InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Fetesti

Contestatia se poate face in termen de 15 zile de la data cand debitorul care contesta executarea insasi a primit somatia ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit somatia sau executarea se face...

(Sentinta civila nr. 2144 din data de 27.10.2011 pronuntata de Judecatoria Fetesti)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Fetesti | Jurisprudenta Judecatoria Fetesti

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei contestatoarea A a solicitat repunerea in termenul de formulare a contestatiei si a  formulat contestatie impotriva executarii silite care  a format obiectul Dosarului Biroului executorului judecatoresc  in contradictoriu cu B.
In motivarea cererii, contestatoarea a aratat ca solicita repunerea in termenul de formulare a contestatiei la executare, intrucat la data de 30.06.2011 a devenit irevocabila Sentinta civila a Judecatoriei prin care dovezile de comunicare  a somatiilor, emise numai pentru contestatoarea-debitoare A au fost anulate, cu respectarea  termenului prevazut de art. 103 alin 2, raportat la art. 401 alin 1 litera c) C.p.c., a fost promovata prezenta contestatie.
Executarea silita pe care o contesta este o executare silita guvernata de dispozitiile art. 387  C.p.c. , articol care prevede imperativ " In afara de cazurile in care legea prevede altfel, executarea poate incepe numai dupa ce se va comunica debitorului o somatie care va cuprinde urmatoarele ....".
Intrucat textul de lege prevede imperativ si conditioneaza legalitatea inceperii unei executari silite de actul procedural al " comunicarii " unei somatii, iar prin Sentinta civila a Judecatoriei, au fost anulate dovezile de comunicare, inclusiv pentru somatia emisa de catre executorul judecatoresc, subzista  situatia prevazuta de art. 103 aliniatul 1 C.p.c., coroborat cu art. 100 alin 4 C.p.c., ( Procesul-verbal face dovada pana la inscrierea in fals cu privire la faptele constatate personal de cel care le-a incheiat), astfel incat este intemeiata cererea de repunere in termenul de formulare a contestatiei la executare, cu atat mai mult cu cat, astfel cum rezulta si din actele aflate la dosarul cauzei, contestatorii - debitorii C si D nu au fost somati si nu s-a indeplinit vreun act de comunicare a vreunuia dintre actele de executare, catre dumnealor.
Pe fondul cauzei, contestatoarea a solicitat, anularea executarii silite ( a tuturor actelor de executare) indeplinita in Dosarul Biroului Executorului Judecatoresc deoarece sunt nelegale.
Astfel se apreciaza ca pentru incalcarea  art. 387 Cpc, adica lipsa comunicarii somatiei prevazuta imperativ, fiind o executare silita care se executa obligatoriu cu emiterea somatiei, pentru nulitatea absoluta a procesului- verbal de situatie  a imobilului, pentru nulitatea absoluta a dovezilor de comunicare si, implicit a  Somatiilor din 2002, pentru inexistenta somatiilor prevazute de art. 387 si 497 Cpp, prin care in mod obligatoriu trebuiau somati contestatorii C si D, proprietarii imobilului, pentru nulitatea absoluta a Raportului de evaluare a imobilului, pentru nulitatea absoluta a Publicatiei de vanzare imobiliara, in care numele debitorilor C si D, proprietarii imobilului, nu sunt mentionate, pentru nulitatea absoluta a Publicatiei de vanzare imobiliara, pentru nulitatea absoluta a Procesului-verbal de licitatie prin care intimatul creditor isi adjudeca in contul creantei, imobilul si  pentru nulitatea absoluta a Actului de adjudecare, prin care intimatul creditor isi adjudeca in contul creantei, imobilul situat se impune anularea executarii silite.
 In temeiul articolului 4041 aliniatul 1 coroborat cu art. 4042  si  449 alin 2 Cod procedura civila, solicita intoarcerea executarii silite, prin restabilirea situatiei anterioare acesteia, adica restituirea imobillului, fiind o executare silita incheiata.
Instanta a dispus conexarea altui dosarul la prezenta cauza avand in vedere stransa legatura ce exista intre cele doua cauze.
Astfel prin cerer, contestatorii C si D au formulat contestatie impotriva aceleaiasi executarii silite.
Prin cererea inregistrata la Biroul Executorului Judecatoresc paratul a solicitat ca in baza titlului executoriu ce il constituie contractul de imprumut cu garantie imobiliara emis de B.N.P. sa se procedeze la executarea silita a debitoarei X pentru restituirea sumelor de bani acordate cu titlu de imprumut.
Prin incheierea pronuntata de Judecatoria Fetesti s-a dispus incuviintarea executarii silite pornita de creditor impotriva debitorilor X,  A si B, in baza titlului executoriu ce consta in contractul de imprumut cu garantie imobiliara autentificat prin incheierea B.N.P.
Prin somatiile de plata i s-a comunicat debitoarei A sa se prezinte la Biroul Executorului Judecatoresc cu sumele si cu cheltuielile de executare, in caz contrar urmand a se trece la vanzarea la licitatie publica a imobilului.
Executarea silita s-a incheiat cu intocmirea actului de adjudecare in baza caruia, in urma licitatiei publice i s-a adjudecat creditorului B imobilul casa de locuit.
Prin sentinta civila pronuntata de Judecatorie s-a dispus anularea dovezilor de primire si procesele verbale de predare, a incheierii Judecatoriei, anularea dovezii de primire si procesul verbal de predare, catre reclamanta X, a somatiei de plata si anularea dovezii de primire si procesul verbal de predare catre reclamanta X, a somatiei de plata emisa in dosarul de executare silita.
In considerentele acestei hotarari s-a apreciat ca desfiintarea (anularea) dovezilor de primire si proces verbal de predare a somatiilor de plata emise in dosarul Biroului Executorului Judecatoresc Banciu Constantin pe numele reclamantei X, au ca efect aprecierea de catre instanta de executare asupra repunerii reclamantei in dreptul de a formula contestatie la executarea silita a titlului executoriu ce consta in contractul de imprumut.
De asemenea s-a apreciat in considerentele aceleiasi hotarari faptul ca  comunicarea din nou catre reclamanti a incheierii de incuviintare a executarii silite precum si aprecierile cu privire la repunerea reclamantilor in dreptul de a declara apel impotriva incheierii de incuviintare executare silita sau de a formula contestatie la executarea silita, se pot efectua numai dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de anulare a actelor de procedura reprezentand dovezile de comunicare ale incheierii de incuviintare executare silita si ale somatiilor de plata.
Sentinta civila a ramas definitiva prin respingerea recursului.
Contestatorii din prezenta cauza au inteles sa formuleze prezenta contestatie la executare ca urmare a anularii dovezilor de primire si procesele verbale de predare catre reclamanti, a incheierii Judecatoriei, a anularii dovezii de primire si procesul verbal de predare catre reclamanta A, a somatiei de plata si a anularii dovezii de primire si procesul verbal de predare catre reclamanta A a somatiei de plata emisa in dosarul de executare silita.
De altfel si in cuprinsul cererii si in concluziile scrise depuse la dosar contestatorii formuleaza ca prim capat de cerere repunerea in termenul de formulare a contestatiei la executare, cu respectarea  termenului prevazut de art. 103 alin 2, raportat la art. 401 alin 1 litera c) Cpc, a fost promovata prezenta contestatie.
Astfel contestatorii anticipeaza invocarea exceptiei tardivitatii formularii cererii si formuleaza o cerere de repunere in termen intemeiata pe considerentele expuse mai sus.
Instanta a apreciat ca raportat la acest prim capat de cerere invocarea de catre instanta a exceptiei tardivitatii formularii cererii ar fi echivalat cu o antepronuntare cu privire la acest capat de cerere si ar fi formalizat excesiv procedura. Instanta apreciaza ca invocarea unei exceptii are rolul de aduce la cunostinta partilor invocarea unor neregularitati procedurale sau ori lipsuri referitoare la exercitiul dreptului la actiune, si acordarea posibilitatii ca acestia sa-si formuleze apararile cu privire la acestea. Ori contestatorii au anticipat aceste neregularitati si  au formulat cerere de repunere in termen si aparari cu privire la aceste neregularitati, in cauza de fata tardivitatea introducerii cererii. 
Trecand la analiza conditiilor privind repunerea in termenul de formulare a contestatiei la executare instanta constata ca potrivit art. 401 alin 1 litera c, C.p.c. contestatia se poate face in termen de 15 zile de la data cand debitorul care contesta executarea insasi a primit somatia ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit somatia sau executarea se face fara somatie iar potrivit lit. a al aceluiasi articol  de la data cand contestatorul a luat cunostinta de actul de executare pe care-l contesta.
Asadar legiuitorul a prevazut  ca in cazul in care nu primeste somatia acesta sa poata formula contestatia la executare in termen de 15 zile de la data cand ia la cunostinta de primul act de executare. In cauza de fata chiar daca au fost anulate dovezile de comunicare a incheierii de incuviintare a executarii silite si a somatiilor contestatorii au luat la cunostinta ulterior de actele de executare respectiv publicatii de vanzare sau actul de adjudecare. Acest din urma document poarta chiar semnatura contestatoarei A si mentioneaza chiar o intelegere intre debitor si creditor pentru plata unor sume de bani.
Cu privire somatiile de plata instanta constata ca au luat la cunostinta de acestea  in momentul in care au solicitat anularea dovezilor de primire.
De asemenea contestatorii C si D au luat la cunostinta de actele de executare silita. Chiar in situatia ipotetica  in care nu le-ar fi  fost comunicat nici un act de executare acestia au fost evacuati din locuinta si au aflat ca imobilul face obiectul unei executari silite. Termenul de 15 zile curge din acel moment prevazut de  art. 401 alin 1 litera c, C.p.c., respectiv de la data cand s-a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit somatia.
Un alt argument care sustine faptul ca contestatorii au luat la cunostinta de actele de executare este acela ca acestia au formulat diverse cai de atac impotriva incheierii de sedinta prin care a fost incuviintata executarea silita.
 Asadar constatarea ca somatia nu a fost primita nu atrage repunerea in termenul de exercitare a contestatiei la executare asa cum in mod gresit se sustine in motivarea cererii de repunere in termen, aceasta ipoteza fiind prevazuta de teza a II a art. 401 alin 1 litera c, C.p.c. care prevede ca in aceasta situatie termenul curge de la data cand se ia la cunostinta de primul act de executare.
Fata de aceste considerente instanta va respinge cererea de repunere in termen.
Ca si consecinta a respingerii cererii de repunere in termen instanta va respinge contestatie la executare ca tardiv formulata.
Cu privire la capatul de cerere privind intoarcerea executarii silite instanta observa ca potrivit  prevederilor art. 4041,  C.p.c in toate cazurile in care se desfiinteaza titlul executoriu sau insasi executarea silita, cel interesat are dreptul la intoarcerea executarii, prin restabilirea situatiei anterioare acesteia.
Instanta va respinge ca neintemeiat capatul de cerere privind intoarcerea executarii silite deoarece nu a fost dispusa desfiintarea titlului executoriu sau a executarii silite insesi.
Cu privire la capatul de cerere privind constatarea perimarii executarii silite instanta observa ca potrivit  prevederilor art. 4041,  C.p.c daca creditorul a lasat sa treaca 6 luni de la data indeplinirii oricarui act de executare, fara sa fi urmat alte acte de urmarire, executarea se perima de drept si orice parte interesata poate cere desfiintarea ei.
Ori in cauza de fata executarea silita a fost finalizata, imobilul fiind adjudecat si creanta stinsa, si ca si consecinta nu era necesar efectuarea altor acte de urmarire. Drept urmare instanta va respinge ca neintemeiat si capatul de cerere privind constatarea perimarii executarii silite.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013