InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Fetesti

Drept civil. Nulitate act juridic.

(Sentinta civila nr. 812 din data de 06.04.2010 pronuntata de Judecatoria Fetesti)

Domeniu Vanzari-Cumparari | Dosare Judecatoria Fetesti | Jurisprudenta Judecatoria Fetesti

Drept civil. Nulitate act juridic.

-art. 966 Cod civil
Instanta poate constata nulitatea absoluta a contractului de vinzare-cumparare, cauza ilicita a acestuia cand acest contract a fost incheiat cu incalcarea bunelor moravuri si bunei credinte ce guverneaza raporturile de familie si relatiile comerciale, scopul urmarit fiind acela de fraudare a intereselor societatii creditoare.

Prin cererea inregistrata pe rolul instantei reclamanta SC "X" SRL a chemat in judecata pe parati A, B si C, solicitand ca prin hotarare judecatoreasca sa se constate nulitatea absoluta a contractului de vinzare-cumparare a unui imobil incheiat intre B, in calitate de vinzator si C, in calitate de cumparator, autentificat.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca are calitatea de creditor personal al debitorului A si printre bunurile imobile dobindite de acesta impreuna cu fosta sotie B in timpul casatoriei, se afla si un apartament. In urma unei cereri, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, i-a eliberat un extras de carte funciara din care rezulta ca acest apartament a fost vindut vaduvei C (mama parate iB) prin contractul de vinzare-cumparare mentionat mai sus.
S-a precizat ca B a avut calitatea de vinzator in baza unei tranzactii de care s-a luat act prin sentinta civila care a fost desfiintata insa printr-o decizie a Tribunalului  astfel ca se impune constatarea nulitatii actului de vinzare-cumparare a apartamentului deoarece B nu mai era singura proprietara a imobilului.
Pe de alta parte s-a aratat ca este putin probabil ca parata C a avut posibilitati materiale sa cumpere un apartament si ca vinzarea s-a facut cu rea credinta , cu scopul de a nu fi urmarita partea ce s-ar fi cuvenit paratului A in cazul executarii silite pentru obligatiile asumate de A in contractele incheiate cu reclamanta.
In final s-a mai mentionat ca indiferent daca apartamentul a fost vindut numai de catre B sau de aceasta impreuna cu fostul sot , paratulA , contractul este lovit de nulitate absoluta pentru faptul ca s-a bazat pe o cauza nelicita, cauza fiind contrara bunelor moravuri si bunelor credinte care guverneaza tranzactiile imobiliare, raporturile de familie, relatiile comerciale si cele civile, iar scopul urmarit a fost fraudarea legii si prejudicierea creditoarei reclamante.
Prin sentinta civila s-a dispus desfacerea casatoriei incheiata de A si B prin acordul acestora.
Prin sentinta civila Judecatoria a luat act, potrivit art. 1704 Cod civil rap. B cu privire la partajarea bunurilor dobandite in timpul casatoriei.
Prin sentinta arbitrala Tribunalul arbitral a admis actiunea formulata de reclamanta X impotriva paratilor Y si A si a obligat paratii sa plateasca reclamantei echivalentul in lei al sumei de 11.584,10 Euro cu titlu de pret marfa si echivalentul in lei al sumei de 2.207,05 Euro cu titlu de penalitati de intarziere, la cursul oficial al BNR din ziua platii, precum si cheltuieli de arbitraj in suma de 34.996.579 lei.  
La data de 17.10.2005, Judecatoria a pronuntat incheierea prin care a dispus investirea cu formula executorie a sentintei arbitrale, iar la data de 15.01.2007 reclamanta a formulat cerere de executare silita a paratilor la BEJ, care i-a comunicat reclamantei faptul ca debitorii sai sunt insolvabili.
Ca urmare a tranzactiei intervenite intre paratii A s iB, cea din urma a devenit unic proprietar al imobilului astfel ca prin contractul de vinzare-cumparare autentificat, B a vindut mamei sale C acest apartament.
Se retine insa ca prin decizia civila pronuntata de Tribunal, a fost admis recursul declarat de reclamanta si s-a constatat nulitatea absoluta a tranzactiei de partaj bunuri comune dobindite de paratii A si B in timpul casatoriei.
Potrivit art. 966 Cod civil, obligatia fara cauza sau fondata pe o cauza falsa sau nelicita nu poate avea nici un efect, iar in baza art. 968 cod civil, cauza este nelicita cind este prohibita de legi, cind este contrara bunelor moravuri si ordinii publice.
In speta, societatea reclamanta a invocat drept motiv de nulitate absoluta a contractului de vinzare-cumparare, cauza ilicita a acestuia si faptul ca acest contract a fost incheiat cu incalcarea bunelor moravuri si bunei credinte ce guverneaza raporturile de familie si relatiile comerciale, scopul urmarit fiind acela de fraudare a intereselor societatii creditoare.
Instanta analizind aceste sustineri le apreciaza ca fiind intemeiate, considerind ca acestea corespund adevarului.
In relatiile comerciale dintre reclamanta si paratul A, cel din urma a obtinut aminarea platii debitului datorat pina in lunile august si septembrie, deci dupa pronuntarea sentintei civile privind divortul si partajul sotilor A si B.
Rapiditatea cu care au dorit sa finalizeze procesul de partaj, atribuirea prin tranzactie a tuturor bunurilor mobile si doua imobile catre B de catre debitorul societatii, paratul A, urmate de vinzarea imobilului de catre parata Bcatre mama sa C, dupa ce reclamanta formulase impotriva paratului A cererea inregistrata la Curtea de Arbitraj conduc la ideea relei credinte a paratilor.
De asemenea este greu de crezut ca mama paratei B, vaduva si in virsta ar fi avut posibilitati materiale sa poata cumpara un apartament.
Toate aceste aspecte formeaza convingerea instantei ca in coniventa, paratii cu incalcarea normelor bunelor moravuri si fraudarea legii, au scos practic de sub urmarirea societatii reclamante bunurile proprietatea debitorului paratul A caruia prin aceste acte i-au creat o stare de insolvabilitate, fiind vadit caracterul ilicit al actelor paratilor.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Vanzari-Cumparari

Nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare a unui imobil. - Decizie nr. 161 din data de 17.02.2012
Constatarea nulitatii absolute a actului aditional la contractul de vanzare-cumparare si restabilirea situatiei anterioare - Decizie nr. 973 din data de 03.12.2010
Despagubiri solicitate ca urmare a constatarii nulitatii unui contract de vanzare-cumparare avand ca obiect imobil - Decizie nr. 516 din data de 13.12.2010
Constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare incheiat cu scop ilicit - Decizie nr. 377 din data de 18.10.2010
Obligatie de a face - Sentinta civila nr. 207 din data de 12.03.2009
Restituire arvuna. Conditii. - Decizie nr. 234/R din data de 24.09.2008
Contencios Fiscal. Aplicarea in timp a legii contenciosului administrativ - Decizie nr. 131/R din data de 23.05.2006
Raspunderea pentru evictiune; calitate procesuala pasiva. - Decizie nr. 4/Ap din data de 20.01.2009
Conditiile admiterii in principiu a cererii de interventie principala. - Hotarare nr. 108 din data de 04.04.2015
Opozitia la vanzare. Termen de formulare. Comunicarea notificarii. - Decizie nr. 457 din data de 19.05.2010
Obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1752 din data de 22.06.2010
Contencios administrativ-fiscal. Operatiuni de vanzare de bunuri imobile cu caracter repetat efectuate de o persoana fizica. Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata. Calitate de persoana impozabila. - Decizie nr. 498 din data de 25.03.2011
Societate comerciala. Antecontract de vanzare – cumparare de bunuri imobile concretizat in factura. Lipsa drepturilor privind sustinerea uneia dintre parti, precum ca nu s-a indeplinit conditia suspensiva pentru incheierea actului in forma autentica. - Decizie nr. 90 din data de 11.11.2008
CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE. LIPSA PRET. PRET NESERIOS. LIPSA HOTARARII ADUNARII GENERALE A ASOCIATILOR. CONSECINTE. - Decizie nr. 48 din data de 27.06.2008
ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE TEREN. INTERPRETAREA CONTRACTULUI. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI VANZATORULUI. ACTIUNEA IN PERFECTARE A VANZATORULUI. OBLIGATIA INSTANTEI. - Decizie nr. 46 din data de 27.06.2008
Emitere instrumente de plata fara acoperire - Sentinta penala nr. 13 din data de 15.01.2010
Civil-Actiune in constatare. - Sentinta civila nr. 1004 din data de 19.01.2012
Incheiere contract de vanzare-cumparare cu primaria, a unei locuinte inchiriat. - Sentinta civila nr. 8010 din data de 30.05.2011
Anulare contract pentru lipsa de discernamant a vanzatorului - Sentinta civila nr. 10047 din data de 04.11.2008
Conditii necesare pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Sentinta civila nr. 21383 din data de 01.11.2013