InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Iasi

Cerere de amanare/intrerupere a executarii pedepsei inchisorii in cadrul careia este invocata starea de graviditate. Modificarea conditiilor din penitenciare, ca urmare a aplicarii dispozitiilor Legii 275/2006. Respingerea cererii.

(Sentinta penala nr. 3359 din data de 08.12.2011 pronuntata de Judecatoria Iasi)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Iasi | Jurisprudenta Judecatoria Iasi

Prin cererea adresata Jud.Iasi si inregistrata sub nr_, petenta - condamnata B. I., domiciliata in Iasi, str. _.judetul Iasi, a solicitat intreruperea executarii pedepsei inchisorii deoarece este insarcinata.
Petenta a fost condamnata la 6 (sase) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii prevazuta si pedepsita de art. 260 alin 1 Cod penal - "marturie mincinoasa", in baza art. 83 Cod penal s-a revocat suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1,6 ani aplicata prin sentinta penala nr_., pedeapsa rezultanta de 2 (doi) ani inchisoare, urmand a fi executata in regim privativ de libertate.
In dovedirea cererii, petenta a depus o adeverinta medicala ce atesta ca prezinta sarcina in evolutie 19 saptamani - la data de 05.12.2011.
In analiza fondului cererii, instanta arata urmatoarele: sistemul penitenciar din Romania a suferit multiple modificari, in special datorita mai multor plangeri formulate de diverse persoane condamnate si incarcerate in Penitenciare la CEDO, precum si datorita vizitelor si monitorizarii situatiei din mediile carcerale realizate de factorii externi si concretizate prin:
- Raportul Comitetului European pentru Prevenirea Torturii si Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante cu nr. 22088/2004 realizat cu ocazia vizitelor derulate de membrii acestui comitet in Romania in perioada 2002-2004 si 2006 in locurile de detentie. Recentul raport al Comitetului European pentru Prevenirea Torturii si Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT), include un inventar detaliat al situatiei din diferitele penitenciare romanesti vizitate in iunie 2006, calificand drept "consternante" conditiile materiale de detentie din penitenciare, in special din cauza supraaglomerarii cronice, a lipsei constante de paturi, a conditiilor de igiena deplorabile si a insuficientei activitatilor educative propuse detinutilor, CPT a recomandat autoritatilor romane sa ia masuri imediate pentru ca gradul de ocupare al celulelor sa fie redus semnificativ si ca toti detinutii sa dispuna de un pat, de saltele si de paturi curate. De asemenea, CPT a luat act de faptul ca anumite celule, conditiile de detentie puteau fi calificate drept inumane si degradante.
- Raportul de monitorizare a Romaniei de catre Comisarul pentru Drepturile Omului. Redactat in urma unei vizite efectuate in Romania de catre membrii din Biroul Comisarului pentru Drepturile Omului intre 13-17 septembrie 2004, acest raport, publicat la 29 martie 2006, prezinta informatii cu privire la anumite locuri de detentie, printre care Penitenciarul Spital Jilava-Bucuresti. Raportul califica conditiile de detentie in aceasta unitate ca fiind deosebit de dificile", iar situatia ca fiind "alarmanta". La momentul vizitei, in Penitenciarul Bucuresti - Jilava erau 2.500 detinuti pentru 1.400 locuri si era unul dintre cele aglomerate penitenciare din Romania. In plus, se subliniaza in raport ca "toate instalatiile erau uzate, ferestrele incapabile sa filtreze frigul, iar mobilierul dintr-o alta epoca. Supraaglomerarea ii obliga pe unii detinuti sa locuiasca cate 27 in celule prevazute pentru sase sau opt detinuti"
- Raportul Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (Apador - CH). Redactat in urma vizitei efectuate la 15 aprilie 2003, acest raport se refera, printre altele, la problema supraaglomerarii din Penitenciarul Bucuresti - Jilava, in care erau, la momentul respectiv, 3.187 persoane pentru un total de 2.551 locuri. Raportul prezinta, cu titlu de exemplu, situatia din una dintre celule (nr.502), unde 17 persoane imparteau 9 paturi. Conform detinutilor, erau infestati cu purici si nu primeau produse dezinfectante.
Toate aceste aspecte  negative au fost remediate, conditiile din penitenciare fiind modificate in special prin Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor privative de libertate si a Hotararii nr. 1.897 din 21.12.2006 pentru aprobarea Regulamentului de Aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.
Astfel, conform art. 52 din Legea nr. 275/2006 defineste notiunea de "asistenta medicala in cazuri speciale", in care se arata aceea ca femeile condamnate la pedepse privative de libertate, care sunt insarcinate, beneficiaza de asistenta medicala prenatala si postnatala, luandu-se masuri pentru ca nasterea sa aiba loc in afara penitenciarului. Administratia penitenciarului ia masuri pentru ca persoana condamnata, la solicitarea acesteia, sa isi poata ingriji copilul pana la varsta de un an. La implinirea varstei de un an sau anterior, copilul poate fi dat in ingrijire, cu acordul mamei, familiei sau persoanei indicate de aceasta. In cazul in care copilul nu poate fi dat in ingrijirea familiei sau persoanei indicate de mama, acesta poate fi incredintat pe toata durata de detentie a mamei, cu acordul acesteia, unei institutii specializate, cu instiintarea autoritatilor competente pentru protectia copilului.
Acest articol de lege este completat de dispozitiile art. 36 si art. 37 din Hotararea nr. 1897/2009 privind aprobarea regulamentului de aplicare a Legii nr. 275/2006, in care se arata ca: "medicul locului de detinere trebuie sa ia in evidenta femeia gravida inca de la primire, dispensarizarea acesteia fiind efectuata conform indicatiilor medicului de specialitate obstetrica-ginecologie".
Femeia gravida beneficiaza pe perioada sarcinii de regim alimentar si de conditii de munca potrivit normelor legale.
Continutul acestor norme legale este adus la cunostinta femeii gravide prin inmanarea unei fotocopii a acestor norme. Femeia gravida semneaza pentru primirea acestor fotocopii. Femeia gravida cu evolutie normala a sarcinii este internata cu 30 de zile anterior datei probabile a nasterii intr-o sectie de specialitate a unui penitenciar-spital.
Penitenciarul-spital in care se afla femeia gravida ia masuri pentru ca nasterea copilului sa se realizeze intr-un spital din reteaua Ministerului Sanatatii Publice.
In cazul nasterii unui copil, administratia locului de detinere asigura conditii pentru declararea nasterii potrivit dispozitiilor art. 17-26 din Legea nr. 119/1996,  cu privire la actele de stare civila, cu modificarile si completarile ulterioare, incunostintand femeia gravida cu privire la continutul acestor dispozitii legale.
Penitenciarul-spital asigura conditiile necesare pentru ca mama privata de libertate, la solicitarea acesteia, sa isi poata ingriji copilul pana la implinirea varstei de un an. Copilul poate ramane cu mama in camere special amenajate pana la implinirea varstei de un an, dupa care este incredintat tatalui, unui membru de familie sau unei institutii specializate indicate de mama. Cu acordul mamei, copilul poate fi incredintat si inainte de implinirea varstei de un an. Incredintarea se realizeaza si atunci cand mama nu este apta sa aiba grija de el sau il supune la rele tratamente. In cazul cand mama isi poate manifesta vointa cu privire la incredintarea copilului, i se ia consimtamantul, in scris, in doua exemplare, de catre judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, dintre care unul se trimite persoanei fizice sau institutiei de ocrotire careia i se incredinteaza copilul, iar al doilea exemplar ramane la dosarul individual al persoanei private de libertate.

Instanta retine   dispozitiile art. 453 alin. 1 Cod procedura penala  in care se arata ca executarea pedepsei inchisorii poate fi intrerupta (amanata) in cazurile indicate de lege. Rezulta deci ca dispozitiile legale  reglementeaza facultatea si nu obligativitatea instantei de a dispune intreruperea executarii pedepsei inchisorii.
Fata de aceste dispozitii legale ce reglementeaza materia intreruperii executarii pedepsei inchisorii, instanta apreciaza ca mediul penitenciar, prin  noile reglementari, permite unei persoane insarcinate, cu ajutorul medicului penitenciarului, sa-si urmareasca si sa-si supravegheze sarcina si, ulterior, sa nasca si sa aiba grija de copilul sau pana la varsta de un an. Introducerea acestor modificari legislative si remedierea conditiilor de detentie produc efecte si in aceasta situatie, tocmai pentru a respecta, in mod simultan, obligatia persoanei-condamnate de a executa pedeapsa privativa de libertate si dreptul persoanei - condamnate de a i se asigura toate conditiile medicale pentru a-i fi urmarita sarcina si nasterea.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013