InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Fetesti

Drept penal. Furt calificat. -art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a, g si i cod penal

(Sentinta penala nr. 138 din data de 29.05.2012 pronuntata de Judecatoria Fetesti)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Fetesti | Jurisprudenta Judecatoria Fetesti

Drept penal. Furt calificat.

-art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a, g si i cod penal
Retinerea circumstantelor agravante de la art. 209 alin. 1 lit. a, g si i din codul penal se impune din moment ce fapta a fost comisa in timpul noptii, impreuna cu alte persoane, prin efractie si escaladare, astfel cum rezulta din declaratiile martorilor date in faza de urmarire penala.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria, au fost trimisi in judecata inculpatii A, B, si C pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prevazuta de art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a, g si i cod penal cu aplic. art. 75 lit. c cod penal fata de inculpatii A si B.
Analizand materialul probator administrat pe parcursul urmaririi penale si cercetarii judecatoresti, instanta constata vinovatia inculpatilor A, B si C dovedita cu privire la savarsirea infractiunii de furt calificat prevazuta de art. 208 alin. 1 - 209 alin. 1 lit. a, g si i cod penal cu aplic. art. 75 lit. c cod penal fata de A si B si retine urmatoarea situatie de fapt:
Inculpatii A, B si C sunt in relatii de prietenie.
In noaptea de, inculpatii au consumat bauturi alcoolice la domiciliul inculpatului A, ocazie in care au hotarat sa sustraga subansamble metalice din atelierul mecanic al partii vatamate  pentru  valorificare.
In realizarea rezolutiei infractionale, cei trei inculpati s-au deplasat la atelierul mecanic al partii vatamate unde inculpatii A si B au urcat pe o scara exterioara a locuintei respective si apoi au patruns pe o fereastra ce nu avea geamuri, dupa care au deschis o usa pentru a intra si inculpatul C.
Impreuna, inculpatii au stras din incinta atelierului mecanic trei radiatoare, o chiulasa, patru pistoane cu cilindri, un protap de remorca, un cilindru de presiune, table si alte subansamble de la utilaje.
Bunurile sustrase au fost transportate de inculpati si apoi inculpatul  A a incercat sa ia legatura telefonic cu martorul de buna credinta X, pentru a-i vinde aceste piese si subansamble sustrase.
Deoarece inculpatul A nu a reusit sa ia legatura cu martorul mai susmentionat, care detine un centru de colectare deseuri de fier acesta s-a deplasat la domiciliul martorului.
Impreuna cu martorul, inculpatul  A a revenit cu autoturismul martorului la locul in care se aflau ceilalti doi inculpati si au incarcat bunurile sustrase fara sa spuna martorului adevarata provenienta.
La sediul au fost cantarite bunurile sustrase si a rezultat cantitatea de  360 kg.  motiv pentru care au primit in total  suma de 330 lei, in doua randuri, in aceeasi zi.
Prin  fapta lor inculpatii au produs partii vatamate/partii civile un prejudiciu in suma de 9.000 lei, care nu a fost recuperat.
In sedintele de judecata, inculpatii au solicitat pe rand ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala pe care le cunosc si le-au insusit, pentru ca astfel sa beneficieze de prevederile art. 3201 alin. 7 cod procedura penala. Cererile inculpatilor au fost admise de catre instanta.
Potrivit art. 3201 alin. 1 si 7 cod procedura penala pana la inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul poate declara personal sau prin inscris autentic ca recunoaste savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare a instantei si solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala. In acest caz instanta va pronunta condamnarea inculpatului, reducand cu o treime limitele de pedeapsa prevazute de lege.
Cu ocazia audierii, inculpatii au recunoscut fapta in modalitatea prezentata cu unele inadvertente privind sumele primite de fiecare dintre participanti.
Din verificarea fiselor de cazier ale inculpatilor rezulta ca acestia nu au antecedente penale.
In drept, fapta inculpatilor A, B si C care in noaptea de, prin escaladare, au sustras piese si subansamble metalice in valoare de 9000 lei din atelierul mecanic al partii vatamate, constituie infractiunea de furt calificat, prevazuta de art. 208 alin. 1 - 209 alin. 1 lit. a, g si i cod penal cu aplic. art. 75 lit. c cod penal fata de inculpatii A si B. Potrivit acestui text de lege luarea de catre doua sau mai multe persoane impreuna a unor piese si subansamble metalice din atelierul mecanic al partii vatamate, in scopul insusirii pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani.
Conform art. 3201 alin. 7 cod procedura penala instanta va pronunta condamnarea inculpatilor, care beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii.
Sub aspectul laturii obiective a infractiunii, inculpatii au actionat in scopul insusirii pe nedrept a bunurilor care se aflau in atelierul partii vatamate, actele comise de acestia intrand in continutul elementului material al infractiunii de furt calificat. Savarsirea acestor fapte rezulta din probele administrate pe parcursul urmaririi penale si cercetarii judecatoresti: proces verbal de consemnare a plangerii sau denuntului oral,  adresa de prejudiciu a partii civile,  declaratii martori,  declaratii inculpati,  proces verbal de prezentare pentru recunoastere de pe fotografii cu plansa foto.
Din analiza probelor administrate in cauza si a imprejurarilor in care a fost savarsita fapta rezulta ca s-a adus o atingere suficient de grava valorilor sociale aparate prin legea penala.
De asemenea, instanta constata ca subzista legatura de cauzalitate necesara pentru existenta infractiunii, intre fapta comisa si urmarea socialmente periculoasa produsa de catre inculpati.
In ceea ce priveste vinovatia inculpatilor, instanta retine ca acestia au savarsit fapta cu intentie directa definita in cadrul art.19 alin.1 pct.1 lit. a cod penal, intrucat asa cum rezulta din probatoriul existent la dosar, acestia au prevazut rezultatul faptei sale, urmarind producerea lui prin savarsirea infractiunii respective.
Retinerea circumstantelor agravante de la art. 209 alin. 1 lit. a, g si i din codul penal se impune din moment ce fapta a fost comisa in timpul noptii, impreuna cu alte persoane, prin efractie si escaladare, astfel cum rezulta din declaratiile martorilor date in faza de urmarire penala.
Avand in vedere considerentele expuse mai sus, instanta constata ca fapta exista, a fost savarsita de catre inculpati si constituie infractiune in sensul art. 17 cod penal, astfel ca in baza art. 345 alin. 2 C.proc.pen., urmeaza sa ii condamne pe inculpati pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prevazuta si pedepsita de art. art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a, g si i cod penal cu aplic. art. 75 lit. c cod penal fata de inculpatii A si B.

Sentinta a ramas definitiva prin nerecurare la data de 03.07.2012.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010