InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Galati

Renuntarea la judecata. Suportarea de catre reclamant a cheltuielilor de judecata facute de parat.

(Decizie nr. 499 din data de 10.06.2014 pronuntata de Judecatoria Galati)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Galati | Jurisprudenta Judecatoria Galati

Renuntand la judecata la aproximativ opt luni de la data inregistrarii cererii de chemare in judecata si ulterior comunicarii actiunii catre recurentul - parat, respectiv ulterior formularii intampinarii de catre acesta reclamanta se afla in culpa procesuala in ceea ce priveste prejudiciul suferit de recurentul - parat prin angajarea unor cheltuieli pentru achitarea onorariului de avocat ales.

Prin sentinta  Judecatoriei Galati s-a luat act de renun?area reclamantei SC R. SRL la cererea de chemare in judecata formulata in contradictoriu cu paratul Municipiul Galati prin Primar si s-a admis in parte cererea paratului de acordare a cheltuielilor de judecata. obligand reclamanta la plata, catre parat, a sumei de 500 lei cheltuieli de judecata.
Impotriva acestei sentite a declarat recurs paratul solicitand  obligarea reclamantei la plata sumei de 1860 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.
Recursul a fost admis.
Instan?a de recurs a retinut ca in sensul art. 406 alin. 3 C.proc.civ., daca renun?area s-a facut dupa comunicarea cererii de chemare in judecata, instan?a, la cererea paratului, il va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecata pe care paratul le-a facut.
Pe de alta parte, potrivit art. 406 alin. 1 C.proc.civ., reclamantul poate sa renunte oricand la judecata, in tot sau in parte, fie verbal in sedinta de judecata, fie prin cerere scrisa.
In fapt, desi sustine ca, la aproximativ doua luni de la data inregistrarii cererii de chemare in judecata, constructiile edificate pe terenul ce a facut obiectul contractului de inchiriere au fost demolate, iar cererea a ramas fara obiect in opinia sa, intimata - reclamanta a renuntat la judecata abia la data de 24.01.2014, la aproximativ opt luni de la data inregistrarii cererii de chemare in judecata si ulterior comunicarii actiunii catre recurentul - parat, respectiv ulterior formularii intampinarii de catre acesta.
Contrar sustinerilor intimatei - reclamante, tribunalul a retinut ca nu exista vreun impediment legal pentru care aceasta sa nu fi avut posibilitatea de a renunta la judecata anterior primului termen stabilit in cauza. Mai mult,  date fiind dispozitiile art. 406 alin.3 C.proc.civ. intimata - reclamanta ar fi fost interesata sa formuleze cererea de renuntare la judecata anterior comunicarii actiunii catre recurentul - parat.
In aceste conditii, data fiind obligatia partilor de a urmari desfasurarea procesului consacrata de art. 10 C.proc.civ., tribunalul retine ca intimata - reclamanta se afla in culpa procesuala in ceea ce priveste prejudiciul suferit de recurentul - parat prin angajarea unor cheltuieli pentru achitarea onorariului de avocat ales.
Chiar daca modalitatea de stabilire a onorariului aparatorului ales (in speta onorariu fix) nu reprezinta un criteriu  de apreciere in sensul dispozitiilor art. 451 alin. 2 C. proc. civ. si, in nici un caz, nu cenzureaza dreptul instantei de a face aplicarea dispozitiilor mentionate.
Fata de criteriile mentionate in cuprinsul art. 451 alin. 2 C.proc.civ., insa, tribunalul a apreciat ca solicitarea recurentului - parat de obligare a intimatei - reclamante a intregii sume reprezentand onorariu de avocat este intemeiata.
Este de retinut ca, prin intampinarea formulata, recurentul - parat a dezvoltat ample aparari atat prin invocarea a patru exceptii, motivate pe larg, cat si prin argumente in fapt si in drept cu referire la fondul cauzei.
Sunt intemeiate sustinerile recurentului - parat referitoare la faptul ca, in fapt, cea mai importanta parte a prestatiilor specifice asistentei/reprezentarii juridice a fost efectuata deja prin formularea intampinarii care a presupus sustinerea actiunii si a inscrisurilor anexate, solicitarea inscrisurilor pe care se sprijina intampinarea, deplasarea pentru ridicarea acestora de la sediul paratului si gandirea solutiilor de combatere a pretentiilor reclamantei, motivarea apararii, redactarea clara a intampinarii. 
In mod intemeiat a remarcat recurentul - parat ca demersurile efectuate in cauza reprezinta partea cea mai importanta a muncii avocatului si, astfel, in lipsa renuntarii reclamantei, la termenul de judecata, reprezentantul sau ar fi trebuit doar sa sustina oral ceea ce deja a aratat in intampinare. Trebuie subliniat ca, la dosar, a fost atasat si interogatoriul propus a fi administrat intimatei - reclamante, acesta fiind conceput anterior formularii cererii de renuntare la judecata.
Potrivit facturii nr. .... si ordinului de plata nr. ..., coroborate cu mentiunile din cuprinsul imputernicirii avocatiale nr. ... depuse la dosarul cauzei, in temeiul contractului de asistenta/reprezentare juridica nr. ..., recurentul - parat a achitat suma de 1860 lei reprezentand onorariu de avocat pentru munca depusa de reprezentantul sau in dosarul nr. ....
Pentru considerentele de mai sus, tribunalul a apreciat ca suma solicitata cu titlu de cheltuieli de judecata nu este disproportionata prin raportare la munca indeplinita de avocat.
Sustinerile intimatei - reclamante referitoare la prejudiciul suferit, data fiind conduita procesuala a acesteia care a renuntat la judecata nu au vreo relevanta fata de obiectul recursului de fata si nu pot fi avute in vedere in acest context.
In concluzie, in temeiul art. 496 C. proc. civ., a admis recursul formulat, a modificat in parte sentinta recurata, a admite in tot cererea paratului si a obliga pe reclamanta la plata sumei de 1860 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007