InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Fetesti

In lipsa unui titlu de proprietate autentificat de o autoritate competenta ca atare, din care sa rezulte proprietatea terenului nu se poate considera ca autorul reclamantului a detinut teren in proprietate

(Sentinta civila nr. 2367 din data de 08.12.2010 pronuntata de Judecatoria Fetesti)

Domeniu Proprietate privata | Dosare Judecatoria Fetesti | Jurisprudenta Judecatoria Fetesti

In lipsa unui titlu de proprietate autentificat de o autoritate competenta ca atare, din care sa rezulte proprietatea terenului nu se poate considera ca autorul reclamantului a detinut teren in proprietate.

           
Prin cererea inregistrata pe rolul instantei reclamantul X a chemat in judecata pe paratele Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate si Comisia Locala pentru stabilirea dreptului de proprietate solicitand ca prin hotarare judecatoreasca sa se dispuna reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului in suprafata de 8 ha.
In motivarea cererii reclamantul arata ca bunica sa, a detinut inainte de colectivizare, suprafata de 8 ha. actualmente teritoriu aflat in administrarea comunei Giurgeni, judetul Ialomita. Pentru a nu fi stramutata si a i se stabili domiciliul fortat in alta parte, bunica sa a fost nevoita sa doneze statului terenul, autoritatile statale deposedand-o abuziv in acest mod, de teren. Comisia Locala de Fond Funciar i-a aprobat reclamantului cererea de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului, insa Comisia Judeteana i-a invalidat aceasta cerere. .
Prin Hotararea, Comisia Locala pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a aprobat cererea numitului A in ceea ce priveste reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului in suprafata de 8 ha.
Prin Hotararea Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a a invalidat propunerea Comisiei Locale de Fond Funciar.
Din copia de pe tabelul nominal al locuitorilor care au avut culturi pe raza comunei emisa de Directia Judeteana a Arhivelor Nationale rezulta ca numita in perioada 1949-1950 a avut culturi de cereale pe suprafata de teren de 8 ha.
Potrivit art. 8 alin. 1 si 2 din Legea nr. 18/1991 stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor care se gasesc in patrimoniul cooperativelor agricole de productie se face in conditiile prezentei legi, prin reconstituirea dreptului de proprietate sau constituirea acestui drept. De prevederile legii beneficiaza membrii cooperatori care au adus pamant in cooperativa agricola de productie sau carora li s-a preluat in orice mod teren de catre aceasta, precum si, in conditiile legii civile, mostenitorii acestora, membrii cooperatori care nu au adus pamant in cooperativa si alte persoane anume stabilite.
Conform art. 11 alin. 1, 2, 21 si 3 din Legea nr. 18/1991 suprafata adusa in cooperativa agricola de productie este cea care rezulta din: actele de proprietate, cartea funciara, cadastru, cererile de inscriere in cooperativa, registrul agricol de la data intrarii in cooperativa, evidentele cooperativei sau, in lipsa acestora, din orice alte probe, inclusiv declaratii de martori. Dispozitiile alin.1 din Legea nr. 18/1991 se aplica in mod corespunzator si in ceea ce priveste suprafetele preluate de cooperativele agricole de productie in baza unor legi speciale sau in orice mod de la membrii cooperatori. Terenurile preluate abuziv de cooperativele agricole de productie de la persoanele fizice, fara inscriere in cooperativele agricole de productie sau de catre stat, fara nici un titlu, revin de drept proprietarilor care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate, pe vechile amplasamente, daca acestea nu au fost atribuite legal altor persoane. Stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere, pe baza situatiei terenurilor detinute de cooperativa agricola de productie la 1 ianuarie 1990, inscrisa in sistemul de evidenta a cadastrului funciar general sau a registrului agricol, corectata cu instrainarile legal efectuate de catre cooperativa pana la data intrarii in vigoare a legii.
Potrivit art. 13 alin. 1 si 2 din Legea nr. 18/1991 calitatea de mostenitor se stabileste pe baza certificatului de mostenitor sau a hotararii judecatoresti definitive ori, in lipsa acestora, prin orice probe din care rezulta acceptarea mostenirii. Mostenitorii care nu-si pot dovedi aceasta calitate, intrucat terenurile nu s-au gasit in circuitul civil, sunt socotiti repusi de drept in termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au apartinut autorului lor. Ei sunt considerati ca au acceptat mostenirea prin cererea pe care o fac comisiei.
Se poate observa ca la dosar nu s-a depus un titlu de proprietate autentificat de o autoritate competenta ca atare, din care sa rezulte ca numita bunica reclamantului, a fost proprietara unui teren in suprafata de 8 ha., amplasat pe raza comunei. Faptul ca s-au depus niste copii emise de Arhivele Statului, din care rezulta ca aceasta a insamantat un astfel de teren in suprafata de 8 ha., obtinand astfel culturi pe el, nu poate dovedi ca in perioada 1948-1949 detinea terenul in proprietate. Se poate ca acel teren sa fi apartinut altor persoane (rude, prieteni, vecini) care i l-au dat spre folosinta in vederea cultivarii de cereale.
Avand in vedere ca reclamantul nu a reusit sa dovedeasca faptul ca bunica sa a adus in cooperativa agricola de productie un teren in suprafata de 8 ha. situat pe raza comunei sau ca i-a fost preluat de catre stat in alt mod, teren asupra caruia aceasta sa fi avut un drept de proprietate, instanta considera ca cererea nu este intemeiata, urmand a o respinge.
Sentinta a ramas irevocabila prin respingerea recursului la 10.05.2011.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Proprietate privata

Exercitarea in mod abuziv a dreptului de proprietate. Schimbare destinatie imobil. Acordul coproprietarilor - Sentinta civila nr. 265 din data de 04.06.2014
Despagubiri pentru lipsa folosintei unei suprafete de teren. - Decizie nr. 520 din data de 29.05.2012
Reconstituirea dreptului de proprietate privata - Decizie nr. 483 din data de 26.05.2011
COMPARARE DE TITLURI . ADMISIBILITATE - Decizie nr. 348 din data de 29.10.2009
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 309 din data de 26.01.2011
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 385 din data de 27.01.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 135 din data de 19.01.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 38 din data de 12.01.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1227 din data de 24.11.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1220 din data de 24.11.2010
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 292 din data de 28.04.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 03.06.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 567 din data de 23.06.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 603 din data de 26.11.2008
Granituire - Sentinta civila nr. 49 din data de 20.01.2009
Legea nr. 10/2001 pana la solutionarea notificarii formulata de antecesorii reclamantilor, instrainarea imobilelor vizate este interzisa, indiferent de modalitatea instrainarii. Instrainarea prin licitatie si adjudecare nu este exclusa de la aplicarea tex - Decizie nr. 20 din data de 22.01.2014
Admisibilitatea actiunii unei persoane in contradictoriu cu Primarul – Mun. B pentru obligarea acestuia de intrare in legalitate privind emiterea de parat a autorizatiei de constructie in conditiile legii. - Decizie nr. 3432/R din data de 25.06.2013
Succesiune. Acceptare, prin formularea cererii pentru reconstituirea dreptului de proprietate - Decizie nr. 827/R din data de 20.04.2012
Societati comerciale. Societate pe actiuni. - Decizie nr. 10/Ap din data de 05.02.2009
Societate comerciala. Societate pe actiuni. Convocare A.G.A. In aprecierea calitatii unei persoane de a cere convocarea adunarii generale nu intereseaza daca acea persoana va putea si vota in acea adunare generala persoanei. Art.119 alin.3 si art... - Decizie nr. 4/Ap din data de 22.01.2009