InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Iasi

Culpa exclusiva pentru desfacerea casatoriei si atribuirea folosintei locuintei - apreciere probatoriu

(Sentinta civila nr. 1683/05.02.2009 din data de 05.02.2009 pronuntata de Judecatoria Iasi)

Domeniu Locatiune. Inchiriere | Dosare Judecatoria Iasi | Jurisprudenta Judecatoria Iasi

Sotii s-au casatorit la data de _, casatoria fiind trecuta in registrul starii civile al Primariei comunei ..sub nr. _.
Pe parcursul casniciei, relatiile dintre cei doi soti s-au inrautatit, in mare parte ca urmare a schimbarii comportamentului reclamantului-parat care, pe fondul consumului din ce in ce mai frecvent de bauturi alcoolice, a inceput sa se manifeste violent, fizic si verbal, atat fata de reclamanta cat si fata de cele doua fiice rezultate din casatorie. Preocuparile diferite ale acestuia, inclinatia spre jocurile de noroc si petrecerea timpului in compania cunostintelor ocazionale, au adancit neintelegerile din cadrul familiei generand un climat tensionat, impropriu desfasurarii vietii conjugale. La toate acestea s-au adaugat, cu un puternic impact negativ, si divergentele de ordin financiar legate de partile sociale detinute de fiecare dintre soti la  societatea infiintata de parti.
Probatoriul administrat releva culpa exclusiva a  reclamantului-parat in deteriorarea relatiilor si destramarea casniciei.
Astfel, declaratiile martorilor audiati in cauza denota existenta divergentelor intre cei doi soti, martorul A V - fratele reclamantului-parat aratand ca pe toata durata casatoriei au existat neintelegeri intre parti datorate caracterelor diferite si aspectelor financiare implicate de viata de familie. In momentul de fata, desi locuiesc in acelasi imobil, sotii nu-si vorbesc si se gospodaresc separat .
  Martora D M, prietena de familie cu partile, a putut  observa, in cursul vizitelor efectuate la domiciliul acestora din Iasi, comportamentul necorespunzator al reclamantului-parat ca si obiceiul acestuia de a-si agresa fizic si verbal sotia. In depozitia sa , martora a facut referire si la o parte din incidentele violente petrecute fie in locuinta partilor, fie in cadrul firmei, incidente la care a fost de fata sau despre care a aflat de la parata-reclamanta. Astfel, la data de 8 iunie 2008, fiind in vizita la sediul firmei, a vazut cum reclamantul-parat si-a lovit sotia, de fata fiind si o alta persoana. A asistat, de asemenea, si la un alt episod tensionat din cadrul familiei cand, prezenta fiind la locuinta din Iasi a celor doi soti, a incercat sa intervina in momentul in care reclamantul-parat, fara vreun motiv anume, a incercat sa o loveasca pe parata-reclamanta, insa a fost ea insasi amenintata de acesta.
Fata de manifestarile violente ale reclamantului-parat, martora a subliniat faptul ca acestea nu-si gaseau justificarea in conditiile in care parata-reclamanta atribuia atentia cuvenita menajului si vietii de familie.
In stabilirea raporturilor existente intre soti, relevante sunt si aspectele relatate de martora M A S, aspecte care se coroboreaza, de altfel, cu situatia de fapt aratata mai sus . Aceasta, in calitate de nepoata a paratei si angajata a societatii administrate de cei doi soti, a avut posibilitatea de a efectua, suficient de frecvent, vizite la domiciliul celor doi soti, lucru ce i-a permis formarea unei pareri pertinente.
Martora a aratat ca dificultatile aparute in casnicia partilor s-au datorat firii agresive si inclinatiei spre alcool manifestata de reclamantul-parat care provoca deseori scandaluri acasa si in cadrul firmei. Date fiind amenintarile si violenta reclamantului-parat, sotia acestuia impreuna cu una din fiice a fost nevoita sa paraseasca locuinta comuna, martora fiind cea care le-a oferit cazare in una din aceste situatii. 
Declaratiile martorilor referitoare la agresivitatea reclamantului-parat sunt sustinute de continutul certificatelor medico-legale atasate la dosar, din care rezulta ca parata-reclamanta a suferit, in repetate randuri, leziuni traumatice, de intensitate medie ce au putut fi produse prin lovire. De altfel, potrivit actului medical depus la dosar, reclamantului-parat i-au fost prescrise medicamente pentru tratarea dependentei de alcool.
Incercarile facute de soti pentru restabilirea unui climat propice vietii de familie nu au avut rezultatele dorite in ciuda angajamentelor luate de reclamantul-parat (filele 67,68), el neputandu-si tempera caracterul violent si consumul de alcool. Se retine, de asemenea, ca desi sotii locuiesc in acelasi imobil, acestia nu isi vorbesc si se gospodaresc separat, ceea ce indica faptul ca intre ei nu mai exista relatii de familie.
 Fata de cele aratate, instanta retine ca raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate datorita conduitei vadit necorespunzatoare a reclamantului-parat care nu a inteles sa respecte principiile ce trebuie sa guverneze casatoria - afectiunea si respectul reciproc intre soti - principii incompatibile cu orice violenta fizica sau de limbaj, astfel incat continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Constatand incidenta in speta a dispozitiilor art. 38 alin.1 C.fam., instanta va respinge cererea reclamantului, va admite cererea reconventionala formulata de parata-reclamanta si va dispune desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a reclamantului-parat.
Sub aspectul cererii de atribuire in folosinta exclusiva a locuintei, instanta retine ca locuinta comuna a sotilor este in apartamentul dobandit in timpul casatoriei de ambii soti, potrivit inscrisurilor depuse la dosar. Impreuna cu acestia, in imobilul indicat locuieste si una din fiicele lor.
Fata de aspectele prezentate anterior, instanta retine imposibilitatea vadita de convietuire a partilor in cadrul aceluiasi apartament, dat fiind comportamentul violent al reclamantului-parat. Se are in vedere, de asemenea, starea de tensiune existenta intre soti, irascibilitatea reclamantului-parat pe fondul consumului excesiv de bauturi alcoolice si desele scandaluri provocate de acesta. De altfel, impreuna cu cei doi soti locuieste si fiica acestora care, studenta fiind, are nevoie de asigurarea unui climat de liniste si siguranta. Or, asa cum rezulta din declaratia martorei M A S reclamantul-parat si-a indreptat amenintarile si violentele verbale si asupra fiicei sale care a fost nevoita, in aceste conditii, sa paraseasca uneori locuinta impreuna cu mama sa.
Pentru aceste motive, instanta apreciaza cererea ca fiind intemeiata si, in consecinta, urmeaza sa o admita si sa dispuna atribuirea locuintei in folosinta exclusiva a paratei-reclamante cu titlu provizoriu, pana la partajarea intre soti a bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei si evacuarea reclamantului-parat din acest imobil. 
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Locatiune. Inchiriere

Evacuare - Decizie nr. 138 din data de 01.03.2011
OUG 40/99 - Sentinta civila nr. 860 din data de 10.02.2009
Locatiune, Inchiriere - Sentinta civila nr. 2441 din data de 07.04.2008
Locatiune - Sentinta civila nr. 1421 din data de 11.02.2010
Locatiune - Sentinta civila nr. 903 din data de 28.01.2010
contractul de locatiune - Hotarare nr. 7365 din data de 25.05.2010
Ordonanta presedintiala - Decizie nr. 1609 din data de 08.07.2010
Contract de inchiriere. Reziliere. Nelegalitate - Sentinta comerciala nr. 7202 din data de 11.06.2008
Act juridic. Efecte juridice. Incetare raporturi de locatiune - Sentinta comerciala nr. 297 din data de 10.01.2007
Chemarea in judecata a paratilor privind respectarea contractelor de inchiriere-teren, solicitand respectarea obligatiilor asumare - Sentinta civila nr. 32 din data de 17.12.2008
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 2693 din data de 09.12.2008
Evacuare - Decizie nr. 586 din data de 30.09.2016
Actiune in evacuare respinsa intrucat paratul a prezentat ca titlu un contract de inchiriere incheiat cu o alta persoana decat locatarul initial. Necesitatea clarificarii situatiei juridice a imobilului inchiriat. - Decizie nr. 161 din data de 02.05.2011
Locatiune, Inchiriere - Sentinta civila nr. 2441 din data de 07.04.2008
Locatiune - Sentinta civila nr. 1421 din data de 11.02.2010
Locatiune - Sentinta civila nr. 903 din data de 28.01.2010
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 2693 din data de 09.12.2008
Actiune in evacuare respinsa intrucat paratul a prezentat ca titlu un contract de inchiriere incheiat cu o alta persoana decat locatarul initial. Necesitatea clarificarii situatiei juridice a imobilului inchiriat. - Decizie nr. 161 din data de 02.05.2011
Evacuare - Decizie nr. 138 din data de 01.03.2011
Civil - revendicare imobiliara - STRAMUTARE - Hotarare nr. 7069 din data de 13.07.2010