InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Fetesti

Dreptul familiei. Stabilire paternitate

(Sentinta civila nr. 2487 din data de 27.11.2008 pronuntata de Judecatoria Fetesti)

Domeniu Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia) | Dosare Judecatoria Fetesti | Jurisprudenta Judecatoria Fetesti

4. Dreptul familiei. Stabilire paternitate 

- Art.60 din Codul familiei.

Potrivit art. 61 Cod familiei "Timpul cuprins intre a trei sute si a o suta optzecea zi dinaintea nasterii copilului este timpul legal al conceptiunii. El se socoteste de la zi la zi". In situatia in care din expertiza medico - legala privind cercetarea paternitatii rezulta in procent ridicat ca paratul este tatal copilului nu are relevanta atitudinea paratului de negare a relatiei cu mama copilului. Prin cererea inregistrata la instanta reclamanta X in contradictoriu cu paratul Y a solicitat sa se stabileasca paternitatea copilului A , sa se incuviinteze ca minora sa poarte numele paratului, cu obligarea acestuia la plata pensiei de intretinere lunare in baza art. 107 raportat la art. 86 si art. 94 din Codul familiei, incredintarea minorei spre crestere si educare reclamantei, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii legal timbrata arata ca in urma unei relatii intime cu paratul a rezultat minora A.
Paratul nu a fost deloc deranjat de relatia cu reclamanta, dar a devenit nervos si iritat cand a aflat ca aceasta este insarcinata. Paratul nu contribuie cu nimic la cresterea si educarea minorei, reclamanta fiind sustinuta moral si material de parintii sai.
Paratul, legal citat, intampinare prin care solicita respingerea actiunii formulate de reclamanta ca neintemeiata deoarece sustinerile reclamantei din cererea principala nu sunt reale. Precizeaza ca nu a avut vreodata o relatie cu reclamanta.
La solicitarea partilor s-au administrat probele cu acte, interogatoriu si testimoniala, iar la solicitarea reclamantei a fost incuviintata si proba cu expertiza medico - legala.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta constata urmatoarele:
Potrivit art.61 Cod familiei "Timpul cuprins intre a trei sute si a o suta optzecea zi dinaintea nasterii copilului este timpul legal al conceptiunii. El se socoteste de la zi la zi".
Coroborand declaratiile martorilor se poate trage concluzia ca partile au avut o relatie de natura sexuala. 
Din Raportul de expertiza medico - legala privind cercetarea paternitatii Examenul sistemului HLA, in urma recoltarii probelor de sange si a investigarii antigenelor sistemului HLA cls.I a s-a stabilit ca " probabilitatea de paternitate a numitului Y  fata de copilul A- Ecaterina este de 98,7 %".
Potrivit art.56 Cod familiei  "Filiatia fata de tata se stabileste, _____, prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca", iar art.59 alin.1 prevede ca "Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele sau de catre mama, chiar daca este minora, ori de reprezentantul lui legal" .
In cele din urma, potrivit art.60 alin.1 Cod familiei "Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita de mama intr-un termen de un an de la nasterea copilului"  .
Concluziile raportului de expertiza ce acorda o probabilitate ridicata, apropiata de certitudine, ca paratul sa fie tatal copilului, coroborate cu situatia de fapt retinuta (lipsa oricaror legaturi de prietenie/amicitie ale reclamantei cu alte persoane, remiterea de catre parat a unor sume de bani pentru efectuarea intreruperii de sarcina, intalnirile celor doi) intaresc convingerea instantei ca minora are ca tata biologic pe parat .
In raport de situatia de fapt retinuta, dispozitiile legale amintite, probele administrate si concluziile raportului de expertiza medico - legala si avand in vedere interesul real, superior al copilului, instanta va admite in parte, actiunea reclamantei.
Va constata ca este tatal minorei.
Avand in vedere varsta minorei, faptul ca aceasta a fost ingrijita de la nastere si pana in prezent de catre reclamanta, fata de pozitia paratului, va dispune incredintarea copilului catre mama reclamanta spre crestere, ingrijire si educare.
Potrivit art. 86 din Codul familiei, obligatia de intretinere exista intre parinti si copii, descendentul avand dreptul de intretinere cat timp este minor, la stabilirea cuantumului pensiei de intretinere avandu-se in vedere prevederile art. 94 din Codul familiei, conform carora intretinere este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza sa o plateasca.
Art. 64 din Codul familiei " Copilul din afara casatoriei dobandeste numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita. In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasca va putea da incuviintarea copilului sa poarte numele acestuia din urma."  Paratul s-a opus constant admiterii cererii si, evident, ca minora sa-i poarte numele. In raport de aceasta pozitionare, apreciind ca nu ar fi in interesul copilului sa poarte numele de familie al parintelui care nu-l recunoaste, instanta va respinge solicitarea reclamantei privind acest aspect .
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia)

Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Reincredintare minor - stabilire program vizita - Sentinta civila nr. 147 din data de 19.11.2011
Stabilire domiciliu minor - pensie intretinere - Sentinta civila nr. 141 din data de 19.01.2011
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1111 din data de 10.11.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 635 din data de 25.08.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 634 din data de 25.08.2010
Pensie intretinere major - Sentinta civila nr. 490 din data de 03.06.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 223 din data de 15.04.2010
Divort - Sentinta civila nr. 160 din data de 11.03.2010
Pensie intretinere - stabilire pensie - Sentinta civila nr. 176 din data de 24.03.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 26 din data de 14.01.2010
pensie intretinere - Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009
Majorare pensie - Sentinta civila nr. 313 din data de 17.06.2009
Recunoastere hotarare de divort pronuntata intr-un stat tert fata de cetatenia ambilor soti. Art. 166 din Legea nr. 105/1992 - Decizie nr. 77/R din data de 30.01.2014
Divort. Exercitarea drepturilor parintesti asupra minorilor dupa divort. - Decizie nr. 276/R din data de 12.03.2014
Legea nr. 272/2004. Delegarea exercitarii drepturilor si obligatiilor parintesti. - Decizie nr. 30/R din data de 14.06.2006
Stabilirea paternitatii. Valoarea probatorie a expertizelor medico-legale de stabilire a legaturii de filiatie. - Decizie nr. 24/R din data de 21.04.2006
Dreptul familiei. Pastrarea numelui avut in timpul casatoriei. Intelesul notiunii de „motive temeinice” pentru care instanta poate admite cererea. - Decizie nr. 50/R din data de 06.05.2005
Dreptul familiei. Ocrotirea minorului prin masura plasamentului in regim de urgenta. Necesitatea cenzurarii masurii si dupa luarea acesteia prin aplicarea principiului interesului superior al copilului - Decizie nr. 39-R din data de 25.03.2005
Drept civil. Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort atunci cand unul din parinti locuieste in alta tara. - Decizie nr. 494 din data de 16.12.2014