurisdictie, competenta de solutionare apartine instantei de executare.,,
Din dispozitiile legale redate anterior rezulta ca, contestatia la executare reprezinta mijlocul procedural prin intermediul caruia oricare din parti sau terti interesati, pot obtine desfiintarea masurilor ilegale de urmarire silita.
Cu privire la  subiectele  contestatiei la executare, asa cum prescriu  prevederile art.399 c.pr.civ., contestatia la executare poate fi formulata de cei interesati sau vatamati prin executare, contestatoarea P. G.-A. avand calitatea de debitor, astfel ca acesta justifica interesul in formularea unei contestatii la executare, sub acest aspect apararile intimatului nefiind intemeiate.
Cu privire la obiectul contestatiei la executare, aceasta poate viza urmarirea propriu zisa, respectiv intelesul, intinderea, ori aplicarea  dispozitivului hotararii ce se executa.
De asemenea, contestatia la executare poate viza si refuzul organ ului de executare  de a indeplini un act de executare, respectiv o cerere de partaj al bunurilor proprietatea  comuna.
In speta, dupa cum se solicita de contestatoare pe calea contestatiei la executare se solicita doar suspendarea executarii silite ce face obiectul dosarului executional nr../2011, cu motivarea  ca pe rolul Judecatoriei Ineu se afla inregistrat dosar nr../246/2011,avand ca obiect pretentii si acordare drept de retentie,  fara a se contesta titlul executoriu, intelesul, intinderea, ori aplicarea dispozitivului hotararii ce se executa, executarea silita sau vreun act de executare silita din dosar executional mentionat.
Prin urmare, raportat la disp. art.399 c.proc.civ., contestatia la executare apare ca inadmisibila.
Pe de alta parte, pentru situatia in care contestatoarea  ar justifica existenta unei creante cu privire la acelasi imobil, aceasta are deschisa calea executarii silite, sau dupa caza intoarcerii executarii silite.
In fine, simpla sustinere ca ar avea o creanta fata de intimat, nu justifica nici suspendarea executarii silite in conditiile art.403 c.pr.civ., iar pe de  alta parte,institutia suspendarii executarii silite in cadrul contestatiei la executare a fost prevazuta de legiuitor tocmai pentru a proteja pe debitor, ceea ce nu este cazul in speta.
Pe cale de consecinta, fata de cele expuse, vazand in drept art.399 si urmatoarele, art. 403 c.pr.civ., urmeaza a se respinge ca nefondata contestatia la executare formulata de contestatoarea P.G.A.
Vazand ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata, in drept disp.art.274 c.pr.civ. nu se vor acorda.               
Pentru aceste motive, in numele legii,

                                                    H O T A R A S T E,

Respinge contestatia la executare formulata de contestatoarea P.G.A. impotriva intimatilor S.G. si B.E.J. G.M.M. sa se dispuna anularea formelor de executare silita pornita de creditorul  S.G. prin Biroul Executorului Judecatoresc G.M.M., pentru anulare forme de executare silita si suspendarea executarii silite din dosar executional nr../2011 al Biroul Executorului Judecatoresc B.E.J. G.M.M.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 05 decembrie  2011.

 Presedinte ,                                                               Grefier,
               

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013