InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Iasi

Stabilire program vizitare minor

(Sentinta civila nr. 1910/11.02.2009 din data de 11.02.2009 pronuntata de Judecatoria Iasi)

Domeniu Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia) | Dosare Judecatoria Iasi | Jurisprudenta Judecatoria Iasi

Prin sentinta civila nr. 1910/11.02.2009 instanta a admis in parte actiunea reclamantului stabilind un program de vizitare a minorului saptamanal, duminica intre orele 16 - 19 la domiciliul paratei, retinand urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul instantei sub nr. 9761/245/2008 reclamantul G. C. F. a solicitat instantei ca in contradictoriu cu parata G. N. - E. sa stabileasca un program de vizitare a minorului la sfarsit de saptamana, la domiciliul sau, de vineri la pranz pana duminica dupa masa, de Pasti si de Craciun la domiciliul sau cate 10 zile, in luna august a fiecarui an sa isi petreaca vacanta cu tatal sau.
In fapt arata reclamantul ca prin sentinta civila nr. 12842/245/2007 a fost desfacuta casatoria partilor, minorul G. A. - G., fiind incredintat mamei spre crestere si educare.
Sustine reclamantul ca desi si-a indeplinit obligatiile privind plata pensiei de intretinere, reclamanta refuza sa ii permita sa viziteze minorul la domiciliul acesteia si sa il ia la domiciliul parintilor sai, fapt ce va determina deteriorarea relatiilor dintre tata si minor care fiind foarte mic, aproape ca nu il cunoaste.
In drept a invocat dis part. 43 alin. 3 cod fam.
Parata a solicitat prin intampinare admiterea in parte a programului de vizitare respectiv, sa fie stabilit de doua ori pe luna, duminica, timp de doua ore intr-un spatiu public, in prezenta mamei sau a bunicilor materni, aratand ca minorul are nevoie de stabilitate si de un program coerent de joaca si de odihna.
Sustine parata ca minorul are o stare precara de sanatate, avand nevoie de controlul si supravegherea medicilor si a mamei.
Mai arata parata ca reclamantul are un comportament agresiv fapt care face imposibila vizitarea minorului la domiciliul paratei.
Au solicitat partile si instanta a incuviintat administrarea probei cu interogatoriu, inscrisuri, audierea martorului G D si efectuarea anchetei sociale.
S-a procedat la administrarea interogatoriului paratei, reclamantul neprezentandu-se in instanta personal, s-au depus inscrisuri de catre parata si s-a procedat la audierea martorului propus de catre reclamant.
Analizand probatoriul administrat in sustinerea actiunii instanta, raportat la dispozitiile legale aplicabile in speta,  retine urmatoarele:
In privinta cererii de stabilire a unui program de vizitare, instanta retine ca art. 97 alin. 1 din Codul Familiei consacra principiul egalitatii in drepturi a parintilor, in ceea ce priveste exercitarea drepturilor si indatoririlor fata de copiii minori, acesta fiind unul din principiile care guverneaza relatiile de familie, iar conform art. 98 alin. 1 din Codul Familiei "masurile privitoare la persoana copilului [_ ] se iau de catre parinti de comun acord".
In ceea ce priveste dreptul parintelui de a avea legaturi personale cu minorul, art. 43 alin. 3 din Codul Familiei si art. 14 alin. 1 din legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, constituie dispozitii de principiu, potrivit carora parintele caruia nu i-a fost incredintat copilul spre crestere si educare, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.
In  consecinta, parintele, caruia i-a fost incredintat copilul, este obligat sa permita celuilalt parinte sa-si exercite dreptul de a avea legaturi personale cu minorul.
Potrivit art. 15 alin.1 lit. a-c din legea nr. 272/2004, relatiile personale cu minorul se pot realiza si prin intalniri ale copilului cu parintele, vizitarea copilului la domiciliul acestuia, gazduirea copilului pe perioada determinata de catre celalalt parinte.
Cu toate acestea, dreptul de a avea legaturi personale cu minorul urmeaza sa fie exercitat in asa fel incat sa nu aiba o influenta negativa asupra dezvoltarii minorului, trebuind sa fie respectate conditiile normale in privinta intretinerii acestor legaturi, cu respectarea principiului respectarii si promovarii cu prioritate a interesului superior al minorului, potrivit art. 6 lit. a din Legea nr. 272/2004.
Astfel, in ceea ce priveste legaturile personale cu minorul instanta retine ca aceasta, in varsta de 4 ani a locuit impreuna cu ambii parinti, cata vreme acestia au locuit in Italia, iar de la data divortului partilor minorul locuieste impreuna cu mama si parintii acestora, la Iasi.
Reclamantul a ramas in continuare in strainatate asa cum rezulta din declaratia martorului, tatal reclamantului, in prezent acesta intorcandu-se in tara dar fiind plecat la Timisoara.
De la data despartirii sotilor, in urma cu doi ani, reclamantul a vazut copilul doar de Pasti si Craciun, asa cum rezulta din declaratia martorului audiat la solicitarea reclamantului.
Minorul este in atentia medicilor neurologi, asa cum rezulta din inscrisurile depuse de parata la dosar.
Prin permisiunea de a avea legaturi personale cu minorul, este asigurat, cadrul adecvat exercitarii dreptului si indeplinirii obligatiei parintesti de a veghea la cresterea si educarea copilului.
Instanta retine insa ca programul de vizitare propus de catre reclamant nu este adecvat varstei si starii de sanatate a minorului.
Instanta apreciaza ca raportat la varsta minorului, la starea sa de sanatate, la modul in care s-au pastrat relatiile dintre reclamant si minor in ultimii doi ani este oportun ca mai intai sa se restabileasca relatiile dintre tata si minor in cadrul unui program constant de vizitare al acestuia.
Scoaterea minorului din mediul cu care acesta este familiarizat pentru mai multe zile nu apare ca fiind oportuna, acestea si in conditiile in care in referatul de ancheta sociala minorul este descris ca fiind un copil necomunicativ si puternic atasat de mama si bunicii materni cu care locuieste.
Apreciaza instanta pentru aceste considerente ca programul solicitat de reclamant nu corespunde interesului superior al minorului urmand a stabili un program de vizitare a minorului saptamanal, duminica intre orele 16 - 19 la domiciliul paratei, in mediul familiar copilului si care ar putea crea conditii optime de refacere a relatiei normale de afectivitate intre tata si minor, si cu sprijinul mamei care trebuie sa contribuie la mentinerea relatiei intre cei doi.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia)

Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Reincredintare minor - stabilire program vizita - Sentinta civila nr. 147 din data de 19.11.2011
Stabilire domiciliu minor - pensie intretinere - Sentinta civila nr. 141 din data de 19.01.2011
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1111 din data de 10.11.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 635 din data de 25.08.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 634 din data de 25.08.2010
Pensie intretinere major - Sentinta civila nr. 490 din data de 03.06.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 223 din data de 15.04.2010
Divort - Sentinta civila nr. 160 din data de 11.03.2010
Pensie intretinere - stabilire pensie - Sentinta civila nr. 176 din data de 24.03.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 26 din data de 14.01.2010
pensie intretinere - Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009
Majorare pensie - Sentinta civila nr. 313 din data de 17.06.2009
Recunoastere hotarare de divort pronuntata intr-un stat tert fata de cetatenia ambilor soti. Art. 166 din Legea nr. 105/1992 - Decizie nr. 77/R din data de 30.01.2014
Divort. Exercitarea drepturilor parintesti asupra minorilor dupa divort. - Decizie nr. 276/R din data de 12.03.2014
Legea nr. 272/2004. Delegarea exercitarii drepturilor si obligatiilor parintesti. - Decizie nr. 30/R din data de 14.06.2006
Stabilirea paternitatii. Valoarea probatorie a expertizelor medico-legale de stabilire a legaturii de filiatie. - Decizie nr. 24/R din data de 21.04.2006
Dreptul familiei. Pastrarea numelui avut in timpul casatoriei. Intelesul notiunii de „motive temeinice” pentru care instanta poate admite cererea. - Decizie nr. 50/R din data de 06.05.2005
Dreptul familiei. Ocrotirea minorului prin masura plasamentului in regim de urgenta. Necesitatea cenzurarii masurii si dupa luarea acesteia prin aplicarea principiului interesului superior al copilului - Decizie nr. 39-R din data de 25.03.2005
Drept civil. Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort atunci cand unul din parinti locuieste in alta tara. - Decizie nr. 494 din data de 16.12.2014