InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Fetesti

Drept penal. Furtul calificat.

(Sentinta penala nr. 299 din data de 23.11.2011 pronuntata de Judecatoria Fetesti)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Fetesti | Jurisprudenta Judecatoria Fetesti

      
      - art. 208 alin. 1 - 209 alin. 1 lit. a si i cod penal cu aplic. art. 41 alin. 2 cod penal.
      
      Fapta inculpatului X care impreunä cu alte persoane, a patruns prin escaladare si efractie in locuintele partilor vatamate, de unde a sustras bunuri si pasari in valoare totala de 700 lei, iar in aceeasi perioada au incercat sä sustraga bunuri din locuintele partilor vatamate intruneste elementele constitutive  ale infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin. 1 - 209 alin 1 lit. a si i cod penal cu aplic. art. 41 alin. 2 cod penal
      

      Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatorie a fost trimis in judecata inculpatul X pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prevazuta de art. 208 alin. 1 - 209 alin. 1 lit. a si i cod penal cu aplic. art. 41 alin. 2 cod penal.
      Analizand materialul probator administrat pe parcursul urmaririi penale si cercetarii judecatoresti, instanta constata vinovatia inculpatului dovedita cu privire la savarsirea infractiunii de furt calificat prevazuta de art. 208 alin. 1 - 209 alin. 1 lit. a si i cod penal cu aplic. art. 41 alin. 2 cod penal si retine urmatoarea situatie de fapt:
      Inculpatul s-a intalnit cu numitii X siY , imprejurare in care au hotarat sa meargä pe str. la o vila, care era nelocuita, pentru a sustrage bunuri. Astfel, cei trei au mers pe str. la locuinta lui A, care era plecat in strainatate, unde au patruns in curte prin escaladarea gardului, apoi cu ajutorul unei schele gasite in curte, s-au urcat la etajul vilei, pe balcon. Aici, inculpatul a fortat cu umarul o fereastra din termopan care s-a deschis, apoi toti au patruns in interior, prin escaladarea acelei ferestre. X a fortat unele usi din interior si impreuna cu ceilalti au ravasit bunurile din camere, dar nu au sustras nimic.
      In cauza a fost ascultat numitul X.
      In dupa amiaza de 01.01.2011 inculpatul s-a intalnit cu minorul B si impreuna au hotarat sa mearga Ia locuinta numitei C pentru a sustrage pasari. In acest scop, in jurul orelor 1530 — 1600 cei doi au patruns in curtea Iocuintei partii vatamate printr-un spatiu liber din gardul imprejmuitor si de aici au prins 20 de pasari, pe care le-au pus intr-un sac luat de acasa. Dupa aceea au parasit curtea prin acelasi loc.
      Inculpatul s-a intalnit in cartier cu martorul, caruia i-a vandut pasarile cu suma de 70 lei, fara a-i spune ca provin din furt. Banii i-a impartit cu alta persoana si i-a cheltuit pe dulciuri si artificii.
      In declaratia data, partea vatamata a precizat faptul ca cele 20 pasari sustrase valorau 200 lei, suma pentru care nu mai formuleaza pretentii civile in cauza.
      Continuand activitatea infractionala, la data de 22 01 2011 X s-a intalnit cu minorii M si N, carora le-a propus sa mearga sa sustraga bunuri dintr-o locuinta, acestia fiind de acord. Cei trei au mers la locuinta lui M, care era plecat in sträinatate. Aici au patruns in curte prin escaladarea gardului, apoi au mers la locuinta tip vila, unde inculpatul cu ajutorul unui cui, a fortat o usa termopan si au patruns in interior. De aici, cei trei au pätruns in anexele locuintei, de unde au sustras cabluri electrice de cupru si un aparat DVD.
      Dupa aceea, au parasit locuinta si au mers la un alt corp de cladire din curte, unde inculpatul a spart cu mana un geam al ferestrei. Cioburile le-a aruncat in zapada, dupa care toti trei au pätruns intr-o camera prin geamul spart. Din acest corp de cladire, cei trei nu au sustras nici un bun, insa inculpatul a gasit in curte un ciocan pe care l-a sustras. In continuare cei trei au parasit curtea locuintei prin escaladarea gardului, iar pe parcursul deplasarii inculpatul a aruncat ciocanul pe drum.
      Inculpatul a mers la locuinta lui N careia i-a vandut aparatul DVD cu suma de 20 lei, fara a-i relata acestuia adevarata provenienta. Dupa aceea, cei trei au mers la locuinta lui P unde au dat foc cablurilor de cupru, find surprinsi de bunicul acestuia din urma, R.
      Cablurile au fost luate de inculpat, care a declarat ca le-a vandut la centrul de fier vechi, aspect neconfirmat de reprezentanta centrului.
      Persistand in activitatea infractionala, inculpatul s-a intalnit cu numitii S si T , carora le-a propus sä mearga cu el la vila numitului U pentru a sustrage bunuri, propunere acceptata de acestia.
      Astfel, cei trei au mers la locuinta luiU , au escaladat gardul, apoi au mers la fereastra al carui geam il sparsesera cu ocazia furtului comis Ia data de 22.01.2011. Acolo au smuls un placaj batut in cuie si toti trei au patruns prin acel loc in interiorul locuintei, de unde nu au sustras bunuri.
      Cu ocazia cercetarii la fata locului din data de 30.01.2011, de pe un ciob de geam gasit in zapada, in curtea lui U, a fost ridicatä o urma digitala, care in urma expertizarii s-a stabilit ca apatine inculpatului.
      De asemenea, prin raportul de expertiza psihiatrica s-a concluzionat ca inculpatul a avut aprecierea critica asupra faptelor de care este invinuit, discernamantul fiind prezent.
      Fiind audiat, inculpatul nu a recunoscut savarsirea faptelor in modalitatea prezentata mai sus.
      In drept, fapta inculpatului X, care in perioada noiembrie 2010 — ianuarie 2011 impreunä cu alte persoane, a patruns prin escaladare si efractie in locuintele partilor vatamate, de unde a sustras bunuri si pasari in valoare totala de 700 lei, iar in aceeasi perioada au incercat sä sustraga bunuri din locuintele partilor vatamate intruneste elementele constitutive  ale infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin. 1 - 209 alin 1 lit. a si i cod penal cu aplic. art. 41 alin. 2 cod penal. Potrivit acestui text de lege luarea impreuna cu alte personae, prin efractie si escaladare, a unor bunuri mobile din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul insusirii pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani.
      Sub aspectul laturii obiective a infractiunii, inculpatul a actionat in scopul insusirii pe nedrept de bunuri si pasari actele comise de acesta intrand in continutul elementului material al infractiunii de furt calificat.
      Din analiza probelor administrate in cauza si a imprejurarilor in care au fost savarsite faptele rezulta ca s-a adus o atingere suficient de grava valorilor sociale aparate prin legea penala.
      De asemenea, instanta constata ca subzista legatura de cauzalitate necesara pentru existenta infractiunii, intre faptele comise si urmarea socialmente periculoasa produsa de catre inculpat.
      In ceea ce priveste vinovatia inculpatului, instanta retine ca acesta a savarsit faptele cu intentie directa definita in cadrul art.19 alin.1 pct.1 lit. a cod penal intrucat asa cum rezulta din probatoriul existent la dosar, acesta a prevazut rezultatul faptelor sale, urmarind producerea lui prin savarsirea infractiunii respective.
      Retinerea circumstantelor agravante de la art. 209 alin. 1 lit. a si i se impune din moment ce faptele au fost comise impreuna cu alte persoane, prin efractie, escaladare, astfel cum rezulta din declaratiile martorilor date in faza de urmarire penala cat si in fata instantei de judecata.
      Sentinta a ramas definitiva la data de 13.11.2011.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010