InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Fetesti

Drept civil. Iesire din indiviziune. Hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare.

(Sentinta civila nr. 2189 din data de 02.11.2011 pronuntata de Judecatoria Fetesti)

Domeniu Vanzari-Cumparari | Dosare Judecatoria Fetesti | Jurisprudenta Judecatoria Fetesti

    
      - art. 974 Cod civil
      Dreptul de a introduce actiunea de partaj nu este unul strict personal, provocarea impartelii le incumba si creditorilor. Pasivitatea debitorilor in realizarea drepturilor lor de proprietate si chiar incercarea de a frauda interesele legitime ale creditorilor, sunt cauze care l-au determinat pe legiuitor sa prevada, in favoarea creditorilor, aceasta prerogativa de provocare a impartelii.
      

      Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamantul SC "A"  in contradictoriu cu paratii B, C, D, E, F, G, H, I avand ca obiect  "iesire din indiviziune - constatare vanzare-cumparare".
      Prin cererea inregistrata la pe rolul acestei instante reclamanta SC "A" a chemat in judecata pe paratii paratii B, C, D, E, F, G, H, I solicitand ca pe baza probelor ce se vor administra, sa se pronunte o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare pentru dreptul indiviz de 3/8 din terenul arabil in suprafata de 5,26 ha (52600 mp) situat in extravilanul comunei evidentiat in titlul de proprietate si sa dispuna iesirea din indiviziune a partilor cu privire la acest teren.
      In motivarea cererii reclamanta arata ca la data de 25 08 2009, paratii B, C si D au incheiat cu ea un contract de promisiune bilaterala de vanzare-cumparare pentru cota parte indiviza de 3/8 din terenul arabil in suprafata de 5,26 ha. Acestia au dobandit terenul prin mostenire de pe urma defunctului tata. Desi au primit intregul pret de la reclamanta, paratii nu au facut demersuri pentru incheierea contractului autentic de vanzare-cumparare si impartirea terenului.
Din titlul de proprietate emis de Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor rezulta ca numitului X, i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului arabil in suprafata de 5,26 ha.
      Potrivit certificatului de mostenitor de pe urma defunctului X a ramas in masa succesorala terenul arabil in suprafata de 5,26 ha (52600 mp) asupra caruia au calitatea de mostenitori legali (fii) paratii B, C, D, E, F, G, H, I cu cate o cota -parte succesorala de 1/8 fiecare.
      Prin conventia intitulata "contract de promisiune bilaterala de vanzare-cumparare promitentii vanzatori B, C si D se obliga sa vanda promitentei cumparatoare A in calitate de cumparatoare, dreptul lor indiviz de 3/8 din terenul arabil in suprafata de 5,26 ha.
      In conventie se mentioneaza printre alte obligatii si aceea a promitentilor vanzatori de a efectua toate demersurile in vederea incheierii in forma ceruta de lege a actului de vanzare, in termen de 30 de zile de la data intocmirii contractului de promisiune bilaterala de vanzare-cumparare, iar alta clauza reglementeaza posibilitatea promitentului cumparator de a solicita instantei de judecata pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare.
         Prin raportul de expertiza topografica realizat in cauza, la care partile nu au formulat obiectiuni, terenul arabil extravilan a fost impartit in natura in sase loturi.
      Conform prevederilor art. 91-98 cap. VI din Legea nr. 71/2011, instanta va avea in vedere prevederile actelor normative in materia mostenirii, existente la data decesului defunctului.
      In solutionarea constatarii ca valabil intervenita a unei vanzari cumparari, instanta se va raporta la prevederile art. 6 alin. 1 si 2 din noul cod civil, conform carora legea civila este aplicabila cat timp este in vigoare. Aceasta nu are putere retroactiva. Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor.
      Contractul de promisiune bilaterala de vanzare-cumparare este o conventie sinalagmatica intervenita intre partile cauzei. Asadar, se vor avea in vedere actele normative in vigoare la data incheierii acesteia, dandu-se eficienta art. 6 alin. 2 din noul cod civil, dar si principiului de drept:,,tempus regit actum".
      Se retine ca potrivit art. 644 cod civil "proprietatea bunurilor se dobandeste si se transmite prin succesiune, prin legate, prin conventie si prin traditiune."
      Potrivit art. 8 din Legea nr. 18/1991 stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor care se gasesc in patrimoniul cooperativelor agricole de productie se face in conditiile prezentei legi, prin reconstituirea dreptului de proprietate sau constituirea acestui drept. De prevederile legii beneficiaza membrii cooperatori care au adus pamant in cooperativa agricola de productie sau carora li s-a preluat in orice mod teren de catre aceasta, precum si, in conditiile legii civile, mostenitorii acestora, membrii cooperatori care nu au adus pamant in cooperativa si alte persoane anume stabilite. Stabilirea dreptului de proprietate se face, la cerere, prin eliberarea unui titlu de proprietate.
      Conform art. 13 alin.1 si 3 din Legea nr.18/1991 republicata calitatea de mostenitor se stabileste pe baza certificatului de mostenitor sau a hotararii judecatoresti definitive, ori in lipsa acestora, prin orice probe din care rezulta acceptarea mostenirii. Titlul de proprietate se emite cu privire la suprafata de teren determinata pe numele tuturor mostenitorilor,urmand ca ei sa procedeze potrivit dreptului comun.
      Potrivit art. 651 Cod civil succesiunile se deschid prin moarte.
           Conform art. 669 Cod civil copiii sau descendentii lor succed tatalui, mamei, bunicilor si oricarui alt ascendent, fara deosebire de sex si chiar de ar fi nascuti din deosebite casatorii. Ei succed in parti egale cand se gasesc toti in gradul dintai si sunt chemati dupa propriul lor drept. Ei succed pe tulpina cand sunt chemati toti sau unul din ei prin reprezentare.
      Potrivit art. 2 alin. 1 titlul X din Legea nr. 247/2005 terenurile cu sau fara constructii situate in intravilan si extravilan, indiferent de destinatia sau intinderea lor, pot fi instrainate si dobandite prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.
Conform art. 5 alin. 2 titlul X din Legea  nr. 247/2005 in situatia in care dupa incheierea unui antecontract cu privire la teren, cu sau fara constructii, una din parti refuza ulterior sa incheie contractul, partea care si-a indeplinit obligatiile poate sesiza instanta competenta care poate pronunta o hotarare care sa tina loc de contract autentic.
      Potrivit art. 969 Cod civil conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante. Ele se pot revoca prin consimtamantul mutual sau din cauze autorizate de lege.
      Potrivit art. 1294 Cod civil vanzarea este o conventie prin care doua parti se obliga intre sine, una a transmite celeilalte proprietatea unui lucru si aceasta a plati celei dintai pretul.
      Potrivit art. 1310 Cod civil pot fi vandute toate lucrurile care sunt in comert (adica in circuitul civil).
      Lucrul vandut trebuie sa fie determinat sau determinabil, determinare care se face prin descrierea lui. Pot fi vandute si lucruri indivize prin consimtamantul tuturor coproprietarilor. Un singur coindivizar poate vinde doar cota sa parte ideala dintr-un anumit lucru, caz in care cumparatorul devine coindivizar cu ceilalti coindivizari pana la efectuarea partajului.
Pornind de la realitatea antecontractului de promisiune de vanzare-cumparare, incheiat intre reclamanta si paratii B, C si D instanta apreciaza ca se poate constata ca intervenita vanzarea - cumpararea cotelor-parti indivize din teren, care le revin paratilor, printr-o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare - cumparare. Aceasta solutie se impune in temeiul principiului executarii in natura a obligatiilor si a repararii prejudiciilor, prevazut de art. 1077 Cod civil si art. 5 alin. 2 titlul X din Legea nr.247/2005 care permite pronuntarea unei  hotarari menita sa tina loc de contract de vanzare - cumparare.
      Conform art. 974 Cod civil creditorii pot exercita toate drepturile si actiunile debitorului, in afara de acelea care ii sunt exclusiv personale.
      Conform art. 1073 Cod civil creditorul are dreptul de a dobandi indeplinirea exacta a obligatiei si in caz contrar are dreptul la  dezdaunare.
      Potrivit art. 1077 Cod civil nefiind indeplinita obligatia de a face, creditorul poate de asemenea sa fie autorizat de a o aduce el la indeplinire pe cheltuiala debitorului.
      Potrivit art. 728 cod civil nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune. Un coerede poate oricand cere imparteala succesiunii, chiar cand ar exista conventii sau prohibitii contrarii.
          Potrivit art. 6739 cod procedura civila, la formarea si atribuirea loturilor instanta va tine seama dupa caz si de acordul partilor, marimea cotei - parti ce se cuvine fiecaruia din masa bunurilor de impartit, natura bunurilor.
          Cum dreptul de a introduce actiunea de partaj nu este unul strict personal, provocarea impartelii le incumba si creditorilor. Pasivitatea debitorilor in realizarea drepturilor lor de proprietate si chiar incercarea de a frauda interesele legitime ale creditorilor, sunt cauze care l-au determinat pe legiuitor sa prevada, in favoarea creditorilor, aceasta prerogativa de provocare a impartelii.
      In cauza se constata ca trei dintre coindivizarii terenului arabil in suprafata de 5,26 ha (52600 mp), au vandut reclamantei dreptul lor indiviz de 3/8 din acest teren, fara a se mai face demersuri pentru a iesi din indiviziune. Prin cumparare reclamanta a devenit astfel creditoarea vanzatorilor si astfel poate aduce ea la indeplinire aceasta obligatie a paratilor B, C si D de a efectua impartirea asupra terenului arabil.
      Va omologa raportul de expertiza topografica realizat in cauza si va dispune iesirea din indiviziune a partilor asupra terenului arabil extravilan.
      Sentinta a ramas irevocabila la data de 26.01.2012.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Vanzari-Cumparari

Nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare a unui imobil. - Decizie nr. 161 din data de 17.02.2012
Constatarea nulitatii absolute a actului aditional la contractul de vanzare-cumparare si restabilirea situatiei anterioare - Decizie nr. 973 din data de 03.12.2010
Despagubiri solicitate ca urmare a constatarii nulitatii unui contract de vanzare-cumparare avand ca obiect imobil - Decizie nr. 516 din data de 13.12.2010
Constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare incheiat cu scop ilicit - Decizie nr. 377 din data de 18.10.2010
Obligatie de a face - Sentinta civila nr. 207 din data de 12.03.2009
Restituire arvuna. Conditii. - Decizie nr. 234/R din data de 24.09.2008
Contencios Fiscal. Aplicarea in timp a legii contenciosului administrativ - Decizie nr. 131/R din data de 23.05.2006
Raspunderea pentru evictiune; calitate procesuala pasiva. - Decizie nr. 4/Ap din data de 20.01.2009
Conditiile admiterii in principiu a cererii de interventie principala. - Hotarare nr. 108 din data de 04.04.2015
Opozitia la vanzare. Termen de formulare. Comunicarea notificarii. - Decizie nr. 457 din data de 19.05.2010
Obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1752 din data de 22.06.2010
Contencios administrativ-fiscal. Operatiuni de vanzare de bunuri imobile cu caracter repetat efectuate de o persoana fizica. Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata. Calitate de persoana impozabila. - Decizie nr. 498 din data de 25.03.2011
Societate comerciala. Antecontract de vanzare – cumparare de bunuri imobile concretizat in factura. Lipsa drepturilor privind sustinerea uneia dintre parti, precum ca nu s-a indeplinit conditia suspensiva pentru incheierea actului in forma autentica. - Decizie nr. 90 din data de 11.11.2008
CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE. LIPSA PRET. PRET NESERIOS. LIPSA HOTARARII ADUNARII GENERALE A ASOCIATILOR. CONSECINTE. - Decizie nr. 48 din data de 27.06.2008
ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE TEREN. INTERPRETAREA CONTRACTULUI. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI VANZATORULUI. ACTIUNEA IN PERFECTARE A VANZATORULUI. OBLIGATIA INSTANTEI. - Decizie nr. 46 din data de 27.06.2008
Emitere instrumente de plata fara acoperire - Sentinta penala nr. 13 din data de 15.01.2010
Civil-Actiune in constatare. - Sentinta civila nr. 1004 din data de 19.01.2012
Incheiere contract de vanzare-cumparare cu primaria, a unei locuinte inchiriat. - Sentinta civila nr. 8010 din data de 30.05.2011
Anulare contract pentru lipsa de discernamant a vanzatorului - Sentinta civila nr. 10047 din data de 04.11.2008
Conditii necesare pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Sentinta civila nr. 21383 din data de 01.11.2013